Μία συναυλία για φιλανθρωπικό σκοπό στην υγεία του David Prudent

Psyanide - Vertigo (Album Review)

"Όταν ένα άτομο πάσχει από μία παράνοια, αυτό λέγεται τρέλα. Όταν πολλά άτομα πάσχουν από μία παράνοια, αυτό λέγεται θρησκεία."

Robert M. Pirsig ~

Η ζωή που ζούμε η μάλλον η γενιά που βιώνουμε , είναι αποτελούμενη από πάθη , εμμονές η ότι άλλο συμβαδίζει με τον όρο "εξάρτηση".....Η εξάρτηση δεν έχει διακρίσεις , αλλά χαρακτήρα..... Εξάρτηση μπορεί να'ναι η μανία των 100μμύρια άσκοπων Stories στα Social , τα Τηλεπαιχνίδια ακόμη και ο τρόπος που κινούμαστε πλέον.... Όλα περιστρέφονται γύρω από ένα κινητό η Insta η TikTok και πλέον θεωρείται το κύριο κριτήριο για να βρεθείς σε έναν "Φανταστικό" κόσμο.... Η εισαγωγή αυτή γίνεται διότι οι Psyanide ουσιαστικά αυτό προσπαθούν να δείξουν , το περίφημο "Vertigo" , την τρέλα που επικρατεί στον ψυχικό κόσμο του καθενός που περιστρέφεται γύρω από ένα κινητό η από διάφορα παιχνίδι αψηφώντας ολοκληρωτικά κάτι πολύ σημαντικό , την πραγματικότητα. Σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθούμε μιλώντας για τον κατά σειρά 2ο Full Length δίσκο των Θεσσαλονικιών Groove metallers ονόματι "Vertigo" , ο οποίος πρόσφατα κυκλοφόρησε μέσω της Wormholedeath.

Ξεκινάει ο δίσκος και.....
VERTIGO WAKES THE FEARS INSIDE ΜE , AS EARTH SLOWLY BEGINS TO FADE AWAY BEFORE ΜE...... 

Ένα ξεκίνημα επιβλητικό , με ριφς γροθιά στο στομάχι και η οργή έντονη μέσα από τα Breakdown του Διονύση Κλόκα τα οποία σε συνδυασμό με τους όγκους των μπάσων και των τυμπάνων σου δίνουν το τέλειο Intro για να ξεκινήσει δυναμικά ένας Groove Μetal δίσκος , όπως πρέπει!!! 

Χύμα και στίχοι που κυριολεκτικά είναι In Your Face , βγάζοντας το ίδιο ακριβώς ύφος που είχαν τόσο οι Gojira όσο και οι Lamb Of God , αλλά εδώ η ειρωνεία είναι ότι αυτό που κάνουν , το κάνουν όπως ακριβώς πρέπει.... Το ιδανικό τραγούδι για να ξεκινήσει ο "Πόλεμος" σε μία συναυλία!!! 

Το κομμάτι αν προσέξει κανείς , αποτελείται από "Δύο μέρη" , το ένα αρχίζει στην αρχή και το άλλο στην μέση με την "Αφήγηση" που κάνει ο Διονύσης και όσο φουντώνει η φωνή , τόσο πιο πολύ σε προκαλεί να είσαι σε ένταση και να δώσει το σήμα για Headbanging 
AND THEN RISE!!!

Breadown και εναλλαγές από πιο Growl σε πιο Distorted φωνητικά , απλά ιδανικό ενώ τύμπανα και κιθάρες τόσο του Γιώργου Καραζώη όσο και του Κώστα Αλβάνου η τέλεια χημεία μεταξύ και των πέντε , το ίδιο ισχύει και στο Empires Down , κοινώς το ένα συμπληρώνει το άλλο και δίνει ένα καταπληκτικό Feeling στο όλο αποτέλεσμα.... Από πιο Core ήχους έως και πιο Heavy επιρροές ενώ τα Blues σόλο που διαπιστώνει κανείς στους ήχους , είναι απλά το κάτι άλλο!!! ΔΩΣΕ JACKSON!

Προχωράμε σε ένα διάλειμμα χαλαρό με το Inertia (Όχι δεν είναι από τους Scar Of The Sun). Εναρκτήριο μία μελωδία που θυμίζει κάτι σε πιο Post , ουσιαστικά θεωρείται η ηρεμία πριν την καταιγίδα.... Τύμπανα που σου δίνουν την αίσθηση ότι ξεκινάει ένα Βατερλό και η συνέχεια όπως αρμόζει κανονικότατα , κάτι που μου κίνησε έντονα το ενδιαφέρον , είναι τα ηχητικά εφέ αλλά και τα Tapings που παρατήρησα στην κιθάρα που ίσως νοσταλγώ εντελώς τους Pantera και σου δίνουν το ιδανικό κρεσέντο για να βγει η οργή προς τα έξω και να δοθεί ένα ξέσπασμα δίχως αύριο , απλά εντυπωσιακό ενώ το εντυπωσιακό είναι η μελωδία που σε ανατριχιάζει με το επαναληπτικό ριφ στο τέλος που είναι σαν να κολλάει , να κλέβει την παράσταση! 

Την συνέχεια την δίνει το Fading , προσωπικά θεωρώ ίσως το πιο Thrash κομμάτι του δίσκου , το οποίο σου φέρνει λίγο την ίδια φιλοσοφία που είχαν χρησιμοποιήσει τόσο οι Exodus όσο και οι Suicidal Angels στις συνθέσεις τους. Επιβλητικές κιθάρες , χαλαρά τύμπανα αλλά απαιτητικά πολύ μπάσα τόσο σε μπότες όσο και σε μπασογραμμές!! 

Ενώ μία εναλλαγή που σου βγάζει την αλλαγή στο Deathamphetamine των Exodus , είναι απλά ΠΑΝΕΞΥΠΝΟ και πιστεύω ότι εάν ακούσει αυτό το σημείο ο Gary Holt , τότε προφανώς και θα ένιωθε την συγκίνηση ότι αυτό που κατάφερε να δώσει σε τόσους καλλιτέχνες στο metal το πέτυχε ΕΠΙΤΥΧΩΣ και φυσικά μεγάλο σημείο αναφορά δεν είναι η σύνθεση αλλά ο τρόπος που έχουν καταφέρει να συνθέσουν όλα τα κομμάτια!

Σειρά έχει το προσωπικά για μένα αγαπημένο , Future Tense , το κομμάτι που άνοιξε την "Αυλαία" της κυκλοφορίας του νέου δίσκου των Θεσσαλονικιών Μelodic Groove Μetallers.... Το Κομμάτι που συνοδεύει ένα πολύ ρεαλιστικό βίντεο , το κομμάτι που εάν ακούσεις θα ταυτιστείς ΑΝΕΤΑ με αυτά που θέλουν να περάσουν οι Heaven Shall Burn και φυσικά χαίρεσαι καθώς βλέπεις τόσο την ακραία σκηνή όσο και την Core να αρχίζει όλο και πιο έντονα να αντιδρά σε θέματα τόσο κοινωνικά όσο και πολιτικά! Απλά Respect!!!

Και σαν βόμβα από το πουθενά μπαίνει το Present Perfect ένα εντελώς χύμα κομμάτι , μονοκοπανιά όλο σε διάρκεια χωρίς κανένα έλεος , χωρίς σημείο παύσης , χωρίς τίποτα 2 λεπτά και 20 Δεύτερα άπλετο Headbanging και ένα Τέμπο Φουλ ατμοσφαιρικό που η μελωδία θυμίζει ξεκάθαρα Delay! Άλλη μία φανταστική εναλλαγή που σου δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε ένα έρημο μέρος και βλέπεις την ηρεμία της θάλασσας και πάνω στο ξέσπασμα οι ανταλλαγές σόλο φέρνουν και παίρνουν!!! ΕΚ-ΠΛΗ-ΚΤΙ-ΚΟ!

Time , για μένα θεωρώ επίσης ένα από τα πιο μελωδικά κομμάτια του δίσκου....Στίχοι γεμάτοι νόημα και ερμηνείες ανατριχιαστικές!!!

Human Republic Taping τύπου κουμπάκι και ηχοχρώματα γεμάτα από Djent στυλ και όγκους γεμάτους γκρούβα στην κιθάρα , εδώ ο πειραματισμός νομίζω πως είναι για τα καλά φανερός ενώ σε κάποια σημεία το Hardcore ριφ είναι το βασικό που σε βάζει για τα καλά σε Ring!!!!

Error Λόγια , λόγια , λόγια καθόλου αληθή μα αποκλειστικά ψευδοί και εσφαλμένα....Σε αυτό το κομμάτι συνδυάζουν τόσο το Old School όσο και το πιο σύγχρονο στις συνθέσεις τους.... Φοβερό πάντρεμα τόσο στην Hardcore όσο και στην Groove ηχητική!!!

Τίτλοι Τέλους με το πιο μυστήριο κομμάτι του δίσκου , το Oleka το μεγαλύτερο δώρο........ Αυτό της ζωής και της θρησκείας..... Αυτό που σε κάνει να σκοτώσεις , σε κάνει να μαλώσεις , σε κάνει να νιώσεις ότι έχεις το κουτί της Πανδώρας , αυτό που νομίζεις ότι τα'χεις όλα αλλά σε ξεγελάει!!!

Λοιπόν πρόκειται για έναν δίσκο που είναι αποτελούμενος από προβλήματα που σου προκαλούν την απόλυτη τρέλα , από την απληστία , την δικτατορία , την τυραννία , την εξαπάτηση , την απογοήτευση , την στασιμότητα πάνω σε μία οθόνη , την κατάντια πολλών και φυσικά όλο αυτό τους κάνει να καταλήξουν σε μία τρέλα , σε μία παράνοια και να χαράξουν έναν δρόμο χωρίς επιστροφή!!! 
10 Κομμάτια γεμάτα από πάθος , πειραματισμό , πολλά είδη μουσικής , πολύς πειραματισμός και φυσικά 1 μπάντα αποτελούμενη από μουσικός που είναι είτε DJ , είτε ψαγμένοι σε αυτό που κάνουν και αγαπάνε την μουσική και θεωρώ ότι αυτός ο δίσκος , τους δικαίωσε κανονικά και με τον νόμο καθώς πρόκειται για έναν δίσκο που τους πήγε ένα σκαλί παραπέρα!!!

Θεωρώ ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο ότι ο Γιώργος Καραζώης και ο Κώστα Αλβανός έχουν ασχοληθεί με πολλά είδη μουσικής , ότι ο Γιώργος έχει και τους Nellcotes ένα Post Rock συγκρότημα Ελληνικό , επομένως πιστεύω ότι ήταν ένα Συν για την μπάντα αυτό!!! 

Ο Στέλιος Κοσλίδης ήταν η τέλεια επιλογή για να τους βγάλει ένα έξυπνο αποτέλεσμα στο τεχνικό κομμάτι έτσι ώστε να δώσουν και την ατμόσφαιρα και την μελωδία και το πιο έντονο ηχόχρωμα και το Hardcore , και το ακραίο και την Γκρούβα και όλα όσα χρειάζεται όπως και ο Αχιλλέας μανόπουλος , ο οποίος και έγραψε τον δίσκο!!! 

Νομίζω πως σε ότι αφορά το εξώφυλλο , δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις , πρόκειται για ένα από τους καλύτερους Γραφίστες στην Ελλάδα αυτήν την στιγμή (Για το είδος πάντα) , ο Jon είναι ο ιδανικός γι' αυτήν την δουλειά , φυσικά μεγάλο σημείο αναφοράς τόσο τα χρώματα , όσο η συνεχής γραμμή που κάνει έναν κύκλο και σε κάνει να βγαίνεις σε Nirvana και φυσικά ο τρόπος είναι λες και έχει γίνει μία εκπληκτική ζωγραφική από μπογιά , κηρομπογιά , κάρβουνο......  Πραγματικά είναι ένα έργο τέχνης που δημιουργήθηκε τελείως Old School για τον τρόπο που ζωγράφιζαν πίνακες κάποιοι καλλιτέχνες! Απλά ένα κομψοτέχνημα έφτιαξε ο Jon Toussas (Graphic No Jutsu ,Foray Between Ocean)!!!

Ένα αποτέλεσμα που μπορεί κανείς να πει , ότι είναι έκπληξη τόσο για την Ελληνική όσο και για την Παγκόσμια Σκηνή!!!! Απλά Respect!!!

Απόψε ΟΛΟΙ στο Eightball για την παρουσίαση του νέου δίσκου!!!

WE ARE THE UNDERDOGS!!!!

Βαθμολογία: 85%

Για το Rock Da Vinci,
Fan Val Nuevo (F.V.N Photography)



Σχόλια