Μία συναυλία για φιλανθρωπικό σκοπό στην υγεία του David Prudent

Οι Dope Default στο Rock Da Vinci: "Αυτός ο δίσκος είναι αρκετά πιο μελωδικός από τον προηγούμενο, και με αρκετές ίσως αντιθέσεις. Γι’ αυτό και βρήκαμε ταιριαστό τον τίτλο ‘Division’."

Ύστερα από δύο χρόνια σκληρής δουλειάς, υπομονής και την κατάσταση με την Πανδημία , οι Θεσσαλονικείς Dope Default , έρχονται πιο ανανεωμένοι και αποφασισμένοι από ποτέ καθώς στις 3 Μαρτίου 2022 αναμένεται να κυκλοφορήσει ο κατά σειρά 3ος δίσκος τους με τίτλο "Division" και με αφορμή την επερχόμενη κυκλοφορία τους αλλά και το περσινό τους Single , οι Θεσσαλονικείς Rockers , μίλησαν στο Rock Da Vinci και τον Φαν Βαλ Νουέβο πραγματοποιώντας έτσι έναν πολύ ωραίο διάλογο!

Rock Da Vinci: Καλησπέρα σας παιδιά και ελπίζω να είστε καλά καλώς ήρθατε στο Rock Da Vinci και μεγάλη μας τιμή που σας φιλοξενούμε. Αυτόν τον καιρό σε τι φάση σας πετυχαίνουμε?

Dope Default: Δική μας τιμή που μας δίνετε την ευκαιρία για αυτή τη συνέντευξη! Αυτόν τον καιρό λοιπόν ετοιμάζουμε την κυκλοφορία του νέου μας δίσκου, έναν δίσκο που τον ετοιμάζουμε τα τελευταία δύο χρόνια. Είμαστε αρκετά ενθουσιασμένοι και ανυπομονούμε να τον μοιραστούμε!


Rock Da Vinci: Νέος δίσκος λοιπόν και μέσα απ’ αυτό δώσατε πέρσι στην δημοσιότητα τον προπομπό του με τίτλο “Down To Pieces” , πείτε μας αρχικά λίγα λόγια για το νέο σας κομμάτι , πως το εξέλαβε ο κόσμος μέχρι και σήμερα έστω και εκ των υστέρων?

Dope Default: Η ανταπόκριση ήταν εξαιρετικά θετική, αν και θα θέλαμε να είχε βγει πιο κοντά χρονικά με το άλμπουμ. Ακόμη κι έτσι όμως ήταν μία ένδειξη της πιο ανανεωμένης μας αισθητικής και του νέου μας ήχου. Ήταν το πρώτο μας βίντεο κλιπ και χαιρόμαστε πολύ που άρεσε συνολικά, τόσο σαν ακουστικό όσο και σαν οπτικό αποτέλεσμα.


Rock Da Vinci: Ακούγοντας τις προηγούμενες κυκλοφορίες και ακούγοντας συνάμα το νέο σας Single διαπίστωσα πως ναι μεν έχετε όμοια μοτίβο που θυμίζουν ένα μείγμα μεταξύ Heavy & Alternative Rock καταφέρνοντας να το κάνετε να ωριμάσει όλο και πιο πολύ , σαν να δώσατε βάση σε κάτι πιο κοινωνικοπολιτικό ζήτημα , κάτι απόλυτα λογικό με βάση όλα όσα έχουν γίνει με την Πανδημία , τον εγκλεισμό των συναυλιών και το περιβόητο Lockdown που μας έχει εξουθενώσει όλους μας! Πως ήταν όλο αυτό για εσάς σαν Dope Default? Θέλω να πω κυκλοφορήσατε τον Σεπτέμβριο του 19 νέο δίσκο , ακόμα δεν μπήκε το 20  καλά - καλά και boom lockdown , ίσα-ίσα που προλάβατε να παίξετε μόνο μαζί με τους Walking Stone Giants στο Rover Bar!

Dope Default: Ήταν ένα γερό χτύπημα, ειδικά αν λάβουμε υπόψη το ότι ουσιαστικά τότε ξεκινούσε η live υποστήριξη του δίσκου. Όντως με το που κάναμε το πρώτο μας δυνατό live, πλάι στους εξαιρετικούς Walking Stone Giants, ήρθε το πρώτο lockdown, πράγμα που σημαίνει ότι έπρεπε να ξεκινήσουμε άμεσα τη δουλειά για τον επόμενο δίσκο, στα πλάνα του οποίου ήταν και η κυκλοφορία ενός single. Και με το που το κυκλοφορήσαμε κι αυτό, το Νοέμβριο του 2020, έγινε και το δεύτερο lockdown! Όλες αυτές οι ατυχίες η αλήθεια είναι ότι μας έκοψαν λίγο τη φόρα, απ’ την άλλη όμως μας έδωσαν το χρόνο και την ηρεμία να δουλέψουμε απόλυτα συγκεντρωμένοι στο δίσκο, χωρίς άγχος για την ημερομηνία κυκλοφορίας. Επομένως ήταν λίγο μία ουδέτερη κατάσταση, που είχε σίγουρα τα πολλά της αρνητικά (πέρα βέβαια από το όλο τεράστιο impact που είχε σε κάθε έκφανση της ζωής) αλλά είχε ίσως και κάποια θετικά.

 

Rock Da Vinci: Πάντως είναι πολύ ζόρικο όλο αυτό που συνέβη. Έχω παρατηρήσει στο βίντεο κλιπ σας , ότι γυρίστηκε στην σκηνή του εμβληματικού χώρου εκδηλώσεων και συναυλιών, WE. Όλο αυτό το Concept ήταν μία τυχαία σκέψη η σκόπιμη? Το ρωτάω γιατί ήταν η περίοδος που πολύ μεγάλο πλήθος καλλιτεχνών έκαναν διαδικτυακές συναυλίες , χωρίς κόσμο ως ένδειξη διαμαρτυρίας , πράγμα που έκαναν οι Lacuna Coil καθώς ήταν νομίζω στην σκηνή χωρίς κόσμο αν θυμάμαι καλά και συγκεκριμένα για κοινωνικοπολιτικούς λόγους!

Dope Default: Αν και όντως φαίνεται ίσως σκόπιμο, ήταν καθαρά αισθητική επιλογή, ιδέα μάλιστα του σκηνοθέτη, Τάσου Αμαραντίδη, ο οποίος και πολύ σωστά έστησε το θέμα στο κέντρο του χώρου. Έτσι έδωσε μία αίσθηση στο βίντεο η οποία ταιριάζει πολύ με το ύφος του κομματιού.
Παρόλα αυτά, δυστυχώς αυτό που συνέβη ήταν όντως πολύ δύσκολο για τη μουσική, τους μουσικούς και τους φίλους της μουσικής. Κυρίως γιατί είδαμε ότι η μουσική ήταν παγκόσμια ο εύκολος στόχος. Το κλείσιμό της δηλαδή ήταν μία «πανάκεια», η εύκολη λύση κάθε είδους υπευθύνων για να δείξουν ότι κάτι κάνουν. Και αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχε καμία λύση και κανένα χέρι βοηθείας, πέρα από την αλληλεγγύη που υπήρξε εντός του μουσικού community. Και ίσως γι’ αυτό και να βγει ο χώρος λίγο πιο δυνατός από όλο αυτό.


Rock Da Vinci: Έρχομαι τώρα στο νέο σας Album…. Το οποίο ήταν να κυκλοφορήσει εντός του 2021 και τελική μεταφέρθηκε για τις 3 Μαρτίου του 2022. Τι μεσολάβησε και επιλέξατε να αναβάλλετε την κατά σειρά 3η σας κυκλοφορία?

Dope Default: Όπως είναι λογικό ήταν καθαρά θέμα των απανωτών lockdown, τα οποία κάναν την όλη διαδικασία εξαιρετικά δύσκολη. Όταν δεν μπορείς να βρεθείς με τον άλλον, είναι πάρα πολύ δύσκολο να συνθέσεις, να προβάρεις και να ηχογραφήσεις. Πάντως από το τέλος του lockdown η διαδικασία έγινε πολύ πιο γρήγορη, με τα τελευταία κομμάτια να ολοκληρώνονται λίγο πριν ξεκινήσουμε τις ηχογραφήσεις. Αλλά ούτως ή άλλως είχαμε αποφασίσει να πάρουμε το χρόνο μας ώστε να βγει όσο το δυνατόν καλύτερο και πιο συγκροτημένο το τελικό αποτέλεσμα. Γι' αυτό και διαλέξαμε να μην κάνουμε εκπτώσεις και να μην ορίσουμε κανένα deadline στον εαυτό μας.


Rock Da Vinci: Μίας που είμαστε στο περιβόητο Final Countdown συγχρόνως , θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για το επερχόμενο πόνημα σας , τι μπορεί να περιμένει ο κόσμος από το νέο σας υλικό?

Dope Default: Αυτός ο δίσκος είναι αρκετά πιο μελωδικός από τον προηγούμενο, και με αρκετές ίσως αντιθέσεις. Γι’ αυτό και βρήκαμε ταιριαστό τον τίτλο ‘Division’. Προσπαθήσαμε να πετύχουμε μια καλή ισορροπία riff-based και vocals-based κομματιών. Μπορεί ίσως κανείς να πάρει μια ιδέα από το ‘Down to Pieces’. Επιπλέον, κι επειδή όπως είπαμε πήραμε το χρόνο μας, αυτός ο δίσκος προσπαθήσαμε να είναι αρκετά tight, πιο κοντά στο παραγωγικά «ιδεατό» αποτέλεσμα από κάθε άλλον.

Rock Da Vinci: Κάπου διάβασα ότι συνεργαστήκατε με τον εξαίρετο Jens Bogren στα Fascination Street Studios στην Σουηδία. Πως ήταν η συνεργασία σας? Να υποθέσω δύσκολο να πας μέχρι εκεί υπό συνθήκες εγκλεισμού έτσι?

Dope Default: Δεν καταλάβαμε τίποτα εμείς, πήγαμε ντουγρού Σουηδία (γέλια)!

Σοβαρά όμως, ήταν απόλυτα επαγγελματική η αντιμετώπιση ενός τόσου μεγάλου Studio, με τρομερές συνεργασίες και τεράστια ονόματα για τα οποία έχουν κάνει μίξη και mastering. Συνεργαστήκαμε όμως μόνο ως προς το mastering, ενώ τη μίξη και παραγωγή ανέλαβε ο ντράμερ μας, Θοδωρής Αναστασιάδης.
Στον καινούργιο δίσκο ζυγίσαμε τις επιλογές μας, δοκιμάσαμε και καταλήξαμε στον Θάνο Μυλωνά, ο οποίος ανέλαβε τόσο τη μίξη όσο και το master.


Rock Da Vinci: Θα θέλατε να μας πείτε πόσο καιρό κράτησαν οι συνθέσεις και οι ηχογραφήσεις του νέου σας δίσκου?

Dope Default: Οι συνθέσεις είχαν ξεκινήσει ήδη αμέσως μετά την κυκλοφορία του ‘Imprisoned’, όπως συνέβη και μετά από κάθε μας κυκλοφορία. Τελείωσαν όμως λίγο πριν μπούμε στο στούντιο, δηλαδή κάπου εκεί στις αρχές του καλοκαιριού του 2021.

Οι ηχογραφήσεις ξεκίνησαν τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου και τελείωσαν τον Ιανουάριο φέτος. Παράλληλα με τις ηχογραφήσεις, τον τελευταίο ένα με ενάμιση μήνα έγινε και η μίξη και το master. Αυτή η παράλληλη διαδικασία μάλιστα βοήθησε αρκετά, καθώς κάνοντας τις τελευταίες ηχογραφήσεις μπορούσες να φανταστείς πως περίπου θα ακούγονται στο τελικό αποτέλεσμα.

Rock Da Vinci: Ο τίτλος του νέου δίσκου ποιος θα είναι και αν θα υπάρχει Cover Art από την περίφημη Bewild Brother? 

Dope Default: Ο τίτλος λοιπόν είναι ‘Division’ και αυτή τη φορά το artwork ανέλαβε ο Πολωνός Kacper Gilka, ο οποίος και παρέδωσε ένα αποτέλεσμα που μας αφήνει πλήρως ικανοποιημένους. Θέλαμε καιρό να συνεργαστούμε μαζί του γιατί μας άρεσε πολύ η δουλειά του και τον είχαμε καιρό υπόψη. Και παρότι αυτό έγινε σε μία περίοδο πάρα πολύ δύσκολη για τον ίδιο, ήταν άψογος επαγγελματίας, είχαμε πολύ καλή επικοινωνία και ήταν εξαιρετικά γρήγορος, παραδίδοντας ένα αποτέλεσμα που μας άρεσε πάρα πολύ και ταίριαξε με τη δουλειά μας.


Rock Da Vinci: Επιστροφή στην κανονικότητα.....Ανοίγουν σιγά-σιγά οι συναυλίες εκτός απροόπτου και ουσιαστικά επιστροφή στον δρόμο. Υπάρχει περίπτωση να πραγματοποιηθεί κάποια περιοδεία όσο για την παρουσίαση του νέου σας δίσκου όσο και για την προηγούμενη κυκλοφορία?

 

Dope Default: Πολύ θα θέλαμε κάτι τέτοιο! Το live είναι κάτι που μας έχει λείψει πάρα πολύ και θα θέλαμε να το κάνουμε χωρίς περιορισμούς και το όποιο σχετικό άγχος. Όμως τώρα το μυαλό μας είναι στο να κυκλοφορήσει αρχικά ο δίσκος και να τον προωθήσουμε όσο τον δυνατόν καλύτερα, αρχικά διαδικτυακά. Γι’ αυτό και δεν υπάρχουν ακόμη πλάνα για εκτεταμένες ζωντανές εμφανίσεις. Αυτό είναι κάτι που θα το κοιτάξουμε σε μερικούς μήνες, μόλις επιτέλους αρθούν και οι τελευταίοι περιορισμοί!

 

Rock Da Vinci: Βλέπω τους τελευταίους μήνες ότι στον χώρο της τέχνης επικρατεί μία αγανάκτηση , μία οργή που βγαίνει μέσα από την μουσική τους. Είτε αυτό αφορά την Πανδημία , είτε τα σημερινά δεδομένα , είτε γενικότερα την συμπεριφορά προς το γυναικείο φύλο. Έχετε σκεφτεί να γράψετε κάτι αντίστοιχο και ποια είναι η γνώμη σας? Έχουμε φτάσει σε σημείο να φερόμαστε όπως φέρονται οι τριτοκοσμικές χώρες στις γυναίκες. Σαν να θέλουμε να ταυτιστούμε με τους Taliban , έτσι νιώθω εγώ τουλάχιστον!


Dope Default: Και αυτή είναι η αλήθεια. Το μόνο θετικό στην όλη κατάσταση είναι ότι ο κόσμος σιγά σιγά ενεργοποιείται, «ξυπνά» και όλο και περισσότερα φαινόμενα κακοποίησης βγαίνουν στη δημοσιότητα. Υπάρχει όμως ακόμα πολύς δρόμος μέχρι να νικηθεί αυτό το τέρας της καταπίεσης.

Η ανθρωπότητα συνεχώς καταπιέζεται από τα τέρατα που η ίδια δημιουργεί, και συνεχώς οι καταπιεσμένοι και οι διαφορετικοί κάθε λογής βρίσκονται σε μειονεκτική θέση. Πιστεύουμε όμως ότι αυτό το τέρας μπορεί να νικηθεί, όπως έχει γίνει στο παρελθόν. Σε αυτό ακριβώς αναφέρεται και το τραγούδι μας ‘One More Time’ από τον καινούργιο δίσκο. Γιατί η καταπίεση, η περιθωριοποίηση και η διάκριση κάθε λογής είναι διαφορετικά κεφάλια από το ίδιο τέρας, και τώρα που ανοίγουν σιγά σιγά τα στόματα, πρέπει να το πολεμήσουμε πιο δραστικά, άλλη μια φορά όλοι μαζί!


Rock Da Vinci: Βαρύ θέμα..... Κυκλοφορία δίσκου , προώθηση δίσκου. Ποιά είναι τα μελλοντικά πλάνα των Dope Default?


Dope Default: Αρχικά να προωθήσουμε τον δίσκο διαδικτυακά, όσο πιο μεθοδικά γίνεται. Από κει και έπειτα τα σχέδιά μας θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό και από την ανταπόκριση που θα έχει ο δίσκος, η οποία ελπίζουμε να είναι η καλύτερη δυνατή! Σίγουρα θα ετοιμάσουμε και κάποιες καλές ζωντανές παρουσιάσεις, ενώ στο πίσω μέρος του μυαλού υπάρχει και το να πιάσουμε σιγά σιγά και το επόμενο υλικό.


 

Rock Da Vinci: Παιδιά μεγάλη μας τιμή που σας υποδεχτήκαμε στο Site μας , καλή δύναμη με το επερχόμενο πόνημα , καλή επιτυχία στην προώθηση του και φυσικά θα χαρούμε πάρα πολύ να σας δούμε και από κοντά στα Θρακιώτικα εδάφη , να είστε καλά και σας ευχαριστούμε για τον πολύτιμο χρόνο που αφιερώσατε. Ο Επίλογος για το κλείσιμο της συνέντευξης ανήκει σε εσάς.

 

Dope Default: Ευχαριστούμε πολύ το Rock da Vinci για τη συνέντευξη και όλους τους αναγνώστες! Ελπίζουμε να ακούσετε το νέο μας δίσκο και να τα πούμε με όλους σας από κοντά σε κάποιο live! Stay heavy!

Για το Rock Da Vinci,

Συνέντευξη: Φαν Βαλ Νουέβο

Επεξεργασία Promo Pic: Σίσσυ Δαφ.



Σχόλια