Μία συναυλία για φιλανθρωπικό σκοπό στην υγεία του David Prudent

Top 10 απαρατήρητα Albums της Εγχώριας σκηνής που κυκλοφόρησαν το 2020 και αξίζει να ακούσετε

Όπως έχουμε ξαναπει το 2020 κυκλοφόρησαν πάρα πολλοί δίσκοι με αποτέλεσμα κάποιες απ'αυτές τις κυκλοφορίες να μείνουν στην αφάνια.  Εδώ λοιπόν στο Rock Da Vinci σας παρουσιάζουμε τα 10 Albums που αξίζει να ακούσετε από την εγχώρια σκηνή και έμειναν στην σπινελόγκα, πάμε λοιπόν να δούμε παρακάτω ποία είναι αυτά.


10. Deathcraeft - Human Devolution
 
 
Η δεκάδα μας ξεκινάει από τα Γιάννενα όπου εκεί συναντάμε τους Symphonic Death Metallers , Deathcraeft ένα σχήμα της προωθητικής εταιρείας ANGELS PR Music Promotion και έχει ως θεματολογικές βάσεις τις σκοτεινές θεματολογίες του Lovecraft. 
Φέτος μας παρουσίασαν το Debut τους με τίτλο "On Human Devolution" έναν δίσκο με πολλές προοπτικές που θεωρώ ότι έχει αδικηθεί υπέρ του δέοντος και γενικότερα τα Γιάννενα αποδεικνύουν για άλλη μία φορά πόσο πολύ δίκαια αξίζουν την φήμη που έχουν σαν πόλη, κοινώς πρόκειται για μία πολύ δραστήρια μουσικά μεριά της Ελλάδας.
Βαθμολογία: 65%
 
 
 

 
 
 9. Steel Arctus - Fire And Blood 
 
 
Συνεχίζουμε με τον Βορρά και συγκεκριμένα την Θεσσαλονίκη , όπου μέσα στο 2020 3 παιδιά ξεκίνησαν να παίζουν μουσική ενώ ταυτόχρονα ηχογραφούσαν το Debut Album τους με τίτλο "Fire and Blood" , ένα πολύ αδικημένο Album το οποίο κατά την ταπεινή μου γνώμη είναι αμιγώς άτυχο , ίσως γιατί έπεσε σε λάθος περίοδο. 

Μία τριάδα με πολλές προοπτικές και θεματολογία αποτελούμενη από φωτιά και ατσάλι. Να επισημάνουμε ότι ένα Tips παραπάνω κερδίζουν οι Steel Arctus ίσως γιατί έχουν τον Τάσο Λαζαρή (Erase , Fortress Under Siege) στην μπάντα να τραγουδάει. Ένα Album που ειλικρινώς είναι κρίμα. Γιατί να παραμελούμε τέτοιους δίσκους και να καθόμαστε να ακούμε Classic, αυτό είναι κάτι που κάποια στιγμή πρέπει να αλλάξει. Θες να ακούσεις κάτι καινούργιο και Epic? Τότε βάλε το Debut των Steel Arctus , το οποίο είχε γίνει Mixing & Mastering στα ιστορικά Valve Studio. Ένα ωραίο ξεκίνημα και ανυπομονούμε για το επόμενο βήμα τους!

Βαθμολογία: 70%



 8. Longshots -  Hard Reset

Στην συνέχεια έχουμε τους Longshots, ένα συγκρότημα που επαιξε το 2019 στο Schoolwave.
Τα παιδιά έχουν καταγωγή από την Θεσσαλονίκη και κινούνται κυρίως στον όπως αυτοχαρακτηρίζουν "Modern Hard Rock" , το 2020 κυκλοφόρησαν το Debut Album τους εν ονόματι "Hard Reset" , στο οποίο πολύ ξεχωριστή θέση παίρνουν τα γυναικεία φωνητικά που σε συνδυασμό με την επιβλητική κιθάρα δίνεται ένας ρυθμός που θυμίζει πολύ έντονα ήχους των Arctic Monkeys , Foo Fighters και ότι άλλο αφορά το Pop Rock στοιχείο! Μία κυκλοφορία που δεν αξίζει να μείνει απαρατήρητη.
Βαθμολογία: 70%



7. Αντίθετα Πρόσημα - Σύνορα του Άδη

Στην συνέχεια βρίσκουμε ένα συγκρότημα της Symmetric Records , ο λόγος για τα Αντίθετα Πρόσημα από το νησί της Αφροδίτης , την Κύπρο. 
Είναι πολύ στενάχωρο όταν βλέπω κυκλοφορίες που έμειναν ελαφρώς στο άγνωστο και δεν γνωστοποιήθηκαν ποτέ, πραγματικά είναι πολύ περίεργο αυτό. Το 2020 έκαναν ποδαρικό με το Debut τους με τίτλο "Σύνορα Του Άδη" , το οποίο βασίζεται σε ριφς γρήγορα , σε δυναμικά φωνητικά κοινωνικοπολιτικά κυρίως θέματα και με την γεμάτη κιθάρα να δίνει ένα δικό του έναυσμα στην πυγμή των φωνητικών που το κάνει εντελώς εκφραστικό και επιβλητικό! Μία παραγωγή του Bob Κατσιώνη.

Βαθμολογία: 70%








6. Seer Of The Void - Revanant

Οι Seer Of The Void είναι ένα συγκρότημα από την Αθήνα που κινείται στον χώρο της Doom/Stoner σχολής των 80's - 90's κυρίως. Μία τριάδα που θα έλεγε κανείς ότι η γνωστοποίηση που'χει αδικείται καθώς στην μουσική του Debut Album τους "Revanant" μέσω της Made Of Stone Recordings που κυκλοφόρησε σε βινύλιο τον Οκτώβριο, παρότι κυκλοφόρησε επίσημα κοντά στα τέλη/Μέσα Αυγούστου. 
Το συγκεκριμένο Album είναι το κατάλληλο που θα χαρακτήριζα προσωπικά ως τους συνωδοιπόρους συγκροτημάτων όπως Windhand , Without God και γενικότερα της αφρόκρεμας του πατροπαράδοτου Stoner/Doom ήχου που πολλοί αγαπήσαμε! Ματσούνια , τελετουργίες και μεγάλη δόση ψυχεδέλειας είναι τα συστατικά που αρμόζουν στους Αθηναίους Doom Stoners, ένα Album που αξίζει να το ρίξετε μία ματιά , εάν τυχόν είσαι λάτρης του Old School Doom/Stoner/Psychedelic ήχου!

Βαθμολογία: 75%








5. Psycorepaths - The Northwest Revanant
 
Ένα συγκρότημα που ξεκίνησε από την Κέρκυρα είναι οι Psycorepaths , οι οποίοι άλλαξαν έδρα και συνεχίζουν πλεόν ως Αθηναίοι. Πιο ανανεωμένοι από ποτέ έχουν δώσει στην δημοσιότητα το κατά συρροή 2ο Full Length τους με τίτλο "The Northwest Revenant" ένα Album που ύστερα από 7 χρόνια κυκλοφορίας του Debut "Your Entropia Has Finally Arrived" φαίνεται να'χουν αλλάξει πολλά στην σύνθεση τους , καθώς διατηρείται σταθερά το Hardcore στοιχείο που τους "χαρακτηρίζει", κάνοντας ίσως πιο Extreme τα φωνητικά και πιο ογκώδεις τις συνθέσεις τους.
Μία κυκλοφορία που δυστυχώς έμεινε απαρατήρητη το 2020 , ίσως και λόγο του momentum που κυκλοφόρησε επίσημα , καθώς έχουν βγεί άπειρες κυκλοφορίες, παρόλα αυτά η αναγνώριση του , θαρρώ είναι πολύ αδικημένη γιατί πρόκειται για ένα Album αρκετά ξεσηκωτικό καθώς κινείται κυρίως στα χνάρια συγκροτημάτων όπως Thy Art Is Murder , Chelsea Grin , Hatebreed και γενικότερα σε όλο το φάσμα της Core μουσικής!
Πρόκειται για μία κυκλοφορία που αξίζει να ακούσει/δώσει μία ευκαιρία ακρόασης κάποιος που του αρέσει ο συγκεκριμένος ήχος.

Βαθμολογία: 75%

 








4. Athos - From The Darkness Within

Προχωράμε προς την Πελοποννήσο και συγκεκριμένα στην Καλαμάτα όπου πριν από περίπου 2 μήνες κυκλοφόρησε επίσημα μέσω της Λατινοαμερικάνικης δισκογραφικής Covil Records η κατά σειρά 6η Full Length κυκλοφορία τους με τίτλο "From The Darkness Within" από την One Man Band Athos
Πρόκειται για έναν δίσκο που παραμένει πιστός στις παλιές Underground Ρίζες του Black Metal , πράγμα που είναι φανερό κυρίως από την ποιότητα του ήχου τους η οποία είναι αμιγώς Old School σταθερή! Ένας δίσκος που δυστυχώς παρέμεινε στην αφάνεια και το Underground με αποτέλεσμα δυστυχώς να μην αναγνωριστεί ποτέ λόγω του Momentum κυρίως αλλά και γιατί αυτόν τον ήχο δεν τον γνωρίζουν πολλοί παραδόξως!

Βαθμολογία: 75%










3. K2 - Sta Giannena

Στην 3η θέση βρίσκουμε μία μπάντα που δεν έχει γνωστοποιηθεί τόσο πολύ η κυκλοφορία της, αλλά παρόλα αυτά σε αυτά τα χρόνια της πορείας της κατάφερε να σταθεί επάξια απέναντι σε συγκροτήματα που άνοιξε στην έδρα της , τα Γιάννενα όπως Bonzai , Planet Of Zeus και άλλες πολλές μπάντες , ο λόγος για τους K2 
που κυκλοφόρησαν τον Debut δίσκο τους με τίτλο "Sta Giannena" όπου επιμελήθηκε Ηχογράφηση , Mixing , Mastering ο Αχιλλέας Καλαντζής (Varathron , Aenaon , Suncord AudioLab).
Μία κυκλοφορία που θα σκεφτεί κανείς με το που θα ακούσει πως η υποφαινόμενη μπάντα κινείται σε πιο Southern/Heavy Rock μονοπάτια σχολής κατά κύριο λόγο Αμερικάνικης και συγκεκριμένα στο στυλ των Down , Alice In Chains κτλ. Μία κυκλοφορία που θεωρώ προσωπικά ότι αξίζει να ακουστεί παραπάνω!

Βαθμολογία: 80%




2. Moeror - The Ghosts Of Amour Propre
 
Και από την Ήπειρο στην Αττική και συγκεκριμένα στην Λαμία όπου εκεί κοντά στα σύνορα της Πρωτεύουσας , κυκλοφόρησε μία "Γαλλικής" σχολής εν ονόματι Moeror που κινείται στο πιο σύγχρονο κύμα της Black Metal σκηνής και τον Νοέμβριο κυκλοφόρησαν τον Debut δίσκο τους με τίτλο "The Ghosts Of Amour Propre". 
Ένας παράξενος δίσκος που αποτελεί το σκοτεινό στοιχείο του ήχου αλλά βασίζεται υπέρ του δέοντος να το πω μετα παρισίας σε έναν πιο Σινεφίλ χαρακτήρα. Μία πάρα πολύ 
ωραία κυκλοφορία και ένα συγκρότημα στο οποίο γράφει στίχους και τραγουδάει ο τραγουδιστής των Human Serpent. Ακούστε το Album γιατί πραγματικά αξίζει να δώσετε μία ευκαιρία ακρόασης με μεγάλο ενδιαφέρον την συμμετοχή του περίφημου ντράμερ των Benighted , Kevin Paradis και επίσης στο Mastering είχε συνεργαστεί και ο γνωστός στον Black Metal χώρο Tom Kvalsvoll! Ο δίσκος κυκλοφόρησε μέσω της Black Theta. Ένα συγκρότημα που πιστεύω ότι θα κινήσει το ενδιαφέρον σε πολλούς στο μέλλον!

Βαθμολογία: 80%




1. Jonkal - The Fight Is My Own

Στην 1η θέση βρίσκουμε μία εξαιρετική δουλειά , που δυστυχώς έμεινε στα λόγια και όχι στις πράξεις. Ο λόγος για τον κιθαρίστα Γιάννη Καλαμάτα , τον οποίο γνωρίσαμε τις κιθαριστικές του ικανότητες μέσω της μικρού μήκους πορείας του στους Rotting Christ ως Live Member στην θέση του Γιώργου Εμμανουήλ.
Ο Γιγαντιαίος Viking μουσικός , τον Οκτώβριο παρουσίασε την νέα του προσωπική δουλειά εν ονόματι "The Fight Is My Own", μία κυκλοφορία που συνοδεύεται υπό τις εικαστικές ικανότητες του Γιάννη Νάκου και ένας δίσκος που δυστυχώς αδικήθηκε πάρα πολύ με αποτέλεσμα να μην πάρει και αυτός την αναγνώρισει που του αξίζει! Ένας Instrumental δίσκος που αποτελεί μεγάλο πειραματισμό , ωραίες ατμόσφαιρες , επικό Feeling των Vikings και θεωρώ είναι ένας ανερχόμενος μουσικός που θα απασχολήσει δεόντος τον κύκλο του Σκληρού ήχου και συγκεκριμένα αυτόν Της Viking Metal σύνθεσης , τέτοιες κυκλοφορίες αξίζει να ακούγονται, ειδικά όταν μία εξ'αυτών είναι η κατάλληλη για να σου δώσει το συναίσθημα του χειμώνα! Τουτέστιν θες να μπεις στο κλίμα του χειμώνα και δεν βρίσκεις κάποια κυκλοφορία? Αυτός ο δίσκος είναι αυτό που ψάχνεις αγαπητέ ακροατή! Αυτός λοιπόν είναι ο Jonkal!

Βαθμολογία: 82%
 
Το έτος που ζήσαμε μουσικά και δισκογραφικά ήταν ένας Ογκόλιθος για όλους , ταυτόχρονα όμως ήταν και ένας χρόνος που ήταν ότι χειρότερο συνέβη σε όλους τους τομείς! Ας ευχηθούμε το 2021 να ξεκινήσει ωραία , αρμονικά και όλα να φτιάξουν , καλή χρονιά σε όλους και να ακούτε περισσότερη μουσική και να ψάχνεστε στην Εγχώρια του σκληρού ήχου σκηνή!!!

Για το Rock Da Vinci,
Φαν Βαλ Νουέβο



Σχόλια