Μία συναυλία για φιλανθρωπικό σκοπό στην υγεία του David Prudent

Villagers Of Ioannina City - Age Of Aquarius (Album Review)


"Το Ύδωρ Πλένει την μητέρα Γη σε μία νέα εποχή, καλώς ήρθες Υδροχόε."

Πως να αντισταθείς μέσα από ένα τόσο μεγάλο μεγαλείο απ'αυτό των Χωριατών από τα Γιάννενα, αναφέρομαι προφανώς στο πιο πρωτότυπο συνθετικό κομμάτι της Ελλάδας, τους Villagers Of Ioannina City. Πέντε χρόνια πέρασαν μετά την θριαμβευτική και εμβληματική κυκλοφορία του ντεμπούτο πονήματος με τίτλο "Riza", το οποίο από τότε έδωσε ταυτότητα, σάρκα και οστά στο συγκρότημα μέσα από την παράδοση και τον άρρωστο ήχο τους καταφέρνοντας να βρίσκονται μέσα στις πιο πολυσυζητημένες μπάντες όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη. Όλοι αναρωτιούνται Κλαρίνο με ψυχεδέλεια πως έγινε αυτό; οι τύποι σίγουρα άκουγαν ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ Folk και Stoner (π.χ Smallman) υποθέτουμε.
Μετά από τόσα χρόνια αναμονής, ήλθε επιτέλους στο φως η 2η ολοκληρωμένη κυκλοφορία τους με τίτλο "Age Of Aquarius" για το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Rock Da Vinci, ένας πολύ ωραίος διάλογος Ανάμεσα στον Φαν Βαλ Νουέβο και τον Σάββα Παπαευαγγέλου, όπου αντάλλαξαν τις απόψεις τους για έναν από τους καλύτερους δίσκους της χρονιάς.


Φαν: Ξεκινάμε με το "Welcome", μία θα χαρακτήριζα, διαστημική υποδοχή του προσωπικού μου αστερισμού κρύβοντας μία ωραία μελωδία στις συνθέσεις του Άλεξ και με το Delay να δίνει ρέστα αλλά και πόντους στην παραγωγή,

Σάββας: Τα φωνητικά είναι σε τόσο καλό επίπεδο που σου μένουν και το σύνολο είναι πολύ θα έλεγα... Space Rock.

Φαν: Φίλε πολύ σωστή παρατήρηση, συμφωνώ και επαυξάνω, είναι απλά εντυπωσιακό και παντρεύει τέλεια το Age Of Aquarius που ακολουθεί αμέσως τώρα. "Welcome, Look at the stars, look at the sins, this is the start Of The Something new, The Age Of Aquarius. Here Comes The Sun, A Glorious Smile this the start Of new life floating has become."

Σάββας: Ισχύει και συνεχίζει με μία κιθάρα ταξιδιάρικη και με ερμηνεία που σου μένει ο στίχος στο μυαλό... Welcome To The Age Of Aquarius.

Φαν: Πρόσεξες την φωνή στο ρεφραίν; Πόσο έξυπνο μελωδικό Tempo στην ερμηνεία, κάνοντας ωραίο αντάμωμα αυτό της παράδοσης με την ψυχεδέλεια και με ωραίες εναλλαγές μεταξύ κιθάρας και μπάσου. Τόσο όμορφο και απαλό σαν να σου χαϊδεύει την πλάτη όμορφα και να σου δημιουργεί τάσεις να κοπανηθείς. Εντελώς γεμάτο κομμάτι, χωρίς βαρετές στιγμές από την αρχή μέχρι το τέλος και με τα πνευστά να έχουν δώσει εξαιρετικό όγκο.

Σάββας: Τώρα ποίο έχουμε; το Part V, ωραία ξεκίνημα στα τύμπανα.

Φαν: Επικό,επιβλητικό σαν να έχεις τάση για πόλεμο και παράδοση και εδώ θα πω για ακόμη μία φορά πόσο πολύ έχουν πειραματιστεί με τον παραδοσιακό ήχο. Εδώ θα πω ότι μου θύμισε κάπως τους Ουκρανούς  Stoned Jesus ίσως λόγο της κιθάρας η του μπάσου, προσωπικά μου φέρνει πολλά στο μυαλό ρε συ.

Σάββας: Ωραίο το σόλο στο τρίτο λεπτό, έχει ωραίο Concept.

Φαν: Ακριβώς έχει ωραίο ηχόχρωμα, ψυχεδελικό ενώ έχει ένα παράξενο Μοτίβο και εδώ επιμένω ταξιδιάρικο,έντονο και σκοτεινό σύμφωνα και με το Concept.

Σάββας: Η ροή από ένα σημείο και μετά είναι κάπως μονότονη στην κιθάρα έτσι αισθάνομαι.

Φαν: Συμφωνώ, παρότι έχει πολύ ωραίες ιδέες μέσα από τις κιθάρες, έχει και τις ατέλειες του, βέβαια πρέπει να αναγνωρίσουμε τις πολύ ωραίες μπασογραμμές που κρύβει, θέλει σίγουρα αρκετές ακροάσεις το συγκεκριμένο κομμάτι για να παρατηρήσεις τα συγκεκριμένα σημεία. Ώπ Σάββα άκου!  Έχει αρχίσει η κιθάρα να αγριεύει!

Σάββας: Όντως δυναμώνει το  riff και αλλάζει η συγχορδία με μία ωραία παραμόρφωση και τα ντραμς έχουν αρχίζει να παίζουν ωραία μπάλα, Παύση... Ωραίο Φινάλε...ΩΠΑ! Εναλλαγή!!!

Φαν: Scream άκου ο Άλεξ!!!! Είναι τρελός ο Γιαννιώτης!!!! Έκπληξη το συγκεκριμένο κομμάτι!!! Ωραία ακούστηκε από πίσω το μαγνητάκι.
Τώρα έχει σειρά το προσωπικό αγαπημένο μου, Dance Of Night. Εξαίσιος αμανές στην φωνή σαν να ακούω κάλεσμα Ινδικής τελετής, πανέμορφο και η γκάϊντα μέτρησε πανέμορφα, δίνοντας τάσεις για άφθονο Headbanging συμφωνείς Σάββα;

Σάββας: Τρία Τέταρτα ντραμς.....το μέτρησαν εξαιρετικά, σαν να είχαν μετρονόμο.

Φαν: Όντως νιώθω σαν να ξέσπασε την νύχτα μία φωτιά, στην οποία χόρευαν στην μέση και στο τέλος κατά λευκής μαγείας καλέσματος έπεσε βροχή για να σταματήσει η φωτιά από τον ίδιο τον Υδροχόο, τελικά καλά χαρακτηρίζεται ως πηγή τύχης . Δεν σε αφήνει σε ησυχία το κομμάτι, ίσα-ίσα έχει μεγάλη ένταση και ξεσηκωμό. Πάντως έχει κάτι μείνει από το "Riza" σε όλο το σύνολο παρ'όλη την ωριμότητα υπάρχει ακόμη η ρίζα από την προηγούμενη δουλειά και μου αρέσει αυτό, τιμούν τις παραδόσεις τους.

Σάββας: Ναι αυτό λέει πάρα πολλά πράγματα, πως αν είναι έτσι στα 12 χρόνια καριέρας, φαντάσου πως θα είναι σε 20 χρόνια.

Φαν: Εκτίμησα την όλη συνέχεια τρομερή.

Σάββας: Arrival..... Ωραίο, όμορφο, σαν να ακούω σόλο από κλαρίνο και Bagpipes πες μία μπάντα εδώ στην Ελλάδα που θα έφτιαχνε κάτι τέτοιο.

Φαν: Τι να σου πω η τέλεια εισαγωγή για την υποδοχή του Father Sun, άκου απλά πως συνεχίζει, εύγε Κώστηδες, σπάστε τα!!! Τρομερή αρχή και σε συνδιασμό με το riff και το μπάσο είναι όνειρο!!! Το κομμάτι στο οποίο είπα "It's The Final Countdown For the Age Of Aquarius", μου θύμισε πάρα πολύ Bathory ο τίτλος, έχω την εντύπωση ότι ξέρουν από μουσική όλοι στην μπάντα, εύγε!

Σάββας: Μου άρεσε πάρα πολύ ο ρυθμός στο ρεφραίν.

Φαν: Kαι μένα και τα ντραμς αν προσέξεις πως μπαίνουν, πολύ κοντά στο "Τι Κακό": με δικές τους πρωτότυπες πινελιές, απίθανο.


Σάββας: Έχω μεγάλη περιέργια να ακούσω το Millenium Blues. Ώπα! Ωραίος ρυθμός, τα γυναικεία φωνητικά μου άρεσαν πάρα πολύ από πίσω με το «Σα λαλά» σαν να μου θυμίζει Reggae.

Φαν: Διασκεδαστικό,καλοκαιρινό και πανέμορφο ομολογώ.... Πρόσεξες κάτι;

Σάββας: τι να προσέξω;

Φαν: Είναι λες και χώρισαν τον κομμάτι σε 4 μέρη.... Πρώτο πιο «Καλοκαιρινό»,δεύτερο πιο ψυχεδελικό,τρίτο πιο Stoner και Τέταρτο πιο Indie ύφος..... Ωραίος διαχωρισμός και πάντρεμα μεταξύ τους και τελειώνει με έναν πιο Rock N Roll χαρακτήρα.

Σάββας: Cosmic Soul έχει έναν πιο ατμοσφαιρικό ρυθμό, πιο διαστημικό σαν να έχεις ως προορισμό το σύμπαν και τους γαλαξίες.... Το βρήκα μου θυμίζει παλιές επιτυχίες των Ghost....

Φαν: ΝΑΙ! Πολύ όμορφο αυτό, ιδίως το σόλο!

Σάββας: Ωωω ναι τι μπλουζιά σόλο, τέρμα Blues, πολύ το λάτρεψα σαν να βλέπω 3 ήχους να ενώνονται σε μία μουσική όπως 3 χρώματα σε ένα....Καταπληκτικό!!! Το αγάπησα το Cosmic Soul εγώ προσωπικά!

Φαν: Μας τράνταξε το φινάλε!
Σάββας: For The Innocent..... Πρόσεξε ριφάρα....

Φαν: Ωωω ναι τέρμα Kyuss και έχει μία γεύση από Naxatras. Σίγουρα επηρεάστηκαν από τον ήχο των συγκεκριμένων... Πιο γρήγορο, πιο πειραματικό, πιο Rock N Roll και ταιριάζει πανέμορφα με την Γκάϊντα.... Μου άρεσε η προσθήκη της εδώ... Κάτι που προσωπικά θα το αποκαλούσα ως Traditional Desert Rock N Roll, το τέλειο κομμάτι για έναν μηχανόβιο. Το βάζεις στο τέρμα και σου φέρνει στο μυαλό διάφορες διαδρομές είτε με αμάξια η μηχανές.

Σάββας: Όμορφο να έχεις στο συγκεκριμένο ύφος ένα πνευστό μουσικό όργανο ως βασικό συστατικό στην σύνθεση. Δείχνει όντως έναν επαγγελματισμό δεν συμφωνείς Φάνη;

Φαν: Πράγματι, 5λεπτος οργασμός!!! Τώρα θα έρθω στο τέλειο φινάλε.....Sparkle Out Of Black Hole , post rock, με ωραίες παραμορφώσεις είτε από μπάσο είτε από κιθάρα... τα οποία δίνουν ένα ωραίο φινάλε για να σκοτεινιάσει ο Υδροχόος και να τελειώσει η εποχή του όπως η μέρα πάει στην δύση της. Μου θύμισε πολλές ιδέες που είχε ο Matt Bellamy στις παλιές επιτυχίες των Muse και αυτό είναι το ωραίο στην μουσική ότι όχι μόνο έδωσαν βάση στις επιρροές τους αλλά πιο πολύ μουσικοί παρά Copy-Paste. Πρωτότυπο,ξεχωριστό,όμορφο και καταπληκτικό η παραγωγή μου άρεσε πάρα πολύ.

Σάββας: Το ίδιο και μένα η παραγωγή ήταν εξαιρετική, ο ήχος κρύσταλλος, εντυπωσιακό το εξώφυλλο σαν αγιογραφία ένα πράγμα. Τα χρώματα ήταν εξαιρετικά, μου άρεσε πάρα πολύ το Background με το μαύρο και τους αστερισμούς πίσω σαν να είναι η σελήνη,μπροστά το φεγγάρι και ο αστερισμός του Υδροχόου. Ήταν κάτι πολύ ωραίο σαν σύνολο, πολύ καλό και με πολλές ιδέες σοβαρές!

Φαν: Μία ένσταση που έχω η οποία ίσως αποδειχθεί και χαζή είναι ότι με ενόχλησε σε ελάχιστες στιγμές η μονοτονία της κιθάρας, σαν να ήταν στάσιμος ο ρυθμός, παρόλα αυτά κατανοούμε πως η δουλειά τους ήταν είναι και θα είναι ένα ποίημα που σε αφήνει άναυδο και πιστεύω θα συζητηθεί πολύ όχι μόνο σε Ευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο η δουλειά των πέντε εκλεκτών από τα βουνά της Ηπείρου. Μου άρεσε όμως που υπήρξαν οι παραδόσεις της προηγούμενης δουλειάς τους όπως και από το άρτιο «Zvara» αυτό οφείλω να το αναγνωρίσω.

Σάββας: Πολύ σωστά!

Αυτός ήταν ένας διάλογος μεταξύ των δύο συντακτών που απ'ότι καταλάβατε, τους έμειναν πολύ καλές οι εντυπώσεις. 
Πολλά κοινά συναισθήματα, πολλές κοινές απόψεις και ένας δίσκος που τον συνιστούμε ιδιαίτερα. Σου μένουν κομμάτια όπως Dance Of Night, Father Sun, Age Of Aquarius το οποίο συνοδεύεται από ένα πολύ ώριμο Intro από το Welcome, πολλές ιδέες, ωραίος πειραματισμός με τα πνευστά και γενικότερα βλέπουμε μία μπάντα που όσο περνάνε τα χρόνια δεν μένει στάσιμη αλλά ψάχνεται. 
Πολλά μπράβο μας κάνετε υπερήφανους και αποδεικνύεται πως η Ελληνική σκηνή έχει πράμα να προσφέρει στην μουσική και ότι η παράδοση δεν έχει προκαταλήψεις αλλά έχει ωραίες ιδέες και σκέψεις κοινώς ελεύθερο πνεύμα.

Βαθμολογία: 90/100


Για το Rock Da Vinci,
Φαν Βαλ Νουέβο & Σάββας Παπαευαγγέλου




Σχόλια