Μία συναυλία για φιλανθρωπικό σκοπό στην υγεία του David Prudent

Evil King - The Dark Age (Album Review)

 

"Back To The Dark Age..."

Οι Βολιώτες Power Heavy Metallers , Evil King είναι ένα Project που αποτελείται από πρώην μέλη των Sinner Guard όσο και από Νυν έχοντας ως ιθύνων νου τους , τον κιθαρίστα , Σπύρο Ρίζο. Μαζί ένωσαν τις δυνάμεις τους και μας παρουσιάζουν το πολλά υποσχόμενο Debut τους ονόματι "The Dark Age" που κυκλοφόρησε Τέλη Μάρτη σε ψηφιακή μορφή και σε CD μέσω της Elevate Records στις 11 Ιουνίου. Αξίζει να αναφέρουμε πως στο Debut τους , το οποίο αξίζει να αναφέρουμε ότι είναι ένα Concept Album αποτελεί μία τεράστια γκάμα καταξιωμένων τραγουδιστών , οι οποίοι είναι έτοιμοι να μας ταξιδέψουν πίσω στον σκοταδισμό , τον Μεσαίωνα και συγκεκριμένα στον 15ο αιώνα όπως μας είχε αναφέρει στην αποκλειστική συνέντευξη που πραγματοποιήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2020. Γυρνάμε την μηχανή του χρόνου κατά έξι αιώνες πίσω και επιστρέφουμε στην σκοτεινή εποχή!

Μία πολύ ενδιαφέρουσα σύνδεση στο πρώτο τους δημιούργημα , είναι η εποχή την οποία οι σταυροφόροι κυριαρχούσαν , δηλαδή στον Μεσαίωνα. Ένα μεγάλο σημείο αναφοράς στο εξώφυλλο , είναι πως για 2 αιώνες πραγματοποιούνταν Σταυροφορίες (14ος & 15ος Αιώνας) , εκ πρώτης όψεως με μία μικρή εκτίμηση θα μπορούσαμε να σκεφτούμε ότι επικροτούν υπέρ του δέοντος όσο τον στίχο του Phil που γράφει τους στίχους , όσο και το εξώφυλλο! Τουτέστιν οι Σταυροφόροι είναι η πρωταρχική βάση του δίσκου , σύμφωνα με το εικαστικό κομμάτι και φαίνεται πως είναι πολύ κοντά σε αυτό που θέλουν να δείξουν!

El Temptario η εισαγωγή που μου φέρνει στο μυαλό ταινίες όπως μία εξ' αυτών είναι η Ιστορία του Μαρτίνου Λούθηρου , όπου παρότι ήταν του 16ου αιώνα , (την εποχή όπου γίνονταν η Εκκλησιαστική Μεταρρύθμιση) , έχουν μία ταύτιση.... Τεράστια φτώχια καταραμένη! 

Οι άστεγοι και συνάμα φτωχοί ζητιάνευαν για ένα ξεροκόμματο ζητώντας ελεημοσύνη καθιστοί στα πατώματα , αυτό ως επί το πλείστο συνέβαινε στους Ναούς! Το εν λόγω Intro αναφέρεται σε μία ιστορία που αποτελείται από ένα ταξίδι προς την σκοτεινή εποχή και ξεκινάει από την Ιερουσαλήμ , το εναρκτήριο κομμάτι του δίσκου με μία πολύ άρτια παραγωγή η οποία υποδέχεται τον ήχο που αναμένεται να ακολουθήσει!

Jerusalem το κομμάτι , το οποίο περιγράφει υπέρ του δέοντος την κατάκτηση των Σταυροφόρων από τους Άραβες! Πολύ ωραία παραγωγή , ο περίφημος Pablo Ruiz Diaz καταφέρνει να δώσει ύφος πολύ δυναμικό , επιβλητικό και σε συνδυασμό με τα Synths από πίσω και το Power Metal ηχόχρωμα , κατορθώνουν ένα πολύ ωραίο αποτέλεσμα! 

Μελωδίες , ριφ και Drums φέρνουν στο μυαλό την θεατρικότητα , το Feeling και μία πιο σύγχρονη πινελιά σε συνδυασμό με τον πιο Old School χαρακτήρα όπως αυτόν των Avantasia , των Gamma Ray , των Helloween , ακόμη και των Sonata Arctica.

Η 1η καλή εντύπωση , είναι ότι για μένα είναι από τα κομμάτια που άνετα αν άκουγε ο Bruce Dickinson θα πάθαινε μεγάλο Amok με την ταύτιση της φωνής του με αυτήν του Ταλαντούχου νεαρού Αργεντίνου , το ίδιο θα σκέφτονταν και ο Tobias Sammet μαζί!

Προχωράμε στο "διαστημικό" εναρκτήριο του ομότιτλου κομματιού , το οποίο μας φέρνει κατά νου Πλανήτες , ταξίδι και συνάμα κάτι πιο κινηματογραφικό , ενώ γίνεται εναλλαγή που σου δίνει μία πιο επιβλητική χροιά , σαν να μιλάει ο Θεός μαζί με το παιδί η σαν να γίνεται μία μάχη μεταξύ Κόλασης και παραδείσου! 

Ο όγκος της φωνής μαζί με την τρομερή χροιά του Pablo , είναι μία πολύ έξυπνη ιδέα και κατ' εμέ θα πω ίσως το καλύτερο Momentum του δίσκου είναι το Ρεφραίν με τις διφωνίες , ενώ επικρατεί και μία μικρή ατμόσφαιρα που συνδυάζει την μελωδία με το γνήσιο Power Metal που γνωρίζουμε!

Πέφτουν οι ρυθμοί για λίγο και εδώ θα παρατηρήσει κανείς έναν συνδυασμό κάτι πιο Gothic και συνάμα πιο Heavy Metal. Ένα κομμάτι που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως νοσταλγία , συγκίνηση κ.ο.κ Αυτό είναι το εξαίρετο "A Sinful Allegiance". Τα Synthesizer δίνουν μαζί με τα ηχητικά εφέ ένα πιο διαφορετικό ηχόχρωμα από τα συνηθισμένα , ειδικά στο Tempo με το σόλο δίνει κάτι το απόλυτα ξεχωριστό με ένα πιο Blues άκουσμα.

Ancient Calling , ένα κρεσέντο από το πουθενά είναι υπεραρκετό για να δώσει μεγαλύτερη ώθηση στο να ακουστεί έντονα και να έχεις στο Repeat , την έναρξη του κομματιού και να κοπανιέσαι από την αρχή μέχρι το τέλος! 

Στο Kiss Me Goodbye χαλαρώνουν οι ρυθμοί με έναν συνδυασμό που από την μία ακούς την επιθετικότητα της κιθάρας του Σπύρου και από την άλλη την ατμόσφαιρα που προκαλεί το όλο σύνολο! Μία έξυπνη σύνθεση κομματιού διατηρεί σε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τον ακροατή. 

O μέγας Frank Zappa , πάντα θεωρούσε ότι η ζωή ενός μουσικού ήταν και θα είναι μία διαφορετική φιγούρα στο μουσικό πεντάγραμμο , κάτι που φαίνεται να το υποστηρίζει ο Σπύρος Ρίζος στις συνθέσεις του , καθώς στο εν λόγω κομμάτι επικρατεί μία σειρά εναλλαγών όσο στα φωνητικά όσο και στις συνθέσεις φέρνοντας έναν πιο Progressive συνάμα χαρακτήρα.

Σειρά έχει το The Order Of Things , το οποίο με κάνει να νοσταλγώ αφενός τους Helloween με τον Andi Deris , αφετέρου τους Stratovarius και συγκεκριμένα τον Timo Kotipelto. Είναι περίεργο το πόσο εύκολα αλλάζει η χροιά του Pablo από την μία στιγμή στην άλλη και αυτό φέρνει ως αποτέλεσμα να πετυχαίνει με απόλυτη επιτυχία τον σκοπό του κομματιού φωνητικά , ταυτόχρονα όμως παρατήρησα ένα ελάττωμα , ότι πηγαίνει με την ίδια γραμμή φωνητικών , ενώ οι ψηλές στο τέλος δίνουν το απόλυτο δεκάρι μαζί με τις ιαχές! 

Στο The Holy Grail , το A Lonesome Things και το Apophis (The BoneScraper) υπάρχει ο εξής συνδετικός κρίκος καθώς το ακούω ξανά και ξανά! Έχουν όγκους , επιθετικότητες και συνάμα μελωδίες που φαίνονται να ταιριάζουν η μία με την άλλη. Υπάρχει μία φιλοσοφία στο The Holy Grail που θα μπορούσε κανείς να δει ως μία 1η εκτίμηση , πως σε κάνει να νοσταλγείς τις παραγωγές των Evergrey στο "The Storm Within" , ενώ συνθετικά φαίνεται να μην έχουν καμία σχέση , στο θέμα της παραγωγής επικρατεί μία κατά την ταπεινή μου γνώμη ταύτιση!

Συνολικά ακούσαμε έναν δίσκο πολύ ιδιαίτερο , πολύ ενδιαφέρον , ίσως παρεξηγημένο εν μέρει λόγο του ότι μοιάζουν πάρα πολύ τα φωνητικά του εν λόγου Frontman με αυτά του Bruce, άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι τον αποκαλούν ως τον "Μικρό Dickinson"! 

Μου άρεσε πάρα πολύ ο συνδυασμός των μοντέρνων στοιχείων που σε συνδυασμό με το πιο Heavy Metal και το Power Metal δίνουν μία έτσι πιο ξεχωριστή νότα στον ήχο τους οι Evil King

Είναι ένα Album που από την μία θα νιώσεις σύγχρονο σκληρό ήχο και από την άλλη θα νιώσεις κάτι μεταξύ Dream Theater , Fates Warning και Queensryche και από την παρά άλλη να αισθανθείς ένα Feeling μεταξύ Blues , Heavy Metal και Power! 

Ως λάτρης των συμφωνικών ήχων , κάποια στιγμή άκουσα ότι ετοιμάζουν τον διάδοχο της Debut κυκλοφορίας τους σιγά-σιγά και θα είναι ακόμα πιο Symphonic , συγκεκριμένα το άκουσα σε μία συνέντευξη στον Αντώνη Κουμιώτη και το Golden Rules αναμένουμε όπως και να έχει!

Ο δίσκος είναι διαθέσιμος στο Bandcamp όπως και οι δίσκοι των Sinner Guard καθώς επίσης αναμένεται να κυκλοφορήσει από στιγμή σε στιγμή και το άλλο project του Βολιώτη Κιθαρίστα!

Αυτοί είναι οι Evil King και αυτό εδώ ήταν ένα ταξίδι προς την σκοτεινή εποχή , που υπόσχεται πολλά! Αν σας αρέσει ο περίεργος ήχος και θέλετε να ακούσετε κάτι απόλυτα ιδιαίτερο , αυτός εδώ ο δίσκος , θα σας αποζημιώσει περίτρανα! Αναμένουμε για το επόμενο τους βήμα!!!

Support Greek Scene And Listen Music!!!!

Βαθμολογία: 80%

Για το Rock Da Vinci,
Φαν Βαλ Νουέβο



Σχόλια