Μία συναυλία για φιλανθρωπικό σκοπό στην υγεία του David Prudent

1/2 Southern North – Narrations of A Fallen Soul (Album Review)

"I'm the one that's got to die when it's time for me to die, so let me live my life the way I want to."

Jimi Hendrix ~

Η Ελληνική σκηνή κάθε φορά καταφέρνει να μας εντυπωσιάσει με τους κρυμμένους άσσους που έχει στο μανίκι της από το Heavy Metal , μέχρι το Black και από το Stoner μέχρι το συμφωνικό Death , η Ελλάδα εξάγει πολύ ποιοτικό υλικό προς τα έξω.
Σε αυτό το review θα μιλήσουμε για κάτι εντελώς διαφορετικό το όποιο θα κινήσει την περιέργεια πολλών , η νέα δουλειά της Ιφιγένειας Δεριζιώτη και του Solo Project της  1/2 Southern North είναι γεγονός  και ακούει στο όνομα “Narrations Of A Fallen Soul”. Οι αφηγήσεις μιας πεθαμένης ψυχήςλοιπόν, πιστεύω ο τίτλος δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο on point ώστε να περιγράψει αυτόν τον εξαιρετικό Experimental Doom Metal δίσκο.

7 Κομμάτια στο σύνολο

1 ολόκληρη ώρα μουσικής  

Ετοιμαστείτε λοιπόν για ένα μυσταγωγικό ταξίδι και αφεθείτε στην μουσική που η IDVex απλόχερα μας έδωσε.

Το νέο πόνημα του καλαματιανού project ανοίγει με το “Alpha Sophia”, έντονο μελαγχολικό στοιχείο και Doom Metal το οποίο δένει άρτια μαζί με Ambient μελωδίες. Μου έκανε τρομερή εντύπωση πως η Ιφιγένεια δεν φοβήθηκε να πειραματιστεί και στην αρχή του κομματιού παρατηρούνται και αρκετά στοιχεία που κάποιος θα μπορούσε να συναντήσει σε μονοπάτια της ηλεκτρονικής μουσικής και πιο συγκεκριμένα στη Darkwave , το κομμάτι των φωνητικών τώρα είναι αψεγάδιαστο από την αρχή μέχρι και το τέλος του κομματιού.

“Ophis, Gnosis, Sophia”

Προχωράμε στο δεύτερο κομμάτι και προσωπικό μου αγαπημένο, εδώ το project φεύγει εντελώς από τα “χωράφια” του Metal και μεταφέρεται σε ένα Ethnic κλίμα με μουσικές ρίζες από την Αρχαία Ελλάδα, αλλά και από την μουσική της Αρχαίας Ρώμης, έντονα ambient στοιχεία και εδώ, πολύ όμορφες μελωδικές αλλαγές στο φωνητικό ηχόχρωμα της Ιφιγένειας η οποία ξεκάθαρα μας δείχνει τα δόντια της αφού μπορεί απλά να σε καθηλώσει είτε τραγουδάει στα Αρχαία ελληνικά είτε στα αγγλικά. Θεωρώ πολύ ωραία προσθήκη και τα παραδοσιακά όργανα τα οποία ακούγονται μέσα στο κομμάτι.  

“Here Are Gathered, The Weak And The Brave”

Νούμερο 3 και “Breastfeed Your Delightful Sorrow”, επιστρέφουμε στον χώρο του Doom Metal , αυτήν την φορά όμως με μια αρκετά horror αισθητική , πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν για άλλη μια φορά τα φωνητικά αλλά και η εξαιρετική απαγγελία στα λατινικά η οποία κλείνει το κομμάτι.

“Si Vis Vitam, Para Mortem”

Προχωράμε στο τέταρτο κομμάτι που ακούει στο όνομα ¨Elegy Of Hecate”, φτάσαμε στο κομμάτι το οποίο δείχνει την πιο πειραματική πλευρά του δίσκου, μια πολύ μπερδεμένη μελωδία κυριαρχεί στην αρχή του κομματιού και τα φωνητικά μοιάζουν να ταξιδεύουν ανάμεσα σε αυτό το χάος, το κομμάτι είναι ο ορισμός του Doom σε βάζει σε μια όμορφη nirvana και πραγματικά χάνεις την αίσθηση του χρόνου, επίσης το αρχαίο ελληνικό στοιχείο συνεχίζει να υπάρχει στους στίχους και να δίνει μια έξτρα ατμόσφαιρα.

“I’m A Part Of Tenebrous Silence, Forever Waiting For Nothing And None”

Φτάνουμε στο 5ο  κομμάτι το οποίο τυχαίνει να είναι και το ομότιτλο  “Narrations Of A Fallen Soul” , φωνητικά που θα ζήλευε οποιοδήποτε σχήμα ανεξαρτήτως ήχου , η Ιφιγένεια μας δείχνει για πολλοστή φόρα πως με την φωνή της μπορεί να κάνει τα πάντα , στίχοι με έντονο το στοιχείο της μελαγχολίας που μας μιλούν κατά πάσα πιθανότητα για κάποιον αποχωρισμό και τις συνέπειες που είχε. Ακόμη έχουμε ένα εξαιρετικό κλείσιμο με βιολί από την Efraimia Giannakopoulou  , πραγματικά για το συγκεκριμένο κομμάτι τα λόγια περισσεύουν θα σας μεταφέρω απλά τους αγαπημένους μου στίχους από αυτό και θα μιλήσουν από μόνοι τους

“I Felt Strong, I Was Wrong, All Love Gone”

Νούμερο 6, “Remnants Of Time”, και εκεί που νομίζεις ότι τα έχεις ακούσει όλα ξαφνικά έρχεται κατά πάνω σου αυτή η κομματάρα που μπορεί και συνδιάζει άψογα Blues Rock στοιχεία μαζί με Doom και Black Noise, κλασσικός Blues ρυθμός στα τύμπανα από τον Philipo Lyrintzi άριστα παιγμένος, η μαγευτική φωνή της Ιφιγένειας και η μεγαλύτερη έκπληξη του δίσκου κατά την γνώμη μου σαξόφωνο και μάλιστα σόλο σαξόφωνου, must και σίγουρα ένα από τα κομμάτια του δίσκου που θα ακουστούν πολύ.

“Can You Feel Me Now? Can You Hear Me Now?, I Left My Shade On The Ground”

Και η αυλαία πέφτει με ένα cover του “Song To Hall Up High” των θρυλικών και πολυαγαπημένων Bathory , άκρως προσαρμοσμένo βέβαια στον ήχο των 1/2 Southern North , έχει φύγει το έντονο folk στοιχείο του πρωτότυπου και επικρατεί μια dark noise φιλοσοφία γύρω απο το κομμάτι που του ταιριάζει αφάνταστα.

Πριν κλείσω με τα τελικά συμπεράσματα θεωρώ αναγκαίο να γίνει αναφορά στους μουσικούς που συμμετείχαν στον δίσκο :

· Philipos Lyrintzis: Τύμπανα (Κομμάτια 1,3,4,5 & 6)

· George Kastanos:  Σαξόφωνο (Κομμάτι 6)

· Efraimia Giannakopoulou: Βιολί (Κομμάτι 5)

· Dimitris Soureas : Νταούλι (Κομμάτι 2)

· Stavros Panagiotopoulos : Kaval (Κομμάτι 2)

· Malena Pereske : Νταχαρές (Κομμάτι 2)

· Polytimi Noea: Στίχοι στα Αρχαία Ελληνικά (Κομμάτι 2)

Τελικά συμπεράσματα , είναι σίγουρα μια από τις καλύτερες κυκλοφορίες του 2022 μέχρι στιγμής είναι πρωτότυπο όσο δεν πάει και μπορεί να ακουστεί και από κόσμο που δεν είναι εξοικειωμένος με τον Μetal ήχο , αυτό απαιτεί ταλέντο για να επιτευχθεί και από ότι φαίνεται το ταλέντο κατάγεται από την Πελοπόννησο.

Ένα Solo Project που όχι μόνο έχει έντονες επιρροές από την πιο πειραματική σκηνή της Σκανδιναβίας (Myrkur,Anna Von Hausswolff κλπ.), αλλά την κοιτάει ισάξια στα μάτια και έρχεται απειλητικά.

Βαθμολογία : 80%

Για το Rock Da Vinci ,

Album Review: Μιχαήλ-Άγγελος Διακογεωργίου (Rhodian)

Επιμέλεια Promo Pics: Φαν Βαλ Νουέβο



Σχόλια