Μία συναυλία για φιλανθρωπικό σκοπό στην υγεία του David Prudent

O Nyctelios (Synteleia) στο Rock Da Vinci: "Ο νέος μας δίσκος είναι σε όλα τα επίπεδα πιο ώριμος: συνθετικά, μουσικά, ατμοσφαιρικά και στιχουργικά."

Πιο ώριμο και τρανταχτό υπόσχεται να είναι το επόμενο μουσικό κεφάλαιο από το σκοτεινό ταξίδι , που μας δημιουργούν οι Αθηναίοι Synteleia στο κατά σειρά δεύτερο Album τους με τίτλο "The Secret Last Syllable" , το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 14 Μαϊου 2022 μέσω της Floga Records! Με αφορμή την επερχόμενη κυκλοφορία τους , ο ιδρυτής και τραγουδιστής του Hellenic Black Metal συγκροτήματος , George Nyctelios , μίλησε στο Rock Da Vinci και τον Φαν Βαλ Νουέβο καθώς μας αποκάλυψε ότι ξεκίνησαν σιγά - σιγά να συζητιούνται ιδέες για το επόμενο βήμα τους!


Rock Da Vinci: Γιώργο καλησπέρα και καλώς ήρθες στο Rock Da Vinci, τιμή μας που σε φιλοξενούμε και ευχόμαστε να είσαι καλά με όλα όσα γίνονται. Αρχικά όμως προτού αρχίσουμε να μιλάμε για τον διάδοχο του εμβληματικού “Ending Of The Unknown Path”, θα ήθελα να μιλήσουμε λίγο για το τελευταίο split που κυκλοφορήσατε μαζί με τους Funeral Storm “The Ancient Calling”, το οποίο κυκλοφόρησε μέσω της Hells Headbangers Records (HHR) και περιείχε και ένα νέο σας κομμάτι το “Stellar Return”. Ο κόσμος πως έχει αντιμετωπίσει εδώ και έναν χρόνο την νέα σας split κυκλοφορία έστω και εκ των υστέρων?

Nyctelios: Καλησπέρα Φάνη, χαρά και τιμή μας που μας φιλοξενείς για μια ακόμη φορά στο Rock Da Vinci. Το split “The Ancient Calling” που κυκλοφορήσαμε πέρσι τον Μάρτιο με τους Funeral Storm, είναι ένα συλλεκτικό θα έλεγα 7άρι. Η τεχνοτροπία του στο εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο παραπέμπει στις χρυσές νοσταλγικές εποχές των early 90s που μεγαλώσαμε και εμείς αγοράζοντας split 7άρια και EPs από το Go Underground!
Η αποδοχή από το κοινό και την εν γένει μεταλλική κοινότητα ήταν εξαιρετική, κάναμε sold out και οι 2 μπάντες στα αποθέματα μας και μουσικά για εμάς τους Synteleia ήταν, αν θες, η «ουρά», του “Ending Of The Unknown Path” και συνάμα ένας προπομπός του τι έπεται.


Rock Da Vinci: Στο συγκεκριμένο split είχατε συνεργαστεί με τον γνωστό σε όλη την underground σκηνή, Nick Yngve με τον οποίο είχατε συνεργαστεί και μαζί ως “σύμμαχοι” θα πω... στους Drama Noir. Αυτό το πλάνο για να συνεργαστείτε ως Synteleia… το είχατε δημιουργήσει εδώ και πολύ καιρό ή απλά προέκυψε από ανάγκη να βρεθεί άμεσα κάποιος drummer?

Nyctelios: Με το Νίκο προϋπήρχε η συνεργασία μας στους Synteleia πριν μου προτείνει να κάνω φωνητικά για ένα δίσκο στη μπάντα του, τους Drama Noir. H ανάγκη για drummer στους Synteleia είχε προκύψει το καλοκαίρι του 2017, για να ξεκινήσουμε πρόβες για lives που είχαμε κανονίσει τότε -το πρώτο μεγάλο μας τότε στο Gagarin με Kawir και Horn- και εν συνεχεία για τις ηχογραφήσεις τόσο του full-length “Ending Of The Unknown Path” όσο και του split “The Ancient Calling”.

 

Rock Da Vinci: Πάντως πολύ δυνατή η “συνδρομή” του στο εν λόγω split!

Nyctelios: Αδιαμφισβήτητα, είναι ένας εγνωσμένης αξίας και συνεισφοράς drummer και συνοδοιπόρος μας στις πρώτες κυκλοφορίες, αλλά και τις πρώτες μας live εμφανίσεις.

Ωστόσο, θέλαμε στην επόμενή μας δουλειά, να έχουμε ένα πλήρες μέλος ως drummer που να έχει τους Synteleia ως προτεραιότητα, γι’ αυτό και φέραμε πίσω στην μπάντα τον Amdusias που είχε συνεισφέρει στο rehearsal demo μας “Astral Blasphemies” του 2016, ως κιθαρίστας τότε. Ο Amdusias, στο νέο μας δίσκο “The Secret Last Syllable”, έχει βάλει την δική του, χαρακτηριστική “υπογραφή” και συναίσθημα στα drums, με το αποτέλεσμα να δικαιώνει πλήρως την επιλογή μας.

Η προστιθέμενη αξία της ενσωμάτωσης του στη μπάντα φαίνεται και στην παραγωγή, καθώς ανέλαβε μεγάλο μέρος της, αλλά και συνθετικά όντας ένας ολοκληρωμένος, πολυπράγμων και πολυδιάστατος μουσικός.

 

Rock Da Vinci: Θα σε γυρίσω λίγο πίσω και συγκεκριμένα στο debut... Κυκλοφορεί ο δίσκος σας στις 30 Αυγούστου 2019 σε μορφή CD, σε κασέτα στις 10 Οκτωβρίου και αποφασίζετε ξανά... μέσω της Hells Headbangers να επανακυκλοφορήσετε το εν λόγω album σε μορφή βινυλίου και μάλιστα στις 26 Φλεβάρη 2021! Πως νιώθετε που μία τόσο underground Black Metal μπάντα , κατάφερε να γνωστοποιηθεί στην Hellenic Black Metal σκηνή και να δώσει τόσες πολλές κοπιές?

Nyctelios: To “Ending of The Unknown Path” ήταν το ιδανικό ντεμπούτο μας. Έχοντας μια επαγγελματική παραγωγή με πολύ καλούς συνεργάτες και συντελεστές, θέλαμε να αφήσουμε το πρώτο μας ηχηρό σημάδι στη σκηνή. Από την αποδοχή που είχε, τα σχόλια που λάβαμε, αλλά και τις κριτικές εγχώριων και ξένων μέσων και webzines, ο δίσκος όντως μας τοποθέτησε δυναμικά και με αξιώσεις στο μουσικό στερέωμα της underground ελληνικής Black metal σκηνής. Κρίμα που ενώ είχαμε οργανώσει και κάποιες live εμφανίσεις για να τον παρουσιάσουμε αυτούσιο στο κοινό, η συνθήκη της πανδημίας δεν μας το επέτρεψε.

Οι πωλήσεις ωστόσο ήταν αντιπροσωπευτικές της αποδοχής και ένα καλό σπρώξιμο για να συνεχίσουμε, αφού η δουλειά μας έχει την ευρύτερη αναγνώριση και αποδοχή του κοινού.

 

Rock Da Vinci: Πάντως ομολογώ πως αυτός ο δίσκος έκανε, ένα τεράστιο boom , στο νέο κύμα του Hellenic Black Metal.

Nyctelios: Αυτό πιστεύουμε κι εμείς.
Το “Ending...” ήταν το πρώτο δείγμα της ξεκάθαρης μουσικής μας φιλοσοφίας.
Κρατάμε τις μεταλλικές μας ρίζες, βιώματα και αναφορές από το ένδοξο παρελθόν και μετεξελισσόμαστε, δημιουργώντας μια δική μας μουσική ταυτότητα. Είναι σημαντικό για μια μπάντα που σέβεται τον εαυτό της και το κοινό, να αποκτά τον δικό της ήχο, σε μουσικό επίπεδο και να μην μένει εγκλωβισμένη στην πεπατημένη.




Rock Da Vinci: Έρχομαι τώρα στο νέο σας Album “The Secret Last Syllable”, το οποίο θα κυκλοφορήσει μέσω της Floga Records στις 14 του Μάη...Σημαδιακή ημερομηνία για την Απελευθέρωση της Θράκης, οπότε νομίζω πως είναι τεράστια σύμπτωση να κυκλοφορείτε αυτήν την μέρα το νέο σας πόνημα μέσω της Ξανθιώτικης δισκογραφικής! Πως προέκυψε αυτή η συνεργασία?

Nyctelios: Ναι, είναι φοβερό και χαιρόμαστε πολύ, που συμπίπτει η ημερομηνία κυκλοφορίας της δουλειάς μας, με αυτή την σημαδιακή ημέρα, τόσο για την Ξάνθη,

έδρα της Floga Records, όσο και για όλη τη Θράκη και τους φίλους μας εκεί!
Ο Γιώργος Φιλιππίδης έχει όντως τη φλόγα μέσα του και είναι χαρά και τιμή μας που συνεργαζόμαστε μαζί του σ'αυτήν την δεύτερη, ολοκληρωμένη μας δουλειά. Είχαμε συζητήσει μαζί του και για το ντεμπούτο album, ωστόσο είχαμε ήδη κινηθεί προς την Hells Headbangers, οπότε είχε μείνει... κρατούμενο και για τις δύο πλευρές!

Από την Hells Headbangers πήραμε όντως μεγάλη προβολή και distribution στο εξωτερικό και είχαμε γενικά καλή συνεργασία. Ωστόσο, λόγω πανδημίας έμειναν πολλά προγραμματισμένα projects της πίσω, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να μας κυκλοφορήσει πριν το 2023(!), κάτι που για εμάς ήταν αδιανόητο. Επομένως, μέσα σε απόλυτα φιλικό κλίμα αποδεσμευτήκαμε από την HHR και κινηθήκαμε προς τη Floga Records, με γνώμονα την άμεση κυκλοφορία σε CD και κασέτα, αλλά και εντός του 2022 και σε βινύλιο.
Είναι εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας για την πορεία μιας μπάντας να έχει μια σταθερή συνέχεια και συνέπεια στην παρουσία της. Αντιλαμβάνεσαι ότι αν η κυκλοφορία καθυστερούσε τόσο πολύ, θα είμασταν σχεδόν για ένα χρόνο «στον πάγο», κάτι που δεν θέλαμε. Με την Floga και τον Γιώργο υπάρχει άψογη συνεργασία και χημεία και όλα πάνε όπως τα θέλαμε.

 

Rock Da Vinci: Πάντως έχω διαπιστώσει ότι στο νέο σας album, καθώς το άκουσα, έχω παρατηρήσει μεγαλύτερο άνοιγμα στο κομμάτι του πειραματισμού, πιο έξυπνη παραγωγή, περισσότερες επιρροές, μεγαλύτερη έμφαση σε κάποια σημεία απέναντι στην χάρη της αρχαίας Ελλάδας και κινείται σε πιο ambient μονοπάτια, πιο occult λόγω και του Cthulhu! Αυτό σας φόβισε καθόλου, έτσι ώστε να σκεφτείτε λίγο πιο σφαιρικά? Δώσατε και μεγαλύτερο χώρο στα σοπράνο φωνητικά που θεωρώ ότι είναι κάτι αρκετά... ταιριαστό στο τελετουργικό κομμάτι.

Nyctelios: Ο νέος μας δίσκος είναι σε όλα τα επίπεδα πιο ώριμος: συνθετικά, μουσικά, ατμοσφαιρικά και στιχουργικά. Κι αυτό γιατί αποτελεί μια συλλογική δουλειά με συνθετική συνεισφορά από όλα τα μέλη της μπάντας, με περισσότερη έμφαση στην ατμόσφαιρα, με πολλά γυρίσματα και εναλλαγές στους ρυθμούς, ώστε ο ακροατής να ταξιδεύει σε διαφορετικές μελωδίες και εικόνες, επιλεκτικά soprano φωνητικά από τη Μίνα Μόρφη και βέβαια όλα αυτά τοποθετημένα σε έναν «καμβά» αποκρυφισμού, τελετουργίας και μυσταγωγικής ατμόσφαιρας που πηγάζει από το στιχουργικό πλαίσιο που βασίζεται στο Necronomicon.


Rock Da Vinci: Οι ηχογραφήσεις και οι συνθέσεις του νέου δίσκου/των νέων σας κομματιών, πόσο καιρό κράτησαν? Θα ήθελες να μας δώσεις μία ανάλυση σχετικά με την προετοιμασία των νέων κομματιών, αρχικά προϋπήρχαν τα κομμάτια την περίοδο κυκλοφορίας του “Ending Of The Unknown Path” ή δημιουργήθηκαν την περίοδο της καραντίνας?

Nyctelios:  Τα περισσότερα κομμάτια είχαν γραφτεί στιχουργικά πριν την κυκλοφορία του “Ending...” και κάποιες πρώτες ιδέες είχαν καταγραφεί από τότε, σε πρώιμη μορφή αλλά και ως βάση για το μέλλον. Μεσολάβησε η καραντίνα, ακυρώθηκαν όλα τα live venues και αυτό μας έδωσε τον απαιτούμενο χρόνο για εσωτερική ενδοσκόπηση και συνάμα την ανάγκη να προσηλωθούμε περισσότερο στην ολοκλήρωση των νέων κομματιών.
Οι συνθέσεις εξελίχθησαν, εμπλουτίστηκαν και δουλεύτηκαν με αρκετή δόση πειραματισμού σε πολλά σημεία, μέχρι να καταλήξουμε στο τελικό επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι ηχογραφήσεις ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2021 με κιθάρες, μπάσο και drums και ολοκληρώθηκαν τον Αύγουστο με τα φωνητικά.

Η ειδοποιός διαφορά από το debut, είναι ότι όλα τα όργανα και τα φωνητικά τα γράψαμε σε ένα studio, το Black Siren, του οποίου ο ιδιοκτήτης του και παραγωγός μας, Μάριος Καλαβάσης, δούλεψε μαζί μας και κυρίως με τον Septis και τον Amdusias ατελείωτες ώρες, ώστε να φτάσουμε στο επίπεδο ήχου και ατμόσφαιρας που θέλαμε.
Ουσιαστικά αναθέσαμε στον Μάριο την παραγωγή και μόνο στο τελικό στάδιο ανέλαβε το Mastering o Αχιλλέας Καλαντζής από το SunCord Audiolab.

Η διαφορά στο αποτέλεσμα είναι αισθητή από το debut album μας και την καταλαβαίνει κάποιος από το πρώτο άκουσμα.

Στιχουργικά, συνεχίσαμε να κινούμαστε στο πλαίσιο του Necronomicon και της μυθολογίας Cthulu, αλλά με περισσότερη διάθεσή μακάβριας και αγωνιώδους εξιστόρησης και τελετουργικής αποτύπωσης.

Συνθετικά συνεισφέραμε όλοι, είτε με αυτούσιες συνθέσεις, είτε με ιδέες που ενσωματώθηκαν στα ήδη υπάρχοντα demos, πάντα στην υπηρεσία ενός περιβάλλοντος που μας υπαγορεύεται έντονα από τους στίχους μας και της ατμόσφαιρας που θέλαμε να αποδώσουμε σ'αυτό.

Συνολικά, λοιπόν δόθηκε από όλους μας έμφαση στο ηχόχρωμα του δίσκου, που αναδεικνύει τόσο την ομοιογένεια μιας καλά δεμένης ομάδας, όσο όμως και τη διαφορετικότητα των μελών της.


Rock Da Vinci: Αν σε ρωτούσε κανείς, πως θα αποκαλούσες το νέο σας πόνημα ως Synteleia, ποιόν χαρακτηρισμό θα χρησιμοποιούσες?

Nyctelios: Είναι ένας δίσκος ορόσημο για εμάς, καθώς πιστεύουμε ότι ανεβήκαμε αρκετά επίπεδα από το ντεμπούτο απ'όλες τις απόψεις. Αφήνει ξεκάθαρα πλέον το δικό μας ξεχωριστό αποτύπωμα στο ιδίωμα, ενσωματώνοντας τις μουσικές μας επιρροές σε ένα δικό μας στυλ παιξίματος, σύλληψης και σύνθεσης, κάτι που την συνιστά ως μια ολοκληρωμένη πρόταση, που όμοιά της δεν έχουμε συναντήσει.


Rock Da Vinci: Βλέποντας το εξώφυλλο που ήταν επιμέλεια του τρικαλινού γραφίστα , Νίκου Τσιόλη. Διαπιστώνω ότι αφενός αλλάζουν τα χρώματα, έχοντας σταθερά το κλασικό ερυθρό μαζί με τον “Ιερέα” που απ’ ότι καταλαβαίνω είναι και το σήμα κατατεθέν σας... Πιστεύεις ότι όλο αυτό το πακέτο με το λογότυπο και τον αποκρυφιστή Ιερέα... πάει πακέτο με την όλη θεματολογία σας η οποία βασίζεται στους μύθους του Lovecraft και του Cthulhu?

Nyctelios: Το εξώφυλλο αποτελεί τη νοηματική συνέχεια του “Ending...”, καθώς μας μεταφέρει μέσα από την πύλη που εμφανιζόταν στο ντεμπούτο εξώφυλλο, σε έναν αποκρυφιστικό Ναό, την ώρα που συντελείται μια ανίερη τελετουργία. Ο ιερέας Summoner όντως είναι ένα ακόμα στοιχείο που παραπέμπει στην πρώτη μας δουλειά. Τα χρώματα άλλαξαν, ωστόσο η τεχνοτροπία του εξωφύλλου του “The Secret Last Syllable” θέλαμε να δίνει την αίσθηση της συνέχειας από το προηγούμενο. Τα μυστικιστικά σημάδια της μυθολογίας Κθούλου είναι διάσπαρτα σε όλο το artwork του δίσκου, ενώ όσοι επιλέξουν την έκδοση του βινυλίου, θα ανακαλύψουν και hidden gems που δεν φαίνονται στη διάσταση εξωφύλλου του CD.  

 

Rock Da Vinci: Τόσο θεματολογικά τόσο και μουσικά θα σου πω ότι πολλά μου μείνανε και μου ήρθαν στο μυαλό, αλλά αυτά θα τα αναφέρω και στην δισκοκριτική που βρίσκεται στα σκαριά... Θα πάω σύμφωνα όμως με το πρώτο δείγμα που δώσατε, το “Tower Of Koth”, το εναρκτήριο που ξεκινάει αρκετά επιβλητικά αυτήν την φορά και όχι τόσο... έντονα όπως στο προηγούμενο album... όπου παίξατε μπάλα με τις κιθάρες περισσότερο και συγκεκριμένα με τα σόλο.... Κάτι που θεωρώ ότι στην προηγούμενη κυκλοφορία έλλειψε και έδωσε, κατά την εκτίμηση μου, ένα παραπάνω tip... Ένα συναίσθημα που θα κάνει πολύ κόσμο να σκεφτεί, ότι ο δίσκος αυτός, αν κυκλοφορούσε μέσα στα '90s θα μπορούσε να γράψει με χρυσά γράμματα την δική του ιστορία, αν μου επιτρέπεις  να πω, Νυκτέλιε!

Nyctelios: Χαχαχα κι εμείς θα θέλαμε να είμασταν πάλι στα '90s, κάνοντας αυτόν τον δίσκο, ωστόσο αυτό δεν είναι εφικτό όσο κι αν το ονειρευόμαστε.
Από την άλλη, ο δίσκος όπως σου ανάφερα διαπερνάται από βιωματικές μεταλλικές ρίζες που έχουν στεριώσει μέσα μας τα τελευταία 30+ χρόνια που ακούμε heavy metal σε όλες του τις εκφάνσεις. Αυτό το μουσικό απόσταγμα έχει μεταφερθεί στο “The Secret Last Syllable” και έχει μετουσιωθεί σε μια κυκλοφορία, που θεωρούμε ότι για όσους της δώσουν την προσοχή και σημασία που της αξίζει, θα τους αποζημιώσει!
Είναι μια δουλειά που σου βγάζει μια αίσθηση "παλιού" μαζί με "νέου", που ο καθένας μπορεί να την κατατάξει σε όποια δεκαετία θέλει, ακόμα και στα '90s.


Rock Da Vinci: Αναμένεται προσεχώς και σε μορφή βινυλίου να κυκλοφορήσει ο δίσκος σας... Πότε με το καλό θα κυκλοφορήσει?

Nyctelios: Είμαστε σε συνεννόηση με τον Γιώργο Φιλιππίδη της Floga Records για να κυκλοφορήσει έως το τέλος της χρονιάς. Σύντομα θα έχουμε στα χέρια μας τα πρώτα test pressings οπότε δρομολογείται για το τέλος του ’22. Όπως πολύ καλά γνωρίζεις, από ένα σημείο και μετά δεν είναι θέμα δισκογραφικής ή μπάντας, αλλά εργοστασίου κοπής, τα οποία λόγω πανδημίας έχουν γενικότερα ρίξει τους ρυθμούς παραγωγής, επιμηκύνοντας τα στάδια αναμονής. Αλλά ο προγραμματισμός μας είναι το βινύλιο να βγει φέτος.


Rock Da Vinci: Τώρα θα έρθω σε κάτι που ακούγεται έντονα από την ημέρα που κυκλοφόρησε το debut και κατά κάποιο τρόπο, το ακροατήριο ανέβηκε σε έντονους ρυθμούς όσο νά’ναι. Σε πολλά social media και ομάδες Metal κοινότητας... διάβαζα ότι σας ταυτίζουν πολύ με τους Rotting Christ και ότι τους αντιγράφετε... Πράγμα που δεν στέκει και ίσως... σας προσβάλει λίγο... Απέναντι σε όλους αυτούς τους σχολιασμούς , ως Synteleia ποιά είναι η στάση που κρατάτε?

Nyctelios: Οποιαδήποτε μπάντα υπηρετεί ενδελεχώς ένα συγκεκριμένο ιδίωμα, αναπόφευκτα, ταυτίζεται με τους πρωτοπόρους αυτού του ιδιώματος και ενδεχομένως αντιμετωπίζεται και ως “αντιγραφείς” αυτών. Σίγουρα και εμείς δεν αποτελούμε εξαίρεση.

Εμείς υπηρετούμε το Hellenic black metal. Σαφώς έχουμε επιρροές και τρέφουμε αμέριστο σεβασμό στην ανίερη τριάδα (Rotting Christ, Varathron, Necromantia) και τις άλλες μπάντες που συνδιαμόρφωσαν στα '90s το μεταλλικό αυτό ιδίωμα. Ωστόσο, θα ήταν στείρο και ανώφελο να μέναμε στα πρότυπα αυτά, δημιουργώντας δισκογραφία που να παραπέμπει στις αγαπημένες μας κυκλοφορίες, εκείνης της εποχής.

Η δοκιμασία για ένα μουσικό σχήμα που σέβεται τον εαυτό του, είναι να αφήσει το δικό του στίγμα, τη δική του σφραγίδα και όχι να αναμοχλεύει χαρακτηριστικά μουσικά θέματα εκείνης της εποχής, για χάριν της αναβίωσης του νοσταλγικού παρελθόντος.

Με τη νέα μας δουλειά, φανερώνoυμε αυτή τη μουσική εξέλιξη και τη διάθεση να ανέβουμε σε νέα επίπεδα, εστιάζοντας στην ατμόσφαιρα, τις ξεχωριστές μελωδίες, τις στιβαρές συνθέσεις και όλα τα στοιχεία που συγκροτούν το δικό μας μουσικό αποτύπωμα.


Rock Da Vinci: Ύστερα από την κυκλοφορία του 2ου δίσκου σας... υπάρχει περίπτωση εφόσον είναι η 1η φορά που βγαίνετε ξανά στον δρόμο μετά από 2 χρόνια πολιτισμικού εγκλεισμού λόγω της πανδημίας. Υπάρχει περίπτωση να πραγματοποιηθεί κάποια περιοδεία σε Ελλάδα και εξωτερικό? 

Nyctelios: Διψάμε γι΄αυτό, το θέλουμε και ελπίζουμε η κατάρα της πανδημίας και η τρέλα του πολέμου να σταματήσουν σύντομα, ανοίγοντας πάλι τις ελεύθερες μετακινήσεις ανθρώπων, ιδεών, μουσικής και δημιουργίας. Είμαστε διψασμένοι όσο ποτέ να ξαναβγούμε στην σκηνή!


Rock Da VInci: Δηλώνετε ότι είστε... θεματοφύλακες της Old School Νοοτροπίας που αφορά το Hellenic Black Metal κινημα... Πιστεύετε σαν Synteleia ότι το Black Metal βιώνει μία νέα γενιά, ένα νέο κύμα του ακραίου ήχου?  Ίσως πιο Occult και ατμοσφαιρικό με πιο εξειδικευμένες παραγωγές! 

Nyctelios: Το ευχάριστο είναι ότι η φλόγα δεν σβήνει ποτέ. Η πανδημία είχε και την θετική της πλευρά, καθώς έδωσε σε πολλές μπάντες χρόνο για ενδοσκόπηση και δημιουργία, αλλά και κίνητρο σε νέες μπάντες να ξεπηδήσουν και να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Ακόμα και βετεράνοι του χώρου, ανακοίνωσαν τις νέες τους δουλειές, μετά από πολύχρονη χειμερία νάρκη, συγκεντρώνοντας ακόμα πιο πολλά βλέμματα πάλι πίσω στο ιδίωμα. Επομένως, χωρίς να θέλω να βάζω ταμπέλες, με ικανοποιεί το γεγονός ότι υπάρχει μια συνέχεια στην σκηνή. Και αυτό είναι ελπιδοφόρο, γιατί δεν μπορώ να φανταστώ όταν αποσυρθεί από τη σκηνή η γενιά των ‘70s-’80s για πρακτικούς λόγους, να συρρικνώνεται ακόμη περισσότερο η μεταλλική κοινότητα. Το ότι υπάρχουν νέες μπάντες που βγαίνουν συνεχώς από όλα τα μέρη της Ελλάδας, είναι ένα δείγμα ότι θα υπάρξει συνέχεια και, όπως προανέφερα, η φλόγα δεν θα σβήσει ποτέ!


Rock Da Vinci: Θεωρείς ότι ο κόσμος ύστερα από την πανδημία δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στην φυσική κοπιά (CD, βινύλιο, κασέτα) ή την διαδικτυακή (digital) και για ποιό λόγο? 

Nyctelios: Κακά τα ψέματα, το διαδικτυακό 'κλικ' έχει γίνει τρόπος ζωής σε όλο και περισσότερο κόσμο, κάτι που δε μπορείς να αγνοήσεις. Είναι πολύ εύκολο, με το πάτημα ενός κουμπιού, να ακούσεις το αγαπημένο σου συγκρότημα, ή να δεις ένα μουσικό βίντεο. Ο κόσμος έχει τη δυνατότητα πλέον, να ακούσει έτσι νέα κομμάτια και αν του αρέσουν, θα αγοράσει και το φυσικό προϊόν. Η πανδημία απλά έφερε ακόμα μεγαλύτερη άνοδο σε όλες τις μορφές ψηφιακής ψυχαγωγίας, φυσικά και στη μουσική, παγκοσμίως. Η φυσική κόπια έχει την δική της συναισθηματική και συλλεκτική αξία, που για όσους αγαπούν τη μουσική θα είναι πάντα πρώτη επιλογή. Η ιεροτελεστία του να βγάζεις από τη ζελατίνα το CD ή ακόμα καλύτερα το βινύλιο, να το αγγίζεις, να το μυρίζεις και να διαβάζεις το booklet ή το insert αντίστοιχα, δεν μπορεί να αντικατασταθεί. Συν ότι η ποιότητα του ήχου που σου προσφέρει δε μπορεί να συγκριθεί με καμία ψηφιακή πλατφόρμα, είναι πιο πλούσια. Ακόμα και καλό ηχοσύστημα να μην έχεις, τη νιώθεις τη διαφορά.

Για πρακτικούς λόγους όμως και για αυτούς που ακούνε μουσική μέσα από φορητές συσκευές κυρίως, υπάρχουν και οι digital πλατφόρμες. Αλλά ως oldschool μεταλλάς, προτιμώ να απολαμβάνω μουσική από στερεοφωνικό και με τις κατάλληλες συνθήκες και όχι να την «καταναλώνω» με ακουστικά και playlists. Ευελιστώ ο κόσμος να συνεχίσει να στηρίζει τη μουσική και τις νέες κυκλοφορίες ανεξαρτήτως πλατφόρμας και φυσικού ή ψηφιακού προϊόντος, γιατί η στήριξη του κοινού είναι η κινητήριος δύναμη που πάει τις μπάντες και την σκηνή μπροστά.


Rock Da Vinci: Πέραν από την κυκλοφορία του δίσκου και τις επικείμενες συναυλίες σας, ποιά είναι τα μελλοντικά πλάνα των Synteleia?

Nyctelios: Στόχος μας είναι να είμαστε καταρχάς υγιείς και δημιουργικοί. Ήδη τα πρώτα ψήγματα νέων κομματιών υπάρχουν στο μυαλό μας, πριν ακόμα κυκλοφορήσει το “The Secret Last Syllable”. Επομένως, η δημιουργία και η σύνθεση δεν θα σταματήσει εδώ! Δεν βιοποριζόμαστε από τους Synteleia, αλλά στο λιγοστό περίσσευμα του χρόνου μας, συνθέτουμε και παίζουμε τη μουσική που πρώτα απ’ όλα εμείς γουστάρουμε… Αν αυτό περνάει και στο κοινό, τότε έχουμε πετύχει τον στόχο μας, να εκφράσει η δημιουργία μας και άλλους, πέρα από εμάς. Και πραγματικά είναι συγκινητικό να λαμβάνεις μηνύματα από Μεξικό, Βραζιλία, Δανία, Γερμανία, ΗΠΑ, Καναδά, κ.α., από fans που τους έχει αγγίξει η μουσική σου. Σου δίνει δύναμη να συνεχίσεις!

 

Rock Da VInci: Γιώργο σε ευχαριστούμε πάρα πολύ για τον πολύτιμο χρόνο σου, εύχομαι ότι καλύτερο για τον νέο σας δίσκο , ο Lovecraft μαζί σας και φυσικά θα χαρούμε να σας δούμε και κοντά στα μέρη μας! Ο επίλογος για την συνέντευξη ανήκει σε εσένα και τους Synteleia. 

Nyctelios: Κι εγώ θα χαρώ να έρθουμε στα μέρη σας, ιδανικά με την ευκαιρία ενός live! Κλείνοντας, να πω ότι ευχαριστούμε όλους τους fans, φίλους και συντελεστές που βρίσκονται δίπλα μας αυτά τα 7 χρόνια που υπάρχουμε ως Synteleia και τους υποσχόμαστε ακραία συναισθήματα, μυσταγωγικά μουσικά ταξίδια και βάναυσο headbanging τόσο από τη νέα μας δουλειά, το The Secret Last Syllable, όσο και από αυτές που έπονται.

Stay true, stay black!


Για το Rock Da Vinci,

Φαν Βαλ Νουέβο



Σχόλια