Μία συναυλία για φιλανθρωπικό σκοπό στην υγεία του David Prudent

Obituary - Dying Of Everything (Album Review)

"Κρείσσον γαρ εισάπαξ θανείν ή τας απάσας ημέρας πάσχειν κακώς." (Καλύτερα να πεθάνουμε μια φορά παρά να υποφέρουμε άσχημα όλες τις μέρες.)

~ Αισχύλος ~

Το 2023 μπαίνει δυναμικά στα δρώμενα του ακραίου Metal ήχου και φαίνεται ότι το νέο έτος , υπόσχεται πολλές μουσικές και δισκογραφικές συγκινήσεις. Έτσι οι Obituary ύστερα από έξι χρόνια δισκογραφικής απουσίας , κυκλοφορούν τον κατά σειρά 11ο δίσκο τους με τίτλο "Dying Of Everything" , το οποίο κυκλοφόρησε επίσημα στις 13 Γενάρη , για ακόμη μία φορά μέσω της Relapse Records.

Το εξώφυλλο κάποιος θα το χαρακτήριζε , ως ένα απλό και κλασικό Cover Art των Obituary. Έντονα χρώματα και ίσως η τελευταία πινελιά του αείμνηστου πλέον Πολωνού γραφίστα , Mariusz Lewandowski , ο οποίος έχασε την ζωή του στις 15 Ιουλίου 2022. Ένα πολύ σκοτεινό και συνάμα απλό εξώφυλλο που εκπροσωπεί θα έλεγε κανείς , την οργή , τον εκνευρισμό αλλά και την αγανάκτηση του κόσμου προς την Κυβέρνηση που καταπατά , τα δικαιώματα της προς την ελευθερία , δηλαδή ότι ο κόσμος γίνεται θηρίο , σαν να είναι πολεμιστής και μαζί με την εκστρατεία του κόσμου , προκαλεί την τάση για να καταστρέψει!

Πατάμε Play , τέρμα στα ηχεία το νέο Album των Αμερικανών Βετεράνων από την Florida και οι εντάσεις βρίσκονται στα ύψη. Εναρκτήριο χωρίς ατμόσφαιρα , χωρίς τίποτα. Ηχοχρώματα πολύ έντονα με τον Trevor Peres και τον Kenny Andrews να μοιράζονται μεταξύ τους Riffs , που σε κάνουν να νοσταλγείς όλη την δόξα του "Cause Of Death" & "Slowly We Rot". Γκρούβα , λύσσα από την Σάπια χροιά του John Tardy και ένας Donald Tardy που παραμένει σταθερός και εξίσου δυνατός στο κομμάτι των Drums. Το "Barely Alive" , είναι το κομμάτι που θα μπορούσε να σε κάνει να σκεφτείς , τον τρόπο που λειτουργούσαν οι μπάντες στα 80's. Χύμα στο κύμα , χωρίς έλεος , 3μιση λεπτά Τέρμα τα γκάζια και εδώ ταιριάζει κλασικά το METAL, KICK YOUR ASS!

Την συνέχεια στο ίδιο Motivo δίνουν τα "Tom Apart" & "Weaponize The Hate" , Εκεί γίνεται το απόλυτο σώσε μουσικά , χωρίς διακοπές , χωρίς χαλάρωση τόνων , χωρίς τίποτα. Μία εναρκτήρια τριάδα που σου προκαλεί την απόλυτη αποθέωση και εκτόνωση για τυχόν ύπαρξη οξύθυμων χαρακτήρων! Headbanging χωρίς έλεος και οι τόνοι βρίσκονται στα ύψη με την αδρεναλίνη να βρίσκεται στα ύψη! Εν μέρει το βρίσκω κάπως πιο , άστοχο να δοθεί ένταση από την αρχή , ενώ από ένα σημείο και μετά προκαλείται μία πιο ατμοσφαιρική αλλαγή , πιο ώριμη , θα μπορούσαν αυτήν την τριάδα , να την τοποθετήσουν προς το τέλος , όπως συνέβαινε στα Live Show!

Πέφτουν οι τόνοι και μπαίνει εισαγωγή που θα μπορούσε να είναι ιδανική για να σκεφτεί ο Charles Bernstein , κατά πόσο πολύ επηρέασε τον χώρο της Death Metal σκηνής. Εναρκτήριο που θα μπορούσε να είναι ιδανικό και να προκαλέσει ατμόσφαιρα σκοτεινού δάσους , καθώς τα κρουστά δίνουν αυτό το συναίσθημα και σε συνδυασμό με τον αργό ήχο της κιθάρας σε γυρνάει πίσω στις επιτυχίες του συγκροτήματος.

Από ένα σημείο και μετά , διαπιστώνει κανείς , ότι ο ήχος είναι πιο επιβλητικός , πιο Ογκώδης κι πιο ατμοσφαιρικός στην αρχή , ενώ η παραγωγή είναι η κλασική χαρακτηριστική αίσθηση που σου αφήνουν οι Obituary στο κάθε τους κομμάτι , στο κάθε τους Λεπτό αλλά και δευτερόλεπτο με αποτέλεσμα να πετυχαίνουν την απόλυτη συνταγή που κερδίζει , κοινώς? Ομάδα που κερδίζει , δεν αλλάζει!

Την παράσταση κλέβουν ξεκάθαρα τα επιβλητικά ηχοχρώματα που δίνουν τον ρυθμό για να αρχίζουν να ανεβαίνουν οι παλμοί και να αρχίσει ο κακός χαμός. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι από άποψη ακουστικής και ήχου είναι μία νοσταλγία προς τις χρυσές εποχές που τότε , οι Αμερικανοί Death Metal Βετεράνοι , ήξεραν να προκαλούν ένα κοινό να χτυπιέται και να κάνει Θόρυβο στις συναυλίες τους από το 1ο λεπτό έως και το τελευταίο!

Το "Dying Of Everything" , είναι η ιδανική λύτρωση των Obituary , οι οποίοι για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα , πειραματίζονταν στις τελευταίες 3 κυκλοφορίες , με αποτέλεσμα λίγο να πέσουν μουσικά , πλέον μπορεί κανείς να πει , ότι αυτό που ακούγεται , δεν είναι απλά Death Metal , είναι Obituary και είναι τιμητικό προς τους ίδιους , ότι μέχρι σήμερα φροντίζουν ο ήχος τους να παραμένει σταθερός!

Ο δίσκος που μας βάζει δυναμικά σε ένα έτος , αρκετά δυνατό και προβλέπεται το 2023 , να είναι αρκετά δύσκολο στις μουσικές επιλογές. Ας ευχηθούμε καλή χρονιά , με πολλές μουσικές , λιγότερους θανάτους και ευτυχισμένο το νέο έτος! Μία ένσταση που προσωπικά έχω στον δίσκο , είναι στην σειρά του δίσκου!

Βαθμολογία: 80/100

Για το Rock Da Vinci,
Fan Val Nuevo



Σχόλια