Μία συναυλία για φιλανθρωπικό σκοπό στην υγεία του David Prudent

Live Report: Release Athens Festival 2022 - Sabaton/Blind Guardian/Epica/Enemy Of Reality/The Silent Rage @Πλατεία Νερού , Πειραιάς Αττικής (Πέμπτη , 21.07.2022)

Στην 11η και προτελευταία μέρα του το Release Athens Festival φιλοξένησε στη σκηνή του πέντε συγκροτήματά που ανήκουν στο ευρύτερο φάσμα του power metal. Τη γιορτή αυτή προλόγισαν δυο  εγχώρια συγκροτήματα οι ανερχόμενοι “Silent Rage” και oi διεθνούς φήμης  “Enemy of Reality”, που κατάφεραν να κερδίσουν τις εντυπώσεις. Ακολούθησαν οι “μελωδικοί” “Epica” προετοιμάζοντας το έδαφος για τους “Βάρδους” του metal “Blind Guardian” και αυτοι με την σειρά τους ζέσταναν το κοινό για την επέλαση των “Panzer” τους Σουηδούς “Sabaton”. Σε σχέση με τις προηγούμενες ήμερες, 4η και 9η, η αρένα άρχισε να γεμίζει με περισσότερο κόσμο από πολύ νωρίς πάρα την αφόρητη ζέστη που επικρατούσε. Ας δούμε λοιπόν πως εξελίχθηκε η βραδιά.

Οι Αθηναίοι Heavy/Power metallers “Silent Rage”, πραγματοποίησαν την πρώτη τους εμφάνιση σε μεγάλο festival, έχοντας ένα full length album στο ενεργητικό τους με την ονομασία "The Deadliest Scourge” το οποίο κυκλοφόρησε το 2016.

Στις 17:25 έκανα την εμφάνισή τους επί σκηνής  υπό τους ήχους του εισαγωγικού “Signal of War”, ακολούθησαν  τα “My Race Won’t Last” και το καταιγιστικό “Storm warrior” που κατάφεραν να δυναμιτίσουν την ατμόσφαιρα με την τα ταχύτητα και την ενέργεια τους.

Ανέβηκαν επί σκηνής με τρελά κέφια η μπάντα και τρομερή χημεία όπου είχε ως πρωταγωνιστές τις φωνητικές ικανότητες , το χιούμορ του επικοινωνιακού frontman Μιχαλη Ρινακακη, αλλά και τα κολασμένα ριφς/κιθαριστικά σόλο/ δεύτερα φωνητικά του περιβόητου ογκώδη , συνθέτη και ιθύνων νου της μπάντας, Νικου Σιγκλιδη , με αποτέλεσμα συνολικά ,  να καταφέρνουν να ζεστάνουν το κοινό κάνοντας το σαν τρελό να ζητάει να παίξουν και άλλο.

Τα 25 λεπτά ήταν όντως πολύ λίγα για τους Αθηναίους Heavy Metallers , αλλά αρκετά καθώς πέτυχαν την αποστολή τους , η οποία ήταν να καταφέρουν να ξεσηκώσουν το πλήθος που παρευρέθηκε μέσα στην αφόρητη ζέστη

Ευχόμαστε όχι μόνο να τους ξαναδούμε σύντομα στο σανίδι αλλά ανυπομονούμε και να ακούσουμε το καινούργιο τους album.

Κλείνοντας παρουσίασαν το πρόσφατο single ονόματι ”Harvester of Souls” , ενώ δεν παρέλειψαν να δώσουν μια γεύση από τον καινούργιο τους δίσκο που υπολογίζεται να κυκλοφορήσει εντός του 2023 , με τίτλο "Serpent Lord".

Επόμενο συναυλιακό ραντεβού στις 11 Σεπτεμβρίου στο Γαλάτσι και στις 1 Οκτωβρίου στο Power Metal Quest Fest που θα πραγματοποιηθεί στο Birmingham.

Setlist:

• Signal of War (Intro)

• My Race Won’t Last

• Storm warrior

• Sin of A Pilgrim

• Leading The Legions

• Serpent Lord (New Song)

• Α Piece of Eden

Στις 18:15 την σκυτάλη πήραν οι παγκοσμίου φήμης Symphonic metallers “Enemy of Reality” , οι οποίοι ύστερα από πληθώρα εμφανίσεων όπως στο Ladies Of Metal Festival και άλλες πολλές Live εμφανίσεις , επιστρέφουν .

Το κουαρτέτο, έχοντάς στην καριέρα του δυο album  το "Rejected" του 2014 και το εξαιρετικό "Arakhne" του 2016 ανέβηκε στη σκηνή ορεξάτο κάνοντας εκρηκτικό ξεκίνημα με το "Long Forgoten", καινούργιο κομμάτι που θα συμπεριλαμβάνεται στον διάδοχο του "Arakhne", και συνέχισε  δυναμικά με τα "In Hiding" και "Taste of Defeat" ξεσηκώνοντας το κοινό το οποίο δε σταμάτησε να τους επευφημεί και να επικρατεί ενεργά μία αλληλεπίδραση με το συγκρότημα.

Κλείνοντας την εμφάνιση τους έπαιξαν το "Downfall",άλλο ένα καινούριο κομμάτι (από τον επερχόμενο δίσκο τους την ημερομηνία του οποίου δεν έχουν γνωστοποιήσει) , ενώ την παράσταση έκλεψε η αξιαγάπητη διασκευή στο ποντιακό κομμάτι "Tin Patrida M’ Ehasa", το οποίο τιμήθηκε δέοντος από τον κόσμο που παρευρέθηκε , καθώς φώναζε στίχους και βεβαίως επιβεβαίωσαν οι Αθηναίοι Metallers , ότι ο πόντος παραμένει ζωντανός.

Όσον άφορά τον ήχο δεν ήταν πολύ καλός και συχνά τα ντραμς υπερκάλυπταν κιθάρα και μπάσο. Όμως η κρυστάλλινη φωνή της επίδοξης σοπράνο Ηλιάνας Τσακιράκη σε συνδυασμό με τη δεξιοτεχνία της κιθάρας του Στυλιανού Αμοιριδη , οντάς ο μοναδικός κιθαρίστας και κάνοντας υπεράνθρωπη προσπάθειά κατάφερε να καλύψει όλα τα μέρη με τον καθαρό και ογκώδη ήχο της κιθάρας του. 

Ήταν μια ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ εμφάνισή, πάρα τα τεχνικά προβλήματά που αντιμετώπισαν και είναι σίγουρο ότι για άλλη μία φορά , προκάλεσαν το χειροκρότημα του κόσμου και ότι αυτή η τετράδα, δεν είναι τυχαίο πως μέχρι και σήμερα θεωρείται μία από τις πιο επίδοξες Symphonic Metal μπάντες του είδους.

Ραντεβού στις 10 Σεπτεμβρίου στο Γαλάτσι .

Setlist:

• Long Forgotten (New Song)

• In Hiding

• The taste of Defeat

• Downfall (New Song)

• Tin Patrida M’ Ehasa

Έφτασε η ώρα των μεγάλων ονομάτων να βγουν στη σκηνή. Την αρχή έκαναν οι Ολλανδοί Symphonic Metallers "Epica" ,παρόλο που ξεκίνησαν με πέντε λεπτά καθυστέρησή, έβαλαν φωτιά στη σκηνή με τα "Abyss Of Time - Countdown To Singularity","The Essence Of Silence" και "Victims Of Contingency".

Η επιστροφή τους στην Ελλάδα ήταν αρκετά οικία , καθώς αποθεώθηκαν από το ελληνικό κοινό όπως τους αρμόζει , καθώς η σχέση τους με την Ελλάδα , ως επί το πλείστο δεν έπαυσε να'ναι αισθητή και αμοιβαία, πράγμα που έκανε τον Mark Jansen, ιθύνων νου των Ολλανδών Βετεράνων, να πει "δεν καταλαβαίνω γιατί ο Bruce Dickinson δε σας συμπάθησε, είστε φοβεροί". Τη συνέχεια έδωσαν τα τραγούδια "Unchain Utopia", "Cry for the Moon" ρίχνοντάς λίγο την έντασή και δίνοντάς την ευκαιρία στο κοινό να ενώσει τη φωνή του με το συγκρότημά.

Στο "Sancta Terra" ο αεικίνητος πληκτράς της μπάντας Coen Janssen εξέπληξε τους πάντες όταν ξαφνικά κατέβηκε από τη σκηνή με το φορητό  synthesizer του και έκανε crowd surfing, μια κίνηση που εκτιμήθηκε πολύ από την Πλατεία νερού. Κλείνοντας την εμφάνισή τους προέτρεψαν το κοινό να χοροπηδήσει μαζί τους στους ρυθμούς του "Beyond The Matrix" και στο "Consign To Oblivion" να σχηματίσουν wall of death πράγματά που πραγματοποίησαν με μεγάλη ευχαρίστηση.

Όσον άφορα τον ήχο ήταν πεντακάθαρος, σε συνδιασμο με τις αψεγάδιαστες ερμηνείες τις Simone Simons και του Μark Jenssen στα φωνητικά ,να υποδύονται τους ρόλους της "πανέμορφης και του τέρατος", κατάφεραν να κερδίσουν ολόκληρη την αρένα της πλατείας Νερού και να αποδείξουν  το ποσό ΜΕΓΑΛΗ μπάντα είναι.

Setlist:

• Alpha - Anteludium (Intro)

• Abyss Of Time - Countdown To Singularity

• The Essence Of Silence

• Victims Of Contingency

• Unchain Utopia

• The Skeleton Key

• Cry for the Moon

• Sancta Terra

• The Obsessive Devotion

• Code Of Life

• Beyond The Matrix

• Consign To Oblivion 

Το σκοτάδι είχε σκεπάσει την πλατεία Νερού για τα καλά όταν στις 21:00 ακούστηκε από τα ηχεία το "War of Wrath". Οι Βάρδοι του metal επέστρεψαν στην Ελλάδα για να μας χαρίσουν ακόμα μια μαγική βράδια. Από τις πρώτες κιόλας νότες του "Into The Storm" επικράτησε πανδαιμόνιο το οποίο συνεχίστηκε με το κοινό να τραγουδά ασταμάτητα στα  "Journey Through The Dark","Black Chamber","The Quest For Tanelorn","Somewhere Far Beyond" και να σχηματίζει mosh pit στα "Welcome To Dying" και "Ashes To Ashes".

 Η κορυφαία και πιο συγκινητική στιγμή της βραδιάς ήρθε με το πολύ αγαπημένο "The Bard's Song" όπου ολόκληρη πλατεία Νερού το τραγούδησε με μια φωνή. Το κύριο μέρος της συναυλίας ολοκληρώθηκε με το "Somewhere Far Beyond" ενώ στο encore που ακολούθησε έπαιξαν τα εξίσου αγαπημένα από το κοινό "Mirror Mirror" και "Valhalla".

Στο κλείσιμο του δεύτερου ο Hansi Kursh έδωσε στο κοινό να τραγουδήσει το ρεφρέν και το κοινό αποκρίθηκε συνεχίζοντας να το τραγουδά για αρκετή ώρα. Ηταν μια μαγική βραδιά με άρωμα από τη δεκαετία του 90 αφιερωμένη στη 30η επέτειο από την κυκλοφορία του "Somewhere Far Beyond".

Όσον αφορά τον ήχο αντιμετώπισαν λίγα προβλήματά με το μικρόφωνο του Hansi Kursh να χάνετε σε μερικά σημεία πράγμα που δεν επηρέασε ομως το συνολικό αποτέλεσμά το οποίο ήταν ΕΞΩΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ.

Setlist:

• War of wrath (Intro)

• Into The Storm

• Welcome To Dying

• Somewhere Far Beyond

• Time What Is Time

• Journey Through The Dark

• Black Chamber

• Theatre Of Pain

• The Quest For Tanelorn

• Ashes To Ashes

• The Bard's Song - In The Forest

• The Bard's Song - The Hobbit

• The Piper's Calling

• Somewhere Far Beyond

Encore:

• Mirror Mirror

• Valhalla 

Ήρθε οι ώρα να βγουν τα "Panzer" του Metal οι Σουηδοί "Sabaton" στη σκηνή του Release Athens Festival. Στις 21:00 ακριβώς το μεγάλο πανί που κάλυπτε το πάλκο έπεσε και οι "Sabaton" μέσα από καπνούς και μια σειρά εκρήξεων ανέβηκαν στη σκηνή που θύμιζε εποχές 80's, υπό τους ήχους του "Ghost Division".

Το "Great War" άναψε για τα καλά τη βραδιά αφήνοντάς άναυδο το κοινό έχοντας ως μεγάλο σημείο αναφοράς τα εφέ που έμπαζαν από παντού ρυθμικά και φυσικά τα πυρά από πολυβόλο στο σόλο που έδιναν ένα εξαιρετικό Show. Η βράδια συνεχίστηκε δυναμικά με τα "Bismarck","The Attack Of The Dead Men" όπου εμφανίστηκαν με αντιασφυξιογόνες μάσκες επι σκηνής, το "Carolus Rex", το "Night Witches" και κλείνοντας το κύριο σετ τους με το συγκινητικό "Christmas Truce".

Στο πρώτο encore έπαιξαν το επικό "Primo Victoria" ενώ στο "Swedish Pagans" όπως συνηθίζεται ένα μέρος της αρένας μετατράπηκε σε "πλοίο" οπού οι οπαδοί κάθισαν στο έδαφος και έκανα κουπί. Επίσης δυο ήταν τα τραγούδια ηταν αφιερωμένα στο Ελληνικό κοινό. 

Αυτά ήταν το "Sparta" και το "Coat of Arms" που έκλεισε την εμφάνισή τους στην Ελλάδα.

 Το μονό πρόβλημα στον ήχο παρουσιάστηκε μετά το "Soldier Of Heaven" όπου το μπάσο υπερκάλυπτε τα άλλα όργανα μέχρι το "Steel Commanders".O Joakim Broden ευχαριστούσε το κοινό, ειχε συγκινηθεί τόσο που έδειξε στην κάμερα την ανατριχίλα από την ένθερμη ανταπόκρισή του κοινού στα τραγούδια τους.

Στο σύνολο της η εμφάνιση τους ήταν ΦΑΝΤΑΣΜΑΓΟΡΙΚΗ καταφέρνοντας να δώσουν άλλο ένα επαγγελματικό Show , το οποίο είχε ως αποτέλεσμα οι Σουηδοί Στρατιώτες να αποδείξουν για άλλη μία φορά πως δεν θεωρούνται τυχαία , ως ένα από τα πιο δυνατά ονόματα της σύγχρονης γενιάς και συνάμα των τελευταίων 20 χρόνων , καταφέρνοντας να κάνουν ολόκληρες περιοδείες Sold Out σε όλο τον κόσμο , καθώς επίσης ότι δεν θεωρείται καθόλου τυχαίο πόσο πολύ αγαπάνε την Ελλάδα και το κοινό της , έχοντας ένα από τα μεγαλύτερα Fan Clubs στον κόσμο.

Setlist:

• Ghost Division

• Stormtroopers

• Great War

• The Red Baron

• Bismarck

• The Attack Of The Dead Men

• Soldier Of Heaven

• Steel Commanders

• Carolus Rex

• Night Witches

• Dreadnought

• The Last Stand

• Sparta

• Christmas Truce

Encore1:

• Primo Victoria

• Swedish Pagans

• To Hell And Back

Encore 2:

• Coat of Arms

H 11η μέρα του Release Athens Festival θα μείνει στην ιστορία ως μια από τις καλύτερες και θερμότερες συναυλιακές μέρες της χρόνιας. 

Συγκριτικά με τις προηγούμενες μέρες προέκυψαν τα λιγότερα προβλήματά στον ήχο. Το εγχώριο Metal δίδυμο μεταξύ Enemy Of Reality & Silent Rage, αξίζει πολλά συγχαρητήριά γιατί κατάφεραν επάξια να προετοιμάσουν με επιτυχία το έδαφος για τα "μεγάλα" ονόματά που ακολούθησαν.

Τέλος η Power Metal τριάδα κατάφερε να μας ταξιδέψει  σε παραμυθένιους τόπους γεμάτους κίνδυνους, ρομαντισμό , πολέμους και μυστήριο (Epica - Blind Guardian - Sabaton). Η καθεμία ξεχωριστά και ως σύνολο θα μείνουν χαραγμένες στις καρδιές και τη μνήμη του κοινού που είχε την τύχη να παρευρεθεί αυτή την επική μέρα. Επόμενο Heavy Metal ραντεβού τη 12η και τελευταία μέρα στους Slipknot στις 23 Ιουλίου.

Δείτε τα Highlights που μετέδωσε το κανάλι San13 από το Live των Sabaton!

Για το Rock Da Vinci,

Κείμενο: Γκαλεττι Αλεξανδρος



Σχόλια