Μία συναυλία για φιλανθρωπικό σκοπό στην υγεία του David Prudent

Scanner - The Cosmic Race (album review)

"The beast is still alive"

Μία από τις φετινές κυκλοφορίες που σίγουρα ξεχωρίζει είναι αυτή των Γερμανών βετεράνων του power metal, Scanner, ονόματι “The Cosmic Race”. Πρόκειται για την 7η full length δισκογραφική δουλειά της μπάντας και δεύτερη με τον δικό μας Ευθύμιο Ιωαννίδη, frontman της μπάντας από το 2003. Η αλήθεια είναι πως μεσολάβησαν 8 ολόκληρα χρόνια από τον προηγούμενο τους δίσκο και σε αυτά υπήρχαν και αλλαγές στο lineup στα drums (Sascha Kurpanek), στο μπάσο (Jörn Bettentrup) και στη δεύτερη κιθάρα (Dominik Rothe) ενώ ο αειθαλής axeman Axel A.J. Julius παραμένει το μοναδικό μέλος του αυθεντικού line up. O δίσκος είναι θεματικός και πραγματεύεται την αναζήτηση ενός άλλου πλανήτη και την ζωή σε αυτόν μετά την καταστροφή της Γης, στα γνωστά sci-fi μονοπάτια των Scanner,όντας και  από τους πρώτους  στον χώρο του μέταλ που ασχολήθηκαν με τα οποία.

Oι προσδοκίες από δίσκους μπαντών με το ειδικό βάρος που φέρει το όνομα των Scanner είναι πάντοτε μεγάλες και όχι άδικα στη συγκεκριμένη περίπτωση καθώς το συγκρότημα αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στη δημιουργία του τευτονικού power metal ήχου. Και φυσικά η τωρινή τους δουλειά ανταποκρίνεται σε αυτές από την πρώτη στιγμή, το πρώτο τραγούδι τους με τίτλο The Earth Song, το οποίο κυκλοφόρησε και σε lyric video, μπαίνει δυναμικά με ένα catchy αλλά συνάμα “in your face” κλασικό ιντρο ριφφ.Ο ήχος είναι πεντακάθαρος και βαρύς όπως αναμενόταν.

Το κομμάτι βρίθει εναλλαγών σε εξίσου δυνατά ριφφς. Το ρεφρέν σου αποτυπώνεται πανεύκολα στο μυαλό, δείγμα κορυφαίας σύνθεσης. Το σόλο είναι μελωδικό και η σύνθεση της μπάντας δείχνει δεμένη σαν καλολαδωμένη μηχανή. Το κομμάτι συνεχίζει με ένα μέρος στην μητρική γλώσσα της μπάντας, ακολουθούμενο από ένα sing along τμήμα σε native American ρυθμό και κλείνει με εξίσου δυναμικό τρόπο με αυτόν που άρχισε.

Στο ίδιο στυλ με το εναρκτήριο κομμάτι ακολουθούν και τα περισσότερα κομμάτια του δίσκου, “Face The Fight”, “Warriors of the Light”,”Dance of Death” το οποίο και κυκλοφόρησε σε video clip, “Scanner’s Law”, “Farewell to the Sun” και “Space Battallion”. Αποτελούν δηλαδή κομμάτια με χαρακτηριστικό και γεμάτο ενέργεια intro riff, γεμάτα πολλά και διαφορετικά αλλά εξίσου κολλητικά Riffs, μεγαλειώδη ρεφραίν και vocal lines που σου έρχεται να σιγοτραγουδήσεις από την πρώτη κιόλας φορά (ξεχωρίζω αυτό του Farewell to the Sun) και μελωδικά σόλο με τον χαρακτηριστικό στο power metal ήχο των δίκασων drums να τα συνοδεύει.

Oι ρυθμοί πέφτουν μονάχα στα “New Horizon” και “Τhe Last and First in Line” τα οποία και αποτελούν τις “μπαλάντες του δίσκου” αν επιτρέπεται να χαρακτηριστούν έτσι κομμάτια σε ενα καθαρά Power metal album. Τον πρώτο λόγο στα κομμάτια αυτά έχουν τα φωνητικά του Ιωαννίδη. Ο ήχος στις κιθάρες είναι clean και “γλυκός” ενώ το “The Last and First in Line” το οποίο κλείνει και τον δίσκο έχει και ακουστική εισαγωγή. Τα ρεφρέν τους όπως και των υπόλοιπων τραγουδιών αποτυπώνονται στον εγκέφαλο του ακροατή σαν σφραγίδα από πυρωμένο σίδερο.

Συνολικά πρόκειται για έναν καθαρόαιμο γερμανικό πάουερ μέταλ δίσκο αντάξιο του παρελθόντος της μπάντας.

Βαθμoλογία90%

Για το Rock Da Vinci,

Αντώνης “Glam” Παπαστεργίου



Σχόλια