Μία συναυλία για φιλανθρωπικό σκοπό στην υγεία του David Prudent

Exarsis - Sentenced To Life (Album Review)

 

"Η βασική πεποίθηση κάθε ηλιθίου είναι ότι είναι το θύμα μιας μυστηριώδους συνωμοσίας εναντίον των δικαιωμάτων και των κεκτημένων του."

~ H.L Mencken ~

Επίσημα κυκλοφόρησε στις 27 Νοεμβρίου ο κατά σειρά 5ος ολοκληρωμένος δίσκος των Αθηναίων Thrashers Exarsis, "Sentenced To Life" μέσω της MDD Records. Ένας δίσκος που θεωρείται ουσιαστικά άλλη μία σειρά πολιτικών απόψεων περί προβληματισμού που είναι βασισμένος σε θεωρίες συνωμοσίας και μέσα από τους στίχους του Νίκου Τραγάκη , όλος αυτός ο προβληματισμός επεκτείνεται αναλυτικότερα παρακάτω , έχοντας ένα σύνθημα, "Καμία εξουσία δεν είναι αθώα".


Το εναρκτήριο του δίσκου βασίζεται σε μία λογοκριμένη είδηση που αποτελεί τον τίτλο "Cencored" ως μία εισαγωγή που θα χαρακτήριζε κανείς ως άλλο ένα όργανο της Εξουσίας, εν ολίγοις πίσω από το γυαλί , το κάθε όργανο εξουσίας έχει το δικαίωμα να πει ότι θέλει , είτε λέγεται τύπος, είτε Εκκλησία, είτε Υπουργείο , είτε Κυβέρνηση. Ένα ηχητικό που φέρνει έντονα τον προβληματισμό και την περιγραφή της πραγματικότητας. Το συγκεκριμένο Intro κόβεται ανά διαστήματα βάζοντας το κλασικό "Απαγορευτικό" σε περίπτωση εξύβρισης δημόσια, ενώ εκεί που πάει να αποκαλυφθεί η αλήθεια, τον κόβουν εντελώς , ενώ συγχρόνως ξεκινάει ένα Classic παίξιμο που θυμίζει εποχή 80's και στην συνέχεια μπαίνει ένας ήχος κιθάρας που θυμίζει κάτι από το "The New Order" των Testament σε μία δική τους παραλλαγή.
 
Υποδέχονται το Promo Single του νέου δίσκου, το "Another Betrayal" όπου συνοδεύεται από ταχύτητες που θυμίζουν έναν συνδυασμό παλιάς σχολής με το νέο κύμα του Thrash. Τα ιδιαίτερα φωνητικά του Νίκου δίνουν μία ξεχωριστή νότα σε σχέση με το Classic Thrash ερμηνευτικό κομμάτι , το οποίο εδώ θα μου επιτραπεί να πω πως όποτε ακούς την φωνή του, σκέφτεσαι τον King Diamond και φυσικά πόσο πολύ βελτιώνεται με τον καιρό η φωνή του , η οποία συντονίζεται πολύ επιβλητικά με τις δεύτερες φωνές , οι οποίες δίνουν έναν παραπάνω δυναμισμό και μία "Αυστηρότητα" η οποία εκράζει την οργή της κατάστασης που επικρατεί, πράγμα που αυτό γίνεται πιο "Σύνθετο" σε συνδυασμό με τις γρήγορες κιθάρες και το Μπάσο του Χρήστου. Όλο αυτό αποκτάει ιδιαίτερη αξία καθώς μοιράζονται σόλο και ριφς μεταξύ των Χρήστο Τσίτση και Κωστή Φουκαράκη που μεταξύ τους δένουν εξαιρετικά!

The Truth Is No Defence , μου άρεσε που εμπνεύστηκαν από το βιβλίο της Elisabeth Sabadtisch-Wolff , το οποίο κυκλοφόρησε επίσημα στις 11 Νοεμβρίου 2019. Πρόκειται για μία γυναίκα που'χει βιώσει δύσκολες εμπειρίες στην ζωή της , παλεύοντας για τα ατομικά της δικαιώματα και για την ελευθερία λόγου. Για να την "Φιμώσουν" την έχουν διώξει, την έχουν κακοποιήσει, την έχουν απειλήσει κ.ο.κ Μία μικρή περίληψη για το ποία είναι η υποφαινόμενη συγγραφέας που απαγγέλεται την έλλειψη ελευθερίας λόγου. 
 
"Η ελευθερία λόγου δεν είναι δώρο του λαού, αλλά του κράτους" , κάτι που περιγράφεται έντονα μέσα από τα δυναμικά ηχοχρώματα που σου φέρνουν κατά νου τάσεις για επανάσταση , πορείες , διαμαρτυρίες και γενικότερα μία έκρηξη "Ξεσπάσματος" που οδηγεί στην οργή απέναντι στο κράτος , καθώς τα ηχητικά εφέ Σειρήνας από αστυνομικά οχήματα σε συνδυασμό με τον ήχο της παραμορφωμένης κιθάρας φέρνει κάπως στο νου μου, το "Breaking The Law" των Judas Priest ενώ το μοτίβο είναι αυτό που ξεχωρίζει , δίνοντας ιδιαίτερα πάτημα σε σόλο κιθάρας Old School.
 
Aiming The Eye εισαγωγή που θυμίζει τους αγαπημένους καναδούς 3 Inches Of Blood , μουσικά δεν θυμίζει αλλά το όλο πλάνο σου φέρνει λίγο στο μυαλό το αγαπημένο Deadly Sinners αλλά αυτά είναι απόψεις και η μουσική καθαρά κάτι υποκειμενικό.
Θα μου επιτραπεί εδώ να πω πως ένιωσα σαν να λείπει κάτι , περίμενα πιο έντονα παθιασμένα φωνητικά εδώ, σαν να κάνει συχνά παύσεις. Μουσικά θα πω πως πλέον έχουν δημιουργήσει μία δική τους μουσική ταυτότητα οι Exarsis , πράγμα που φαίνεται στο όλο προσωπικό τους Motivo , ειδικά με τις τσιρίδες του Νίκου αυτό είναι ξεκάθαρο ότι έχουν έναν δικό τους ήχο.
 
Mouthtied Φιμώστε μας , Εντυπωσιάστε μας, θολώστε μας, "κλέψτε" μας την λογική με τα ψεύτικα λόγια και την μελλοντική ευτυχισμένη ζωή , η οποία στην πραγματικότητα είναι ένα "Φίμωτρο" για να ζούμε σε άλλους κόσμους , σε κόσμους που μας κρατούν μακριά από την αλήθεια για να μας "φυλακίσουν" αργότερα. "Η γνώση είναι δύναμη" και αυτό είναι και κάτι που θέλουν να περάσουν μέσα από τους στίχους του συγκεκριμένου κομματιού, το οποίο αποτελεί και ένα σχετικά πρόσφατο βίντεο κλίπ , το οποίο δείχνει την έλλειψη δικαιωμάτων, την αφέλεια κόσμων καθώς και ότι όποιος έχει αμφιβολία φιμώνεται.
Νομίζω πως το συγκεκριμένο κομμάτι, είναι πραγματικά από τα καλύτερα κομμάτια τους. Κιθάρες, μπάσο και ντραμς κινούνται χωρίς κανένα λάθος με υψηλού επιπέδου επαγγελματισμού με μελωδίες που σε κάνουν να νοσταλγείς λίγο τους Saxon στο "Crusader" , σε άλλα σημεία τους Megadeth και σε άλλα τους Anthrax!!! Εξαιρετική μίξη και πολύ In Your Face χώσιμο!!!
 
The Drug μου φέρνει στο μυαλό κάτι βαθύ αυτός ο τίτλος, το Αναισθησιογόνο που σε αφήνει κόκκαλο, χωρίς να έχεις συνείδηση του κινδύνου η κάποιον φόβο... Μία μελωδία που μπαίνει τόσο ατμοσφαιρικά για να υποδεχθεί το κομμάτι που ακολουθεί, σαν ένα εναρκτήριο του 2ου μέρους του δίσκου, εν ολίγοις μιλάμε για έναν δίσκο χωρισμένο σε 2 κεφάλαια.
 
Against My Fears και ήρθε η ώρα για το κομμάτι στο οποίο συμμετέχουν όχι ένας αλλά τρείς τραγουδιστές, κοινώς η Thrash Metal αδελφότητα της Αθήνας (Exarsis,Chronosphere και Bio-Cancer). Εδώ διαπιστώνω ένα πιο Heavy Metal ήχο , που έχει ελαφρά και διατηρεί το Thrash Metal ηχόχρωμα που προβλέπεται σύμφωνα με την ταυτότητα της, με τρομερές εναλλαγές σόλο κιθάρας να έρχονται και να φεύγουν πολύ συντονισμένα και να μπαίνει πιο γρήγορο δίνοντας πάτημα στις χαρακτηριστικές φωνές του Λεφτέρη που είναι τόσο χαρακτηριστικές και δίνουν ένα ύφος πιο...Επιθετικό!
 
One Last Word Μπαίνει πολύ επιθετικά και αρκετά έντονα εδώ το κομμάτι αυτό με τις κιθάρες να'ναι πολύ επιθετικές, πολύ ξεκάθαρες και σου προκαλείται η τάση να πιάσεις γιλέκο με ραφτά και να μπεις μέσα σε ένα τεράστιο Mosh Pit!!!
 
interplanetary Extermination η απόλυτη εξόντωση όλου του πλανήτη και της ύπαρξης της ζωής μόνο και μόνο για τα λεφτά και την δύναμη... Κάτι τέτοιο προκαλείται μέσα από την εκφραστικότητα της απόγνωσης, της ανησυχίας και του φόβου περί της ζωικής ύπαρξης και γενικότερα του ανθρώπου.... Αυτό θα έλεγα πως με έκανε έντονα να νοσταλγήσω της ανησυχείες των Nuclear Assault στα 80's που έγραφαν για την Ρύπανση του Περιβάλλοντος, παρότι μουσικά δεν έχει σχέση θεματολογικά νομίζω πως είναι μία καλή ταύτιση αν το καλοσκεφτεί κανείς!!!
 
New War Order ο τίτλος τέλους που ουσιαστικά είναι ο τίτλος του προηγούμενου δίσκου της μπάντας (New War Order) , στο μυαλό μου έρχεται όλη η θεματολογία του προηγούμενου δίσκου, σε αυτό το κομμάτι , με λίγα λόγια μία νέα κήρυξη πολέμου, ένας πόλεμος που προβλέπεται πολύ καταστροφικός και ένα όραμα που θα αρχίσει να γίνεται πραγματικότητα. Αυτός ο φόβος προκαλεί θα έλεγε κανείς όλο αυτό το ξέσπασμα, τον προβληματισμό και την εκφραστικότητα στις συνθέσεις του συγκροτήματος με τις οποίες προσπαθεί να σου πει "Ξύπνα! μας εκμεταλλεύονται, αγωνίσου μην τους πιστεύεις!" και δεν είναι δικαίωμα αλλά προβληματισμός για να υπάρχουν αμφιβολίες για την εκάστοτε πολιτική.
 
Ένα συγκρότημα που ομολογουμένως έκανε πολύ μεγάλα βήματα και απέδειξε ότι όντως δεν είναι μόνο στην "κοσμάρα" του αλλά προσπαθεί για το καλύτερο, μην ξεχνάμε τις καλές πράξεις από το "The Human Project" στο κομμάτι Change Of Plans , στου οποίου το βίντεο που γυρίστηκε είχαν προσφέρει βοήθεια σε κάθε άστεγο εθελοντικά, δίχως να φερθούν ρατσιστικά, αυτό δείχνει ανθρωπιά!
 
Σίγουρα σε κάθε δίσκο αυτή η μπάντα προσπαθεί για το καλύτερο αποτέλεσμα, δεν είναι κακό, αλλά και ούτε τέλειο. Είναι όμως ένας αξιόλογος δίσκος, με βελτιωμένες πινελιές, με σεβασμό στους μουσικούς πατέρες τους, με πάθος , με αγάπη σε αυτό που κάνουν αλλά πάντα με μεγάλους προβληματισμούς περί των καταστάσεων που βιώνουμε σε όλο τον κόσμο. Θεωρώ πως είναι από τα λίγα σχήματα που'χουν αυτούς τους προβληματισμούς και τους εκφράζουν δίχως φόβο μέσα από την μουσική τους, με στόχο όχι να τρομάξουν αλλά να δώσουν θάρρος στον εκάστοτε ακροατή η αναγνώστη που θα ψάξει τους στίχους και αυτό με κάνει να αντιλαμβάνομαι πως ακολουθούν την Old School Thrash Metal κουλτούρα και αυτό νομίζω πως φαίνεται από τον τρόπο και την στάση ζωής τους.
 
Μουσικά δεν είναι Classic , αλλά πλέον κάτι καθαρά δικό τους, την δική τους ταυτότητα που παρότι την διατηρούν επάξια από το 2ο πόνημα τους "Brutal State" , θεωρώ πως σε αυτά τα 7 χρόνια , ψάχνονται, πειραματίζονται και ασχολούνται αρκετά.
 
Ένα μεγάλο μπράβο στις πινελιές της παραγωγής που ήταν αρκετά ενδιαφέρουσες , καθώς αυτά έχουν κινήσει ιδιαίτερα το ενδιαφέρον στο ότι προσπαθούσαν να δώσουν ένα παράδειγμα για το πόσο "Σάπιο" είναι αυτό το σύστημα.
 
Το εξώφυλλο νομίζω πως αναφέρει αμιγώς ότι η ζωή μας είναι ένα δικαστήριο στο οποίο δεν θα βρεις ποτέ το δίκιο σου, ένα εξαιρετικό κόσμημα μέσα από τις γραφιστικές δημιουργίες του Dan Goldsworthy (Xentrix, Gloryhammer , Accept) από τις οποίες μας δείχνει πως είναι η πραγματικότητα.

Αυτός είναι λοιπόν ο νέος δίσκος των Exarsis, το "Sentenced To Life" που είναι διαθέσιμο μέσω του Official Site της MDD Records και του Amazon.
 




Βαθμολογία: 75/100

Για το Rock Da Vinci,
Φαν Βαλ Νουέβο
 


Σχόλια