Μία συναυλία για φιλανθρωπικό σκοπό στην υγεία του David Prudent

Gojira - Fortitude (Album Review)

"Vi Veri Veniversum Vivus Vici (Με την δύναμη της Αλήθειας , ζώντας , κατέκτησα το σύμπαν)"

~ Aleister Crowley ~

Διαβάζοντας προσεκτικά το ρητό , είμαι βέβαιος ότι στο μυαλό κατευθείαν θα σας έρθει το εμβληματικό "V For Vendetta" και η σκηνή που ο Ivy καθαρίζει έναν καθρέφτη στον οποίο διαβάζει το εν λόγω απόφθεγμα! Εκεί γίνεται ξεκάθαρο πως με την δύναμη , την επιμονή και το σθένος ο κόσμος θα πολεμήσει για να ζει ελεύθερος σε έναν κόσμο που είναι αρκετά επηρεασμένος , σε μία γενιά που έχει πλέον γίνει ξεκάθαρος ότι θέλουν να "φιμώσουν" την τέχνη , τις συναυλίες , την διασκέδαση! Οι Gojira λοιπόν , ύστερα από 20 χρόνια ζωής , χωρίς κάποια απώλεια από το Line Up τους , δίνουν στον κόσμο το κατά σειρά 7ο Full Length τους με τίτλο "Fortitude" μέσω της Roadrunner Records και με αυτό μας επιβεβαιώνουν ότι η Ανάσταση ήρθε πρόωρα και μάλιστα μία μέρα πριν υποδεχτούμε την ημέρα και τον μήνα των Λουλουδιών , την πρωτομαγιά και με την ελπίδα να ελευθερωθούμε και να σταματήσει όλος αυτός ο ψυχολογικός πόλεμος που βιώνει ο πολιτισμικός χώρος!

Καθώς διαβάζω τους στίχους , παρατηρώ την παραγωγή και ακούω το όλο συνθετικό κομμάτι του εν λόγω Album , διαπιστώνω ότι ο Joe , έχει θα πω ελαττώσει το κομμάτι της οικολογίας , ζωικής ύπαρξης και γενικότερα τον όλο προβληματισμό που αφορά την φύση , πράγμα στο οποίο ως επί το πλείστο , τον έχουμε συνηθίσει να μας εκφράζει έμπρακτα! 

Πλέον έχει πιάσει ένα θέμα που έχει ως πρωταρχική βάση έναν πιο κοινωνικοπολιτικό χαρακτήρα και συγκεκριμένα βασισμένο στην "Τυραννία" η "Δικτατορία" που θέλουν να εμφυτεύσουν στην μάζα , να την εξουσιάσουν και να περάσουν αυθαίρετα αυτό που θέλουν τα Μεγάλα αόρατα κεφάλια του κόσμου, θέλοντας έτσι να προσφέρουν οι Γάλλοι Prog/Groove Metallers , ένα μήνυμα θάρρους και πυγμής στο ότι πρέπει να ξεσηκωθεί ο λαός και να κάνει την επανάσταση του. 

Ο τρόπος που περνάνε και το διαδίδουν στιχουργικά το κάθε κομμάτι, θα μπορούσε να μας φέρει έντονα στο μυαλό την Γαλλική Επανάσταση και συγκεκριμένα την Άλωση της Βαστίλης , η οποία θα μπορούσε να θεωρηθεί και η αφορμή για την περηφάνια της κοινής γνώμης όσον αφορά ένα από τα πιο ιστορικά γεγονότα του 17ου αιώνα, την κατάληψη της εν λόγω φυλακής! Έτσι και εμείς θεωρώ ότι είναι πρέπον μας να προβληματιστούμε και να ξεσηκωθούμε προς όλο αυτό που συμβαίνει , είτε όσον αφορά την ύπαρξη των δασών , είτε όσον αφορά την ζωή των απογόνων μας για το πως θα ζήσουν την επόμενη γενιά!

Born For One Thing είναι το εναρκτήριο με το οποίο ξεκινάει ο δίσκος και απευθείας σε βάζει στο κλασικό μοτίβο που μας έχουν συνηθίσει , καθώς ξυπνάνε και γεννιούνται τα παιδιά με έναν μονάχα σκοπό.... Να ζήσουν! Πράγμα για το οποίο θα μπορούσε κανείς να πει , ότι δεν είναι καθόλου απίθανο , ότι θέλει να εξελιχθεί και να γίνει άνθρωπος το κάθε βρέφος/Έμβρυο!

Δυναμισμός , απίθανες εναλλαγές ήχων και πολλά ξεσπάσματα παραμορφώσεων στην κιθάρα είναι όλα αυτά που ξεχωρίζουν σε έναν ήχο , ο οποίος αφενός έχει κάποιες νέες μικροπινελιές που προστέθηκαν στις συνθέσεις και κάποιες άλλες που θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι έχουν όγκους στις κιθάρες, με αποτέλεσμα να σε κρατάνε σε ένταση και σε συνδυασμό με το βίντεο κλίπ που ανέβασαν , είναι η τέλεια συνοδεία που σου δίνει και την αίσθηση ότι είναι πιο κινηματογραφικός ο ήχος τους!

To Amazonia είναι για μένα ένα από τα κομμάτια που όσο το ακούω τόσο με εντυπωσιάζει περισσότερο. Γιατί το λέω αυτό; Επειδή το μπάσο σε συνδυασμό με τα τύμπανα δίνει μία ατμόσφαιρα καταπληκτική , με αποτέλεσμα ο Joe στις φωνητικές του ικανότητες να δίνει έναν αέρα ξεχωριστό σε σχέση με αυτόν που έχουμε συνηθίσει! Το κομμάτι που αγάπησε ο κόσμος από την 1η στιγμή , είναι γεγονός! 
Εκφράζει υπέρ του δέοντος την οργή που αισθάνθηκαν για την τεράστια πυρκαγιά που συνέβη στον Αμαζόνιο και για την κακομεταχείριση που βιώνουν οι κάτοικοι η οι φυλές όπως και ότι τους συμπεριφέρονται σαν πραγματικούς σκλάβους! Κομμάτι το οποίο είναι αφιερωμένο στις φυλές και απέδειξαν οι Gojira, ότι πρώτα είναι άνθρωποι και μετά πετυχημένη μπάντα! Όσα χρήματα βγάλανε από τις προβολές του κομματιού , τα δώσανε εκεί!

Another World για μένα πρόκειται για ένα από τα καλύτερα κομμάτια του δίσκου , γρήγορα ρίφς , διαστημικά ταξιδιάρικο , χάσιμο , άρρωστο , τρελό και επίκαιρο! Εδώ είναι φανερό πόσος φόβος επικρατεί σχετικά με τον άλλον κόσμο που θα περάσει η όλη μάζα των ανθρώπων και των πολιτών! Πίσω φωνές σε συνδυασμό με την τρομερή μελωδία της κιθάρας είναι μία άρτια ακουστική με τρομερές εκφράσεις , διφωνίες , μελωδίες και παραγωγή απίθανη και με ένα φινάλε πολύ πιο ταξιδιάρικο απ' όσο φαντάζονται μερικοί!

Hold On....FIGHT! εισαγωγή που σε ταξιδεύει , κιθάρα επιβλητική , τύμπανα που σε προκαλούν να σηκώσεις τα χέρια ψηλά και να χτυπάς παλαμάκια! Ένα άρτιο Intro κομματιού που όσο περνάει η ώρα το Delay δίνει μία έξυπνη νότα στις διφωνίες , οι οποίες είναι καθαρές και στην συνέχεια μία πιο γκρουβάτη κιθάρα που απλά το ριφ σου δίνει την αίσθηση ότι θέλει ρυθμικά να κουνάς το κεφάλι σου πάνω κάτω!!! 
Άλλο ένα από τα καλύτερα κομμάτια του δίσκου , επιβλητική ερμηνεία , επιβλητικό Ρεφραίν και με τις δεύτερες φωνές να σε στοιχειώνουν σαν να έχεις από πίσω κόσμο που προσπαθεί να αντισταθεί στην προπαγάνδα που θέλουν να περάσουν στον κάθε λαό ξεχωριστά! Σημείο αναφοράς είναι οι μελωδίες στην κιθάρα που στο Tempo , οι καθαρές δείχνουν κάτι το διαφορετικό , παρότι θυμίζει λίγο το "Magma" , σε κάνει να αισθάνεσαι ότι αυτή η μπάντα πήρε , ότι ριφ είχε από το προηγούμενο Album , το τοποθέτησε και απλά πειραματίστηκε πολύ περισσότερο! Εντυπωσιακότατο!

Στο New Found πως διατηρείται η πυγμή και ο δυναμισμός σαν να θέλουν να βρουν ένα νέο μέρος , στο οποίο θα ζήσουν ανθρώπινα και χωρίς τον φόβο!

Το Fortitude είναι η συνοδεία ενός πιο μελωδικού κομματιού , όπως φυσικά είναι το εμβληματικό The Chant , ένα κομμάτι το οποίο βασίζεται στα μοναστήρια που καταστράφηκαν από τους κινέζους το 1949, καταστρέφοντας 6.000 μοναστήρια πίστης κατοίκων από το Θιβέτ , αποκαλώντας αυτήν την στάση των κινέζων ως μία "Πολιτιστική Γενοκτονία" , καθώς εκατομμύρια κάτοικοι διέφυγαν στην Ινδία , Στο Νεπάλ της Νότιας Ασίας και στο Βασίλειο του Μπουτάν! 

Ένα κομμάτι που χαλαρώνει τις εντάσεις του δίσκου , δίνει έναν πιο ατμοσφαιρικό χαρακτήρα , πιο Soft και εδώ διαπιστώνουμε ότι είναι από τα ελάχιστα κομμάτια , που δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου Harsh φωνητικά , αλλά καθαρά! Τέλεια ερμηνεία , απίστευτα καθαρή φωνή και το σόλο κιθάρα που είναι κάπως πιο Blues είναι το κερασάκι στην τούρτα καθώς σε αφήνει με το στόμα ανοικτό!!!

Sphinx , νομίζω πως όλοι γνωρίζουν το απόλυτο θαύμα της Αρχαίας Αιγύπτου , της γνωστής Μεγάλη Σφίγξ της Γκίζας! Τεχνική στα τύμπανα άριστη , εξαιρετικό ριφ με το οποίο νομίζω έχουμε μάθει , πως όποτε παίζει αυτός ο ήχος , δεν υπάρχει περίπτωση να μην καταλάβουμε ότι παίζει Gojira!

Το Into The Storm είναι το κομμάτι που ειλικρινά , όταν το πρωτάκουσα είπα , ότι αυτό θα παίζει Repeat παντού! Κοιμάμαι , ξυπνάω , κάνω δουλειές κτλ. Είναι ο τέλειος συνοδός σε οτιδήποτε και αν κάνεις! Στίχοι που σε ξεσηκώνουν , στίχοι που αποδεικνύουν ξέσπασμα , που σε προκαλούν να υψώσει την γροθιά σου με πυγμή και πείσμα και να πεις ΟΧΙ , όχι στους δαίμονες που φοβόμαστε και στους φόβους μας γενικότερα!

"Gather Your Strength , Raise Your Eyes , Fear Not The Demons  You're Up Against"

Αυτός και άλλοι πολλοί στίχοι , είναι αυτοί που σίγουρα εάν κανείς το ακούσει , θα αλλάξει όλος ο τρόπος σκέψης του ανθρώπου , για να καταλάβει πως δεν πρέπει να ζεις με φόβο , αλλά με ελευθερία και ελπίδα!

The Trails ομολογώ πως αυτό είναι ένα τραγούδι που μου θυμίζει , το Matrix που σου δίνεται η επιλογή εάν θες να μάθεις την αλήθεια η να ζεις αρμονικά στον δικό σου κόσμο , χωρίς να είσαι ελεύθερος στην πραγματικότητα! Απίστευτη εκφραστικότητα , εξαιρετικό το ριφ από πίσω που θυμίζει το "Born In Winter" και μία μελωδία που με τα καθαρά φωνητικά και τις μπασογραμμές του Jean Michel η τα τύμπανα του Mario , δίνουν έναν ατμοσφαιρικό και ίσως πιο Post Rock χαρακτήρα με ηχοχρώματα που έχουν μυστήριο και προβληματισμό!

Τίτλοι τέλους με το Grind , ένα κομμάτι που έτσι όπως ξεκινάει θυμίζει τον σκοπό των υψηλών , ότι θέλουν να μας κάνουν σκόνη όπως καίνε τα πτώματα και τα κάνουν θρύψαλα τα κάρβουνα! Ντραμς , κιθάρες , ριφς , βροντές κραυγές και καθαρές ερμηνείες είναι όλα αυτά που χρειάζονται έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα άψογο αποτέλεσμα, ενώ στο Tempo απλά μας ξεθεώνει το διακριτικό ξέσπασμα της κιθάρας που μετατρέπεται σιγανά , σε ένα φινάλε κλασικής κιθάρας απλά θεαματικό!

Ένας δίσκος ακόμα που συνολικά θα μπορούσε να πεις κανείς ότι αυτή η μπάντα , ενώ σου δίνει την νοσταλγία προηγούμενων δίσκων , ταυτόχρονα βάζει και μία πολύ έξυπνη πινελιά και σε κάνει να μην βαριέσαι ποτέ την μουσική τους , καταπληκτική παραγωγή για άλλη μία φορά , πολύ ωραία ιδέα να ταξιδέψει ο δίσκος στην Νέα Υόρκη και να δημιουργηθεί εκεί ένα πολύ ωραίο αποτέλεσμα στο κομμάτι της ηχογράφησης , ενώ σημείο αναφοράς είναι η εμπιστοσύνη που έδειξαν στον Ted Jensen όσον αφορά το κομμάτι του Mastered και δεν είναι τυχαίο ότι έχει επιμεληθεί σε μηχανισμό ήχου η μιξάρισμα δίσκων συμπληρώνοντας τον αριθμό 2400 δίσκους και 1100 καλλιτέχνης στον Pop η Rock ήχο, αυτό απλά τα λέει όλα.

Αυτή η μπάντα , θα μπορούσε ειλικρινά να χαρακτηριστεί ως "Οι Pink Floyd της νέας γενιάς , στον ακραίο ήχο" , ιδίως όταν έχουμε ως βάση το ότι όλοι είναι μουσικοί από Ωδείο , είναι ανοιχτόμυαλοι , άρτιοι μουσικά , όλοι ένας και ένας και εκτιμώ πολύ ιδιαίτερα ότι έχουν καταφέρει να εκφραστούν πολύ σωστά και τίμια όσον αφορά το στιχουργικό κομμάτι! 

Νομίζω πως το "Fortitude" , είναι η αφετηρία για να ξεκινήσει η δημιουργία μίας νέας μουσικής ταυτότητας όσον αφορά τους Gojira! Κατακλείδα? Η ανάσταση ήρθε πρόωρα και μάλιστα μία μέρα πριν , την Μεγάλη Παρασκευή και αυτός είναι ο δίσκος με τον οποίο ο Απρίλιος μας αποχαιρετά και υποδεχόμαστε τον Μήνα των Λουλουδιών , τον Μάϊο και με αισιοδοξία να φύγουμε απ' όλο αυτόν τον Γολγοθά , κάτι είναι και αυτό!

Ένα εξαιρετικό Album που αξίζει να'χει κανείς στην δισκοθήκη του , με ένα αρκετά ενδιαφέρον συνάμα επίκαιρο εξώφυλλο!!! Σήμερα έγινε και η πρεμιέρα του νέου βίντεο κλίπ για το κομμάτι The Chant.

Βαθμολογία: 95%

Για το Rock Da Vinci,
Φαν Βαλ Νουέβο



Σχόλια