Μία συναυλία για φιλανθρωπικό σκοπό στην υγεία του David Prudent

Βlack Country , New Road – Ants From Up There (Album Review)



Στις 4 Φεβρουαρίου κυκλοφόρησε το δεύτερο ολοκληρωμένο άλμπουμ των Άγγλων με όνομα Ants from up here , πρόκειται για ένα άλμπουμ που έχει κάνει το μεγάλο μπαμ στις ηλεκτρονικές streaming υπηρεσίες ξεπερνώντας τις 3.000.000 ακροάσεις σε πολλά από τα τραγούδια του σε ένα διάστημα μόλις μερικών μηνών . Αυτή την στιγμή αριθμούς στο Spotify 374.000 σχεδόν ακροατές τον μήνα , νούμερο τεράστιο αν αναλογιστούμε ότι το πρώτο τους άλμπουμ με όνομα for the first time κυκλοφόρησε μόλις πέρσι. Το συγκρότημα θα μας απασχολήσει πολύ από εδώ και πέρα καθώς αυτός ο progressive folk ήχος τους είναι κάτι που ξέρουν να κάνουν τέλεια.

Το AFUT έχει 4 singles τα οποία κυκλοφόρησαν σταδιακά από το διάστημα 12 Οκτωβρίου 2021 έως 19 Ιανουαρίου του 22 σχεδόν ένα μήνα πριν την επίσημη κυκλοφορία του LP.

Μέσα στον δίσκο περιέχονται 10 τραγούδια συνολικής διαρκείας 54 λεπτών.

Το intro είναι το πρώτο κομμάτι του δίσκου , κάτι λιγότερο από ένα λεπτό , χωρίς να έχω να σχολιάσω κάτι ιδιαίτερο για αυτό προχωράω γρήγορα στο επόμενο κομμάτι 

Chaos Space Marine το όνομα του δεύτερου κομματιού και πρώτου single ως ανακοίνωση του άλμπουμ. Μια progressive προσέγγιση σε vibe David Bowie στα πρώτα του άλμπουμ , η φωνή του τραγουδιστή μοιάζει τρομακτικά. Σε αυτό το κομμάτι ο ακροατής θα συναντήσει μια μεγάλη ποικιλία οργάνων όπως σαξόφωνο και βιολί μεταξύ των άλλων . Οι στίχοι σε αυτό το κομμάτι όπως και στο σύνολο του δίσκου είναι αλληγορικοί και αφορούν την ζωή και τον θάνατο , την ελευθερία και τον πόλεμο , την αγαπη και το μίσος.

Concorde. Low tempo κομμάτι στο ίδιο vibe και αυτό . Το σαξόφωνο παίρνει τον ρόλο των δεύτερων φωνητικών λειτουργώντας σαν μουσικό χαλί . Ένα στενάχωρο κομμάτι που στο τέλος σου αφήνει μια γλυκό πικρή γεύση . Μοναδική εμπειρία σε όλη την διάρκεια του . Πρόσφατα περπατούσα ακούγοντας το και ομολογώ ότι με ανατρίχιασε… 

Bread song . Ένα εξίσου ιδιαίτερο τραγούδι , λιγότερο εμπλουτισμένο με όργανα. Με εξίσου ξεχωριστούς στίχους όπως ( the holes you try to hide ) , ( This place is not for any man, Nor particles of bread) στίχοι που θα μπορούσαν να ανήκουν σε μια ποιητική συλλογή.

Good will hunting , στα ίδια μοτίβα , ελάχιστα πιο περίεργος ο ήχος και τα φωνητικά μοιάζουν περισσότερο σαν απαγγελία και όχι σαν ερμηνεία. Στα μισά του αλλάζει κατά πολύ , γίνεται ένα groovy κομμάτι , με γλυκές μελωδίες. 

Τα επόμενα στο τραγούδια halder και mark’s theme έχουν πολλά κοινά . Μάλιστα το mark’s theme έχει την ίδια μελωδική γραμμή με το halder . Μόνο που στην περίπτωση του δεύτερου πρόκειται για ένα σόλο σαξόφωνο με συνοδεία πιάνο!!

The place where he inserted the blade . Πολύ ρομαντικό κομμάτι από άποψη και μουσικής αλλα και στίχων . Απευθύνεται σε μια κοπέλα , παρομοιάζοντας τους φόβους μεταξύ το αφηγητή και της κοπέλας , πρόκειται για μια ιστορία αγάπης . Παράλληλα μαθαίνουμε πως ο τραγουδιστής φοβάται να φτιάξει δείπνο για καλεσμένους και η εικόνα της κοπέλας έρχεται στο μυαλό του , χάνει τον εαυτό του και αυτό περιγράφεται καθόλη την διάρκεια του όγδοου κομματιού του δίσκου..

Snow globes . Φτάσαμε στο προτελευταίο και δεύτερο μεγαλύτερο σε διάρκεια κομμάτι . Ανατριχιαστικό κομμάτι με ένα σχεδόν τρίλεπτο drum σόλο . Τι να πρωτοπείς για αυτόν τον δίσκο… λυρισμός , ποιητικότητα , folk σε συνδιασμο με free jazz στοιχεία… 

Φτάσαμε το πιο επιβλητικό κομμάτι του Ants From Up There  , το basketball shoes . 12 λεπτά δέους , μια μίξη πολλών ειδών μουσικής και δεκαετιών . Όπως προ είπα η φωνή του Issac Wood μοιάζει τρομακτικά με αυτή του Bowie . Το basketball shoes είναι το πιο απολαυστικό κομμάτι που άκουσα φέτος χωρίς καμία απολύτως υπερβολή , θα μπορούσε να είναι ένα κομμάτι που θα χωρούσε σε δίσκους όπως το space oddity!!! Μόνο που συζητάμε το γεγονός ότι οι Black Country new road μπορούν να κοιτάξουν με ψηλά το κεφάλι αστέρες και καλλιτέχνες που έχουν αφήσει ιστορία , ε ναι , είναι επίτευγμα. 

Το παράδοξο είναι ότι οι BCNR ανακοίνωσαν λίγες μέρες πριν την κυκλοφορία του δίσκου την αποχώρηση του τραγουδιστή τους Issac Wood. Γεγονός που με παραξένεψε καθώς και η χρονική περίοδος που έγινε ήταν αρκετά ακατάλληλη κατά την γνώμη μου αλλα και το συγκρότημα είχε διαμορφώσει το χαρακτήρα του γύρω και από την πολύ χαρακτηριστική φωνή του…

Όπως και να έχει , είναι ο δίσκος της χρόνιας και δεκαετίας για εμένα μέχρι στιγμής…

Οι Black Country new road στον δεύτερο δίσκο  τους Ants from Up There ήταν οι

Lewis Evans

May Kershaw

Charlie Wayne

Luke Mark

Isaac Wood

Tyler Hyde

Georgia Ellery

Βαθμολογία: 99%

Για το Rock Da Vinci

Θοδωρής Καρατζιάς ( Abraxas ) 



Σχόλια