Μία συναυλία για φιλανθρωπικό σκοπό στην υγεία του David Prudent

Θοδωρής Χριστοδουλόπουλος (Legions Fanzine) στο Rock Da Vinci: "Απλά επειδή μεγάλωσα σε μια εποχή που έμαθα με το έντυπο, αποφασίσαμε να το τολμήσουμε, θέλοντας να δώσουμε υπόσταση σε αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε."

Ένα περίφημο Metal περιοδικό , κάνει τις συστάσεις του στον χώρο της εγχώριας σκηνής , με στόχο να στηρίξει την Ελληνική σκηνή μέσα από νέα , συνεντεύξεις και με πολύ μεράκι στα άρθρα του , με γενέτειρα τους Θοδωρή Χριστοδουλόπουλο και Παναγιώτη Βαββά! Με αφορμή το εν λόγω περιοδικό μας μίλησε ο δημιουργός του , Θοδωρής Χριστοδουλόπουλος στο Rock Da Vinci και μαζί βεβαίως μιλήσαμε για τις εμπειρίες στο Metal και φυσικά για το περιοδικό!

"Οι Λεγεώνες της Metal μουσικής , ανοίγουν το δικό τους περιοδικό και τους διαβάζουμε ρωτώντας πράγματα στο Legions Fanzine"

Rock Da Vinci: Γεια σου Θοδωρή καλώς ήρθες στον ιστότοπο/Blog του Rock Da Vinci. Τι κάνεις αυτόν τον καιρό , πως είσαι;

Θοδωρής: Γεια σου Φάνη! Σε ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση! Τι να κάνω, δυστυχώς πάνω-κάτω κάνω ότι και οι περισσότεροι… Περιμένω την κανονικότητα και την επιστροφή της ζωής σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Αν και χωρίς να θέλω να είμαι απαισιόδοξος, φοβάμαι ότι αργούμε ακόμα…

Rock Da Vinci: Είσαι ο πρώτος ιδρυτής/ιθύνων νους και αρχισυντάκτης που λαμβάνω να πάρω συνέντευξη και παραδόξως είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα εφόσον είμαστε και συνάδελφοι κατά κάποιο τρόπο! Αρχικά να ρωτήσω για το Fanzine Legions , ένα περιοδικό έντυπο και επίσημα το οποίο έχει λάβει πολύ θετική ενέργεια από τον κόσμο και το στηρίζει πάρα πολύ. Πως νιώθεις για όλο αυτό που κατάφερες; Βλέπω πάει τρένο!

Θοδωρής: Αλίμονο, στην ίδια πλευρά είμαστε. Απλά επειδή μεγάλωσα σε μια εποχή που έμαθα με το έντυπο, αποφασίσαμε να το τολμήσουμε, θέλοντας να δώσουμε υπόσταση σε αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε. Για την ώρα τολμώ να πω ότι δεν έχουμε καταφέρει τίποτα. Φυσικά και το περιοδικό έχει ξεκινήσει πολύ καλά, σε κάθε τεύχος αναγκαζόμαστε να τυπώσουμε περισσότερα αντίτυπα που και πάλι δε μας φτάνουν, αλλά το στοίχημα είναι οι άνθρωποι που μας τιμούν και αποκτούν το έντυπο, να παίρνουν πράγματα από αυτό. Εγώ αισθάνομαι ότι είμαι μέλος μιας παρέας που όλο μεγαλώνει. Και αν τελικά θέλω να καταφέρουμε κάτι, είναι να κάνουμε τους αναγνώστες μας, τις μπάντες, τα labels και όλο τον κόσμο που «κινείται» γύρω από το Legions, μια μεγάλη παρέα. 

Rock Da Vinci: Μάλιστα….. Θα σε γυρίσω πολύ – πολύ πίσω. Τι σε οδήγησε στο να δημιουργήσεις το εν λόγω Fanzine σε έντυπη μορφή;


Θοδωρής: Η λατρεία για το έντυπο και η αγάπη η δική μου και του Παναγιώτη Βαββά για την ελληνική σκηνή. Όταν κάτσαμε να μιλήσουμε και του έριξα την ιδέα για να βγάλουμε ένα έντυπο για την ελληνική σκηνή, σε ένα λεπτό είχαμε δώσει τα χέρια. Ήταν κάτι που έλλειπε, και είπαμε να το τολμήσουμε. 

Rock Da Vinci: To Legions Θοδωρή προϋπήρχε ως κάποιος σύλλογος κάτι; Είχες πάρα πολλές επαφές κυρίως με το Metalzone την περίοδο που ήταν και μία από τις προσωπικές μου επιρροές στο συντακτικό κομμάτι , την Έλενα Μιχαηλίδου αν δεν κάνω λάθος! Είχατε κάποια κοινή ροή;

Θοδωρής: Όχι, δεν προϋπήρχε σαν τίποτα. Ούτε καν σαν ιδέα θα έλεγα. Την Έλενα την αγαπώ πάρα πολύ. Πλέον κάνει την προσπάθεια της μέσω του Metalradio.gr και μάλιστα έχει ξεκινήσει εδώ και κάποιες μέρες καθημερινά ραδιοφωνικές εκπομπές. Η Έλενα ήταν η πρώτη που με εμπιστεύτηκε σχεδόν δέκα χρόνια πίσω να συντάξω και εγώ κάποια κείμενα για την αγαπημένη μου μουσική και την ευχαριστώ θερμά γι’ αυτό.

Rock Da Vinci: Ήσουν να φανταστώ προηγουμένως και σε άλλα «περιοδικά» η “Webzines”? Αν ναι ποια θα έλεγες ότι ήταν η πιο αξέχαστη εμπειρία για σένα?

Θοδωρής: Έγραφα σε διάφορα webzines. Φυσικά στο Metalzone που έχω περάσει και το μεγαλύτερο διάστημα της «συντακτικής» μου καριέρας (χαχα) και τα παιδιά που είναι εκεί τα νιώθω σαν οικογένεια μου, στο Rockway, στο Greekrebels κτλ. Όμως το μόνιμο μικρόβιο που είχα μέσα μου αφορούσε το έντυπο. Για αυτό και θα πω ότι η πιο όμορφη μου στιγμή ήταν όταν ετοιμάζαμε το πρώτο μετά από περίπου 15 χρόνια έντυπο τεύχος του Experience The Power μαζί με τον Σταύρο Τοτόμη και τη Χριστίνα Τσαπρούνη. Ένα έντυπο που ο Σταύρος το συνεχίζει ακόμα και αν κάποιος δεν το γνωρίζει και αγαπάει το heavy/power/prog, καλό είναι να το τσεκάρει. Όλα αυτά φυσικά μέχρι να έρθει το Legionsστη ζωή μου οπότε και η εμπειρία που βιώνω με τους δύο Παναγιώτηδες (Βαββά και Πρέντζα) όπως και με το Γιάννη το Γιουρτζάκη είναι μοναδική.

Rock Da Vinci: Επιστρέφω στο “Legions Fanzine” και παρατηρώ πως κάθε μήνα έχετε δώρο και ένα CD από την Underground σκηνή είτε των Achelous είτε των Arrayan Path τα πρώτα 2 Demos είτε των Marauder κ.ο.κ Πως το βλέπετε αυτό το σκεπτικό, ως μία διαφήμιση η ως ένα «Φιλοδώρημα»;

Θοδωρής: Φιλοδώρημα εννοείς;;; Κοίτα, το σκεπτικό μας ήταν (και είναι) να κυκλοφορούμε παλιά και συνήθως δυσεύρετα demosτης ελληνικής σκηνής, με ένα περιποιημένο packagingώστε να τα βάλουμε στις μουσικές συλλογές των οπαδών της σκηνής. Για αυτό το λόγο βάζουμε στο βιβλιαράκι στίχους, παλιές φωτογραφίες των μπαντών, κάποια linernotesκτλ. Ο στόχος μας λοιπόν, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι να δώσουμε μια ακόμα ευκαιρία σε αυτές τις δουλειές, που όταν βρήκαν δεν είχαν τη δυνατότητα να ακουστούν παραπέρα. Και φυσικά σε δεύτερο χρόνο, να δώσουμε την ευκαιρία στους συλλέκτες και σε όσους αγαπούν το ελληνικό metalνα τις βάλουν στη συλλογήτους σε μια περιποιημένη μορφή.Aπό αυτή τη λογική ξέφυγε το Achelous, που αποτελεί μια νέα δουλειά και το κυκλοφορήσαμε σε συνεργασία με την μπάντα, τόσο επειδή αγαπάμε τη μουσική τους, αλλά ακόμη περισσότερο επειδή αγαπάμε τους ίδιους.

Rock Da Vinci: Ερώτηση κλειδί…… Αν σε ρωτούσε κάποιος περαστικός για το πόσο δύσκολο είναι να γράψεις ένα άρθρο σε κάποιο έντυπο σε σχέση με το επίπεδο δυσκολίας ενός Webzine. Ποία θα ήταν η απάντηση που πιστεύεις ότι θα έδινες;

Θοδωρής: Πολύ πιο δύσκολο. Για τον απλούστατο λόγο πως ότι γράφει δε ξεγράφει. Πρέπει να είσαι έτοιμος να εκτεθείς, έτοιμος να γελάσει ο κόσμος με κάποιο λάθος σου κτλ. Στο webzineανεβάζεις κάτι και μπορείς μετά να κάνεις δέκα διορθώσεις. Στο έντυπο ότι φεύγει για το τυπογραφείο τελειώνει εκεί. Και μετά υπάρχει μόνο για να σε εκθέτει. Θετικά ή αρνητικά.

Rock Da Vinci: Προχωράω σε κάτι προσωπικό…. Είσαι γενικός Γραμματέας του Ιωνικού, συνάμα οικογενειάρχης και ιδρυτής περιοδικού! Πόσο δύσκολο είναι να βολέψεις τα πάντα; Φαντάζομαι εκ πρώτης όψεως χρόνος μηδέν!

Θοδωρής: Χαχα! Άτιμο facebook, όλα τα προδίδεις! Η αλήθεια είναι ότι μέχρι πριν την πανδημία σχεδόν δε γινόταν. Τον τελευταίο ένα χρόνο ο αθλητισμός έχει κλείσει και ειδικά ο ερασιτεχνικός αθλητισμός βάλλεται με αποτέλεσμα ακόμα και γενιές αθλητών να μένουν πίσω. Αυτό φυσικά μου έχει προσφέρει πολύ περισσότερο ελεύθερο χρόνο, αλλά αν με ρωτάς, θα προτιμούσα να τρέχω στα γήπεδα, στα γραφεία, στις συναυλίες, και στις διάφορες δραστηριότητες των παιδιών, μέχρι τελικά να γυρίσω κομμάτια το βράδυ στο σπίτι, παρά να ζω αυτή την άρρωστη κατάσταση που βιώνουμε όλοι μας.

Rock Da Vinci: Ομολογώ ότι αυτό το θαυμάζω πάντως, να καταφέρνει κανείς να αφιερώσει χρόνο σε παιδιά , ομάδα και περιοδικό! Πολύ σημαντικό!

Θοδωρής: Είναι καθαρά θέμα ευχαρίστησης . Αγαπώ τον Ιωνικό, αγαπώ τη μουσική αυτή και φυσικά την οικογένεια. Χρόνος υπάρχει, αρκεί να τον γεμίζουμε με πράγματα που μας ευχαριστούν.

Rock Da Vinci: 50 χρόνια Χέβι μέταλ συμπληρώθηκαν πέρσι….. Κλισέ αλλά θα το ρισκάρω αν μου επιτρέπεις. Θέλω να μου πεις ποία θεωρείς εσύ πως είναι η ωραιότερη Metal εμπειρία που θα ξεχώριζες σε Ελληνικό έδαφος, Ποία θα θεωρούσες και για ποίο λόγο;

Θοδωρής: Χμμμ,metal εμπειρία ε; Δε ξέρω είναι πολλές. Αλλά θα πω ότι είναι το πάθος στις συναυλίες στα 90s, τότε που πηγαίναμε τρεις ώρες πριν μήπως και πιάσουμε θέση λίγο πιο κοντά στη σκηνή. Δε θα ξεχάσω ποτέ το festival του metal invader στο ΟΑΚΑ που αν θυμάμαι καλά οι πόρτες άνοιγαν 5 και ήμασταν στημένοι στον ήλιο από τις 11 το πρωί. Και με το που άνοιξαν οι πόρτες αρχίσαμε να τρέχουμε σαν παλαβοί για να είμαστε μπροστά.

Rock Da Vinci: Θα σε γυρίσω λίγο πίσω τον χρόνο και θα σε πάω στα 90’sτα οποία σίγουρα έχεις ζήσει αν κρίνω από την συλλογή βινυλίων που ανεβάζεις στον προσωπικό σου λογαριασμό! Τα νοσταλγείς καθόλου αυτά τα χρόνια;

Θοδωρής: Εννοείται τα νοσταλγώ… Και ομολογώ ότι σε στιγμές περισσότερο από ότι θα έπρεπε, γιατί ο κόσμος εξελίσσεται και η νοσταλγία όταν εμπεριέχει υπερβολή ίσως να σε κρατάει πίσω. Από την άλλη νομίζω πως ήταν πιο ωραία χρόνια. Έπρεπε να παλέψεις ακόμα και για την απλή γνώση. Δεν ήταν τίποτα μόνο ένα κλικ απόσταση. Και τελικά επειδή η γνώση ερχόταν με κόπο, την κατακτούσες. Βίωνες κάθε κατάσταση πολύ διαφορετικά. Δεν έβγαινες για φαγητό και κοιτούσες πότε θα βγάλεις φώτο για να την ποστάρεις στο fbκαι μετά να κάνεις ανά 1’ ανανέωση να δεις αν ήρθε καινούργιο like. Ζούσες την κάθε εμπειρία με όλο σου το είναι.

Rock Da Vinci: Εάν κάποιος επιθυμεί να θέλει να έρθει να γράψει σε σένα η να κανονίσετε κάποια συνέντευξη κάτι τέλος πάντων που να αφορά εν μέρει το προωθητικό κομμάτι , που μπορεί να σας βρει;

Θοδωρής: Είτε στα προσωπικά μας προφίλ στο facebook, είτε στη σελίδα του Legions https://www.facebook.com/LegionsFanzine , είτε στο mail legions.fanzine@gmail.com

Rock Da Vinci: Θοδωρή μου, ευχαριστούμε πάρα πολύ αγαπητέ «Συνάδελφε» , εύχομαι πάντα επιτυχίες με τα τεύχη του LegionsFanzine και φυσικά θα χαρώ πάρα πολύ να ανταμώσουμε και γιατί όχι να κουβεντιάσουμε και από κοντά. Ο τελευταίος λόγος για το κλείσιμο της συνέντευξης ανήκει σε εσένα.

Θοδωρής: Ευχαριστούμε και εμείς Φάνη για τη φιλοξενία και εννοείται πως μακάρι να βοηθήσει η κατάσταση ώστε να τα πούμε και από κοντά. Εύχομαι κάθε επιτυχία στο Rock Da Vinci!

Για το Rock Da Vinci,

Φαν Βαλ Νουέβο


Σχόλια