Μία συναυλία για φιλανθρωπικό σκοπό στην υγεία του David Prudent

Oasis: "What's The Story Morning Glory From A Dream About PopStar After 27 Years"

Κάνουμε για ακόμα μια φορά ένα ταξίδι στο χρόνο , αυτή την φορά ο προορισμός της χρονομηχανής μας είναι το Manchester το έτος 1995.

Κάπου στις αρχές Μαρτίου το συγκρότημα των αδερφών Gallagher ταξιδεύει μέχρι την Ουαλία και συγκεκριμένα στο studio rockfield για την κυκλοφορία του δεύτερου δίσκου τους με όνομα (what’s the story ) Morning glory?

Οι Oasis έχουν καταφέρει μέσα σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα να γίνουν ένα μεγάλο όνομα στην britpop σκηνή. Το ντεμπούτο τους definitely maybe έχει σκαρφαλώσει στα charts και τους μετατρέπει σε μια πολλά υποσχόμενη μπάντα.

Οι ηχογραφήσεις θα κρατήσουν από το διάστημα Μάρτιο-Ιούνιο του 95 , όπως είπε χαρακτηριστικά σε μια από τις συνεντεύξεις του ο Noel Gallagher  

 το definitely maybe ήταν για το όνειρο του να είσαι ποπ σταρ , στο morning glory ήμασταν ήδη»

Ένα από τα πρώτα ολοκληρωμένα κομμάτια της νέας τους δουλειάς είναι το some might say , το οποίο ήταν και το πρώτο single του Morning Glory? Η ημερομηνία κυκλοφορίας του 24 Απριλίου 1995 ( σχεδόν 1 μήνα αφού ξεκίνησαν οι ηχογραφήσεις ) ήταν και η αναγγελία της νέας τους δουλειάς.

Πρόκειται για ένα rock κομμάτι πεντέμισι λεπτών που όσο και αν σας φαίνεται περίεργο είναι και το αγαπημένο μου τραγούδι των oasis!!!

Στις 14 του Αυγούστου και με τις ηχογραφήσεις να έχουν τελειώσει και επίσημα 2 μήνες πριν , το δεύτερο single με όνομα Roll with It βγαίνει στο φως . Το συγκεκριμένο κομμάτι παίρνει την δεύτερη θέση στο track list του άλμπουμ. Ήταν και το κομμάτι που το συγκρότημα επέλεξε στο battle of britpop με αντίπαλο τους blur οι οποίοι για την ιστορία επέλεξαν το country house .

Το roll with it είναι και μέρος της συλλογής του 2010 time flies 1994-2009 μια συλλογή του συγκροτήματος με singles από όλη την καριέρα τους.

Μάλιστα είναι και το πρώτο τραγούδι με τον ντράμερ Alan White 

Morning glory είναι τραγούδι το οποίο γράφτηκε στο δρόμο και αποτέλεσε το τρίτο single του δίσκου. Τι εννοώ γράφτηκε στον δρόμο;

Ο ίδιος ο Noel έχει δηλώσει πως το morning glory το εμπνεύστηκε μέσα στο μυαλό του καθώς περπατούσε μεθυσμένος μετά από χρήση ναρκωτικών και συγκεκριμένα κοκαΐνης , καθώς άκουγε στα ακουστικά του μουσική από το Walkman του… για να το λέει ο Noel κάπως έτσι θα έγιναν τα πράγματα.

Οι στίχοι του μιλάνε για τον εθισμό για τα ναρκωτικά και συνοδεύονται με ένα από τα καλύτερα videoclip που έχει βγάλει το συγκρότημα!

1 δισεκατομμύριο ακροάσεις στο Spotify?

1 δισεκατομμύριο;;;

Ναι! 1.382.147.472 ακροάσεις έχει την στιγμή που γράφω αυτό το άρθρο το συγκεκριμένο τραγούδι. Δεν μου κάνει εντύπωση που το Wonderwall έχει ένα τέτοιο αστρονομικό αριθμό σε ακροάσεις σε μια από τις μεγαλύτερες streaming πλατφόρμες στον  κόσμο.

Το single του wonderwall κυκλοφόρησε μερικές μέρες μετά την κυκλοφορία του δίσκου. Πιο συγκεκριμένα στις 30 Οκτωβρίου . Φυσικά και συνοδεύεται με ένα από τα πιο πολυπαιγμένα βιντεοκλίπ τους συγκροτήματος και είναι συνολικά 16 φορές πλατινένιο!

Σκαρφαλώνοντας στην δεύτερη θέση των charts της μεγάλης Βρετανίας.

Η αφορμή για το λόγο που γράφτηκε δεν είναι ακριβώς 100% γνωστή.

Η αρχική αφορμή φαίνεται να είναι με βάση τον Noel ένα τραγούδι που έγραψε για την πρώην κοπέλα του. Κάτι που το 2001 αναιρεί ο ίδιος!

Λέγοντας πως είναι γραμμένο για έναν αόρατο φίλο που είχε . Ο οποίος ερχόταν και τον έσωζε από διαφορα πράγματα που έκανε. Άλλοι λένε πως είναι γραμμένο για την σχέση των αδερφών Gallagher Noel και Liam.  Ενώ κάποιοι λένε πως η αφορμή για την συγγραφή του κομματιού είναι η φανταστική  σχέση με τον Paul McCartney.

Οσο αφορά τον τίτλο τα πράγματα είναι λιγάκι πιο ξεκάθαρα καθώς φαίνεται να είναι παρμένο από τον δίσκο του George Harrison from psychedelia to Surrealism το οποίο ο ίδιος ο Harrison ονόμαζε wonderwall music . Η αρχική ονομασία του κομματιού ήταν Whishing Stone.

And so, Sally can wait

She knows it's too late as we're walking on by!

Το don’t look back in anger έχει τραγουδηθεί από τους πάντες στα ιστορικά live των Oasis.

Πρόκειται για ένα από τα πιο ιστορικά κομμάτια που έχουν γραφτεί ποτε . Είναι από τις φορές που τα αδέρφια Gallagher δίνουν μαζί της φωνή τους σε ένα κομμάτι. Όσοι αγαπάτε το κομμάτι είμαι εδώ να σας θυμίσω την ανατριχιαστική εκτέλεση στο live του 96 στο knebworth

Το τραγούδι «γράφτηκε» πριν ο Noel πέσει για ύπνο . Δεν είχε στίχους , δεν είχε πλάνο , του ήρθε στο μυαλό και αφού ξύπνησε και βρισκόταν ακόμα εκεί πήρε την απόφαση να το κάνει αυτό που είναι . Όλα τα αλλα είναι απλά ιστορία…

Είναι από τις φορές που έχεις να πεις τόσα τόσα πολλά για έναν δίσκο αλλα θεωρώ πως πρέπει να εστιάσουμε και στις ανθρώπινες σχέσεις μεταξύ των μουσικών εντός και εκτός του συγκροτήματος.

Ένα Fact λέει πως ο Alan White εντάχθηκε στο συγκρότημα  μόλις μια εβδομάδα πριν την αρχή των ηχογραφήσεων.

Στην πραγματικότητα οι ηχογραφήσεις δεν έγιναν σε καθημερινή βάση στα στούντιο.

Η κόντρα μέσα σε εισαγωγικά μεταξύ του Noel και Liam πάγωσαν τις ηχογραφήσεις για τρεις ολόκληρες βδομαδες ( φαίνεται πως η αιτία ήταν το ίδιο το wonderwall και συγκεκριμένα ποιος από τους δυο θα αναλάμβανε τα φωνητικά του κομματιού με τον Liam να είναι αυτός που χάρισε την φωνή του σε ένα από τα ομορφότερα τραγούδια των 90s)

Γενικώς όμως ο ιδρυτής των Oasis Liam Gallagher σκεφτόταν την αποχώρηση του από το συγκρότημα του μόλις 6 μήνες από την κυκλοφορία του υπέρ εμπορικού άλμπουμ που βρίσκεται σε μια τρελή πορεία εμπορικά. Ξέρω πως μπορώ να γράψω καλύτερη μουσική, πολύ καλύτερη, 100 φορές καλύτερη από τον Noel , σκέφτομαι  να αποχωρήσω αλλά δεν έχω χρόνο να το κάνω τώρα λέει ο ίδιος …

Ανάφερα πολλές φορές το πόσο μεγάλος και εμπορικός είναι αυτός ο δίσκος , αλλά , τι θα λέγατε αν σας έλεγα ότι οι μόνοι δίσκοι που το ξεπερνάνε σε πωλήσεις στην Αγγλία είναι τα greatest hits των Queen και το STG peppers Lonely Hearts Club των Beatles!!!

Λόγο της εμπορικής ακμής αλλα και της μουσικής χροιάς δεν ήταν λίγοι αυτοί που τους έβαλαν δίπλα στα σκαθάρια!

Ένα συγκρότημα που αποτέλεσε και βασική επιρροή τους.

Knebworth 1996

Για πολλούς είναι το Woodstock της εποχής

Ήδη έναν χρόνο έπειτα την κυκλοφορία του Morning Glory?

Με τα MME να ρίχνουν και άλλο λάδι στην φωτιά της κόντρας μεταξύ των Oasis και Blur εκμεταλλευόμενοι την μεγάλη αναγνωρισιμότητα και των δυο ( ευχές για θάνατο και aids από την πλευρά των αδερφών Gallagher)

Η διπλή συναυλία περιγράφεται ως το καλύτερο Σαββατοκύριακο της ζωής πολλών από όσους είχαν την τύχη να να παρευρεθούν στο ιστορικό live.

Μέσα σε ούτε 24 ώρες και τα 250.000 εισιτήρια είχαν γίνει αέρας , μάλιστα πάνω από 2.000.000 ήταν οι κλίσεις από σταθερά τηλέφωνα για μια κράτηση…

Τα δισκάδικα είχαν ουρές ολόκληρων τετραγώνων για την αγορά ενός εισιτηρίου , περιγράφει ένας εργαζόμενος σε δισκοπωλείο της περιοχής.

Το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Αυγούστου έχει γράψει ιστορία.

Το ιστορικό αυτό live έχει γυριστεί και σε ντοκιμαντέρ μόλις πέρσι για λογαριασμό της επετείου των 25 ετών από αυτή την ιστορική συνάντηση…

Ανεξίτηλη είναι η παρουσία αυτού του τεράστιου δίσκου στην ιστορία της μουσικής. Με πάνω από 4.000.000 πωλήσεις έκαναν μέχρι και το drummer των Metallica Lars Ulrich να λέει πως οι Oasis εκείνη την περίοδο ήταν ότι πιο ενδιαφέρον μπορούσες να ακούσεις. 

Ένα από τα τραγούδια που συνήθιζαν να κλείνουν τις live εμφανίσεις τους ήταν το champagne supernova . Το τελευταίο single των oasis από τον δίσκο (What’s the story) Morning Glory? Με ημερομηνία κυκλοφορίας 13 Μαΐου 1996 , δυο μέρες μετά την διάθεση των εισιτηρίων για το εμφατικό live που προ είπαμε.

Αυτό ήταν και το τελευταίο τραγούδι που έπαιξαν οι oasis live το 2009 . Η επίσημη διάλυση του σχήματος ήρθε μερικές βδομάδες μετά . Μετά την εκτεταμένη κακή  σχέση των δυο αδερφών που κρατά μέχρι και σήμερα.

Ενώ η Διήμερη εμφάνιση τους στο περιβόητο Knebworth Festival 1996 (10 & 11 Αυγούστου 1996) , θεωρήθηκε μία από τις πιο πετυχημένες στιγμές του είδους , καθώς οι Βρετανοί Rockers από το Manchester , αυτήν την μέρα , έγραψαν με χρυσά γράμματα την δική τους μουσική ιστορία , η οποία έγινε και Ντοκιμαντέρ πέρσι! 

Tracklist:

1) Hello

2) Roll with it

3) Wonderwall

4) Don’t look back in anger

5) Hey now

6) Untilted*

7) Some might say

8) Cast No shadow

9) She’s electric

10) Morning glory

11) Untilted*

12) Champagne supernova

Το συγκρότημα κατά την περίοδο του άλμπουμ ήταν οι

Liam Gallagher

Noel Gallagher

Alan white

Paul McGuigan

Την παραγωγή του άλμπουμ έχει αναλάβει ο Noel Gallagher και Owen Morris

Οι οπαδοί των oasis θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τον Liam Gallagher ως guests στον θρύλο Iggy Pop το Σάββατο 2 Ιουλίου στην πλατεία νερού.

Μαζί τους οι sleaford mods + K’s για μια ιστορική βραδιά που θα μείνει αξέχαστη!

Για το rock da Vinci

Θοδωρής Καρατζιάς ( ABRAXAS )



Σχόλια