Μία συναυλία για φιλανθρωπικό σκοπό στην υγεία του David Prudent

Fit For An Autopsy - Oh What The Future Holds (Album Review)

"Ο εικοστός αιώνας υπήρξε η χρεοκοπία της κοινωνικής ουτοπίας. Ο εικοστός πρώτος θα είναι η χρεοκοπία της τεχνολογίας."

~ Nassim Nicholas Taleb ~

Ο Φλεβάρης ξεκινάει δυναμικά, συγκεκριμένα μπαίνει με άρωμα Extreme Metal ερχόμενο από το New Jersey και με θεματολογία που βασίζεται στον προβληματισμό της νέας γενιάς για το τι τους επιφυλάσσει το μέλλον. Πανδημία , εμβόλια , καταστροφές δασών και άλλα πολλά θέματα είναι αυτά που αφορούν όσο την κατάσταση της Γης που βρίσκεται σε κίνδυνο σύμφωνα με την κλιματική όσο και την μορφή "τυραννίας" που επικρατεί σε παγκόσμιο επίπεδο πλέον με αποτέλεσμα το μόνο που να κυριαρχεί στον κόσμο , να είναι η απόγνωση , ο φόβος και ο θυμός , όλα αυτά και πολλά άλλα προσπαθούν να δείξουν μέσα από τους στίχους τους, οι Fit For An Autopsy στο κατά σειρά 6ο τους πόνημα ονόματι "Oh What The Future Holds" που κυκλοφόρησε μέσω της Nuclear Blast στις 14 Ιανουαρίου , ο οποίος είναι έτοιμος να τραντάξει για άλλη μία φορά τον χώρο του ακραίου ήχου. 

Ο δίσκος ξεκινάει με το ομότιτλο εναρκτήριο που περιέχει μία εισαγωγή σκοτεινή με το πιάνο από πίσω να δίνει την αίσθηση , ότι βρίσκεσαι σε έναν δρόμο σκοτεινό που δεν ξέρεις τι μπορεί να σου επιφυλάσσει. Η συνέχεια του τόσο αρμονική και επιβλητική , καθώς ο Joe Badilato σκοράρει και απ' ότι φαίνεται βάζει Goal από τα αποδυτήρια! 

Ένα τρομερό πιτ που σου δίνει την τάση να χοροπηδάς σαν το κατσίκι και να χτυπιέσαι με τον ρυθμό της αργής κιθάρας , ενώ εξαιρετικό είναι το γύρισμα που κάνουν τα ηχοχρώματα μεταξύ τους από το πιο αργό να καταλήγει στο πιο γρήγορο , πράγμα που θα μπορούσε να θυμίζει το κλασικό Deathcore κύμα που είχε ξεκινήσει να γνωστοποιείται μέσα στα 00's , αυτό συμβαίνει στο επόμενο κομμάτι "Pandora" , με αποτέλεσμα να γίνεται μία τόσο γλυκιά εναλλαγή ήχου και τόσο διακριτικά χωρίς να υπάρχει ίχνος ξαφνικής αλλαγής , θα μπορούσε να πει κανείς , ότι ο κιθαρίστας Will Putney έχει μέσα του , μετρονόμο. 

Οι Τρείς κιθάρες δέσανε εξαιρετικά και ειλικρινά πολύ αρμονικά , ένα ξεκίνημα γεμάτο οργή , θυμό και φόβο για το μέλλον , ενώ δεν λείπουν από την μουσική τους τα μελωδικά στοιχεία που θα μπορούσαν να μας κάνουν να νοσταλγήσουμε τις χρυσές εποχές των In Flames που συνδυάζονται τέλεια με τα ατμοσφαιρικά στοιχεία που παρατηρούμε , τα οποία προκαλούν ένα μεγάλο ξέσπασμα από τα φωνητικά , καθώς το Break δίνει ένα τρελό μπουστάρισμα στο να μην έχει σταματημό η αδρεναλίνη που προκαλούν οι συνθέσεις των Αμερικανών Extreme Metallers!

Far From Heaven.... Το 1ο κομμάτι που ήταν προπομπός της επερχόμενης κυκλοφορίας τους και το πρώτο βίντεο κλιπ.... Το εν λόγω κομμάτι θυμίζει πάρα πολύ μία εισαγωγή όμοια με τα Motivo που χρησιμοποιούν οι πιο σύγχρονες μπάντες και συγκεκριμένα οι Gojira. 

Η επιβλητική ερμηνεία και η βαρβατίλα της κιθάρας είναι τα κύρια μέρη που εκφράζουν τον οργή για το πως ασκεί ο καθένας την εξουσία που του δίνει η κυβέρνηση και δε άλλο η Εκκλησία , για την παιδεραστία , την κακοποίηση και την κατάχρηση εξουσίας που κάνει ως επί το πλείστο , χαρακτηρίζοντας ότι πρόκειται για το καλό της θρησκείας , ενώ επικρατεί το συμφέρον έχοντας σαν βάση το μίσος και τον διαχωρισμό στην διαφορετικότητα μέσω των υψηλών που κυβερνούν τον Πλανήτη πράγμα που εκφράζεται μέσω των στίχων τους. 

Θεωρώ ότι οι στίχοι του συγκεκριμένου κομματιού λένε ακριβώς την πραγματικότητα , δηλαδή πράττει η εξουσία ότι της συμφέρει , χωρίς να υπάρχει λογική , τσίπα , μπέσα και έχοντας μόνο έναν στόχο.... Να "κλειδώσουν" το μυαλό του ανθρώπου , σε μία φούσκα για να έχουν παραπάνω δύναμη! 

"I Saw The Fallen Stars , Descend Into The Sea. Reborn As Fallen Gods , They Keep Me Far From Heaven"! 

Ένα δίστιχο που με στοίχειωσε για τα καλά και παίζει συνεχώς στο Repeat , έχοντας ως πρωταγωνιστή τόσο την παραγωγή όσο και το διακριτικό μπάσο που παίζει πίσω , ενώ μεγάλο σημείο αναφοράς , θεωρώ πως είναι η καθαρή ερμηνεία που δεν υπάρχει περίπτωση σε συνδυασμό με το βιολί που παίζει πίσω να μην σε ανατριχιάσει , ψάξτε τους στίχους του κομματιού και θα καταλάβετε πάρα πολλά!
Αξίζει να αναφερθεί πως το εν λόγω Single το 2021 , σύμφωνα με το Loudwire έφτασε στην θέση 35 ως ένα από τα καλύτερα κομμάτια του 2021.

Με πιο Massive κιθάρας συνεχίζει ο δίσκος με το "In Shadows" να δίνει παραπάνω ταχύτητες και πιο ψηλές Distorted ικανότητες , οι οποίες μαζί με την επιθετικότητα των Drums δίνει κάτι το πολύ ιδιαίτερο , ενώ το ρεφραίν με τις καθαρές φωνές δίνει κάτι πιο μοντέρνο στο ηχόχρωμα του κομματιού! Σκοτεινό κομμάτι , με έναν κάπως πιο σύγχρονο χαρακτήρα σε κάποια σημεία και ένα τρομερό δέσιμο με τα πιο Growl φωνητικά!

Όλοι ξέρουμε την εμβληματική καταστροφή των δίδυμων πύργων που συνέβη την 11η Σεπτέμβρη του 2001 και με τις φήμες/υποψίες/γεγονότα που έχουν δοθεί στην δημοσιότητα. Έτσι και το σήμερα το παρομοιάζουν έτσι , φτάνοντας τον κόσμο όλο στην αυτοκαταστροφή! 

Αυτό συμβαίνει στο εξαίρετο "Two Towers" , το οποίο έχει και άλλη μία οπτική , την γνωστή που βασίζεται στον άρχοντα των δαχτυλιδιών του περίφημου Tolkien. 

Θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί , πως το Animated Video που δόθηκε στην δημοσιότητα , μαζί με την όλη πραγματικότητα , θα μπορούσε να βασιστεί στην διάκριση που γίνεται ανάμεσα σε αυτούς που είναι "Φυλακισμένοι" , λόγω του ότι θεωρούνται "Ανεμβολίαστοι" και αυτοί που είναι εμβολιασμένοι. 

Όλους αυτούς λοιπόν τους χώνουν σε ένα Lockdown και ότι και αν συμβεί , δεν τους αφήνουν να βγουν...... Αυτό θα μπορούσε να είναι άλλη μία σκέψη που συμβαδίζει με το παρόν αλλά και με το παρελθόν που ζήσαμε εντός των δύο χρόνων. Χωρίς συναυλίες , χωρίς διασκέδαση , χωρίς έξοδο , χωρίς τους φίλους μας καθώς τους βλέπαμε μονάχα από μία οθόνη , μία κάμερα και τίποτα άλλο!

Ουσιαστικά αυτό το κομμάτι , θα μπορούσε να αποτελέσει μία παρόμοια ανησυχία με αυτήν που είχαν πολλές πιο μοντέρνες μπάντες όπως είναι οι Thy Art Is Murder , οι Lamb Of God , οι Gojira , ακόμη και οι Domination INC. που γράφανε κομμάτια βασισμένα στην αμφισβήτηση και τον προβληματισμό απέναντι σε αυτούς που μας κυβερνάνε αλλά και στον άνθρωπο! 

Ο τρόπος που ηχογραφήθηκε αλλά και το φινάλε που συνοδεύει η παραγωγή αλλά και η ακουστική του , σε ανατριχιάζει , που σε προκαλεί να το ξαναβάλεις ξανά και ξανά με ένα τρομερό σόλο κιθάρας!

Πάμε στο A Highter Level Of Hate , μίσος , θυμός , οργή και ύψιστη τάση ανθρωποφαγίας είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν στον κόσμο , πράγμα που εκφράζεται πολύ έντονα και επιθετικά μέσα από τους στίχους και το όλο σύνολο που όσο περνάει η ώρα φουντώνει όλο και περισσότερο , ενώ τα "Collateral Damage" & "Savages" , λειτουργούν σαν Οδοστρωτήρας που τα σαρώνει όλα στο πέρασμα του , καθώς σε κάνει να θες να χάσεις ολοσχερώς τον αυχένα σου!! 

Μία τριάδα που σε κάνει να χτυπιέσαι δίχως αύριο και να κάνεις Wall Of Death με τον τοίχο του σπιτιού η προθέρμανση για τα ερχόμενα Live που αναμένονται να επιστρέψουν!

Αλλάζουν οι ρυθμοί στο "Conditional Healing" καθώς ξεκινάει με ένα πιο Technical Style αρκετά εξαιρετικό , επιβεβαιώνοντας τον τρόπο παιξίματος του Josean Orta να βρίσκεται σε άλλο επίπεδο και το όλο σύνολο να είναι ακόμα πιο πολύπλοκο καθώς συχνά γίνονται εναλλαγές και δίνουν την τάση για να πέσει το απόλυτο Mosh Pit και οι παραμορφώσεις της κιθάρας να δίνουν την χαριστική βολή στην ηδονή που θα μπορούσε να προκαλέσει αυτός ο δίσκος!

The Man That I Was Not , εδώ έχουμε ένα ατμοσφαιρικό ξεκίνημα με τα καθαρά φωνητικά να δίνουν ένα ύφος ξεχωριστό , ενώ στην πορεία επικρατεί μία έκρηξη συναισθημάτων που προκαλεί επιθετικότητα , επιβλητικότητα και βασίζεται κυρίως στις πισώπλατες μαχαιριές και στην έλλειψη ανδρισμού που υπάρχει στον κόσμο , είτε στις ανθρώπινες σχέσεις , είτε στο θέμα δουλειάς , ελπίζοντας μέσα από τους στίχους τους για ένα καλύτερο αύριο! 

Ένα αριστουργηματικό φινάλε που περιέχει μία εκπληκτική σύνθεση , μία τρομερή ατμόσφαιρα , διφωνίες που θυμίζουν έναν εξορκισμό η μία τελετουργία και σε συνδυασμό με τα Growl και τις κιθάρες δίνει ένα σύνολο εκπληκτικό και ένα ιδανικό ξεκίνημα για το 2022. 

Μία παρατήρηση που έχω να κάνω (και είναι θετική) , είναι πως την τελευταία δεκαετία έχω διαπιστώσει έναν μεγάλο προβληματισμό από τον χώρο της πιο σύγχρονης σκηνής. 

Παράδειγμα Architects , Parkway Drive , Bleed From Within , Caliban , Dagoba , Gojira , Thy Art Is Murder , Heaven Shall Burn και άλλες πολλές μπάντες , έχουν αρχίσει να εκφράζουν έντονα τον προβληματισμό τους είτε για την φύση , είτε για την ανθρωπότητα , είτε θίγοντας κυρίως αυτούς που κυβερνούν τα πάντα , υποστηρίζοντας ότι εκεί ψηλά θέλουν να περάσουν μία προπαγάνδα , η στηρίζοντας πως όλο αυτό που βιώνουμε πρόκειται για μία μορφή "Δικτατορίας" η και "Τυραννίας" κ.ο.κ. 

Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό και δείχνει πόσο πολύ θέλουν να εκφραστούν κάποια πράγματα μέσα από την μουσική τους και πόσο πολύ θέλουν κάποιοι άλλοι να "Φιμώσουν" την μουσική και την τέχνη , είτε γιατί υποστηρίζουν ότι τους προσβάλει , είτε γιατί θέλουν όλο αυτό που εκφράζεται να το βαφτίσουν ως "Δυσφήμιση" κάνοντας με αυτό "Επίδειξη δύναμης" με αποτέλεσμα να θέλουν να κάνουν τον άνθρωπο να καταντήσει ένα άβουλο ων!

Δηλώνω χαρούμενος και περήφανος που Βλέπω μία μπάντα η οποία δυστυχώς δεν είναι πολύ γνωστή εδώ στην Ελλάδα και την "Αδικεί" θα πω αυτό. Εγώ λοιπόν θα πω ένα πράγμα..... Πρόκειται για ένα συγκρότημα που όχι μόνο τολμάει πολλά , όχι μόνο πειραματίζεται , αλλά κατά πάσα πιθανότητα σε λίγα χρόνια από φέτος , θα μπορούσαμε να τους χαρακτηρίσουμε ως ένα συγκρότημα που δίνει το έναυσμα για την εξέλιξη της μουσικής , με πολύ έξυπνα ριφς , όγκους εξαιρετικούς , τρομερές μπασογραμμές , απίστευτες ερμηνείες , κρύσταλλο ήχος και ένα Feeling ανατριχιαστικό. 

Αυτά είναι τα συναισθήματα που δημιουργεί ο κατά σειρά 6ος δίσκος των Αμερικανών Deathcorers και πρόκειται για ένα συγκρότημα που θα απασχολήσει πάρα πολύ τον πιο σύγχρονο χώρο όσο της Groove , όσο της Core όσο και της πιο Extreme Metal σκηνής καθώς από τον έναν δίσκο μετά των άλλων εξελίσσονται όλο και περισσότερο καταφέρνοντας να βρουν την δικιά τους μουσική ταυτότητα!

Προσωπικά θα κλείσω με την συνολική μου εκτίμηση , η οποία βασίζεται στο ότι εάν έκλεινα τα μάτια μου και δεν ήξερα τι είναι , θα έλεγα ότι αυτό δεν είναι Technical , ούτε Core , είναι κάτι άλλο , είναι FIT FOR AN AUTOPSY ήχος και αυτό που κατάφεραν , τους τιμάει όσο δεν πάει και αν το άκουγα στον ύπνο μου , θα ξυπνούσα να το βάλω ξανά και ξανά και ξανά!

Ακούστε τον δίσκο , διαβάστε τους στίχους και θα καταλάβετε για ποιο λόγο υποστηρίζω πως πιθανόν να βρέθηκε από τις αρχές του νέου έτους , ένα από τα καλύτερα Album της χρονιάς. Τα λόγια είναι περιττά , απλά ακούστε το Album! Αυτοί είναι οι FIt For An Autopsy και αυτό εδώ είναι το 6ο τους πόνημα "Oh What The Future Holds".

Βαθμολογία: 95%

Για το Rock Da Vinci,
Φαν Βαλ Νουέβο



Σχόλια