Μία συναυλία για φιλανθρωπικό σκοπό στην υγεία του David Prudent

Jinjer - Wallflowers (Album Review)

"Χορός είναι η κάθετη έκφραση οριζόντιων επιθυμιών."

~ George Bernard Shaw ~

Ο Χορός είναι μία στάση ζωής λένε , όπως και το Mosh Pit οι συναυλίες και ότι άλλο αφορά το φράχτη που μας επιβάλλει ο Κορονοϊός όσον αφορά την ελευθερία έκφρασης. 

Αυτό λοιπόν είναι μία οπτική που βγάζει ο διάδοχος του εμβληματικού "Macro" των περίφημων Jinjer για τους οποίους παρατηρεί κανείς πιο πολύ ωριμότητα και τροφή για σκέψη μέσα από τους στίχους της επίδοξης Frontwoman Tatiana Shmailyuk και αναφερόμαστε προφανώς στην μελαγχολία που προκαλεί ο νέος τους δίσκος ονόματι "Wallflowers". 

Σύμφωνα με πληροφορίες που είχαν ειπωθεί μέσα από την συνέντευξη του μπασίστα Eugene Abdukhanov στο Rocking.gr , αναφέρθηκε πως ο νέος δίσκος θα πάρει άλλη τροπή και συγκεκριμένα πιο Progressive και σκοτεινή! 

Αυτός ο δίσκος δημιουργήθηκε στα πλαίσια του εγκλεισμού και της επιβολής του Lockdown ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το εμβληματικό "Pisces" χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα 100 σπουδαιότερα Singles που γράφτηκαν κατά τον 21ο Αιώνα. 

Ο νέος δίσκος λοιπόν ύστερα από περίπου τρείς μήνες συνεχής δουλειάς στο Kaska Records Studio στο Κίεβο της Ουκρανίας, κατάφεραν να δώσουν στον κόσμο το κατά σειρά 4ο τους πόνημα μέσω της Napalm Records δίνοντας συνάμα και μία ξεχωριστή νότα όπως οι ίδιοι ξέρουν πολύ καλά!

Εναρκτήριο του δίσκου , το "Call Me A Symbol" , επιβλητικά και ογκώδη Drums , έντονο το Extreme στοιχείο και συγχρόνως ένα πιο Progressive ύφος σε ηχοχρώματα που δείχνουν να έχουν δώσει βάση σε μία ιστορία βασισμένη σε αληθινά γεγονότα , που έχουν ως κοινό παρονομαστή την Ελπίδα!

Colossus , το μεγάλο μνημείο της Ρώμης και ο χώρος βασανιστηρίων στην Αρχαία Ρώμη που δημιουργούσαν οι βάρβαροι στους φυλακισμένους! Harsh & Clear Vocals από την Tatiana , η οποία για άλλη μία φορά κλέβει την παράσταση με τις φωνητικές της ικανότητες αλλά και με τον συγχρονισμό που εφαρμόζει κάνοντας εναλλαγές από τα πιο έντονα φωνητικά στα πιο καθαρά! Μία έντονη ανατριχίλα προκαλεί το ρεφραίν στο δίστιχο που προσωπικά με σαγήνευσε και με κάνει να θέλω να το βάζω στο Repeat συχνά!

"Show your Faces , Let Me See Your Grimaces! Vile Betrayers , Self Proclaimed False Witnensses"

Η συνέχεια δίνεται στον προπομπό της επερχόμενης κυκλοφορίας τους , ο λόγος για το ατμοσφαιρικό "Vortex" , ένα κομμάτι που στην αρχή με έκανε να πιστέψω ότι τα Growl φωνητικά είχαν αραιώσει κατά πολύ! Ένα σκοτεινό κομμάτι , πολύ ατμοσφαιρικό , με ωραίες μελωδίες , όγκους και σε κάνει να μην βαριέσαι καθόλου!

Ενώ το "Disclosure!" μαζί με το "Copycat" δίνουν έναν πιο επιβλητικό χαρακτήρα σε ηχοχρώματα με σκοπό να σε κάνουν να θες να "Κουνηθείς"! Ένα κομμάτι που συνδυάζει λίγο Live Recording αλλά και πιο Studio , κάνοντας το εναρκτήριο "WOW" για να αρχίσει ο χορός , ενώ η ένταση παραμένει και στο επόμενο κομμάτι , το οποίο παρατηρούμε πως είναι σαν το ένα να καλύπτει το άλλο!

Στο "Pearls And Swine" , αποτελεί μία πιο ελαφριά νότα με σταθερό να παραμένει το Harsh φωνητικό στα ηχοχρώματα και τα Slow ριφς μαζί με τα κοψίματα να δημιουργούν μία πιο Dark ατμόσφαιρα!!!

"Sleep Of The Righteous" , ένα αρκετά ώριμο κομμάτι , με ατμόσφαιρα , πειραματισμό και πολλά μουσικά στοιχεία να κουμπώνουν τόσο όμορφα και αρμονικά που δείχνει ότι δίκαια οι Jinjer θεωρούνται ένα από τα πιο πολυσυζητημένα ονόματα στον ακραίο Progressive Metal/Djent ήχο τα τελευταία χρόνια.

Σειρά έχει το πολυαγαπημένο ομότιτλο κομμάτι....Video Clip βασισμένο σε παλιές πληγές , περίπλοκο με μιάσματα θυμού και με την Γαλήνη να προσπαθεί να κυριαρχήσει μέσα στην ψυχή! Εκφραστικό ηχόχρωμα που απ' ότι φαίνεται πολύ έξυπνα συνδύασαν..... Σαν να βλέπουμε δύο ανθρώπους σε ένα σώμα! Ο ένας που έχει την απόλυτη ηρεμία και ο άλλος που διψάει για εκδίκηση!!! Η πραγματικότητα όμως είναι βασισμένη στο Lockdown , στην στέρηση ελευθερίας που υπήρξε στον πολιτισμικό χώρο καθώς και για την οργή/ψυχοπλάκωμα που δημιούργησε αυτή η κατάσταση με την Πανδημία εν έτους 2020!

"Dead Hands Feel No Pain" και "As I Boil Ice" ανεβάζουν τους τόνους για τα καλά , ενώ συγχρόνως διατηρείται η μελωδία στην μουσική γέφυρα που έχουν δημιουργήσει και μία μουσική ταυτότητα που όποτε ακούς το Motivo τους , λες "Αυτό είναι Jinjer"! 
Στο επόμενο κομμάτι σημείο αναφοράς είναι η τεχνική που χρησιμοποιείται στα Drums , η οποία δένει πολύ καλά με την ατμοσφαιρική χροιά της φωνής της Tati , με αποτέλεσμα να αποτελεί ένα εξαιρετικό Κουπλέ , ενώ σε ένα Tempo παρατηρείται ένα παρόμοιο Motivo που χρησιμοποιούν πολλές μπάντες τον τελευταίο καιρό , αλλά όλα δείχνουν πως θεωρείται πιο προχωρημένο κατ' εμέ!

Τίτλοι τέλους με το "Mediator" , το απόλυτο φινάλε που είναι τόσο χαοτικό , σταματάει και εκεί ξεκινάει το απόλυτο κλωτσομπούνιδο! δώσε Drums , κραυγή και μπες στο Wall Of Death μαζί με τους τείχους , το τονίζω και το συνιστώ ένα μεγάλο ATTACK! Από που να αρχίσεις και από που να τελειώσεις με αυτό το κομμάτι.... Με την επιβλητικότητα των φωνητικών , με την απόδοση , το σύνολο , τις κιθάρες , το σκοτεινό ύφος που χρησιμοποιείται , την θεματολογία? Θα μπορούσα να μιλάω για ώρες αμέτρητες , αλλά δεν θέλω να φανώ κουραστικός , γιατί τα πολλά λόγια είναι φτώχια και χαλάνε το συναίσθημα!

Μία ένσταση που θαρρώ να πω ότι έχω είναι στο ότι χρησιμοποιείται σχεδόν σε όλο τον δίσκο ο ίδιος όγκος.... Κιθάρα και Drums να βρίσκονται σε απαραίτητη αρμονία, αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό θα πει κανείς.... Πράγματι, όμως υπάρχει επανάληψη , σε αυτό και είναι ίσως το μοναδικό που κουράζει κάποιες στιγμές! Συνολικά μιλάμε για άλλο ένα διαμάντι των Ουκρανών Metallers , οι οποίοι καταφέρνουν να επάξια να κερδίσουν τον κόσμο δίχως να το φαίνεσθαι , αλλά η μουσική! Είναι πολύ σημαντικό να βλέπεις μουσικούς τίμιους που κατάφεραν με δικά τους έξοδα να γίνουν ανεξάρτητοι και να πετύχουν μπαίνοντας στην Napalm Records.

Είναι ένα συγκρότημα που σίγουρα κινείται στα χνάρια των Opeth όπως ήταν με τα Growl , με την διαφορά πως υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία μουσικών ειδών στους Jinjer! Μία τετράδα που δημιούργησε κάτι σκοτεινό , έξυπνο , μυστήριο , ρεαλιστικό και συνάμα θα έλεγε κανείς ένα μουσικό πείραμα , αρκετά πετυχημένη! Μυστικό της επιτυχίας? Πλήρη Αφοσίωση και σκληρή δουλειά είτε αυτό αφορά συνθέσεις , είτε ηχογραφήσεις , είτε πρόβες! Δεν είναι τυχαίο ότι έχουν ένα πολύ θετικό Feedback όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο πλέον!

Αυτό είναι το "Wallflowers" , το νέο πόνημα των Jinjer με μία πολύ καλή παραγωγή , με ήχο κρύσταλλο , ποικιλία ηχοχρωμάτων και στο επόμενο Album περιμένουμε ακόμα περισσότερα! Αν στο "Macro" και εδώ καταφέρνουν να κάνουν τόσο μεγάλο πάταγο , μπορεί κανείς να φανταστεί τι θα δούμε στο επόμενο? Who Knows? Έως τότε το νέο τους πόνημα είναι γεγονός και σπαρταράει , όσοι δεν το ακούσατε ακόμη , ακούστε το , αργήσατε!

Βαθμολογία: 90%

Για το Rock Da Vinci,
Φαν Βαλ Νουέβο



Σχόλια