Μία συναυλία για φιλανθρωπικό σκοπό στην υγεία του David Prudent

Οι Bonzai στο Rock Da Vinci: "Μέσα σε ενάμιση ενεργό χρόνο, να παίζουμε σε δύο από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ της χώρας μας κάνει να αισθανόμαστε μόνο δέος.. Γεμάτοι όρεξη, δεν μπορούμε να περιμένουμε να ανέβουμε στο stage''



Ήρθε ο καιρός να συναντήσουμε τους Bonzai, οι οποίοι ξεκίνησαν τη μουσική τους πορεία στην Θεσσαλονίκη. Έχουν κυκλοφορήσει το πρώτο τους album ''Seeds to roots'' το Φεβρουάριο του 2019 και ετοιμάζονται για περιοδεία πολύ σύντομα στην Ελλάδα. Αποτελούνται από τον Γιάννη (φωνή και κιθάρα), τον Ματθαίο (μπάσο), τον Δημήτρη (κιθάρα) και τον Νίκο (ντραμς). Μόλις λίγες μέρες πριν την εμφάνισή τους στο Street mode festival, βρέθηκαν μαζί μας για να μας συστήσουν καλύτερα τη μουσική τους. Να μας μιλήσουν για τις εμπειρίες που αποκόμισαν ως τώρα από τα live τους ,τα συναισθήματά τους για τα επερχόμενα, καθώς και να μας μιλήσουν για την πορεία του συγκροτήματος.



Rock Da Vinci: Ας γνωριστούμε. Ποίοι είναι οι Bonzai, πως γνωριστήκατε και πως προέκυψε το όνομα της μπάντας;

Bonzai: Οι Bonzai είναι μια παρέα.
Γιάννης: Πέρα από το γεγονός ότι είμαστε αδέρφια με τον Ματθαίο, κάναμε πολλά χρόνια παρέα με τον Νίκο, παίζαμε και σε άλλες μπάντες αλλά αποφασίσαμε να κάνουμε μια μπάντα σε αυτό το ύφος. Ο Ματθαίος γνώριζε το Δημήτρη και έτσι ξεκινήσαμε όλοι μαζί σε αυτό.
Όσον αφορά το όνομα, μας είπαν πως είναι κάτι οικείο σε αυτούς, τους αρέσει η φιλοσοφία του φυτού, η ιεροτελεστία που χρειάζεται για να μεγαλώσει. Η αλλαγή του ''bonsai'' σε ''bonzai'' έγινε γιατί ακούγεται πιο ωραίο και πιο βαρβάτο.

Rock Da Vinci: Για όσους δεν σας γνωρίζουν, ποίο τραγούδι σας θα τους προτείνατε να ακούσουν πρώτο;

Δημήτρης: Έχει διαφορετική σημασία το κάθε ένα τραγούδι για εμάς και δε μπορούμε να ξεχωρίσουμε κάτι.
Ματθαίος:H σειρά στα τραγούδια δεν είναι τυχαία.
Κατέληξαν πως, θα πρότειναν να ακούσουν όλο το άλμπουμ, διότι είναι ένα σύνολο. Το κάθε κομμάτι είναι ξεχωριστό και έχει τη δική του ιστορία και σημασία.

Rock Da Vinci: Ποία συγκροτήματα θα δηλώνατε εσείς ως επιρροές σας;

Γιάννης: Ξεκινήσαμε με τις κλασικές μπάντες, Led Zeppelin, Iron Maiden, Scorpions, Deep Purple και όλα τα σχετικά.
Δημήτρης: Μετά οι ιδιαιτερότητες του καθενός. Μου αρέσει πολύ το progressive rock και metal όπως Opeth.
Και όλοι συμφώνησαν, πως στο είδος που παίζουν σίγουρα σημαντικές επιρροές είναι οι Kyuss, Black Sabbath και Nightstalker.

Rock Da Vinci: Έχετε παίξει με μεγάλα ονόματα της stoner και heavy rock σκηνής. Τι σας άφησε αυτή η εμπειρία;


Ματθαίος: Μια όμορφη ευκαιρία, γνωρίσαμε άτομα που θεωρούμε θρύλους και ακούμε μόνοι μας σπίτι. Μας δώσανε μεγάλη έμπνευση. Αισθανόμαστε ότι είχαμε και την προσωπική επαφή όχι μόνο την συνεργασία. Μόνο όμορφα μπορείς να αισθανθείς για αυτή την ευκαιρία.
Γιάννης : Προσωπικά, μου έκανε εντύπωση πως ήταν όλοι πολύ πρόθυμοι να σε βοηθήσουν, να σου πουν τη γνώμη τους. Μαθαίνεις βλέποντας πως αυτές οι μπάντες διαχειρίζονται το στήσιμο πριν το live, το sound check.
Δημήτρης : Άνθρωποι που ήρθαν ακόμη και από την άλλη μεριά της γης, καθίσαμε συζητήσαμε για εξοπλισμούς, ήπιαμε μπύρα, ήταν πολύ ανοιχτοί.
Γενικά, μας είπαν πως αισθάνθηκαν χαρούμενοι και τυχεροί για αυτές τις ευκαιρίες και πως αποκόμισαν γνώση, χρήσιμη για την αντιμετώπιση διάφορων πραγμάτων πριν αλλά και κατά την διάρκεια των live.

Rock Da Vinci: Πως σας φάνηκε που μοιραστήκατε τη σκηνή με Brant Bjork;



Δημήτρης: Ως κλασικό αμερικάνικο stoner rock, οι Kyuss ως επιρροή είναι από τις top. Είναι κάτι που με το που το ακούς λες είναι Brant Bjork. Όταν βλέπεις ότι θα έρθει και θα παίξετε δεν το πιστεύεις. Είναι τόσα πολλά που θες να τον ρωτήσεις. Είναι ένας καλλιτέχνης που τον ακούς ξανά και ξανά.
Γιάννης: Και σαν Kyuss αλλά και μόνο του και τον χαρακτηρίζει η απλότητα.
Ματθαίος: Στο sound check αισθανόμουν ''ντροπή'' μέχρι να βρεθεί δίπλα μου ήταν πολύ περίεργο συναίσθημα.

Rock Da Vinci: Η ταμπέλα του είδους της μουσικής είναι δύσκολο κομμάτι για τα συγκροτήματα. Εσείς πως θα χαρακτηρίζατε τον ήχο σας;


Ματθαίος : Όσο και αν δεν μας αρέσουν οι ταμπέλες και μπορεί να μην είναι πάντα αντιπροσωπευτικές, είναι απλά ένας τρόπος συνεννόησης με τον κόσμο. Όπως είναι όλες οι ταμπέλες είτε είναι για τη μουσική είτε για κάποιο άλλο πράγμα. Η μόνη ταμπέλα που αξίζει να φέρει ένας άνθρωπος και αντίστοιχα ένα συγκρότημα, είναι μόνο το όνομά του.

Γιάννης: Σίγουρα παίζει ρόλο η θεματολογία, στίχος και μουσική και δεν μπαίνουν τυχαία.
Όλοι συμφωνούν πως η ταμπέλα που αγκαλιάζει όλες τις υπόλοιπες και τη δέχονται και την υποστηρίζουν πλήρως, είναι του Rock n roll.

Rock Da Vinci: Έχετε μεγάλης διάρκειας κομμάτια, υπάρχει κάποιο που να κόψατε αρκετά χάρη του δίσκου -Seeds to roots- αλλά θα θέλατε να είναι μεγαλύτερο;



















Bonzai: Όπως μας είπαν, δεν κόβουν, ούτε προσθέτουν. Τα κομμάτια τα κρατάνε όπως είναι. Μάλιστα μέχρι να χρειαστεί να τα μετρήσουν, για τον χρόνο που διαθέτουν σε ένα live, δεν το είχαν κάνει ως τότε.

Επιμελετής Cover Art Tilemahos Milios



Rock Da Vinci: Έχω παρατηρήσει μια ιδιαίτερη αναφορά στον ήλιο στα συγκροτήματα της stoner. Ένα από τα αγαπημένα μου κομμάτια σας είναι το ''Sunshot''. Τι σημασία έχει αυτή η ηλιαχτίδα για τους Bonzai;


Bonzai: Ο ήλιος είναι ζωτικής σημασίας, για την ύπαρξη όπως σε ένα φυτό το νερό έτσι και ο ήλιος είναι βασικά. Τα στοιχεία της φύσης θέλουμε να εισχωρούν στη μουσική μας, ειδικά της ανάπτυξης, όπως ο ήλιος, διότι χαρακτηρίζεται και η μουσική ως desert rock. Δεν το βλέπουμε τόσο σαν ηλιαχτίδα αλλά σαν στόχο, τον τελικό στόχο του καθενός.
Δημήτρης: Όπως το moonshot αυτή η τρέλα του να φτάσουμε στο φεγγάρι, κάπως έτσι θέλαμε να εκφράσουμε με μια λέξη το μεγαλύτερο στόχο του καθενός.

Rock Da Vinci: 'Όσον αφορά τον ξένο στίχο, το εξωτερικό και τα media ποία η θέση και οι βλέψεις σας;

Γιάννης: Επιλέγεις να γράψεις και να τραγουδήσεις στα αγγλικά για να γίνεις κατανοητός παγκοσμίως, για ευκολία.

Δημήτρης: Είναι σημαντικό να μπορεί ο άλλος να καταλάβει το στίχο σου.
Όσον αφορά το εξωτερικό, αρχικά μας είπαν πως θεωρούν πιο σημαντικό στόχο την Ελλάδα, για αυτό ξεκινάνε και την περιοδεία τους σύντομα. Αλλά το εξωτερικό είναι μεγάλη επιθυμία, κάτι ετοιμάζεται και εκεί και θα μας ενημερώσουν σύντομα!
Γιάννης :Τα media είναι και θετικά και αρνητικά. Σίγουρα ζούμε στην εποχή τους. Βοηθάνε πολύ στο ξεκίνημα, δημιουργούν μεγάλο ανταγωνισμό αλλά δεν είναι απαραίτητα και αρνητικό.
Δημήτρης :Είναι σημαντικό το ότι μπορείς να μπεις πλέον και μόνος σου σε μια ομάδα και να παρουσιάσεις την δουλειά σου. Με ένα κλικ μπορεί ο άλλος τόσο απλά να ακούσει την μουσική σου.

Rock Da Vinci: Πρόσφατα παίξατε στο φεστιβάλ ''Los almiros'' και σύντομα θα σας δούμε στο ''Street mode''. Πως σας φάνηκε και τι πιστεύετε ότι κάνει αυτά τα φεστιβάλ ξεχωριστά;















































Γιάννης: Μέσα σε ενάμιση ενεργό χρόνο να παίζουμε σε δύο από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ της χώρας μας κάνει να αισθανόμαστε μόνο δέος. Αποκόμισα πολλά πράγματα, ήταν από τους στόχους. Είναι ξεχωριστά διότι έχουν πολλά είδη μουσικής. Είναι ευκαιρία, μιλώντας σαν κοινό, για κάποιον που δεν έχει δει κάποια μπάντα που δεν ήξερε, επειδή δεν ασχολείται με το συγκεκριμένο είδος. Αλλά και για αυτόν που παίζει είναι μια πρόκληση.
Ματθαίος: Είναι ξεχωριστά για εμάς γιατί πρώτον πηγαίνουμε σε αυτά χρόνια. Επίσης, επειδή μαζεύουν πολύ κόσμο σε περιοχές που δεν περιμένεις ,όπως Los almiros. Καθώς και η χωροταξική θέση του Street Μode, που είναι εντός της πόλης, προσδίδει μια μουσική χροιά κατά το τριήμερο διεξαγωγής του, την οποία χρειάζεται ο αστικός τρόπος ζωής.
Μάλιστα πρόσθεσαν ομόφωνα πως ο κόσμος ,η ενέργεια και η υποστήριξή του, η κατάθεση ψυχής και τα κιλά ιδρώτα είναι σίγουρα που τα κάνουν ξεχωριστά.

Rock Da Vinci: Ένα μήνυμα στους Street Moders;

Bonzai: Να πάρουν ζακέτα! Μετά από κάποια γέλια, μας είπαν πως μας περιμένουν από νωρίς, με πάρα πολύ όρεξη και ανυπομονησία για να ανέβουν στο stage και να τα δώσουν όλα!

Rock Da Vinci: Υπάρχουν τρεις βασικές κατηγορίες κοινού. Αυτοί που πωρώνονται με τη μουσική, αυτοί που πωρώνονται με τους στίχους και αυτοί που αναμένουν τα video clip. Εσείς ως κοινό σε ποια κατηγορία ανήκετε και ως συγκρότημα που δίνετε μεγαλύτερη βάση;


Σημαντικές όπως μας λένε είναι οι εμπνεύσεις. Η έμπνευση περιλαμβάνει τα πάντα. Δίνουν σημασία σε όλα, ίσως λίγο λιγότερο στα video clip.
Δημήτρης : Όλα παίζουν ρόλο, σε όλα δίνουμε σημασία. Είμαστε τέσσερις άνθρωποι και ο καθένας ανήκει σε διαφορετική κατηγορία, δίνει βάση σε κάτι διαφορετικό.
Ματθαίος : Η ζυγαριά ανάμεσα στους στίχους και τη μουσική γέρνει περισσότερο στους στίχους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η μουσική δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.
Γιάννης: Όλοι γράφουμε από όλα. Σίγουρα το video clip βοηθάει στο να σχηματίσει ο κόσμος εικόνες όταν ακούει το κομμάτι.
Ματθαίος: Το video clip δεν είναι καθαρά δουλειά του συγκροτήματος ,όπως ο στίχος και η μουσική, αλλά κυρίως του σκηνοθέτη.

Rock Da Vinci: Τέλος, μια ονειροπόληση για τους Bonzai του μέλλοντος και λίγα λόγια προς όλα τα συγκροτήματα stoner της ελληνικής σκηνής, τα οποία παρά τις δυσκολίες συνεχίζουν να παράγουν τη μουσική τους;


Bonzai: Τα οφείλουμε όλα στον κόσμο, στην υποστήριξή του, είναι τεράστια η ευκαιρία που μας δίνουν. Σχεδιάζουμε δεύτερο άλμπουμ για το οποίο υπάρχουν κάποιες ιδέες καθώς και περιοδείες, αρχικά την Ελληνική και σύντομα την Ευρωπαϊκή. Στα συγκροτήματα θέλουμε να πούμε να μην σταματάνε. Παρά τις δυσκολίες, να το βλέπουν ως έμπνευση και όχι ως εμπόδιο. Η μουσική είναι ένας τρόπος διαφυγής και ευχαρίστησης. Να εμπνευστούν και να εκμεταλλευτούν τις δυσκολίες. Να μην σταματάνε!

Cover Art Soon:
Rock Da Vinci: Σας ευχαριστούμε πολύ που μοιραστήκατε μαζί μας αυτές τις σκέψεις και ήσασταν τόσο δεκτικοί, φιλικοί και αυθεντικοί, και ευχόμαστε τα καλύτερα!

Bonzai:Και εμείς ευχαριστούμε πολύ, σας περιμένουμε όλους στα live!

Για το Rock Da Vinci,
Γεωργία Σιμεωνίδου




Σχόλια