Μία συναυλία για φιλανθρωπικό σκοπό στην υγεία του David Prudent

Actus Septem - The Catechism Of Death (Album Review)

"Απέναντι σε κάποιον που πέθανε , Υιοθετούμε μία ιδιαίτερη στάση , κάτι σαν θαυμασμό για κάποιον που τελείωσε μία πολύ δύσκολη δουλειά"

~ Sigmund Freud ~

Κάποτε ο θρυλικός Freddie Mercury , είχε πει "If I Die Tomorrow , I Will Not Regret. I Really Did Everything I Could." , έτσι είναι και η ζωή μας , μπορεί να πεθάνουμε αλλά θα πρέπει να είμαστε περήφανοι για όλα όσα ζήσαμε και ότι μία μέρα θα μας συναντήσουν ξανά οι άνθρωποι που χάσαμε. Στην Λαμία υπάρχει ένα συγκρότημα , αποτελούμενο από τρία αδέρφια , τον Γιώργο , τον Νίκο και τον Βαγγέλη και οι τρείς μαζί δημιουργούν τους πολλά υποσχόμενους Actus Septem , οι οποίοι μας συστήθηκαν το 2020 μέσα από το Debut EP τους με τίτλο "Days Of The Fall" και στις 30 του Μάη αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσω της Ρωσικής GS Productions, η πρώτη τους ολοκληρωμένη κυκλοφορία με τίτλο "The Catechism Of Death" , ένας πένθιμος δίσκος που θα μπορούσε να πει κανείς , ότι είναι ένας φόρος τιμής προς τους ανθρώπους που χάσαμε η αγαπήσαμε , εκ πρώτης όψεως θα μπορούσε να πει κανείς , το Classic ρητό "Όπου υπάρχει μνήμη , οι ψυχές είναι πάντοτε ζωντανές, δεν σβήνουν αλλά ανασταίνονται" , πιο αναλυτικά θα το περιγράψουμε παρακάτω.

Ξεκινάμε με ένα κομμάτι που ως εναρκτήριο έχει ένα απόσπασμα αναφοράς της "Φιλοσοφικής Θεώρησης του Θανάτου" του γνωστού φιλόσοφου, Δημήτρη Λιαντίνη και σε συνδυασμό με την ταχύτητα των τυμπάνων , θυμίζει έναν συνδυασμό λίγο περίεργο που από την μία θα δεις κάτι πένθιμο και από την άλλη κάτι μελωδικό , καθώς για έναν περίεργο λόγο , μου φέρνει στο μυαλό την νέα γενιά του Black Metal στο πιο Light , πιο Αργό , πιο σκοτεινό φέρνοντας κυρίως στο μυαλό εκφράσεις όπως αυτές των Acherontas σε πιο παλιές και ατμοσφαιρικές κυκλοφορίες , αυτό το εναρκτήριο συνέβη στο Descending.

Το γνωστό Before The Devil , ήταν το πρώτο Single που έκανε πρεμιέρα μέσω του Hellenic Metal World του Χάρη Μπουρέκα (New York Cafe Korinthos) , η παραμόρφωση στην εισαγωγή μου έφερε ομολογώ πάρα πολύ έντονα το ΧΞΣ των Rotting Christ , ενώ στην μετατροπή του ήχου , το Doom στοιχείο παραμένει ενώ το όλο ηχόχρωμα εδώ , μπορώ να πω ότι θυμίζει τις πιο Soft κυκλοφορίες των Inquisition!

Στο Assert In Death τώρα διαπιστώνουμε πως ο ήχος εδώ ελαφρά αλλάζει και γίνεται εντονότερος , καθώς το ηχόχρωμα γίνεται πιο σκοτεινό και με κάνει να σκέφτομαι κάπως τους Kampfar στο πιο έτσι σκοτεινό η και στο πιο μελωδικό ταυτόχρονα , ακόμη και τους Celtic Frost στο "Monotheist" με την μόνη διαφορά ότι δεν είναι τόσο τελετουργικό , αλλά πιο Μελαγχολικό και όχι τόσο Occult , όσο Ντουμανιάζει (όχι δεν καπνίζει) εδώ και έχω την εντύπωση ότι εδώ φαίνεται ιδίως στο Tempo , πολύ φανερά η επιρροή τους , προς το Ze Nigmar!

Το προσωπικά αγαπημένο μου Departed Days, είναι από τα πιο ατμοσφαιρικά και έπειτα μυστήρια κομμάτια! Εδώ Black , Dark και Doom μαζί γίνανε ένα ωραίο αποτέλεσμα , το οποίο θα μπορούσε να πει κανείς , ότι τα καθαρά φωνητικά θα θύμιζαν και τις αφηγήσεις του μεγάλου Quorthon , τότε που με τους Bathory έβγαζε τα πιο ατμοσφαιρικά Folk ακούσματα , ακόμη και ως σόλο! Πολύ έξυπνο , πένθιμο και πιστεύω ότι το τέλειο σημείο με το ντουέτο σε πιο Scream με τον X (Human Serpent) , ήταν μία ιδέα που αφενός βγήκε καλή αλλά σε χημείες δεν ταίριαξαν πολύ αλλά σαν ιδέα βγήκε εξαιρετικό! Πρόσφατα το εν λόγω κομμάτι , έκανε πρεμιέρα βίντεο κλίπ , μέσω του exarhiotis.gr.

Στο Waves And Skies βλέπω να φουντώνει περισσότερο το συνθετικό κομμάτι , αλλά νομίζω ότι εδώ έκαναν ένα πείραμα, συνδυάζοντας τον παλιό ήχο με τον πιο σύγχρονο , θεωρώ ότι το πέτυχαν αλλά με μία μικρή αστοχία στον τρόπο ηχογράφησης με αποτέλεσμα να ακούγεται τόσο καλά το όλο σύνολο του ήχου , ενώ είναι σε ένα ενδιαφέρον επίπεδο που θα μπορούσες να σκεφτείς και τους παλιούς Cradle Of Filth.

At A Loss άλλο ένα Highlight της ακρόασης που αξίζει να ακουστεί ιδιαίτερα , με μεγάλο σημείο αναφοράς την πινελιά του αρμόνιου με αποτέλεσμα όλο αυτό το χωνευτήρι να θυμίζει και μία πενθούσα τελετουργία εμπνευσμένη από το Funeral March του Chopin!

Cursedness , ένα κομμάτι που καθώς ξεκινάει μου φέρνει έντονα στο μυαλό πολλά γνωστά ακούσματα από Mgla , το "Serpent Sermon" η το "Wormwood" των Marduk που είναι από τις πιο μελωδικές και μελαγχολικές κυκλοφορίες τους, ειλικρινά πάρα πολλά , ειδικά το Μοτίβο της Κιθάρας φέρνει έντονα γνωστά ερεθίσματα από τον σκοτεινό ακραίο ήχο! Έχω την εντύπωση ότι εδώ είναι κάτι πάρα πολύ προσωπικό , που είναι συναισθηματικό αλλά και ταυτόχρονα πολύ ιδιαίτερο από άποψη θεματολογίας με μία εκφραστικότητα πολύ όμοια με αυτό που εκφράζει το στιχουργικό περιεχόμενο με τις κραυγές να ταιριάζουν γάντι!

Τίτλοι τέλους με το Inner , ένα κομμάτι που μας φέρνει στο μυαλό την λύτρωση , την ανάσταση των ψυχών , την μνήμη , την θλίψη , την λύπη , ειλικρινά πολλά , πάρα πολλά συναισθήματα που μας οδηγούν στην απόλυτη μαυρίλα του όλου συνόλου , η οποία μας βγάζει την κατακλείδα , ότι τα τρία αδέρφια βασίστηκαν σε έναν δίσκο "Concept" , ο οποίος έχει ως πρωταρχική βάση την Ιστορία του Ιησού και την ανάσταση του!

Λοιπόν ακούσαμε έναν δίσκο που βασίστηκε πάρα πολύ στην φιλοσοφία του Debut δίσκου των Batushka , πράγμα που δείχνει ότι οι Πολωνοί Black/Doom Metallers , έχει επηρεάσει ιδιαίτερα τον Black Metal χώρο και όχι μόνο! Το Black Metal είναι μία πολύ μεγάλη σκοτεινή φιλοσοφία και θεωρώ πως οι Λαμιώτες Black Metallers , καταφέρνουν να δώσουν ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα , με κάποια λάθη στον τρόπο ηχογράφησης καθώς διαπιστώνετε άπαντες ιδίοις όμμασι ότι επικρατεί μία χαμηλότητα στα μουσικά όργανα, δεν ξέρω αν ήταν εσκεμμένη η όχι αλλά ήταν μία σχετικά καλή προσπάθεια , μπορούν να κάνουν και άλλα πράγματα , μπορούν να δώσουν πολλά και έχουν προοπτικές μουσικά!

Παρατηρώ ότι δεν υπάρχουν επιρροές από τον Black Metal χώρο , δηλαδή δεν δίνω βάση στα κλισέ "Ave Satanas" κ.ο.κ Αλλά σε κάτι πιο βαθύ , πράγμα που το εκτιμώ ιδιαίτερα και νομίζω πως επηρεάστηκαν κυρίως από την ιδεολογία του Funeral Doom Metal ήχου που πήραν στοιχεία από κει και δημιούργησαν κάτι δικό τους , κάτι σκοτεινό και πένθιμο μαζί! Δεν είναι βαρετό , αλλά είναι τίμιο και με μία πολύ ώριμη θεματολογία!

Το εξώφυλλο είναι Classic Doom Metal Artwork που μας φέρνει στο μυαλό τα παλιά ωραία εξώφυλλα που είναι συνάμα πίνακες βγαλμένη από τα αρχαία χρόνια , με πολύ ωραία σκούρα χρώματα που το πρώτο δείγμα δείχνει να'ναι αρκετά ενδιαφέρον και δίνονται ελπίδες για το επόμενο βήμα τους , το εξώφυλλο υπέγραψε η Nostalgia Vision Productions

Ακούστε το Album , το περιμένουμε για πρεμιέρα στα τέλη Μαϊου και θαρρώ να πω ότι το εν λόγω Album , αν είστε οπαδοί της ψαγμένης και σκοτεινής Doom Metal μουσικής , αυτό είναι το κατάλληλο πόνημα! Σε Limited Edition 200 Copies CD σε φυσική μορφή θα είναι διαθέσιμο μέσω του Bandcamp.

Βαθμολογία: 70%

Για το Rock Da Vinci,
Φαν Βαλ Νουέβο

Σχόλια