Μία συναυλία για φιλανθρωπικό σκοπό στην υγεία του David Prudent

O Jesper Ladekær Gräs (Iotunn) στο Rock Da Vinci: "Το “IOTUNN” διασπά τα όρια και την τάξη, και αυτό είναι απαραίτητο για εμάς, καθώς προσπαθούμε και οραματιζόμαστε τη δημιουργική μας διαδικασία, ως ένα ταξίδι στο άγνωστο, που οδηγείται από καθαρή ατμόσφαιρα, ενέργειες και συναισθήματα."


Το 2021 ήταν ένα έτος που λίγο πολύ είχα τα σκαμπανεβάσματα του είτε αυτό αφορούσε τις συναυλίες , είτε τον χώρο εργασίας και όλα αυτά εις γνώσειν των Στελεχών της Πανδημίας. Είχαμε όμως πολύ ωραίες κυκλοφορίες και μία εξ' αυτών ήταν η έκπληξη της χρονιάς που προέρχεται από την Δανία και συγκεκριμένα από την Πρωτεύουσα της. Πρόκειται για τους Iotunn , το συγκρότημα που έκανε το μεγάλο μπαμ από το πουθενά μέσω της Metal Blade Records , καταφέρνοντας να τραντάξει την Extreme Metal Σκηνή και όχι μόνο. Ο δίσκος ονομάζεται "Access All Worlds" και με αφορμή αυτό αλλά και τα μελλοντικά τους πλάνα , μίλησε ο κιθαρίστας του συγκροτήματος , Jesper gras στο Rock Da Vinci και στον Fan Val Nuevo πραγματοποιώντας έναν πολύ ωραίο διάλογο.

"Το ταξίδι στους Πλανήτες και το σύμπαν , είναι σαν το άνοιγμα του πνεύματος που κατευθύνεται προς την τελειότητα"

Rock Da Vinci: Καλησπέρα Jesper, ελπίζω να είσαι καλά. Καλώς ήρθες στο Rock Da Vinci. Για αρχή, που σε πετυχαίνουμε αυτή την περίοδο και ως συγκρότημα σε ποια φάση βρίσκεστε;

Jesper Gräs: Καλησπέρα και ελπίζω όλα να βαίνουν καλώς και για εσάς εδώ. 

Ναι, πολλά καλά πράγματα συνέβησαν από τότε που κυκλοφορήσαμε το “Access All Worlds”. Λάβαμε γύρω στις 100 θετικές κριτικές και πήραμε, τόσο πολύ καλή ενέργεια από τους υποστηρικτές μας, από όλο τον κόσμο.  Όσον αφορά στα live, έχουμε παίξει σε τρεις συναυλίες στη Δανία, με μεγάλη ανταπόκριση, οπότε αυτό ήταν πραγματικά κάτι ξεχωριστό! Αλλά συνολικά, αν σκεφτούμε, ότι ο Κορωνοϊός το έκανε αδύνατο για μας να περιοδεύσουμε (στην πραγματικότητα, θα ξεκινούσαμε σήμερα, στις 20 Ιανουαρίου, για μια περιοδεία στην Ευρώπη, μαζί με τους Arcturus, αλλά αυτή έπρεπε να ακυρωθεί δυστυχώς), είμαστε τόσο ευχαριστημένοι, με το πώς μας πάνε όλα, και πολλά συναρπαστικά πράγματα θα έρθουν.

Rock Da Vinci: Πριν έρθω στο πρώτο σας άλμπουμ, θα ήθελα να κάνω μια αναδρομή στο παρελθόν και συγκεκριμένα στο 2015, για να σας γνωρίσει ο κόσμος καλύτερα. Πώς ξεκινήσατε, πώς προέκυψε το όνομα ..... Φαντάζομαι ότι διαβάζετε πολύ Σκανδιναβική μυθολογία, σωστά; Χαχα

Jesper Gräs: Όλοι μας ενδιαφερόμαστε πολύ για την  ιστορία, και καθώς ο ήχος μας αναπτύχθηκε όλο και περισσότερο προς μια κατεύθυνση, όπου ο σκανδιναβικός ήχος αναδύθηκε ως κεντρικό μέρος αυτού του ήχου, νιώθαμε όλο και περισσότερο ότι κάτι μας καλούσε να βρούμε ένα όνομα, που να περικλείει αυτό το σκανδιναβικό συναίσθημα, που προέκυψε. Αλλά αντιπροσωπεύει επίσης πολλές άλλες πτυχές του, ποιοι είμαστε και πώς λειτουργούμε όταν δημιουργούμε μουσική. Το “IOTUNN” διασπά τα όρια και την τάξη, και αυτό είναι απαραίτητο για εμάς, καθώς προσπαθούμε και οραματιζόμαστε τη δημιουργική μας διαδικασία, ως ένα ταξίδι στο άγνωστο, που οδηγείται από καθαρή ατμόσφαιρα, ενέργειες και συναισθήματα. Επίσης, αντιπροσωπεύει την επική πτυχή και μας αρέσει το μουσικό μας έπος.

Rock Da Vinci: Καθώς ξεφύλλιζα τα εξώφυλλα (προσωπικά έχω μεγάλο πάθος για τα artworks), παρατήρησα ότι βασίζεστε στον χρόνο, την επιστήμη και τη φιλοσοφία, κάτι που βρίσκω τόσο στο "The Wizard Falls" όσο και στο “Access All Worlds”.... Θέλω όμως να σε ρωτήσω ...... Ποιες είναι οι προσδοκίες και τα όνειρα, που έχετε για το “Iotunn”;

Jesper Gräs: Αυτή είναι μια τεράστια ερώτηση! Από τη μια πλευρά, το ζούμε μέρα με τη μέρα, κάνοντας αυτό που κάνουμε. Δουλεύουμε καθημερινά ως IOTUNN και αυτό γεμίζει τη ζωή μας με νόημα, μουσική και ζεστές σχέσεις. Από την άλλη, έχουμε ένα εκατομμύριο πράγματα, που θέλουμε να ζήσουμε και να πετύχουμε, τόσο μουσικά, όσο και ζωντανά στα live. Έτσι, καθώς συνεχίζουμε να εργαζόμαστε ακόμα πιο σκληρά, όλα έχουν να κάνουν με το πάθος για τη μουσική, που έχουμε στην καρδιά μας, και με την επιθυμία να επιτύχουμε, όλα αυτά τα συναρπαστικά πράγματα, που έχουμε στο μυαλό μας επίσης.

Σε όλες αυτές τις διαδικασίες, πάντα προέκυπταν και πιθανότατα πάντα θα προκύπτουν πολλά φιλοσοφικά, ιστορικά, θρησκευτικά, επιστημονικά κ.λπ. ερωτήματα. Για εμάς, η μουσική και η περιέργεια για τη ζωή, είναι μια ολόκληρη οντότητα, που έχει να κάνει με  την επέκταση και την εξερεύνηση.

Rock Da Vinci: Τέσσερα χρόνια για να κυκλοφορήσεις άλμπουμ, δεν είναι λίγο. Αυτό που μεσολάβησε και καθυστέρησε την κυκλοφορία του άλμπουμ σας, ήταν ο χρόνος για την  ωρίμανση των συνθέσεων σας ή δεν το επέτρεψαν οι συνθήκες;

Jesper Gräs: Κάποια γεγονότα επιβράδυναν τη διαδικασία. Το έτος, αφότου τελειώσαμε το πρώτο μας EP “The Wizard Falls” το 2016, χωρίσαμε τους δρόμους μας με τον πρώην τραγουδιστή μας. Έτσι, από εκείνη τη στιγμή και μέχρι που τελικά επικοινωνήσαμε με τον Jón το 2018, είχαν περάσει ήδη δύο έτη.

Όταν ο Jón ήρθε στην μπάντα, ήταν τρελός εντελώς, οπότε ξεκινήσαμε να δουλεύουμε στα φωνητικά για το “Access All Worlds” στα τέλη του 2018 και σχεδόν ένα χρόνο αργότερα ο Eskil μπήκε στο μπάσο (Οκτώβριος 2019). Στη συνέχεια, μιξάραμε το άλμπουμ στο Gothenburg στις αρχές του 2020 και το κυκλοφορήσαμε τον Φεβρουάριο του 2021. Έτσι, λαμβάνοντας τα πάντα υπόψη, νομίζω ότι πήγε αρκετά ομαλά.

Rock Da Vinci: Βλέπω το 2021 για σας, ήταν μία πολύ δυνατή χρονιά, καθώς είχατε κανονίσει μια περιοδεία με τους θρυλικούς Arcturus, αλλά δυστυχώς η Πανδημία και η Όμικρον δεν σας επέτρεψαν να κάνετε ένα τόσο μεγάλο βήμα στην καριέρα σας. Έχετε καταφέρει να ταρακουνήσετε, αν θέλετε ...... το Metal κοινό. Καθώς, κανείς δεν σας ήξερε για να είμαι ειλικρινής εδώ στην Ελλάδα, και ξαφνικά κάνατε το μεγάλο μπαμ με το ντεμπούτο άλμπουμ σας, δημιουργήσατε ένα δίσκο με δημιουργία, αρμονία, ήθος, ταξίδια, φαντασία .... Βασικά παρατήρησα ότι κινείστε, όπως κινούνται μουσικά οι Arcturus  και πιστεύω ότι ο Vortex έχει δημιουργήσει πραγματικά ένα υπέροχο σχολείο, ειδικά με τις μελωδικές φωνές του .... Αυτό ήταν κάτι που σας επηρέασε έντονα στις συνθέσεις των κομματιών.

Jesper Gräs: Πρώτα απ' όλα. σε ευχαριστώ! Πραγματικά λαμβάνουμε πολλά θετικά vibes από την Ελλάδα και αυτό μας ζεσταίνει τις καρδιές!

Νομίζω ότι το εντόπισες σωστά. Ακούμε τους Arcturus πολλά, πολλά χρόνια και αγαπάμε πραγματικά τη μουσική τους. Και εκτός αυτού, γνωρίζουμε και προσωπικά τα παιδιά εδώ και μερικά χρόνια, κάτι που είναι μεγάλη τιμή. Είναι απλά cool και προνόμιο για εμάς, γιατί είναι τόσο καλοί και εμπνέουν τους άλλους! Οπότε, σίγουρα η μουσική τους μας ενέπνευσε και θα συνεχίσει να το κάνει. Ελπίζουμε στο μέλλον να έχουμε μια νέα ευκαιρία να βγούμε έξω στον κόσμο και να κάνουμε συναυλίες μαζί τους!

Rock Da Vinci: και εδώ είναι η κλασική ερώτηση ..... Τι παίζετε τελικά; Αν μου επιτρέπεις, νομίζω ότι αν το χαρακτήριζα προσωπικά, θα ήταν μια μίξη μεταξύ Avant Garde, Progressive και ίσως τεχνικού Metal, με έμφαση στα Growl Vocals, και το περίεργο είναι ότι η επιρροή σας από τους Dimmu Borgir είναι επίσης ισχυρή.

Jesper Gräs: Θα το αφήσω να το ανακαλύψετε εσείς. Αλλά η περιγραφή σου είναι ενδιαφέρουσα! Και μπορώ να σας πω ότι ακούγαμε τους Dimmu Borgir, όλα αυτά τα χρόνια και αγαπάμε αυτό το συγκρότημα!

Rock Da Vinci: Όλοι μας! Πολλά διαδικτυακά περιοδικά (μαζί και εμείς) έχουν ορίσει το άλμπουμ σας ως ένα από τα καλύτερα της χρονιάς που πέρασε, σαν να κάνατε ένα Big Bang, δημιουργώντας το δικό σας σύμπαν, στο οποίο κυριαρχήσατε! Είναι πραγματικά απίστευτο να βλέπεις τόσες επιτυχημένες κυκλοφορίες, τόσο μεγάλο ανταγωνισμό μεταξύ τους και να βγαίνετε με μια φοβερή κυκλοφορία και να ισοπεδώνετε τα πάντα! Πώς νιώθετε για αυτό το επίτευγμα; Χωρίς υπερβολές το εννοώ, και όλα δείχνουν, ότι όντως έχετε θριαμβεύσει στην Ευρώπη!

Jesper Gräs: Σε ευχαριστώ και ναι, αισθάνομαι υπέροχα! Πάντα άκουγα πολλή μουσική συνέχεια, αλλά πέρυσι έφτασα σε άλλο επίπεδο ακούγοντας νέες metal κυκλοφορίες, και πραγματικά πιστεύω, ότι το metal ανθίζει! Τόσες πολλές καλές κυκλοφορίες, οπότε το να δούμε το άλμπουμ μας να αναφέρεται ως ένα από αυτά, που βρίσκονται στην κορυφή του 2021 σε όλο τον κόσμο, είναι πραγματική τιμή και κάτι που εκτιμούμε πολύ!

Rock Da Vinci: Εσύ προσωπικά, Jesper, αν σε ρωτούσαν για ένα άλμπουμ του 2021, που είναι από τα καλύτερα για σένα, ποιο θα διάλεγες;

Jesper Gräs: Δεν θα διαλέξω μόνο ένα, γιατί πρέπει να αναφέρω πολλά και είμαι σίγουρος ότι θα ξεχάσω μερικά… Νομίζω ότι υπήρξαν κάποιες επικές και περιπετειώδεις κυκλοφορίες από τους Yoth Iria, Mare Cognitum, Stormkeep, 1914, Οι Bel'ankor, Ethereal Shroud, Untamed Land και Thy Catafalque και οι συνάδελφοί μας στην Metal Blade DVNE κυκλοφόρησαν επίσης ένα υπέροχο άλμπουμ!

Είμαι μεγάλος θαυμαστής των Mastodon από το Remission, οπότε πέρασα πολύ καλές μέρες και με το άλμπουμ τους. Και μετά πρέπει να αναφερθώ και στους Unto Others επίσης. Άκουσα το πρώτο τους EP την ημέρα της κυκλοφορίας πριν από μερικά χρόνια, και από τότε παρασύρομαι από το γοτθικό κλασικό heavy metal «βαγόνι» τους. Το τελευταίο συγκρότημα που θα αναφέρω είναι οι Havukruunu. Άκουσα  αυτό το συγκρότημα το 2021 και θα ήθελα να τους ψάξω περισσότερο στο μέλλον, μου αρέσει ο συνδυασμός black και πιο παραδοσιακών και folk lead, θεμάτων και ήχων – απλά μια πολύ καλή ατμόσφαιρα. Δεν μπορώ να θυμηθώ αν το τελευταίο τους άλμπουμ κυκλοφόρησε το 2020 ή το 2021, αλλά είναι καλό!

Rock Da Vinci: Είχα διαβάσει σε μια συνέντευξη (MetalRadio.gr Και στην Ελένη Μιχαηλίδου), ότι ξεκινήσατε να δημιουργείτε το 2ο σας άλμπουμ. Aν το ντεμπούτο σας ήταν δυναμίτης, στην επόμενη δουλειά σας, τι να περιμένει ο κόσμος, περισσότερους πειραματισμούς; Και αν θες, πότε να περιμένουμε το άλμπουμ;

Jesper Gräs: Ναι, έτσι είναι. Βρισκόμαστε στη μέση της τεράστιας και χαοτικής διαδικασίας δημιουργίας των θεμελίων για όλα τα τραγούδια, και χωρίς να σας πω πολλά, μπορώ να εγγυηθώ ότι συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε πολύ δυναμίτη για να εκτινάξουμε τη φαντασία μας = ναι, ανακαλύπτουμε όλους τους νέους κόσμους του ήχου μας, αλλά ταυτόχρονα θα ακούγεται σαν IOTUNN.

Rock Da Vinci: 2021 ...... Μια χρονιά με πολλά πισωγυρίσματα, πολλές συγκρούσεις και παρεξηγήσεις σχετικά με τον διαχωρισμό μεταξύ ανεμβολίαστων και εμβολιασμένων σχετικά με την Πανδημία. Έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια από τότε που ξεκίνησαν όλα αυτά, σας επηρέασαν καθόλου ψυχολογικά όλο αυτά;

Jesper Gräs: Νομίζω ότι καταφέραμε να ελαχιστοποιήσουμε τον αντίκτυπο στην πραγματικότητα. Φυσικά, πονάς, όταν πρέπει να ακυρώσεις μια ευρωπαϊκή περιοδεία ως το κύριο υποστηρικτικό συγκρότημα των Arcturus, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε αυτό ή το άλλο για να το αλλάξουμε, έτσι έχουμε μιλήσει και γράψει στο συγκρότημα, για να έχουμε όλοι μια υγιή εστίαση, σε όλα τα πράγματα για τα οποία μπορούμε πραγματικά να κάνουμε κάτι, και να επικεντρωθούμε μόνο στα επόμενα πράγματα που θέλουμε να κάνουμε.

Rock Da Vinci: Μόλις τελειώσουν όλα αυτά, υπάρχει περίπτωση να σας δούμε στα ελληνικά εδάφη; Είμαι σίγουρος ότι πολλοί εκλιπαρούν για την άφιξή σας.

Jesper Gräs: Όλοι θέλουμε να παίξουμε στην Ελλάδα και όλοι ανυπομονούμε να επισκεφτούμε όλους εσάς και την όμορφη, ιστορική χώρα σας! Λοιπόν, για να δούμε – θα συμβεί κάποια στιγμή σίγουρα.

Rock Da Vinci: Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια του συγκροτήματος και οι μελλοντικοί σας στόχοι για το 2022;

Jesper Gräs: Θα αφιερώσουμε πολύ χρόνο το 2022 δουλεύοντας στο επόμενο άλμπουμ μας και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να ανακοινώσουμε μερικές καλές συναυλίες. Σε γενικές γραμμές, το 2022 δεν είναι τόσο εύκολο από αυτήν την άποψη, επειδή υπάρχουν τόσες πολλές συναυλίες από το 2019, το 2020 και το 2021 που έχουν μεταφερθεί στο 2022 λόγω του Κορωνοϊού. Έτσι, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μερικές ωραίες συναυλίες και να έχουμε το επόμενο άλμπουμ ως κύριο στόχο! Και μετά ελπίζουμε να κάνουμε μερικές μεγάλες ανακοινώσεις κατά τη διάρκεια του έτους – αλλά αυτό είναι μυστικό!

Rock Da Vinci: Jesper σε ευχαριστώ πολύ για τον πολύτιμο χρόνο σου. Καλή τύχη στη δημιουργία του επερχόμενου άλμπουμ, ελπίζω να συνεχίσετε ακριβώς όπως γίνατε γνωστοί και να πάτε ακόμα πιο ψηλά, γιατί το αξίζετε. Μπορείς αν θες να κάνεις τον επίλογο για το τέλος της συνέντευξης, Jesper.

Jesper Gräs: Σε ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνία. Ήταν ευχαρίστησή μου. Και σε όλους τους Έλληνες υποστηρικτές του IOTUNN: ένα τεράστιο ευχαριστώ και από εμάς τους πέντε. Η ενέργεια, που έρχεται από εσάς σημαίνει πολλά για εμάς και ανυπομονούμε να παίξουμε μια συναυλία για εσάς – θα είναι κάτι ξεχωριστό!

Για το Rock Da Vinci,

Ερωτήσεις/Συνέντευξη: Φαν Βαλ Νουέβο

Επεξεργασίας Promo Pic: Σίσσυ Στέφου |Graphic Designer| x |Amateur Photographer|

Μετάφραση Συνέντευξης: Ελευθερία Ρηγοπούλου



Σχόλια