Μία συναυλία για φιλανθρωπικό σκοπό στην υγεία του David Prudent

Αφιέρωμα : Eurovision & Rock/Metal Κουλτούρα

Ημέρες χαράς για τους απανταχού Eurovision Fans , αφού το Σάββατο 14 Μαΐου 2022 θα πραγματοποιηθεί ο 66ος τελικός του διαγωνισμού.

O διαγωνισμός από πολλούς θεωρείται παρωχημένος και αχρείαστος (ειδικότερα από άτομα της Rock & Metal κοινότητας) , όμως σαν φανατικός του θεσμού θέλω να παραθέσω κάποιες συμμετοχές οι οποίες ανήκουν άμεσα στην κουλτούρα μας και αποτέλεσαν αρκετά καλή διαφήμιση για το κοινό που δεν ήταν εξοικειωμένο με αυτόν τον ήχο.

Ξεκινάμε λοιπόν!!!!

Το ταξίδι μας ξεκινάει το 1956  στον πρώτο τελικό του διαγωνισμού
 
Freddy Quinn - So Geht Das Jede Nacht (Γερμανία):
 
Ένα καθαρόαιμο Rock & Roll τραγούδι, το οποίο σε κάνει να θες να χορέψεις στον ρυθμό του, η βαθμολογίες εκείνη την εποχή είχαν εντελώς διαφορετικό τρόπο υπολογισμού αφού κάθε χώρα έστελνε στον διαγωνισμό 2 συμμετοχές και όχι 1 όπως έχουμε συνηθίσει, η Γερμανία κατέκτησε την Τρίτη θέση.
 
Νικητής Της Χρονιάς : Ελβετία
 
 
Συνεχίζουμε με το Folk Rock , το οποίο είναι και από τα πιο σημαντικά κομμάτια του διαγωνισμού αφού πολλά ήταν τα σχήματα της εποχής τα οποία επηρεάστηκαν βαθιά από τους θρύλους που ακούν στο όνομα The Beatles . Φτάνουμε στο 1972
 
Milestones-Falter im Wind (Αυστρία):
 
Ένα Folk Rock κομμάτι  αρκετά πρωτότυπο και τα τρία μέλη του συγκροτήματος στο κομμάτι των φωνητικών , δύο κιθάρες και αρκετά στοιχεία τοπικής μουσικής. Το κομμάτι κατέκτησε την 5η  θέση με 100 βαθμούς.
 
Νικητής Της Χρονιάς : Λουξεμβούργο
 
Progressive στοιχεία αρχίζουν να κάνουν την εμφάνιση τους στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό και πιο συγκεκριμένα το 1974
 
Korni Grupa - Generacija ’42 (Γιουγκοσλαβία):
 
Με το πρώτο άκουσμα σε πολλούς θα φανεί σαν μια κλασσική μπαλάντα (όλοι ξέρουμε πως ακούγεται μια μπαλάντα που έχει γραφτεί για την Eurovision !!! ), όμως το σχήμα από την Γιουγκοσλαβία δεν φοβήθηκε να χρησιμοποιήσει περίεργα μοτίβα στα φωνητικά και στο πιάνο, έτσι κατάφεραν επάξια να γίνουν η πρώτη progressive rock συμμετοχή του διαγωνισμού. Βγήκαν 12η μόνο με 6 βαθμούς και μάλιστα σε μια χρονιά που νικητές ήταν οι ABBA με το θρυλικό “Waterloo”
 
Νικητής Της Χρονιάς : Σουηδία 

Μέσα στα επόμενα χρόνια οι συμμετοχές στον Rock και Metal ήχο αρχίζουν να γίνονται όλο και πιο συχνό φαινόμενο , πλέον οι εποχές έχουν αλλάξει και το αγαπημένο μας μουσικό ιδίωμα δεν είναι άγνωστο στο εύρη κοινό.
 
Ταξιδεύουμε αρκετά χρόνια μπροστά και φτάνουμε στο 2004 , στην εποχή που η Rushlana μαζί με τον Σάκη Ρουβά και τον περιβόητο Zejiko Joksimovic διεκδικούσαν τον τίτλο του διαγωνισμού , μέσα στην Κωνσταντινούπολη, 
το Balkan/Ska Punk , μπήκε στα σαλόνια της Eurovision με πρωτεργάτες , τους Τούρκους ATHENA και το κομμάτι "For Real" , 5 Χίπηδες ένωσαν τις δυνάμεις τους σε ένα Rock κομμάτι , με στόχο την παγκόσμια Ειρήνη και την πραγματικότητα: 

Athena - For Real (Τουρκία)

Έναν χρόνο αργότερα , ανάβουν τα αίματα μέσα στην Πρωτεύουσα της Ουκρανίας , εκεί απ' όπου παρευρέθηκαν στον περσινό διαγωνισμό αμαζόνες και πολεμιστές μετατρέποντας την σκηνή , σε ένα πεδίο μάχης που θυμίζει "ZENA" , παραβλέποντας τις ιαχές της γνωστής τσιρίδας πολέμου (ΑΙΑΙΑΙΑΙΙΑΙΑΙΑΙΑΙΙΙΙΙΙΙΙΑΑΑΑ!). Εκεί λοιπόν ήρθαν οι Νορβηγοί Wig Wam το 2005 με πολύ Rock Διαθέσεις.

Wig Wam – In My Dreams (Νορβηγία) :
 
Τι να πρωτοπείς για αυτήν την εμφάνιση οι Νορβηγοί  εκείνο το βράδυ ξεσήκωσαν ολόκληρο το Κίεβο , με ένα κομμάτι που στην ουσία άνοιξε τον δρόμο για το Metal στον διαγωνισμό. Η σκηνική τους παρουσία βγαλμένη από τα χρονοντούλαπα της 80s Metal κουλτούρας και μια σκηνική παρουσία που πολλοί θα ζήλευαν.
 
Είχαν χαβαλέ , ήταν οι ηγέτες της σκηνής με αποτέλεσμα να ανεβάσουν τους τόνους, όσο δεν πάει και έκαναν αυτό που αγαπούσαν και συνεχίζουν να αγαπάνε χωρίς να τους νοιάζει τίποτα , αυτός είναι ο rock τρόπος σκέψης και οι Νορβηγοί φάνηκε να τον ξέρουν καλά , ROCK IS THE LAW. Κατέκτησαν την 9η θέση με 125 βαθμούς
 
Νικητής Της Χρονιάς : Ελλάδα  
 
Δεν απομακρυνόμαστε χρονικά μιας και το 2006 στον τελικό που πραγματοποιήθηκε στην χώρα μας έγινε κάτι το αναπάντεχο όχι απλώς είχαμε Hard Rock συμμετοχή η οποία κατάφερε να κερδίσει με 292 βαθμούς αλλά κατάφερε να δήξει σε ολόκληρη την Ευρώπη πως αυτή η κουλτούρα όχι απλώς είναι ολοζώντανη αλλά μπορεί να εξαλείψει τον φόβο και τις προκαταλήψεις που πολλοί είχαν απέναντι στο είδος  μέσα σε ένα μόνο βράδυ.
 
Lordi - Hard Rock Hallelujah (Φινλανδία):
 
Μιλάμε για ένα κομμάτι που μεγαλώνοντας καταλαβαίνεις πως ναι , δεν ήταν κάτι το εξαιρετικό από μουσικής πλευράς , όμως δεν μπορείς να δείξεις κακία ούτε στο κομμάτι ούτε στους Lordi , για εμένα και αρκετά άτομα στην ηλικία μου αυτό το κομμάτι είναι παιδική ανάμνηση η οποία συνδέθηκε άμεσα με τις εποχές όπου αρχίσαμε να ακούμε Metal , οι Lordi για πολλούς ήταν η πρώτη επαφή με αυτόν τον ήχο , με αυτό το ιδίωμα και ενέπνευσαν κόσμο να ψαχτεί με την κουλτούρα μας , διότι αυτά τα 5 “τέρατα” , αγαπήθηκαν από πολλούς χωρίς απαραίτητα  να ξέρουν τι ακριβώς ακούνε , το Rock και το Metal μπήκε στο σπίτι του καθενός τον ξεσήκωσε και του έδειξε τα δόντια του !!!
 
Νικητής της Χρονιάς : Φινλανδία   
 
Φυσικό επόμενο της νίκης των Lordi ήταν η εμφάνιση νέων metal & rock συμμετοχών στον μουσικό διαγωνισμό , φτάνουμε λοιπόν στον τελικό του 2007 :
 
1. Hanna Pakarinen – Leave Me Alone (Φινλανδία) : Η συμμετοχή της νικήτριας χώρας για εκείνη την χρονιά αποφάσισε να τηρήσει το γνωμικό που λέει “ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει”  , και έτσι το symphonic metal με nu metal στοιχεία έκανε την εμφάνιση του , ένα κομμάτι το οποίο  θυμίζει τις εποχές όπου μπάντες όπως οι Evanescence μεσουρανούσαν , όμως η σύνθεση δεν κατάφερε να ξεπεράσει την 12η θέση.

 
2. Kabát - Malá Dáma (Τσεχία): Ένα κλασσικό hard-rock κομμάτι, που προσωπικά δεν είχα ακούσει ποτέ μέχρι τώρα, η μπάντα δεν κατάφερε να ποτέ να προκριθεί στον μεγάλο τελικό του Ελσίνκι, αφού στους ημιτελικούς συγκέντρωσε μόνο 1 βαθμό τερματίζοντας τελευταία.

3. Ευρυδίκη Ft Δημήτρης Κοργιαλάς - Come Ci Come Ca (Κύπρος): Η περιβόητη Rock μουσικός από την Κύπρο και πρότυπο του Bob κατσιώνη όπως είχε αναφερθεί ούκ ολίγες φορές σε συνεντεύξεις , το 2007 πραγματοποίησε μία Pop Rock εμφάνιση , έχοντας πλάϊ της τον Δημήτρη Κοργιαλά ως μουσικό ταίρι παίζοντας κιθάρα αλλά δυστυχώς δεν κατάφερε να περάσει στα τελικά του διαγωνισμού!

Και βέβαια δεν γίνεται να ξεχάσουμε το Show που μας χάρισαν οι Apocalyptica
 (ίσως το καλύτερο Interval Act στα χρονικά της διοργάνωσης).

Νικητής της Χρονιάς : Σερβία
 
Τελικός στο Βελιγράδι , το έτος είναι 2008 και ο σκληρός ήχος παραμένει στα σαλόνια της Ευρώπης
 
1. Teräsbetoni - Missä Miehet Ratsastaa (Φινλανδία): Κατά την γνώμη μου το συγκεκριμένο κομμάτι είναι αδικημένο, έχω μνήμες από τον 6χρονο τότε εαυτό μου να ενθουσιάζεται με το τραγούδι μιας και το να βλέπεις Metal στην τηλεόραση δεν είναι και συχνό φαινόμενο (ειδικότερα όταν βρίσκεσαι στην ηλικία που ξεκινάς το ταξίδι σου σε αυτό το μαγικό είδος μουσικής). Οι φίλοι μας λοιπόν από την Φιλανδία τερμάτισαν 22οι λίγες θέσεις πριν το τέλος δηλαδή , όμως κατάφεραν να διαγωνιστούν στον τελικό έχοντας μια αρκετά καλή σκηνική παρουσία η οποία άφησε ένα άρωμα Manowar.

2. Mor Ve Otesi - Deli (Τουρκία): Ίσως ένα από τα πιο Rock Hot σχήματα της Τουρκίας , έλαβε συμμετοχή στον Διαγωνισμό το 2008 , καταφέρνοντας να κερδίσουν τον κόσμο με το ύφος τους και να σκαρφαλώσουν στην 7η θέση του διαγωνισμού με 138 πόντους.

Νικητής Της Χρονιάς:  Ρωσία

Πάμε στο 2010 , εκεί όπου παρευρίσκονται στον διαγωνισμό οι πολύ αγαπημένοι Nu/Alternative Metallers , MaNga. Όσοι έπαιζαν FiFa 2006 , τους γνωρίζουν μέσα από το Soundtrack που έδωσαν στο εν λόγω Video Game της EA Sports Games. Αυτήν την χρονιά με πολύ καλή σκηνική παρουσία και εξαιρετικό δέσιμο στο επαναστατικό και αντιπολεμικό "We Could Be The Same" , σκαρφαλώνοντας στην 2η θέση του διαγωνισμού!

Νικητής της χρονιάς: Γερμανία 

Τρία χρόνια αργότερα , οι δικοί μας έστειλαν μία πολύ όμορφη συμμετοχή στην οποία συνδυάζεται το Μεσογειακό ύφος της χώρας μας μαζί με το πιο Ska Punk ηχόχρωμα των Koza Mostra, έτσι οι Θεσσαλονικείς Rockers μαζί με τον Αγαθόν Ιακωβίδη ένωσαν τις δυνάμεις τους , στο κομμάτι "Alcohol Is Free" , στο οποίο εξέφρασαν το κέφι που επικρατεί στα Ελληνικά γλέντια/Parties , σκαρφαλώνοντας με αυτό στην 6η θέση του διαγωνισμού με 156 πόντους.

Νικήτρια της χρονιάς: Δανία

Τα χρόνια συνέχισαν να περνάνε, δυστυχώς οι Rock-Metal συμμετοχές άρχισαν να γίνονται όλο και λιγότερες, αλλά ακόμα και αυτές που υπήρχαν δεν είχαν κάτι το ιδιαίτερο το οποίο θα εντυπωσίαζε το metal κοινό.
 
Όμως μια πολύ δυνατή επιστροφή είχαμε στον τελικό του 2018 , αναφέρομαι φυσικά στην συμμετοχή της Ουγγαρίας με τους AWS , ίσως το πιο brutal κομμάτι που έχει καταφέρει να φτάσει σε τελικό του ευρωπαϊκού διαγωνισμού.
 
AWS-Viszlat Nyar (Ουγγαρία): Το κομμάτι κυμαίνεται στα μονοπάτια του πιο σύγχρονου Metal, τύπου BMTH όμως έχει και μια έντονη Post-Hardcore φλόγα η οποία αναδεικνύεται έξοχα. Το κομμάτι τερμάτισε 21ο ανάμεσα στις 26 συμμετοχές εκείνης της χρονιάς.
 
Δυστυχώς πριν από έναν χρόνο στις 6 Φεβρουαρίου 2021 , ο τραγουδιστής του σχήματος  Örs Siklósi , έχασε την μάχη με την λευχαιμία στα 29 του χρόνια
 
R.I.P ÖRS (1991-2021)

Νικητής Της Χρονιάς : Ισραήλ  
 
Και φτάνουμε στον τελικό του 2021 , όπου η Rock Κουλτούρα θριάμβευσε και έκανε για άλλη μια φορά αρκετό κόσμο να ψαχτεί με το είδος. 
 
Blind Channel - Dark Side (Φινλανδία): Το περιβόητο Violent Pop όπως χαρακτηρίζουν την σύνθεση τους οι ίδιοι οι Φινλανδοί Metallers , μέσα από τις συνεντεύξεις του δίδυμου Niko & Joel , καθώς επίσης έχουν καταφέρει να κάνουν θραύσει σε πολύ κόσμο του Rock/Metal χώρου , καταφέρνοντας έτσι να υπογράψουν με την Century Media Records και να βρίσκονται στα πλαίσια ηχογράφησης του νέου τους δίσκου.

Måneskin - Zitti E Buoni (Ιταλία): Τι να πρωτοπεί κάποιος για τους εκρηκτικούς Ιταλούς, που κατάφεραν από τους δρόμους της Ιταλίας να βρεθούν στην κορυφή της Ευρώπης, ένα εξαιρετικό τραγούδι από ένα πολλά υποσχόμενο σχήμα.

Οι Ιταλοί Νεαροί Rockers, είναι το χαρακτηριστικό παράδειγμα για την φράση “Αν θέλεις κάτι πολύ, ολόκληρο το σύμπαν συνωμοτεί για να το αποκτήσεις”.

Ένα success story που κάθε μπάντα θα ζήλευε , συμβόλαιο με την Sony Music , ένα Tour μονίμως sold out και ένα κοινό το οποίο είναι πλήρως αφοσιωμένο και αποτελούμενο από νεαρές θαυμάστριες κατά κύριο λόγο για να βλέπουν τον David Damiano στην σκηνή , ένας πανέξυπνος Frontman που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ένας "Manager" της μπάντας μέσα από τις ιδέες που έχει όσον αφορά την σκηνική του παρουσία. Παρόλα αυτά όταν φέρανε την νίκη στην χώρα τους , είχαν κατηγορηθεί από ανταγωνιστικές χώρες όπως την Γαλλία που τους κατήγγειλε για χρήση ναρκωτικών ουσιών , πράγμα που τελικά δεν υφίσταται ύστερα από αιματολογικές εξετάσεις που έγιναν στους Νεαρούς Rockers, από τις οποίες βγήκαν καθαροί!

Στις 13 Μαΐου 2022 , κυκλοφόρησαν το νέο τους Single,  “Supermodel 
 
Νικητής Της Χρονιάς : Ιταλία

Έτσι λοιπόν κλείνει αυτό το αφιέρωμα για τον μουσικό διαγωνισμό που αγαπούν μικροί και μεγάλοι , ανεξαρτήτως μουσικών προτιμήσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Θυμίζουμε πως ο Μεγάλος 66ος διαγωνισμός  θα διεξαχθεί στις 14 Μαΐου 2022 , καλή διασκέδαση σε όλους τους EuroFans εκεί έξω.  
 
Για το Rock Da Vinci ,
Μιχαήλ-Άγγελος Διακογεωργίου (Rhodian)  



Σχόλια