Μία συναυλία για φιλανθρωπικό σκοπό στην υγεία του David Prudent

Οι Kohana στο Rock Da Vinci: "Μέσα από τη μουσική, μέσα από τους στίχους, από το που παίζουμε , μπορούμε να αγγίξουμε την κοινωνική συνείδηση."

Τις πρώτες τους επίσημες συστάσεις μουσικά μας δίνουν οι πολλά υποσχόμενοι Θεσσαλονικείς , Kohana , το συγκρότημα που έκανε στις 14 του Μάη την "Πρεμιέρα" της Ευρωπαϊκής περιοδείας των Villagers Of Ioannina City , υπόσχεται μέσα από τον Desert Rock ήχο τους πολλά και το πετυχαίνουν στο Debut Album τους με τίτλο "Jab" , ο οποίος κυκλοφόρησε φέτος μέσω της Mantra Records.
Με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία αλλά και όλη την ιστορία του συγκροτήματος , έδωσαν μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης , στο Rock Da Vinci και την Jo Ghost (Γεωργία Συμεωνίδου) με αποτέλεσμα να πραγματοποιήσουν έναν πολύ ενδιαφέρον διάλογο έχοντας ως σύνθημα ένα...."ΜΠΑΤΣΟΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ"! Enjoy!

Rock Da Vinci: Ποιοι είναι οι KOHANA και πότε σχηματίστηκε η μπάντα και ποια η πορεία τους;

KOHANA: Είμαστε ο Tony ο τραγουδιστής,  ο Dom στο μπάσο, Σπύρος στα drums και ο Θανάσης στην κιθάρα. Η μπάντα σχηματίστηκε το 2018 με 2019 υπό το όνομα "BLAZE" και ήμασταν όλοι συνειδητοποιημένοι στο τι κάνουμε. Από την αρχή μάλιστα όταν Σπύρος,  μπήκε στην μπάντα βλέποντας την αγγελία  ''ψάχνουμε κάποιον που να γουστάρει να παίζει grunge, Pearl Jam''. Το 2019 κυκλοφορήσαμε το EP μας BLAZE και το 2022 κυκλοφόρησε και το πρώτο μας album JAB.

Rock Da Vinci: Πριν από τους KOHANA είχατε κάποια άλλη μπάντα ή επαφή με την μουσική γενικότερα;

Dom:  Πριν τους KOHANA, έπαιζα για χρόνια με το σχήμα ΦΦΘ στην Κομοτηνή. Αργότερα δούλευα στην Αθήνα ως sessionist. Στη συνέχεια έπαιζα με διάφορα σχήματα στην Θεσσαλονίκη μέχρι που γνώρισα τους KOHANA.

Σπύρος: Εγώ έπαιζα με μια μπάντα στα μαθητικά χρόνια, Amnesia λεγόμασταν. Αργότερα, ως φοιτητής, έπαιζα με κάποια σχήματα με διαφορετικό ύφος από αυτό των Kohana.

Τom: Εγώ έπαιζα τζαζ όταν ήμουν γυμνάσιο και αργότερα είχα μια punk rock μπάντα στα Γιάννενα. Μετά ήρθa Θεσσαλονίκη με στόχο να σχηματίσω μια ροκ μπάντα.

Rock Da Vinci : Το όνομα της μπάντας πως το επιλέξατε;

Tom: Λεγόμασταν BLAZE παλιά, ανακαλύψαμε πως υπήρχε ήδη άλλη μπάντα με αυτό το όνομα και έπρεπε να το αλλάξουμε. Είχαν συζητηθεί πολλά, μεταξύ και το KOHANA. Είχα ακούσει μια ιστορία πιο μικρός και την πίστεψα. Μου είχαν πει πως κάτι πλοία κουβαλούσαν συνθεσάιζερ στην Λατινική Αμερική και βυθίστηκαν. Αυτά ξεβράστηκαν στις ακτές, κάποιοι ιθαγενείς λαοί τα βρήκαν , έπαιξαν τα σύθια και έβγαλαν ένα νέο είδος μουσικής που λέγεται KOHANA.

Dom: Ακόμη και αν δεν έπαιζαν, θα μπορούσε να είναι μια μορφή μουσικής, ακόμη και ένας χτύπος. Αργότερα είδαμε πως KOHANA σημαίνει και μικρό λουλούδι στα Ιαπωνικά, στα Ουκρανικά αγαπημένη. Δεν ήταν λόγος για να το βγάλουμε, αλλά προέκυψαν διάφορες ωραίες σημασίες.

Rock Da Vinci: Θυμάστε ποιος ήταν ο λόγος, η φλόγα που ξεκίνησε η μπάντα;

Tom: Με τους KOHANA παίζαμε εδώ και καιρό πολύ μουσική μεταξύ μας, το 2019 που γύρισα από εξωτερικό, θέλαμε να κάνουμε κάτι πιο σοβαρό.

Σπύρος: Όσο ο Tom έλλειπε στο εξωτερικό, οι υπόλοιποι μελετούσαμε βασικές ιδέες και δουλεύαμε κάποια κομμάτια. Με πολύ όρεξη και γέλιο, χωρίς κιθάρα και Φωνή. Μόλις γύρισε ο Tom, τότε είπαμε πάμε να κάνουμε το EP, 

Tom: 'Ηταν χαοτικό τότε, είχαμε επτά κομμάτια και κρατήσαμε τα τρία.

Rock Da Vinci: Γράφατε μέσα στην καραντίνα, πως αντιμετωπίσατε αυτό το πάγωμα του χρόνου;

Dom: Για μένα χάσαμε πολλά, κατάθλιψη σίγουρα, η μπάντα ήταν μια πολύ μεγάλη διέξοδος. Και μπήκα στην μπάντα λίγο πριν τις καραντίνες, ένα καλοκαίρι μετά δεν είχαμε διεξόδους. Είχαμε ο ένας τον άλλο, βρισκόμασταν καθημερινά, συζητούσαμε για την μπάντα, παίζαμε τα κομμάτια, δενόμασταν. Σίγουρα το είχα ανάγκη να περάσω χρόνο με τα παιδιά ως νέο μέλος.  Για την μπάντα το σκέφτομαι ως μια θετική περίοδο, γιατί μπορεί να πάγωσαν όλες οι επιλογές που είχαμε, αλλά είχαμε ένα νεκρό χρόνο να επεξεργαστούμε το τι θέλαμε να κάνουμε.

Tom: Από την άλλη βλέπαμε πολύ χαμό, χασούρα, μπέρδεμα τριγύρω μας. Άλλαξαν πολλά πράγματα μέσα μας, αναθεωρήσαμε, προσωπικά και για την κοινωνία. Θέλαμε να ακουστούμε, να δώσουμε μια εναλλακτική και να μιλήσουμε στους ανθρώπους που είχαν ως μόνη διέξοδο την τηλεόραση, τον εγκλεισμό, το λαπτοπ, την απομόνωση. Δεν μπορούσαμε όμως. Κάναμε υπομονή και τώρα μοιραζόμαστε αυτά που έχουμε να πούμε. Ήταν μια δύσκολη περίοδο, θα έρθουν κι άλλες...

Σπύρος: Βγάλαμε την καραντίνα πιο ανθρώπινα, ήταν πολύ δύσκολη η καραντίνα για πολλούς ανθρώπους. Και η καθημερινή συνάντηση, ντοκιμαντερ, μουσικές, μαγείρεμα, μας βοήθησε πολύ. Ατομικά μπορεί κάποιοι άνθρωποι να θέλανε χρόνο με τον εαυτό τους, αλλά σε συλλογικό επίπεδο δεν είναι έτσι. Και αυτό που άφησε πίσω της είναι πολλά κατάλοιπα.

Rock Da Vinci: Μάλιστα κάνατε και ένα livestream, το οποίο είναι ανεβασμένο στην σελίδα σας, πως ήταν αυτή η εμπειρία;

Σπύρος : Ήμασταν εγώ, ο Tom και ο John που κάναμε ένα acoustic live. Το είχαμε δουλέψει αρκετά, covers, τζαμαρίσματα, τα κομμάτια του EP. Ωραία εμπειρία ήταν συνολικά.

Tom: Θεωρώ πως είναι καλό που υπήρχαν τα livestream, σίγουρα όχι για να γίνουν μια μόνιμη κατάσταση, η επαφή με τον κόσμο είναι η ουσία του live. 

Rock Da Vinci: Πείτε μου λίγα πράγματα για το album ‘’JAB’’, για την διαδικασία της ηχογράφησης, για την επιμέλεια του εξωφύλλου και την συνεργασία σας με την Mandra Records.

Σπύρος: Το album το δουλεύαμε σχεδόν δύο χρόνια. Ιδέες από το διάστημα που εγώ, ο Tom και ο John δουλεύαμε πριν μπει ο Dom. Οπότε μετά άλλαξαν πάλι μορφή, τα ηχογραφούσαμε, τα ακούγαμε ξανά και ξανά μέχρι να διαλευκάνουμε το τι μας αρέσει. Το εξώφυλλο το έκανε ο αδερφός μου, PSYCHDAZE.,ο oποίος ασχολείται με tattoo, prints, γραφιστικά. Ενώ γράφαμε το album, δεν ξέραμε ακριβώς τι θέλουμε για εξώφυλλο..

Tom: Η μέλισσα είχαμε στο μυαλό μας πως είναι εργατική, μέλος μια συλλογικότητας, έπαιξε ρόλο ως σύμβολο η μέλισσα. Το δουλεύαμε πολύ καιρό το album, το City ήταν το πρώτο κομμάτι που βγάλαμε ως ΚΟΗΑΝΑ, με διαφορετικό όνομα και μορφή, το άκουσα τυχαία σε μια ηχογράφηση μας σε μια πτήση και το έστειλα στα παιδιά.  Το See the world λέμε όλοι πως σίγουρα μας παίδεψε πιο πολύ.. Πήγαμε Μagnanimus να ηχογραφήσουμε, ξέραμε πόσο καλό στούντιο είναι ως περιβάλλον, άψογη συνεργασία, το χαρήκαμε.  Η Mandra Records μας άκουσε, τους άρεσε, υπήρξε η επικοινωνία και ήταν εκεί για εμάς, είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από όλες τις συνεργασίες που προέκυψαν.

Dom: Μας έφαγε την ψυχή το See the World! Μέχρι και μια βδομάδα πριν την ηχογράφηση συζητούσαμε για αυτό. Υπάρχουν ρίζες σε κομμάτια και πιο παλιά από τα δύο χρόνια που δουλεύαμε το album, σε κομμάτια που έπαιζε ο Tom με άλλες μπάντες δέκα χρόνια πριν σε εντελώς διαφορετική μορφή. Η ηχογράφηση ήταν όμορφη περίοδος, φεύγαμε σωματικά αλλά όχι ψυχικά κουρασμένοι από το στούντιο.

Σπύρος : Περάσαμε πάρα πολύ ωραία κατα τη διάρκεια της ηχογράφησης! Γράψαμε με τον Nick που μας έκανε και την μίξη και master στην Αμερική του Dave Collins, την φοβερή δουλειά που έχει κάνει.


Rock Da Vinci : Ασχολείστε με βυνίλια; Σκοπεύετε να βγάλετε;


Dom: Έχω πικ απ, συλλέγω βυνίλια όσο μπορώ. Μου αρέσει πολύ ο αναλογικός ήχος, είναι σίγουρα ένα ακριβό σπορ, αλλά αξίζει.

Tom: Όχι ιδιαίτερα, αλλά σκοπεύουμε να βγάλουμε.

Rock Da Vinci: Μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα σας είδα δύο φορές live! Και τις δύο το καταχάρηκα και ανταλλάξαμε όμορφα συναισθήματα. Το πρώτο έγινε στο Rover και το δεύτερο ήταν στο Principal και μάλιστα sold out !! Ας εστιάσαμε λίγο στο live σας στο Principal, όπου και μοιραστήκατε την σκηνή με τους Villagers Of Ioannina City. 

Tom: Ήταν μια φοβερή εμπειρία, πήραμε πολύ ενέργεια από αυτή την επαφή και από την ανταπόκριση του κόσμου. Το ευχαριστηθήκαμε όλοι μας πολύ αυτό το live!

Rock Da Vinci: Μουσική και κοινωνική συνείδηση. Ποια η σχέση τους;

Tom: Είναι αναπόσπαστα. Η τέχνη πλάθει συνείδηση, άλλωστε η μουσική είναι μέσα στην κουλτούρα. Το θέμα όμως με την ροκ μουσική είναι ότι βρισκόταν πάντα κοντά στην αντι-κουλτούρα. Εκεί κοντά θέλω να βρίσκομαι κι εγώ όταν παίζω ροκ.

Σπύρος: Είναι μια στάση ζωής. Πιστεύουμε πως η μουσική έχει μεγάλη δύναμη, μπορεί να αλλάξει καταστάσεις. Από το παρελθόν, ομάδες ανθρώπων ενώνονται και δρουν, εξεγείρονται μέσα από την μουσική ή με αφετηρία αυτή. Μέσα από τη μουσική, μέσα από τους στίχους, από το που παίζουμε , μπορούμε να αγγίξουμε την κοινωνική συνείδηση.

Dom: Από μόνη της δεν μπορεί η μουσική να αλλάξει μια κατάσταση. Αλλά βοηθάει την ανάπτυξη της κοινωνικής συνείδησης.

Rock Da Vinci: Ποιος γράφει τους στίχους, θα ξεχωρίζατε κάποιον και ποιο κομμάτι πιστεύετε πως μιλά πιο ξεκάθαρα  για τη ζωή στο σήμερα;

Tom: Οι στίχοι γράφονται από το τι βλέπω γύρω μου. Όχι τόσο εσωτερικά, όσο ως παρατήρηση. Το Outtacync, το Tundra μιλούν ξεκάθαρα.

Dom: Δεν γράφω τους στίχους, αλλά ταυτίζομαι με αυτούς. Και το City μιλάει για το πως ζούμε σε ένα αστικό περιβάλλον και την κουλτούρα που επιλέγουμε. 

Tom: Ναι, για το πως δεν μπορείς να πεις όχι στο χρήμα, στην άνεση, μιλάει για αυτές τις επιλογές και το τι προκύπτει από αυτό. Πιο λίγο ίσως και το Walk in the rain.

KOHANA: Επιλέγουμε όλοι το δεύτερο κουπλέ το Outtasync.. Περπατάμε στο κράσπεδο και νομίζουμε πως θέλουμε να σπάσει, θέλουμε όλοι να το φωνάξουμε.


Rock Da Vinci : Στάση της μπάντας, αλληλεγγύη στα κοινωνικά φλέγοντα ζήτημα, συναυλιακοί χώροι και συνθήματα. Αναφέρομαι στο μπλουζάκι '' ΜΠΑΤΣΟΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ'' που είδαμε στην συναυλία σας στο Principal.

Tom: Αν κάποιος στην μπάντα θέλει να εκφράσει κάτι πολιτικό, το συζητάμε ως μπάντα. Σε κάθε περίπτωση, δεν είμαστε πολιτική μπάντα, είμαστε όμως πολιτικά όντα, μέσα σε μια ομάδα που λέγεται Kohana. Κάποιος που δεν θα ασχοληθεί να τοποθετηθεί, δεν είναι λάθος, επιλογές είναι αυτές. Μετά την μπάντα όταν κάποιος από το κοινό σου λέει πως εμπνεύστηκε πολύ από αυτή τη μπλούζα, πως τον άγγιξε πραγματικά γιατί βιώνει άσχημες καταστάσεις στα πανεπιστήμια, για αυτούς θέλουμε να είμαστε εδώ.  Θέλουμε να ακουστούν κάποια πράγματα.


Rock Da Vinci : Έχετε κανονίσει κάποιο live σε κοντινό χρόνο ή μέσα στο καλοκαίρι;

KOHANA: Θέλουμε να παίξουμε παντού, όπου μπορούμε, εκτός πλανήτη, εκτός γαλαξία!

Για το Rock Da Vinci,

Ερωτήσεις/Συνέντευξη: Γεωργία Συμεωνίδου (Jo Ghost)

Επιμέλεια συνέντευξης/Promo Pic: Φαν Βαλ Νουέβο & Χρήστος Αθαναηλίδης



Σχόλια