Μία συναυλία για φιλανθρωπικό σκοπό στην υγεία του David Prudent

Το Top 20 των καλύτερων Albums του 2020 από τον Φαν Βαλ Νουέβο

 

Το 2020 ήταν ένα πολύ περίεργο έτος από πολλές απόψεις με πρωταρχική βάση το Covid 19 καθώς και ένα ολοκαύτωμα που φέτος φούντωσε δεόντος , ο λόγος για το ελληνοτουρκικό ζήτημα , φανταστείτε ολίγον τι πέρασε ο εκάστοτε στρατιωτικός η παρόντας φαντάρος είτε στα σύνορα , είτε κάνοντας ανάκληση αδειών κοινώς ήταν μία περίοδος που κανένας δεν χαλάρωσε , ειδικά οι γιατροί που φανταστείτε λίγο πόσο πολύ τρελάθηκαν είτε με τα κρούσματα, είτε με τους θανάτους , είτε στο να επεμβούν για να σώσουν κάποια ψυχή! Το μεγαλύτερο πλήγμα όμως έγινε στον πολιτισμικό χώρο όπου πολλές συναυλίες αναβλήθηκαν προσωρινά, πολλοί διοργανωτές βρίσκονται στον πάγο και πολλοί καλλιτέχνες βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού οικονομικά. όπως και να'χει δεν πρέπει να μας ρίχνει ο κορονοϊός αλλά να'χουμε θετική σκέψη σε κάθε τι! Για άλλη μία χρονιά αποφάσισα να βγάλω το Top 20, το οποίο φέτος είχε και πολλές εκπλήξεις που θα δείτε παρακάτω.


Στην θέση 20 βρίσκεται ο κατά συρροή 9ος δίσκος των εξαίρετων βετεράνων από την Στοκχόλμη της Σουηδίας , Necrophobic με ένα μονάχα κακό, ο λόγος για την απουσία της σιδερένιας πυγμής του Alex Friberg στο μπάσο. Ο αναφέρον δίσκος είναι αρκετά μελωδικός , δίνοντας ως επί το πλείστον την αίσθηση ότι βρίσκεσαι στην κόλαση με το κολασμένο Black Death ύφος για το οποίο φημίζονται από την αρχή οι θρυλικοί Black Death Metallers και αρκετά επηρεασμένο από τον σκανδιναβικό ακραίο ήχο.

Ατμοσφαιρικά ριφς, μελωδίες, επιθετικό ύφος , είναι το μυστικό για μία εξαίρετη Extreme Metal κυκλοφορία μέσω της Century Media Records. Ωραία δουλειά στο εξώφυλλο επηρεασμένο αρκετά από το "Hell Awaits" των Slayer , κάτι που είναι αμιγώς ξεκάθαρο και από την γραφιστική δουλειά του Necrolord (Diabolique). Ένας δίσκος πολύ σκοτεινός που είναι πράγματι ένα ταξίδι στην κόλαση στο οποίο συμμετέχει και ο Γερμανός Γερόλυκος Thrasher, Schmier (Destruction).  

Βαθμολογία: 85%


Στην θέση 19 βρίσκεται ένα συγκρότημα έκπληξη που'χει απασχολήσει πολύ κόσμο τους τελευταίους

δύο μήνες και ομολογώ πως τους έμαθα από μία ανάρτηση ενός φίλου τους υποφαινόμενους γάλλους, ο λόγος για τους Ecclesia οι οποίοι κινούνται κατ'εμέ στα χνάρια των Powerwolf θεματολογικά , αλλά μουσικά καμία σχέση!

Καθώς το ακούς , είναι σίγουρο πως κάτι που σε γοητεύει είναι η θεματολογία τους αλλά και τα ηχοχρώματα που χρησιμοποιούν, νομίζω πως η Γαλλία έχει πολλά να επιδείξει καθώς σου κινεί το ενδιαφέρον όχι μόνο στην Ακραία Metal σκηνή αλλά σε πολλά άλλα είδη από τα οποία τον Φραγκικό λαό δεν έχουμε συνηθίσει ουδώλως!

Ένας δίσκος που θα σχολιαστεί πολύ μέσα στο 2021 και σε τέλειο Timing κυκλοφόρησε μέσω της πολλά υποσχόμενης Aural Music από την Ιταλία! Τρομερή ατμόσφαιρα, ωραία σόλο, το Vatican απλά σε αφήνει κόκκαλο , τρομερές συνθέσεις και εξαίρετη δομή αυτός λοιπόν είναι ο Debut δίσκος εν ονόματι "De Ecclesiae Universalis"! 

Βαθμολογία: 85%


Στην 18η θέση συναντάμε κάπου στο Lublin (Πολωνία) τους πολλά υποσχόμενους Blaze Of Perdition.

Ένα συγκρότημα που άπλωσε με τον νέο τους δίσκο και την Metal Blade Records , τα μαύρα τους πέπλα για να υποδεχτούν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, το εγκαινίασμα του "The Harrowing Of Hearts" , που πρόκειται για τον κατά συρροή 5ο δίσκο. ατμοσφαιρικός , μαύρος , σκοτεινός με ωραία συνοχή , εντυπωσιακές μελωδίες που σε κάνουν να νοσταλγείς εποχές 90's  που σε συνδυασμό με το κλασικό Black Metal στυλ τους , δίνουν τις δικές τους πινελιές! Πρόκειται για έναν δίσκο αρκετά ώριμο, λυτό , σοβαρό και ομολογουμένως ότι πρέπει για να γίνει μία ωραία συντροφιά στην δισκογραφία σας. καθώς το ενδιαφέρον θα σας κινήσουν σίγουρα οι αφηγηματικές ερμηνείες! 

Βαθμολογία: 85%


Πάμε στην θέση 17 παραμένουμε στην Πολωνία και πάμε στους πολλά υποσχόμενους Dark Metallers , Darzamat οι οποίοι κυκλοφόρησαν την νέα τους δουλειά μέσω της δικής μας Sleaszy Rider Records. 

Το Album ονομάζεται "A Philosopher At The End Of Universe" και ύστερα από 11 χρόνια Μουσικής αδράνειας επέστρεψαν δριμύτεροι για να πιάσουν την καλή με ένα πολύ σκοτεινό , ατμοσφαιρικό και θα έλεγα αποκρυφιστικό Album που σε καθηλώνει μόνο στο όλο συνολικό άκουσμα. Ένα συγκρότημα που παρότι εδώ στην Ελλάδα δεν είναι πολύ γνωστοί , έχουν κοινό που τους παρακολουθεί στην Ευρώπη, οπότε συνιστώ σε όποιον δεν έχει ακούσει μέχρι στιγμής τους υποφαινόμενους, είναι ευκαιρία να δοθεί ένα άκουσμα/ακρόαση!

Βαθμολογία: 85%



Η 1η πεντάδα κλείνει μαζί με τους εξαίρετους Azarath , ο περιβόητος χαρακτήρας της D.C επιστρέφει με απώτερο σκοπό να πυκνώσει τα πάντα με το υπέρτατο σκοτάδι του, τουτέστιν οι Πολωνοί βετεράνοι Black Thrash Metallers μας παρουσιάζουν την κατά συρροή 7η κυκλοφορία τους , που ονομάζεται "Saint Desecration" και κυκλοφόρησε μέσω της Agonia Records στις 27 Νοεμβρίου.

Ο συγκεκριμένος δίσκος σύμφωνα με την συνέντευξη που έδωσε ο Frontman της μπάντας , Skullripper αναφέρει πως ο υποφαινόμενος δίσκος έχει περισσότερο μία έντονη νοσταλγία στους πρώτους δίσκους του συγκροτήματος βαδίζοντας στον Death Metal ήχο. Ο αναφέρον κιθαρίστας είχε αναφέρει επίσης ότι ήταν δύσκολο για αυτόν να προσαρμοστεί με το στυλ των δύο Bart & Inferno , με λίγα λόγια αυτό αποτέλεσε ένα πολύ μεγάλο Test αντοχής και επιμονής για να πετύχει επιτυχώς ένα σπουδαίο Album!

Το απόλυτο σκοτάδι μέσα σε ένα ολόκληρο Album συμβαδίζει μαζί με την μελωδία και το εξαίρετο παρόν της ταχύτητας του τεράστιου πολωνού Drummer που κρούει στο όνομα INFERNO

Βαθμολογία: 85%


Φεύγουμε από Πολωνία και πάμε προς το Texas όπου εκεί βρίσκουμε τους σαγηνευτικούς Oceans Of Slumber οι οποίοι κλείνουν τα 10 χρόνια πορείας τους το 2021 , κυκλοφορώντας το κατά συρροή 4ο Album τους μέσω της Century Media Records.

Πρόκειται για ένα Album του οποίου την εικαστική πανδαισία επιμελήθηκε ο περίφημος Γιάννης Νάκος της Remedy Art Design που κατάφερε να δημιουργήσει για 2η συνεχόμενη φορά ένα αριστούργημα, ένα έργο τέχνη στην κυριολεξία! Νομίζω πως για αυτό το Album ένα ριφ ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις και μία μελωδία ισοδυναμεί με 1000άδες χτυποκάρδια , πράγμα που επιτυγχάνει η εξαίρετη τραγουδοποιός Cammie Gilbert και μέσα από τις πειραματικές πινελιές του συγκροτήματος μας οδηγούν σε άλλον έναν μυστήριο κόσμο που αποτελεί άλλο ένα άρρωστο άσμα.

Βαθμολογία: 90%


 

Στην 14η θέση συναντάμε ένα πολύ ιδιαίτερο άκουσμα και είναι αυτό των Γερμανών Secrets Of The Moon σε ένα πιο Post Rock μονοπάτι όπου κινούνται και απ'ότι φαίνεται έχουν μία τελείως ξεχωριστή σύνθεση στην όλη ροή των ηχοχρωμάτων ίσως πιο Gothic Rock , πιο Post Punk ,πιο Darkwave πράγμα που τους κάνει πιο ελκυστικούς μουσικά στο νέο album "Black House".

Βαθμολογία: 90%






 

Στην 13η θέση κινούμαστε προς Ολλανδία και βρίσκουμε τους κολασμένους Sinister , οι οποίοι έρχονται για να μας διηγηθούν οι Death Metal βετεράνοι της Ευρώπης για το τι εστί κόλαση στο νέο τους πόνημα με τίτλο "Deformation Of The Holy Realm" μέσω της Massacre Records και μας διηγούνται μία ιστορία βγαλμένη από την κόλαση του μυαλού του Aad kloosterwaard. Οι Sinister δεν γονάτισαν ακόμα, αντέχουν!


Βαθμολογία: 90%





Από την Ευρώπη πίσω στην Αμερική και συγκεκριμένα στην Καλιφόρνια όπου μέσα στα καλύτερα Albums δεν θα μπορούσε να'ταν μία μπάντα που ομολογώ ότι μου την θύμισε ο Πάνος Ξενόφος από το Rock Infection και την εκπομπή Metal Madness , ο λόγος για τους εξαίρετους βετεράνους Warbringer και τον δίσκο "Weapons Of Tomorrow" μέσω της Napalm Records. Ένας δίσκος όπου είναι κυριολεκτκά ένα πολυβόλο του μέλλοντος όσον αφορά το 2ο κύμα της Thrash Metal σκηνής στην Αμερική. Τρομερό Album , γερά γκάζια και φωνητικά που προκαλούν μία βαρβατίλα και έναν πιο κοινωνικοπολιτικό χαρακτήρα.

Βαθμολογία: 90%


Στην 11η θέση βρίσκουμε τους πολύ ανανεωμένους Firewind με μία τελείως διαφορετική σύνθεση καθώς είναι η Debut κυκλοφορία χωρίς τον Bob Κατσιώνη στα πλήκτρα ύστερα από 16 χρόνια θητείας στους Θεσσαλονικείς Melodic Heavy Metallers. Ο νέος δίσκος έχει το ονομαστικό βάφτισμα της μπάντας, εν ολίγοις Firewind όπου σαν φοίνικας τελείωσε και ταυτόχρονα αναγεννήθηκε μέσα από τις στάχτες του. Δίσκος που σε κάνει να νοσταλγείς τον παλιό ήχο τους και φυσικά με πολύ μεγάλη δόση Hard Rock όπως παίζονταν στις εποχές των 70's - 80's. Φυσικά τεράστιο ενδιαφέρον έχει τραβήξει η προσθήκη του νέου τραγουδιστή , ο λόγος για τον Γερμανό Herbie Langhans ο οποίος δίνει και μία πολύ ιδιαίτερη νότα στην σύνθεση μέσα από τις φωνητικές του ικανότητες. Ένας δίσκος που αν μου επιτρέπετε , έδωσε ένα παραπάνω Boost στο συγκρότημα για να ανέβει ένα σκαλί παραπάνω κάνοντας μας υπερήφανους παγκοσμίως όπως και ο καταξιωμένος πλέον Gus G!

Review: https://rockdavinciv.blogspot.com/2020/05/firewind-firewind-album-review.html

Βαθμολογία: 90%

Βρισκόμαστε στην τελική 10άδα πλέον και ξεκινάει με ένα Album που σε κάνει σίγουρα να νοσταλγείς τις παλιές ρίζες , ο λόγος για το ομώνυμο των Lamb Of God που ύστερα από ένα περίεργο Album που γράφτηκε την περίοδο που είχε μπει στην φυλακή ο Randy Blythe, επιστρέφουν δριμύτεροι και ίσως με μία πάρα πολύ σκοτεινή κυκλοφορία , η οποία αποτελείται από πολλές επιρροές ενώ ταυτόχρονα είναι επηρεασμένος έντονα από παλαιότερες κυκλοφορίες. Ένας δίσκος που σίγουρα αποτελεί έναν πιο κοινωνικοπολιτικό χαρακτήρα με τεράστια βάση στην Κυβέρνηση, πράγμα που ίσως επηρέασε και το γεγονός πως το συγκρότημα όλο είχε θέμα με τον Trump. Παλιά τους τέχνη κόσκινο, ένας δίσκος πιο In Your Face και ταυτόχρονα πιο ώριμος από ποτέ!!!

Review: https://rockdavinciv.blogspot.com/2020/06/lamb-of-god-lamb-of-god-album-review.html

Βαθμολογία: 90%


Συνεχίζουμε με Αμερική και στην 9η θέση συναντάμε ένα συγκρότημα πολλά υποσχόμενο που μας κατευθύνει σε πιο Avant Garde μονοπάτια που συμπίπτουν με τον σκοτεινό ήχο, δημιουργώντας έτσι μία τελετουργική ατμόσφαιρα ο λόγος για τους εξαίρετους Imperial Triumphant , ένα συγκρότημα που μόνο που θα το ακούσεις πέραν του Concept με τις μάσκες που σίγουρα μας εξιτάρει , μεγάλο ρόλο παίζει και ο τρόπος σύνθεσης που εφαρμόζουν ο οποίος επιτυγχάνει πολύ αποτελεσματικά και το "Alphaville" αποτελεί το στίγμα της χρονιάς για αυτούς καθώς πρόκειται για ένα είδος που θα συζητηθεί υπέρ του δέοντος!

Βαθμολογία: 90% 

 


Πάμε στο Νο. 8 και εκεί δεν θα μπορούσε α μη τι άλλο να λείπει από την λίστα μας , η εξαίρετη κυκλοφορία των νεο Ζηλανδών Ulcerate , το αγαπημένο συγκρότημα στην Ελλάδα όπου μέσα της Debemur Morti Productions, έδωσαν μία κυκλοφορία που ειλικρινώς όσο την ακούς , άλλο τόσο σε απορροφάει και σε σκοτεινιάζει. Ένα άριστο των αρίστων άκουσμα που θα απασχολήσει πολλές μπάντες και κατά πάσα πιθανότητα την επόμενη δεκαετία θεωρηθούν μπάντα/σταθμός για το νέο κύμα της Death Metal σκηνής. Αυτό είναι λοιπόν το "Stare Into Death And Be Still".

 

 

Review: https://rockdavinciv.blogspot.com/2020/04/ulcerate-stare-into-death-and-be-still.html

Βαθμολογία: 90%


Στην 7η θέση βρίσκεται μία κυκλοφορία από ατσάλι , φωτιά και σπαθί. Μία κυκλοφορία που ξεκάθαρα είναι από τις καλύτερες Epic Metal κυκλοφορίες της No Remorse Records , ο λόγος για τους Eternal Champion με το εξαίρετο "Ravening Iron". ΟΙ Αμερικανοί Epic Heavy Metallers από το Texas , κυκλοφορούν το κατά συρροή 2ο Album τους , μία τριάδα που μόνο από τις κιθάρες θα σε κάνουν να νοσταλγήσεις τις εποχές που άνθιζε το Epic/NWOBHM κίνημα της Metal σκηνής!

Βαθμολογία: 90%





Στην θέση 6 βρίσκουμε χωρίς πολλές συστάσεις τους Γερμανούς Heaven Shall Burn , όπου ο Marcus Bischoff και η παρέα του επιμένουν στο να πηγαίνουν κόντρα στην κυβέρνηση και το σύστημα καθώς δίνουν μία κυκλοφορία που μόνο τάσεις για ξύλο προκαλεί, μεγάλη δόση Wall Of Death και πολλά Mosh Pits , Εν ολίγοις θα σε κάνει να νοσταλγήσεις τα Live με τον δίσκο "Of Truth And Sacrifice"!

 

 

 

 

 

Review: https://rockdavinciv.blogspot.com/2020/04/heaven-shall-burn-of-truth-and.html

Βαθμολογία: 90%


Στην θέση 5 βρίσκουμε τους  θρυλικούς βρετανούς Napalm Death με ένα Album αρκετά πειραματικό και ταυτόχρονα πιστό στις ρίζες του Death Metal και το αποδεικνύουν με το ακραίο Album "Throne Of Joy In The Jaws Of Defeatism".

Βαθμολογία: 90%









Στην 4η θέση συναντάμε την απόλυτη παράνοια του Death Metal Θορύβου, ο λόγος για το εξαίρετο βρετανικό δίδυμο των Anaal Nathrakh και το δίσκο "Endarkenment" μέσω της Metal Blade Records.

Ένας δίσκος που όσο περνάει ο καιρός άλλο τόσο το αγαπάει ο κόσμος, είναι όντας η αρρώστια του ακραίου που με το που θα ακούσει κανείς, πλέον θα πει ότι αυτό δεν είναι Noise αλλά κανονικό Brutal Death Metal σε μία πιο πειραματική εξέλιξη καθώς Scream και καθαρά φωνητικά εναλλάσονται καταπληκτικά, ακραίο εξώφυλλο (όπως πάντα) και διαπιστώνω ότι όσο περνάει ο καιρός , οι υποφαινόμενοι κερδίζουν πολύ κόσμο με την μουσική τους και βρίσκονται σε ένα καλούπι που αφενός είναι πολύ ανταγωνιστικό , αφετέρου όμως καταφέρνουν να ξεχωρίσουν.

Βαθμολογία: 90%



Στην 3η θέση βρίσκουμε πιο συγκεκριμένα στο Βέλγιο τους πολλά υποσχόμενους στον Old School ήχο, Butcher. Ένα συγκρότημα που έδωσε στην κληρονομιά του το κατά συρροή 2ο Album εν ονόματι "666 Goats Carry My Chariot" μέσω της περίφημης δισκογραφικής Osmose Productions , την εταιρεία που "βάφτισε" το Debut των Rotting Christ "Thy Mighty Contact". Πρόκειται για ένα Album που από το 1ο κομμάτι θα σου τοποθετήσει στο μυαλό το συναίσθημα της παλιάς σχολής συγκροτημάτων όπως οι Celtic Frost , Slayer , Razor, Venom κ.ο.κ Πρόκειται για μία κυκλοφορία που από το εξώφυλλο η τον τίτλο ακόμα μπορούμε να κατανοήσουμε ότι είναι ταμάμ για την περίσταση! Satan Claus Is Coming To Town!

Υ.Σ: Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Χρήστο πούλο των Exarsis που από μία πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε στο Tv War, έμαθα αυτόν τον δίσκο , o οποίος κυριολεκτικά με άφησε με το στόμα ανοιχτό και μπήκε απευθείας στα καλύτερα Highlights της χρονιάς!!!

Βαθμολογία: 93%

Στην 2η θέση συναντάμε φυσικά τους άριστους γερμανούς The Ocean Collective , οι οποίοι δίνουν συνέχεια στο δίσκο "Phanerozoic" αλλά ως "Phanerozoic ΙΙ: Mesozoic | Cenozoic" μέσω της Metal Blade Records.

Πρόκειται για μία ξενάγηση πίσω στον χρόνο, την εξέλιξη του ανθρώπου αλλά και όλης της ανθρωπότητας. Ένας δίσκος που χωρίς υπερβολές θεωρώ πως είναι από τους καλύτερους δίσκους της χρονιάς καθώς αποτελεί σχεδόν τα πάντα, συναίσθημα , ανατριχίλα , πυγμή , πειραματισμό , άριστη παραγωγή , εξαιρετική μελωδία , τρομερό πάντρεμα πολλών στοιχείων μαζί και νομίζω πως αυτό που ήθελα να περιγράψουν το πετύχανε επιτυχώς και θριαμβευτικά βρίσκεται στα καλύτερα της χρονιάς!. Ένας δίσκος με αρχή,μέση,τέλος και μία πλήρη αρμονία στις συνθέσεις τους!

 

 

Review In Greek: https://rockdavinciv.blogspot.com/2020/10/the-ocean-collective-phanerozoic-ii.html

Review In English: https://rockdavinciv.blogspot.com/2020/10/the-ocean-collective-phanerozoic-ii_15.html

Βαθμολογία: 95%


Το μεγάλο Grand Finale φυσικά δεν θα μπορούσαν να κάνουν άλλοι από τους τεράστιους Ac/Dc οι οποίοι επιστρέφουν με έναν δίσκο ως φόρο τιμής απέναντι στον  αποθανών συνιδρυτή , συνσυνθέτη και πάνω απ'όλα ομωαίματος του Angus , Marcolin Young. 

Όπως έγινε ακριβώς με το Back In Black , έτσι και τώρα δώσανε στην δημοσιότητα έναν δίσκο που σου δίνει το Feeling από τις ρίζες τις οποίες ξεκίνησαν και παρέμειναν σταθεροί με αποτέλεσμα το "Power Up" να γίνει ο πιο εμπορικός σε πωλήσεις δίσκος της χρονιάς και φυσικά πολλά Magazines & Webzines να το αποθεώνουν και μάλιστα δίκαια γιατί είναι ένα ακόμα άριστο μνημείο για το όλο σύνολο! Είναι στάσιμοι γιατί είναι πιστοί στις μουσικές ρίζες τους και αυτό τους κάνεις πραγματικά μεγάλους μάγκες!

Βαθμολογία: 95%


 

 

Το έτος που πέρασε ας ευχηθούμε να μην το ξαναζήσουμε ποτέ και απλά να το σκεφτόμαστε και να λέμε ότι ήταν μία χιονοστιβάδα από την οποία βγήκαμε ζωντανοί! 2021 λοιπόν και καλή χρονιά σε όλους με πολλές μουσικές, Live, υγεία και συνάμα μαζί με τους ανθρώπους που αγαπάμε!


Για το Rock Da Vinci,

Φαν Βαλ Νουέβο

Σχόλια