Μία συναυλία για φιλανθρωπικό σκοπό στην υγεία του David Prudent

Τα 10 καλύτερα EP του 2020 από το Rock Da Vinci

 

"It's A Final Countdown" όπως λένε οι τεράστιοι Europe , έτσι και εμείς το λέμε πλέον επίσημα καθώς μπήκαμε στην τελική ευθεία για να τελειώσει αυτό το μοιραίο έτος , το οποίο έχει τσεκουρώσει πολλούς είτε ψυχολογικά , είτε οικονομικά , είτε πνευματικά και ασφαλώς αναφέρομαι στο πιο τραγικό συμβάν, αυτό του Covid 19. Αυτή η περίοδος μας έδωσε την ευκαιρία να κάνουμε και την μουσική μας "Γεώτρυση" έτσι ώστε να μπορέσουμε να διευρύνουμε τους μουσικούς μας ορίζοντες και εφόσον βρισκόμαστε στην τελική ευθεία, λέμε να ξεκινήσουμε με τα Top 10 EP της χρονιάς που επιλέξαμε εδώ στο Rock Da Vinci τα οποία θα απολαύσετε παρακάτω.


10. Cro-Mags - 2020
 
Εφόσον κάτι τελειώνει που μας πλήγωσε, κάτι όμορφο αρμόζει να το αποχαιρετήσει.. Αναφέρομαι ασφαλώς στην Διπλή κυκλοφορία των θρυλικών Cro Mags. 
Όλα δείχνουν πως ο Harley Flanagan και η παρέα του από την Νέα Υόρκη καθώς ανακοινώθηκε η επιστροφή τους , κυκλοφόρησαν το Debut ολοκληρωμένο Album τους ύστερα από 20 χρόνια με τίτλο "In The Beginning", ενώ πριν από δύο βδομάδες κυκλοφόρησαν το EP τους με τίτλο "2020" , που γράφτηκε ως ένδειξη αποχαιρετισμού μία εντελώς μοιραίας για όλο τον κόσμο χρονιάς απ'όλες τις απόψεις είτε από ρατσιστικές επιθέσεις, είτε από πόλεμο , είτε από συγκρούσεις μεταξύ ρεμπουμπλικών και δημοκρατών και γενικότερα με την όλη κατάσταση του έτους που μας πέρασε με την ελπίδα να μην το ξαναζήσουμε όλο αυτό! 
Ένα EP όπου διατηρεί ορθά το Crossover στοιχείο σε συνδυασμό με το Heavy Metal αλλά και το όλο Hardcore Punk που προκαλεί την οργή αυτού του έτους! 

9. White Tower - Terminator

Μέσα στον χώρο της Underground Heavy Metal στην εγχώρια σκηνή , εάν κανείς ψάξει καλά τότε θα βρει πολλά ωραία πραγματούδια, ένα απ'αυτά τα ωραία πραγματούδια παρευρέθηκε στην Θεσσαλονίκη και ο λόγος είναι για τους πολλά υποσχόμενους νεοσύστατους White Tower , μία πεντάδα/Παρέα που μουσικά κινείται σε 80's/90's ακούσματα του Old School Heavy/NWOBHM.
Φέτος μας παρουσιάζουν το 1ο τους EP με τίτλο "Terminator". 
To EP τους αυτό κινείται αμιγώς σε ακούσματα αυτά των Accept, Grave Digger , Saxon , Judas Priest, Van Halen και ότι άλλο αφορά την παλιά σχολή! Το Ep αυτό απ'ότι όλα δείχνουν έχει αρχίσει να κάνει τον γύρω της Ευρώπης καθώς σε πολλά μέρη έχει ακουστεί το Μικρού μήκους Αλμπουμ τους, πράγμα που τους δίνει άλλο αέρα στο να συνεχίσουν και φυσικά να φορτσάρουν δυναμικά για να γράψουν το Debut Full Length Album τους! Ήχος από ατσάλι και χωρίς πολλά-πολλά, ακούστε το EP!
 

8.  FreeFall - Dead Is The Oldest You Can Get

Μία ακόμα εξαίρετη μικρού μήκους κυκλοφορία  , είναι γεγονός και πιο συγκεκριμένα στην

Θεσσαλονίκη όπου εκεί συναντάμε το Death N Roll συγκρότημα FreeFall που'χει σπάσει κόκκαλα με την Mini κυκλοφορία του με τίτλο "Dead Is The Oldest You Can Get".













7. Misanthropy Apotheosis - Against Your Filthy Kind

Το δίδυμο που αποτελεί και τους Humanity Zero μέσω της εξαίρετης Repulsive Echo , φέτος μας παρουσιάζουν την νέα τους EP δουλειά , η οποία με αποτελεί αντίσταση στο γλείψιμο , στην τοξικότητα και σε ότι αφορά τον άνθρωπο που τελικά καταστρέφει ο ίδιος την φύση αλλά και το εγώ του.
Μία εξαίρετη κυκλοφορία πολλά υποσχόμενη , με αέρα Full Length και αποτελούμενο από 3 κομμάτια που κυριολεκτικά θα πω "ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ". Αυτοί λοιπόν είναι οι Misanthropy Apotheosis και αυτό είναι το Mini Album τους ονόματι "Against Your Filthy Kind".
 
Υ.Σ: Εν αναμονή το 2021 για την κυκλοφορία του κατά συρροή 2ου Album τους υπό το βάπτισμα "Crush The Mask Of Virtue" μέσω του υποφαινόμενου Label , το γεγονός αποκάλυψε ο τραγουδιστής του συγκροτήματος "Kydoinos" στην αρχαιότερη του σκληρού ήχου ραδιοφωνική εκπομπή Golden Rules στο Radio Marconi και τον Αντώνη Κουμιώτη πριν από λίγους μήνες.
 


6. Abyssus - Relics Of The Past

Κάπου στα άδυτα του ακραίου ήχου υπάρχει ένα συγκρότημα στην εγχώρια που έχει δεόντος αδικηθεί από την κοιτίδα της Ελληνικής Metal κοινότητας, ο λόγος για τους αγαπημένους
 
Abyssus , οι οποίοι ύστερα από το πολλά υποσχόμενο "Unleash The Storm" του 2018 επιστρέφουν με ένα επίσης πολλά υποσχόμενο που σε οδηγεί στην άβυσσο εν ονόματι "Relics Of The Dead" , το οποίο κλείνει και την 1η πεντάδα των καλύτερων EP της χρονιάς , στο Rock Da Vinci. Ένα αρκετά ώριμο άκουσμα , που κυρείτετε ως "Νοσταλγός" της χρυσής γενιάς μεταξύ 80's & 90's όσον αφορά την άνθιση του Death Metal ήχου, παρότι κυκλοφόρησε εν μέσω Πανδημίας , παρότι ήταν υπό περιορισμένων των "Θυρών" η προώθηση του κατάφερε να κάνει τον κύκλο του λίγο πολύ, νομίζω πως πρόκειται για ένα Mini Album που λειτουργεί ως ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τους Μεταλικούς πατέρες τους , άλλωστε δεν είναι καθόλου τυχαίες οι πολύ πετυχημένες διασκευές τους στο "Aggressor" , κομμάτι των θρυλικών Ελβετών Hellhammer , Death Metal των Possessed (Τους οποίους και ανοίξανε τον Νοέμβρη του 2018) και Condemned System των Terrorizer.



5. Absense - XV

Ένα πολύ ενδιαφέρον Mini Album Progressive και συνάμα Extreme είναι αυτό των Absense. Ένας δίσκος που είναι πολλά υποσχόμενος , ο οποίος κινείται σε πιο Σκανδιναβικά Melodic Death Metal ακούσματα αλλά και σε πιο Progressive η Djent μονοπάτια.
Αφενός ακούγεται η ερμηνεία του Harsh , αφετέρου όμως υπάρχει και η συχνή εναλλαγή φωνητικών σε πιο καθαρές μελωδίες φωνητικών που συνοδεύεται από γρήγορες κιθάρες, τεχνικά τύμπανα και εξαίρετο μπάσο! Ακούστε το "XV" και μπείτε στο κλίμα ενός πολύ ενδιαφέροντος αινίγματος! Ένα EP που συστήνουμε ανεπιφύλακτα για πιο Prog Extreme Metal μουσικά γούστα!
Πρόκειται για ένα συγκρότημα , που εάν το κυνηγήσει θα καταξιωθεί και θα συζητηθεί πολύ στο μουσικό πεντάγραμμο!



4. Nader Sadek - The Serapeum

Στην Τελική πεντάδα των καλύτερων EP βρίσκουμε τον γνωστό και μη εξαιρετέο Αιγύπτιο μουσικό , ονόματι Nader Sadek και μας παρουσιάζει το EP του με τίτλο "The Serapeum".
Στην νέα δουλειά συμμετέχουν προσωπικότητες όπως ο περιβόητος Karl Sanders (Nile) , Dominic Lapointe (Ex - Beyond Creation) , ο καταξιωμένος Drummer Derek Roddy (Ex - Malevolent Creation , Ex - Hate Eternal) και ο Lord Morgoth (Perversion , Azaroth) ως Σολίστας κιθάρας! Μία πολύ καλή κυκλοφορία που κάνει υπέρ του δέοντος φανερή την επιρροή του Αιγύπτιου κιθαρίστα προς τους θρυλικούς Death Metallers , Nile. Γρήγορα Drums , Τεχνικά σόλο , μία πολύ ωραία ατμόσφαιρα Ανατολής η οποία συνδυάζεται πολύ τίμια με τον Death Metal ήχο!
Μία κυκλοφορία που μονο από το εξώφυλλο αντιλαμβάνεται κανείς , πόσο πολύ πηγάζει από μέσα το πάθος για την Αρχαία Αίγυπτο!


3. The Troops Of Doom - The Rise Of Heresy

Η κορυφαία Τριάδα των EP συναντάμε τους The Troops Of Doom , ένα συγκρότημα/Νοσταλγία για τον μεγάλο συνθέτη των "Morbid Visions" & "Schizophrenia" από τους εξαίρετους Sepultura, ο λόγος για περίφημο Jairo "Tormentor" Guedz.
Ο υποφαινόμενος μουσικός συνεχίζει το έργο του ύστερα από 33 χρόνια σιωπής κυκλοφορώντας το αρκετά κολαστικό "The Rise Of Heresy" , ένα EP που μέσω της Repulsive Echo κυκλοφόρησε σε κασέτα. Συνθέσεις κολασμένες , με πολλές πινελιές από την παλιά σχολή των Thrash/Death Metal ερεθισμάτων και φυσικά με βασικό παρανομαστή το θρυλικό "Hell Awaits" των Slayer! Ένας μικρού μήκους δίσκος που θα λατρέψει ο κάθε νοσταλγός των πρώιμων εποχών.


2. Dvne - Omega Severer

Στην 2η θέση βρίσκουμε τους πολλά υποσχόμενους Post/Sludge Metallers Dvne με το EP τους ονόματι "Omega Severer" , ένα διαστημικό ταξίδι που συνδυάζει την μαυρίλα του ήχου , μαζί με πολλές διαστημικές μελωδίες και ογκώδοι κιθάρες. Δύο κομμάτια αλλά σε μεγάλη διάρκεια κρατάνε συντροφιά σε ένα 17λεπτο δισκάκι μέσω της Metal Blade Records.
Στην αναφέρουσα δουλειά , συναντάμε πάρα πολλά στοιχεία που δημιουργούν μία πολύ όμορφη και συνάμα πολύπλοκη ποικιλία ήχων όπου το ένα ηχόχρωμα παντρεύεται άρτια με το άλλο!









1. Yoth Iria - Under His Sway

Δεν θα μπορούσε στην κορυφή των καλύτερων EP να'ναι φυσικά οι εξαίρετοι Αθηναίοι Yoth Iria με το "Under His Sway" που κυκλοφόρησε τον Φλεβάρη του 2020 μέσω της Repulsive Echo.
Ένα θρυλικό δίδυμο μεταξύ των πρώην μελών των Rotting Christ Magus & Mutilator ένωσαν τις δυνάμεις τους και με σύμμαχο τον Γιώργο Εμμανουήλ μαζί με τα Pentagram Studio έκαναν πάταγο στην Ελληνική σκηνή. Μία εξαιρετική ατμόσφαιρα από Έθνικ ερεθίσματα, Black Metal και πολλαπλές μελωδίες που κάνουν το όλο αποτέλεσμα καταπληκτικό. Όσοι δεν το'χετε ακούσει , είναι φυσικά ευκαιρία. Να επισημάνουμε ότι εν αναμονή κυκλοφορίας για τον Debut ολοκληρωμένο δίσκο που θα είναι διαθέσιμος τον Ιανουάριο του 2021 μέσω της Pagan Records και θα ονομάζεται "As The Withers Flame"

Αυτό ήταν λοιπόν το Top 10 της χρονιάς για τα καλύτερα EP της χρονιάς, αναμένονται προσεχώς και τα καλύτερα Album της εγχώριας αλλά και της παγκόσμιας Rock/Metal σκηνής! Αποχαιρετάμε ένα έτος πολύ τουρτουριασμένο για μεγάλο μέρος της μάζας αλλά και πολλών εργαζομένων/Εργοδοτών που οι επιχειρήσεις και τα μαγαζιά πλήττουν οικονομικά αλλά το χειρότερο πλήγμα ήταν για τους μουσικούς, τους διοργανωτές , για τα προωθητικά γραφεία καθώς και για τις δισκογραφικές! Μπόρα είναι θα περάσει. Δύναμη, αισιοδοξία και θετική σκέψη χρειάζεται! Stay Safe, Stay True , Stay Metal!!!

Για το Rock Da Vinci,
Φαν Βαλ Νουέβο

Σχόλια