Μία συναυλία για φιλανθρωπικό σκοπό στην υγεία του David Prudent

Puta Volcano - AMMA (Album Review)

"Η μουσική ξεπλένει από την ψυχή τη σκόνη της καθημερινότητας"

~ Berthold Auerbach ~


Οι Puta Volcano συνεχίζουν να μεταμορφώνονται και εξαπλώνονται!! Από το "Represent Victory Below Eye" με τα βραχνά και σκληρά φωνητικά με λιγότερες εκρήξεις και στίχους σε σχέση με τώρα, το αργό tempo και ένα πιο grunge, underground και aggressive υπόβαθρο, στο ''The Sun'' που ήταν πιο βιωματικό, άμεσο και πειραματικό. Σε αυτό το album αγαπήσαμε στοιχεία τους που εκλείπουν πλέον, όπως το σπάνιο ηχόχρωμα  του ''Indigos And Vulgars'' και το ''Fou'' με ιδιαίτερη αναφορά στην ερμηνεία! Ακολούθησε το ''Harmony of Spheres'' με το οποίο το συγκρότημα σφράγισε την ταυτότητά του ως ''volcanic rock'', υπέροχο album που ξεχωρίζει στις κυκλοφορίες της εγχώριας και μη stoner rock. Mάλιστα, πίστευα πως ήταν το αγαπημένο μου έως σήμερα, όμως 13 Μαρτίου του 2020 κυκλοφόρησε το νέο τους album με τίτλο ''ΑΜΜΑ'' και εν μέσω καραντίνας και καταστολής, μεγάλωσε τη δίψα μου για συναυλιακό ιδρώτα!!
Κυκλοφόρησε από την iota 5Records και είναι διαθέσιμο σε Spotify, Apple Music και YouTube, καθώς και σε βινύλιο.


Το υπόβαθρο και η βιογραφία των Puta Volcano είναι εντυπωσιακά ανά τα χρόνια, με αξιοσημείωτες στιγμές. Όπως, το ότι υπήρξαν υποψήφιοι να ανοίξουν τους Red Hot Chili Peppers, έχουν παίξει στο πλευρό των Alice in Chains, Fu Manchu αλλά και των οικείων μας εγχώρια 1000mods. Μια μπάντα που ανταποκρίνεται με το παραπάνω στις προσδοκίες μας, που καλώς η κακώς υπάρχουν, στις live εμφανίσεις τους.
Μια female-fronted μπάντα, στην οποία η φωνή της Άννας είναι μεν μπάσα, αλλά διαθέτει απίστευτη ευελιξία και μεταπηδά στις κλίμακες όπως ένα μουσικό όργανο. Μια μπάντα με δεξιότητες καθώς έχουν αγγίξει το desert rock, heavy rock, Aμερικάνικο rock, stoner rock, grunge, γκρουβιάρηδες με ελάχιστα pop σημεία, αλλά και psychedelic rock, ένα άρωμα από Tool, στο νέο τους album κυρίως ως αίσθηση και όχι τόσο ως σύνθεση.

Το νέο album ''ΑΜΜΑ'' ξεσπά με επιβλητικό και σκληρό, ατμοσφαιρικό χαρακτήρα. Έτσι ακριβώς όπως θα συναντήσουμε την ερμηνεία του τίτλου, ως ένα μαχητικό εγωιστικό ον που πρέπει να νικήσεις τους φόβους σου για να το συναντήσεις και αν το συναντήσεις δεν μπορείς να το αντικαταστήσεις. Έχει άλλωστε, το χρυσό χρώμα του πετρώματος που διασφαλίζει συμβολικά την άνευ όρων ανίκητη αγάπη.
Αποτελείται από 12 tracks τα δύο εκ των οποίων είναι το ''Re entry'', η εισαγωγή 42 δευτερολέπτων του album, που όμως συνθετικά ταιριάζει απόλυτα και με το πρώτο τραγούδι του δίσκου ''Entropica''- και το ''Echoing icons'' που είναι ένας μικρός κρυμμένος θησαυρός του δίσκου για τον οποίο θα δώσουμε τα credits στον Alex και την κιθάρα του!

Δύο λόγια παραπάνω λοιπόν, για τα υπόλοιπα κομμάτια του δίσκου..

''Entropica'' : Ο δίσκος ξεκινά δυναμικά, με ένα riff που  χαρακτηρίζει το κομμάτι και καθαρά αιχμηρά φωνητικά που με γονάτισαν στο '' Ι paddle'' με το κομμάτι να αλλάζει ύφος από το 3:06 και μετά δίνοντας ένα υπέροχο τελείωμα .. ''I decided to care''..

''Venus Lullaby'' : Ένα κομμάτι με υπέροχους στίχους, απαλό και κοφτερό, στο 6:40 μας είναι πλέον γνώριμος ο ήχος των Puta Volcano που γνωρίζαμε.
''Picturing holes in the ceiling above
Through which the galaxy constantly flows

Buzzing in my ears
Urging me to flee
And hunt the great unknown''

''First Light'' : Αυτό το τραγούδι έχει σκληροπυρηνικό χαρακτήρα, αμερικάνικο rock attitude και αποτελεί ένα από τα αγαπημένα μου του δίσκου. Ένα κομμάτι που πιστεύω θα εκτιμηθεί παγκόσμια. Η κιθάρα είναι o leader, πολύ ωραία παραγωγή και τα διπλά φωνητικά γίνονται σημείο κατατεθέν στο ύφος του κομματιού.
.. ''What was once a happy place
Buried something deep
Running through the dried cement
Crushing on my face'' ..


''Black Box'' : Ακόμη και αν κάποιος δεν άκουσε ακόμη το δίσκο, σίγουρα θα άκουσε αυτό το κομμάτι μιας που κυκλοφόρησε αρκετά το videoclip του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Συναισθηματικό, αλλά υποτονικό σε σχέση με τον υπόλοιπο δίσκο σε αντίθεση με το videoclip του.





''Sugar Cube'' : Ένα πολύ δυνατό κομμάτι στιχουργικά και συνθετικά, που αλλάζει επίκεντρο στην εξέλιξή του, με το tempo να αυξάνεται στο 19:19 με μια πολύ ωραία γέφυρα στα drums!

''Primitive Data'' : Το ρεφρέν μας θυμίζει λίγο των ήχο του προηγούμενου album τους ''Harmony of Spheres'' αλλά από το 24:33 και μετά αποκτά νέο aggressive υφος.

''Apnea'' : Γρήγορο, άγριο με ένα riff που σε κρατάει alert καθ' όλη τη διάρκεια του κομματιού. Και στα φωνητικά συναντάμε στο άκουσμα του ''alone'' την ερμηνεία που έχουμε συνδυάσει με την Άννα.

''Torus'' :  Άλλο ένα αγαπημένο μου κομμάτια του δίσκου!! Από το 31:51 και μετά χάνεσαι στη μελωδία, η ερμηνεία και οι στίχοι είναι εξίσου δυνατά στοιχεία του κομματιού. Είναι ένα κομμάτι κατά κάποιο τρόπο επίκαιρο.
 

..''All my life
Under water out of breath

Stretching out of fear
Lasting for a thousand years
Will we disappear'' ..

.. ''Random game never
Ending game never
End this game never
Ending game'' ..

''Space Βlanket''¨: Αυτό το κομμάτι είναι ένα ανερχόμενο sountrack ταινίας! Η βρωμιά σε αυτό το κομμάτι είναι ο χαρακτήρας του, από 35:49 και μετά δεν μπορώ να χορτάσω αυτή τη κιθάρα!

''Kassandra's Gift'' : Τελευταίο και επίσης αγαπημένο.. Θέλει κλειστά μάτια! Ατμοσφαιρικό και δυναμικό ταυτόχρονα, στο 41:05 είναι η στιγμή που το album καθώς τελειώνει σε εισάγει σε μια άλλη διάσταση. Πολύ ωραίο κλείσιμο για το δίσκο!

''Wishing you had friends like mine
That would fight the raging ocean
Just to keep my body floating
Give their lives so I can greet dawn

Shape the world around me like a river
I will jump over this edge to meet the
Trembling light of those who came before me
Nothing left of me to measure''
 

Βαθμολογία: 90%
Καλή ακρόαση!

Για το Rock Da Vinci,
Γεωργία Συμεωνίδου

Spotify: https://orcd.co/putavolcano_amma



Σχόλια