Μία συναυλία για φιλανθρωπικό σκοπό στην υγεία του David Prudent

Acid Mammoth - Caravan (Team Album Review)

 


"Mammoth Goes To Darkness With A Sign Of Witchcraft"

Το 2021 είναι μια επίσης, δύσκολη και σκοτεινή περίοδος για την μουσική σκηνή της Ελλάδας. Οι συνθήκες λόγο του covid-19 όχι μόνο έχουν φέρει πόνο, αγανάκτηση, την οικονομική και ψυχολογική καταστροφή -ιδιαιτέρως- των καλλιτεχνών, καθώς και δεν ευνοούν πρόβες και live. 

Παρόλα αυτά, η Ελληνική σκηνή ένιωσε ένα τράνταγμα από το βαρύ αποτύπωμα που αφήνει ο νέος δίσκος των Acid Mammoth, ο οποίος κυκλοφόρησε μόλις μέσα στο Μάρτιο του 2021, με όνομα ''Caravan''. Καλώς επιμένουν στα μαμούθ στο εξώφυλλο, το artwork από Branca Studio, τα οποία αυξάνονται και στο συγκεκριμένο album ταρακουνούν επικίνδυνα το μάγμα της γης στο πέρασμα τους. 
Το album λοιπόν, έρχεται να σπάσει την σιωπή.. Ηeavier, darker, deeper, σε αφήνει totally doomed !! Μπλέκει στοιχεία doom, metal , stoner ψυχεδέλειας και αν μη τι άλλο ακολουθεί μια σκληρή βαριά μπασογραμμή.

Το εν λόγω πόνημα τους , πρόκειται για την τρίτη τους full length κυκλοφορία και η τέταρτη με την Heavy Psych Sounds Records, που αγαπάμε και εμπιστευόμαστε. Ευτυχώς το total lockdown δεν εμπόδισε την ηχογράφηση, η οποία όπως και mix-master έγινε από τον Dionisi Dimitrako, ενώ τα ντραμς στο Ignite Studio
To album αυτό χαρακτηρίστηκε και ως ''witchy'', μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως βαδίζει αργά και σταθερά από το απόλυτο σκοτάδι και μια κατεστραμμένη, ερειπωμένη γη μέχρι τα αυτιά μας.

Στο προηγούμενο τους album ''Under Acid Hoof'' μπορούσα να ξεχωρίσω κάποια τραγούδια, όπως το Tree of Woe(ειδικά μετά το 08:27, καθώς και το ''Jack the Riffer'' με την κορύφωσή του από το 23:28 ως το 24:17. Τα φωνητικά ήταν και παρέμειναν στο στυλ των Black Sabbath, το ομώνυμο τραγούδι του album, όμως σε αφήνει στην αρχή με την απορία του αν θα έχει φωνητικά. 
Είναι ένα κομμάτι που από την αρχή η βαρύτητα σου τραβάει τα μαλλιά, θα στεκόταν και ως instrumental, αλλά ακόμη και αν είχε πέντε break και συνέχιζε για πάντα δεν θα με πείραζε καθόλου. Δυσκολεύτηκα να συγκεντρωθώ στο κομμάτι ''Black Dust'' μετά το ''Caravan'' είναι η αλήθεια.

Ο νέος δίσκος αποτελεί διάρκεια 40 λεπτά και 18 δευτερόλεπτα και πέντε τραγούδια που θα βρείτε παρακάτω, με μια πολύ εντυπωσιακή αρχή! Θα αφήσω το γέλιο στην αρχή του album να το ερμηνεύσετε μόνοι σας. Οι Black Sabbath μας έχουν σημαδέψει με το εφέ του βήχα, οι Slipknot με το γέλιο του Corey Taylor και τώρα ήρθε η ώρα να μας σημαδέψει και η αρχή του album ''Caravan''. 

Γενικότερα τα τραγούδια του album, ακολουθούν ένα πιο slow tempto, είναι πολύ πιο βαριά και σκοτεινά από την προηγούμενη κυκλοφορία τους. Τα κομμάτια ''Berseker'' και ''Psychedelic Wasteland'' έχουν επίσης εντυπωσιακή αρχή και τέλος. Το album κυλάει ευχάριστα, με καθαρά φωνητικά, προσωπικά μου αρέσουν πολύ τα drums προς το τέλος του τραγουδιού ''Ivory Towers'', αλλά είναι album που δεν με εμπνέει να ξεχωρίσω τραγούδια. Θα ήθελα αυτό το συγκρότημα να ακουστεί παγκόσμια και μακάρι να καταφέρει να κάνει σύντομα tour.

Τέλος, βρίσκω αρκετά όμορφο και ενδιαφέρον το γεγονός πως οι κιθαρίστες είναι πατέρας και γιος. Καθώς, το αποτέλεσμα που ακούμε είναι οι εμπειρίες δύο γενεών. Αν συμφωνείτε λοιπόν, στο οτι οι μπάντες είναι οικογένειες, η συγκεκριμένη μπάντα είναι δύο φορές.

Βαθμολογία: 95%

Για το Rock Da Vinci,
Jo Ghost

------------------------------------------------------------------------------

"Η πίστη είναι μια όαση στην καρδιά που το καραβάνι της σκέψης δεν θα τη φτάσει ποτέ."

~ Khalil Gibran ~

Ένα πολλά υποσχόμενο συγκρότημα για τα δρώμενα του Underground χώρου της πιο Doom/Sludge Metal σκηνής είναι οι Αθηναίοι Acid Mammoth , το Όξινο Μαμούθ από την εποχή των παγετώνων που θα μπορούσε στην προηγούμενη του ζωή να είναι ένα Muk από τα Pokemon. Οι εν λόγω Έλληνες Rockers λοιπόν , προσφέρουν σαπίλα , ατόφιο και παραδοσιακό Sludge/Doom Metal με πινελιές Rock N Roll και μας ταξιδεύουν στον δικό τους πλανήτη με το νέο τους δημιούργημα , ονόματι "Caravan" και με αυτό τα τοξικά μαμούθ είναι έτοιμα να μας ξεναγήσουν στο προσωπικό τους σύμπαν και μας το παρουσιάζουν με τον ιδιαίτερο πατροπαράδοτο τρόπο που γνωρίζει ένας οπαδός του σκληρού ψυχεδελικού ήχου.

Berserker και απλά It's Show Time για να μπούμε στο "δωματιάκι του τρόμου"... Ξεκινάει η εισαγωγή και έρχονται εικόνες από Horror Comics τύπου Night Of The Living Dead , ήχους των Black Sabbath και γενικότερα μία φιλοσοφία που βασίζεται έντονα στο αλήτικο , βρώμικο , σκοτεινό και ογκώδες Doom/Sludge Metal! Ήχος που σου φέρνει έντονα στο Feeling του εγκεφάλου σου ματσούνια , Αράχνες , σαπίλα και εγκαταλελειμμένα σπίτια που δίνουν την αισθητική του παλιού ήχου , ιδίως οι ερμηνείες και οι κιθάρες είναι ξεκάθαρα μία νοσταλγία των αρχών αυτού του τόσο όμορφου ήχου!

Το Psychedelic Wasteland έδωσε τα δικά του πρασινωπά/μωβ χρώματα του , με τα οποία δημιουργείται η παράξενη ψυχεδέλεια που προκαλεί το απόλυτο χάος στο μυαλό τους! Επιβλητικές κιθάρες , τα διακριτικά Drum Kits δίνουν πινελιά τελετουργίας , ενώ οι ερμηνείες προκαλούν την αισθητική της αφετηρίας του Doom Metal κινήματος. 

Ερμηνείες τόσο στοιχειωμένες που έρχονται σε παρόμοια χροιά αυτής του Ozzy Osbourne στα 70's , ενώ πολύ έξυπνα την Old School αισθητική , προκαλείται από την έντονη παρουσία της κιθάρας που δίνει εξαιρετικά σόλο κιθάρας και μαζί με τα ηχητικά εφέ συνεχίζουν το ταξίδι τους , για το κομμάτι Ivory Towers , να συνεχίζει αυτό το χαοτικό αλλά συνάμα ατμοσφαιρικό ταξίδι , το οποίο μας γυρνάει σε κάτι απόλυτα παραδοσιακό , απλό , ξεκάθαρο και χωρίς πολλά - πολλά μπερδέματα που αποτελούνται από μία απλή παραγωγή , με ψυχή , σεβασμό και σοβαρότητα προς τον ήχο που πρεσβεύει η κουλτούρα τους.

Στο Ομότιτλο κομμάτι ομολογώ πως μου κίνησε πολύ το ενδιαφέρον , το αλήτικο έναυσμα που θυμίζει στις ρίζες των Electric Wizard στο εμβληματικό "Dopethrone" η αυτές των θρυλικών Trouble. Νομίζω πως εδώ πρέπει να αναγνωρίσουμε το πόσο πολύ σωστά , ωραία και ταξιδιάρικα προσπαθούν να μας τοποθετήσουν στον δικό τους κόσμο και να μας ξεναγήσουν τόσο όμορφα , διακριτικά και κάπως θα πω τρομακτικά , σαν να συνέβη κυνήγι μαγισσών.

Εκεί θα διαπιστώσετε και εσείς ιδίοις όμμασι πως το 12λεπτο αυτό κομμάτι είναι βασισμένο σε 3 ήχους που εναλλάσσονται κάπως! Ο ένας είναι πιο χαοτικός , ο άλλος πιο λασπωμένος και ο τελευταίος πιο ψυχεδελικός , παρόλα αυτά ταιριάζουν σαν 2 σταγόνες νερό! Κάποιοι μπορεί να μην το κατανοούν αλλά εάν ακούσει κάποιος προσεκτικά το συγκεκριμένο κομμάτι , θα κατανοήσει τις εναλλαγές που είναι τόσο διακριτικές! Για μένα μία πολύ έξυπνη ιδέα , ειδικά η προσθήκη των επιβλητικών τυμπάνων!

Τίτλοι τέλους με την απόλυτα Μοχθηρή βρωμιά της κιθάρας στο κομμάτι "Black Dust" , εδώ νομίζω είναι έντονη η τελική ευθεία του δίσκου , η οποία είναι σαν να στροβιλίζουν όλα όσα βίωσες στο μυαλό σου και τα'χει τοποθετήσει ως εικόνες εκεί! 

Η Ντουμάτη κιθάρα ήταν μία εντυπωσιακή πινελιά που φέρνει κατά νου την πατροπαράδοτη σχολή που έχουν μεγαλώσει πολλές γενιές με αυτήν! Ομολογώ πως είναι από τις λίγες φορές που έναν ήχο δεν τον βαριέμαι! Είναι Classic αλλά είναι κάτι πολύ διαφορετικό , πολύ ξεχωριστό και σε κάνει να αισθάνεσαι πως μπορείς να κατανοήσεις καλύτερα για το πως ήταν οι παλιές εποχές και πόσο απλά ήταν τα πράγματα!

Ένας δίσκος που σπάει την κατάρα των κλισέ Stoner δίσκων και τα κλασικά Heavy Rock Μοτίβα και συνερίζεται τις ωραίες απλές και αγνές εποχές με τον απόλυτο σεβασμό σε αυτό! Ένα Album εντυπωσιακό , ταξιδιάρικο , όμορφο , "τρομακτικό" και είναι ξεκάθαρα μέσα στο θέμα! Ένας δίσκος που αποτελεί πολύ ωραία παρουσίαση , κλασικά το Μαμούθ έχει γίνει "η μασκότ" της μπάντας και δίνει έτσι μία ιδιαιτερότητα , που βασίζεται σε 3 είδη μουσικής! Psychedelic , Sludge/Doom , Desert Rock! 

Έξυπνη ιδέα , ωραία ωριμότητα στις συνθέσεις τους και νομίζω πως κάνανε ένα μεγάλο μπαμ στην καριέρα τους , έχοντας ως κατακλείδα και στις 3 Full Length κυκλοφορίες τους , την δική τους παλιάς σχολής μουσική ταυτότητα που εάν ζούσαν στην εποχή των 80's - 90's θα έλεγαν πως πολλές μπάντες θα ζήλευαν την καλτίλα που σου βγάζει το εξαιρετικό "Psalm 9" των Trouble , μία τελετουργία που σου δίνει την ευκαιρία να δώσεις λύτρωση σε νεκρές ψυχές που βγαίνουν από τους τάφους!

Προσωπικά δηλώνω πολύ χαρούμενος κάθε φορά που αντικρίζω μπάντες που προσπαθούν και φτάνουν σχεδόν στο απόλυτο! Ένας δίσκος που θα μπορούσε να δώσει και άλλη μία μουσική σφραγίδα στο μουσικό πεντάγραμμο!

Το Album κυκλοφόρησε , είναι διαθέσιμο σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες και θεωρώ πως εάν θες να ακούσεις κάτι όμορφο , ταξιδιάρικο , Σατανικό και σκοτεινό! Αυτό εδώ είναι το "Caravan" των Acid Mammoth.

Βαθμολογία: 95%

Για το Rock Da Vinci,
Φαν Βαλ Νουέβο



Σχόλια