Μία συναυλία για φιλανθρωπικό σκοπό στην υγεία του David Prudent

Ο Θάνος Γκουντάνος (Baildsa - Guitar , Vocals , Songwriter) στο Rock Da Vinci: "Όταν έσπασε η καραντίνα αρχίσαμε να δουλεύουμε ομαδικά με τα παιδιά και με την απαγόρευση των συναυλιών το είχαμε πάρει απόφαση οτί θα ασχοληθούμε με νέο υλικό και καινούργιες ιδέες. Κατά τα άλλα, κάνουμε υποχρεωτικές διακοπές!"


Μετά από πολύ καιρό συναυλιακής απουσίας και περίοδο γεμάτη από έμπνευση σχετικά με τις συνθέσεις των νέων κομματιών επιστρέφουν οι Θεσσαλονικείς Balkan Πάνκηδες Baildsa σε μία γενιά πολύ περίεργη εφόσον ο Κορονοϊός και η καραντίνα επηρεάζουν έντονα τα πράγματα και με αφορμή όλα αυτά και την όλη πορεία της μπάντας, μίλησε το ιδρυτικό μέλος και βασικός συνθέτης τους , Θάνος Γκουντάνος στο Rock Da Vinci μέσα σε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Skype μέσα από τις ερωτήσεις του Φαν Βαλ Νουέβο



Rock Da Vinci: Θάνο καλησπέρα και καλώς ήρθες στο Rock Da Vinci, μεγάλη μας η χαρά που φιλοξενούμε εσένα τον ίδιο. Επιτέλους μετά από τόσα χρόνια που ακούω τα κομμάτια και την φήμη σας ως μία φουλ ξεσηκωτική μπάντα, σε όποιο μέρος/χώρο και αν εμφανιστείτε!


Θάνος: Καλησπέρα και καλώς σας βρήκα στο Rock Da Vinci. Χαίρομαι για αυτό που λες!


Rock Da Vinci: Long Beach Festival, μετά από πάρα πολύ καιρό συναυλιακής απουσίας, φτάσατε On Stage στην Πύδνα. Το χωριό όπου πραγματοποιήθηκε το Festival και μάλιστα είχατε στο πλευρό σας ονόματα όπως Θραξ Πανκς , Usurum και Πυξ Λαξ. Πες μας λίγο πως ήταν η εμπειρία των Baildsa με βάση τα νέα μέτρα στις συναυλίες;


Θάνος: Έτσι και αλλιώς για όλους είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση αυτή που βιώσαμε και ακόμα βιώνουμε. Όσο για τον καλλιτεχνικό χώρο, και όχι μόνο, ίσως είναι η πιο δύσκολη περίοδος που έχει υπάρξει στην πρόσφατη ιστορία του. Παύση 5 μηνών και ακύρωση όλων των κλεισμένων συναυλιών και περιοδειών σε ελλάδα και εξωτερικό και μια αβεβαιότητα που συνεχίζεται στο άγνωστο. Όταν μας ήρθε η πρόσκληση να συμμετάσχουμε στο Long beach Festival χαρήκαμε και αναθαρρήσαμε είναι η αλήθεια. Όμορφη παρένθεση μέσα σε όλο αυτό. Αν και είχαμε προβληματισμό για το πως θα γίνουν οι συναυλίες, πως θα εφαρμοστούν τα νέα μέτρα, καθιστός κόσμος και όλα αυτά. Περάσαμε ωραία αν και περίεργα.





Rock Da Vinci: Λείπει ο πανικός, λείπει το όλο Concept που τρέλανε τον κόσμο να φανταστώ.


Θάνος: Λείπει αυτή η ελευθερία. Είχε μικρά συγκρατημένα ξεσπάσμαστα. Μας έλειψαν οι συναυλίες και ήταν η πρώτη φορά που μείναμε τόσο καιρό χωρίς να πραγματοποιήσουμε live. Μακάρι του χρόνου όλα να είναι καλύτερα για όλους.


Rock Da Vinci: Πριν από την εμφάνιση σας στο Festival είχατε και το Merch Of The Bands μία πολύ ωραία ιδέα που ξεκίνησε από τον Κώστα των Bad Movies και του Punk Bar Μπάτε Σκύλοι και επεκτείνεται τα τελευταία 7 χρόνια. Φέτος είχατε την τιμητική σας και πιο συγκεκριμένα στο Bazaar της Αθήνας στις 8 Ιουλίου που πραγματοποιήθηκε στο Τεχνόπολις ΓΚΑΖΙ υπό την επιμέλεια της Έυας Κολόμβου και του An Club και πίσω στο σπίτι σας στις 15 Ιουλίου Πως αισθανθήκατε με αυτό το πολύ όμορφο Bazaar;  Απ’ότι φαίνεται πήγε πολύ καλά.


Θάνος: Πήραμε μέρος με τον πάγκο του merch μας, όπως και στον πάγκο της Mantra Records στο Rover στη Θεσσαλονίκη και στην Τεχνόπολη στην Αθήνα. Φέτος έγινε πολύ οργανωμένα, μεγάλη γιορτή και όπως είπες πολύ σωστά, πήγε πάρα πολύ καλά. Κάθε χρόνο και καλύτερα. Ίσως ένιωσε και ο κόσμος την ανάγκη να στηρίξει τα συγκροτήματα που αγαπάει αυτή την περίοδο. Παλιότερα τα προιόντα ανήκαν στις εταιρείες και φτάναν στο κοινό μέσα από τα μεγάλα δισκοπωλεία, πολυκαταστήματα κ.τ.λ. Πλέον, στις μέρες μας οι διοργανώσεις, το merch, τα μικρά δισκοπωλεία κτλ είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό D.I.Y. και φαίνεται να υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι, μουσικοί και μη, που είναι ταγμένοι σ’αυτή την τέχνη.


Rock Da Vinci: Για εσάς το θέμα live, ήταν και ένα Test για εσάς έτσι δεν είναι; Εννοώ πως αλλιώς είναι να είναι καθιστός ο κόσμος και αλλιώς σηκωμένος.


Θάνος: Η αλήθεια είναι ότι στην μουσική μας δεν ταιριάζει καθόλου ο καθιστός κόσμος. Εάν συνεχιστεί να’ναι καθιστός στις συναυλίες τότε ίσως θα πρέπει να σκεφτούμε να καθίσουμε και εμείς. Ίσως να το δούμε σαν ευκαρία να δοκιμάσουμε κάτι καινούργιο.


Rock Da Vinci: Τώρα θα σε γυρίσω 2 χρόνια πίσω και πιο συγκεκριμένα στην κατά σειρά 3η κυκλοφορία σας με τίτλο “WarZone” μια αντιπολεμική κυκλοφορία που αγαπήθηκε από πολύ κόσμο, ποιά είναι μέχρι στιγμής η ανταπόκριση που δεχτήκατε;


 
Θάνος: Στο τρίτο άλμπουμ μας “WarZone” (2018 - Mantra Records) καταφέραμε να διευρύνουμε το κοινό μας. Ηχητικά έχει ένα πιο rock ύφος, πιο σκοτεινό και πιο εσωτερικό ίσως. Αποτυπώνει στο χωροχρόνο την περίοδο που γράφτηκαν αυτά τα τραγούδια καθώς και την εξέλιξη του συγκροτήματος στα χρόνια αυτά. Η οικονομική, πολιτική και προσφυγική κρίση επηρέασε άμεσα την θεματολογία του.


Rock Da Vinci: Θεματολογικά όσον αφορά το “Warzone”, θα μου επιτρέψεις τα τελευταία πέντε χρόνια έχει γίνει και λίγο κλισέ να γράφουν οι περισσότερες μπάντες για αντιπολεμικά γεγονότα (όχι ότι είναι κακό), αλλά θα ήθελα να σε ρωτήσω αν σας επηρέασε καθόλου ο πόλεμος στην Συρία?


Θάνος: Φυσικά και μας επηρέασε, όπως επηρέασε και όλο τον υπόλοιπο κόσμο με το πρσοφυγικό κύμα που δημιούργησε. Όσοι δεν σκοτώθηκαν, ξεριζώθηκαν με βίαιο τρόπο. Αναγκάστηκαν να μεταναστεύουν με κίνδυνο την ζωή τους, στην αναζήτηση μιας καλύτερης. Πως μπορεί κάτι τέτοιο να σ’ αφήνει ανεπηρέαστο; Την περίοδο που εμφανίστηκε το πρώτο κύμα προσφύγων, πριν ακόμα προλάβει ο κρατικός μηχανισμός να το διαχειριστεί, η αλληλεγγύη των απλών ανθρώπων ήταν αυτή που έκανε την διαφορά. Στην προσωπική μας ιστορία, την περίοδο που ηχογραφούσαμε στο στούντιο, εμφανίστηκαν αργά το βράδυ δύο οικογένειες Συρίων με μωρά παδιά που αναζητούσαν καταφύγιο στην πυλωτή για να περάσουν την νύχτα. Αντιδράσαμε ενστικτωδώς βάζοντας τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους μέσα στο στούντιο μέχρι να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Η υπόθεση αυτή έγινε προσωπική, τους φιλοξενήσαμε για έξι μήνες στο στούντιο και στα σπίτια μας προσπαθώντας να παλέψουμε με την γραφειοκρατία για να καταφέρουν εν τέλει να πάνε στην Γερμανία που ήταν ο προορισμός. Η ιστορία αυτή βρίσκεται πίσω από το τραγούδι “No pasaran”.


Rock Da Vinci: Θα ήθελες να μας πεις 2-3 λόγια σχετικά με το πως προέκυψε η συνεργασία σας με την Mantra Records ενώ είχατε κυκλοφορήσει μόνοι σας στην αρχή τις 2 πρώτες κυκλοφορίες?


Θάνος: Η Mantra Records είναι η εταιρεία των Villagers Of Ioannina City την οποία αρχικά δημιούργησαν για την κυκλοφορία των δικών τους δίσκων. Με τους V.I.C. είμαστε φίλοι για αρκετά χρόνια. Aποφασίσαμε να ηχογραφήσουμε το “WarZone” στο ιστορικό Magnanimus Studio (όπου πλέον είναι των V.I.C.) και τον ίδιο καιρό η Mantra αποφάσισε να ανοίξει το label της και για άλλες κυκλοφορίες. Tους πρώτους δύο δίσκους τους κάναμε μόνοι μας ανεξάρτητα, ενώ στο “WarZone” ανοίξαμε τον κύκλο σε μια μεγαλύτερη οικογένεια και αυτό είναι όμορφο να συμβαίνει.


Rock Da Vinci: Στις αρχές του 2018, παρατήρησα ότι πραγματοποιήσατε ένα live με guests τον Αλέξη Καραμέτη και τον Κωνσταντίνο Λάζο από τους Villagers Of Ioannina City. Θα ήθελες να μας μιλήσεις λίγο για αυτήν την συνεργασία, πως προέκυψε αυτό;


Θάνος: Τον Μάρτη του 2018 τελειώσαμε τις ηχογραφήσεις του τρίτου άλμπουμ. Είχαμε χαρά και αποφασίσαμε να κάνουμε ένα live party με guests στο 8ball, να δοκιμάσουμε επίσης και κάποια από τα καινούργια κομμάτια στο κοινό. Πρότεινα, ανάμεσα στους άλλους, στον Αλέξη και στον Κωνσταντίνο από τους V.I.C. και παίξαμε τρία τραγούδια μαζί. Πολύ ωραία φάση!


Rock Da Vinci: Πάντως μέτρησε πολύ!


Θάνος: Ναι, όντως! Χαίρομαι Φάνη που σου άρεσε!


Rock Da Vinci: Υπάρχει περίπτωση να πραγματοποιηθεί στο μέλλον κάποια περιοδεία με τους Villagers Of Ioannina City, έχει συζητηθεί κάτι τέτοιο; Θα’χει πολύ ενδιαφέρον!


Θάνος: Ναι και αυτό το’χουμε συζητήσει με τα παιδιά, αλλά προς το παρόν όλα τα πλάνα είναι στον πάγο λόγο των συνθηκών.




Rock Da Vinci: Συμπληρώσατε 13 χρόνια ζωής. Πολλές εμφανίσεις, πολλές συναυλίες, πολλά festivals σε Ελλάδα και εξωτερικό που απέδωσαν κυριολεκτικά καρπούς και αγαπηθήκατε από πολλούς. Κινηθήκατε σε ένα είδος που εδώ στην Ελλάδα δεν ήταν πολύ γνωστό και εσείς καταφέρατε να το βγάλετε από την αφάνεια στην επιφάνεια. Πως αισθάνεστε που τόσο χρόνια ο κόσμος σας αγαπάει τόσο πολύ;


Θάνος: Ίσως βάλαμε και εμείς το λιθαράκι μας στην μουσική σκηνή του τόπου. Μετά από τόσα χρόνια έχει δημιουργηθεί ένα fanbase που μας αγαπάει και μας στηρίζει και πραγματικά αυτή είναι η “βενζίνη” μας για να συνεχίζουμε. Πάντα ήμασταν συγκρότημα των συναυλιών. Όχι οτί δεν μας αρέσει να είμαστε κλεισμένοι στο στούντιο και να δουλεύουμε νέα υλικό, αλλά για εμάς οι συναυλίες είναι το party της δουλειάς μας. Θέλουμε να επικοινωνούμε την μουσική μας άμεσα με τον κόσμο και να συν-κινηθούμε. Το έχουμε ανάγκη αυτό.



Rock Da Vinci: και το είδος που παίζετε αυτό το Balkan/Gypsy Punk είδος θυμίζει λίγο πάρτυ, κάτι που διαπίστωσα και στους Thrax Punks.


Θάνος: Οι Thrax Punks είναι επίσης φίλοι εδώ και αρκετά χρόνια. Έχουμε συναντηθεί στην σκηνή πολλές φορές και ταιριάζουμε είναι η αλήθεια!


Rock Da Vinci: Ποία είναι η γνώμη σου για την καραντίνα, πως ήταν για τους BAiLDSA το Lockdown?


Θάνος: Στην αρχή όλο αυτό ήταν σοκ για εμάς, όπως και για πολύ κόσμο. Όταν πέρασε το πρώτο στάδιο της συνειδητοποίησης ότι θα μείνουμε σπίτι όλοι μας, το είδα σαν μια ευκαιρία να περάσω χρόνο με την οικογένεια μου, να ασχοληθώ πάρα πολύ με την μουσική αλλά και με άλλα πράγματα που δεν έβρισκα το χρόνο πριν. Όταν έσπασε η καραντίνα αρχίσαμε να δουλεύουμε ομαδικά με τα παιδιά και με την απαγόρευση των συναυλιών το είχαμε πάρει απόφαση οτί θα ασχοληθούμε με νέο υλικό και καινούργιες ιδέες. Κατά τα άλλα, κάνουμε υποχρεωτικές διακοπές!



 
Rock Da Vinci: Έχετε σκεφτεί στις επόμενες συνθέσεις σας να προσθέσετε παραπάνω μουσικά όργανα αλλά κρουστά κατά προτίμηση όσον αφορά το νέο σας Album;


Θάνος: Κρουστά ε; χμμμ, στο “Balkan Express (Ride the train)” είχαμε ηχογραφήσει νταούλια. Τώρα έχουμε έτοιμο ένα κομμάτι που το έχουμε παίξει αρκετά στις συναυλίες και στο στούντιο ηχογραφήσαμε επίσης ένα μέρος με σύνολο κρουστών. Οπότε, έπεσες μέσα!


Rock Da Vinci: Αναμένουμε λοιπόν! Ήταν ένα ακυκλοφόρητο κομμάτι σωστά; Πως και έτσι;


Θάνος: Το κομμάτι λέγεται Lion’s Den, το είχαμε ακούσει στην πρώτη περιοδεία που είχαμε κάνει στην Βουλγαρία σε κάποιο μπαρ και μάθαμε οτί είναι του DJ Kiril Djaikovski από την Βόρεια Μακεδονία. Κάναμε μια διασκευή στην αρχή και μετά προσθέσαμε και δικό μας υλικό. Το παίζουμε στις συναυλίες για αρκετά χρόνια όμως σε μία από αυτές το άκουσε ο ηχολήπτης του Kiril και μας παρότρυνε να το ηχογραφήσουμε. Μετά από επικοινωνία με τον Kiril πήραμε τις ευλογίες του και να που ήρθε η ώρα του! Σύντομα θα είναι έτοιμο για δημοσίευση μαζί με videoclip.




Rock Da Vinci: Είχες πει ότι παίξατε με τους Kultur Shock έτσι; Ήταν σίγουρα τιμή σας, απ’όλη αυτήν την εμπειρία τι θα σου μείνει;



Θάνος: Είναι πολύ σημαντικό να βρίσκεσαι δίπλα σε μεγάλα και έμπειρα συγκροτήματα στις συναυλίες. Είναι σαν σχολείο για μας να βλέπουμε πως διαχειρίζονται το live ονόματα όπως οι Kultur Shock, Manu Chao, New Model Army, Dubioza Kolektiv και πολλοί άλλοι. Αλλά ακόμα και η παρέα και οι κουβέντες στο backstage θα μας μείνουν αξέχαστες.


Rock Da Vinci: Υπάρχει περίπτωση στο μέλλον να ακουστεί καινούργιο υλικό από εσάς;


Θάνος: Εκτός από το Lion’s Den που προανέφερα, έχουμε αρκετά κομμάτια άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο δουλεμένα. Θέλουμε να παρουσιάσουμε και ένα project που προς το παρόν το λέμε F’N’F (friends and family) με κάποιες συνεργασίες που έχουμε στο νου. Χωρίς συναυλίες όμως δεν έχουμε έσοδα οπότε όλα τα σχέδια κινούνται κάπως αργά προς το παρόν.


Rock Da Vinci: Έχετε σκεφτεί να το κυκλοφορήσετε σε διπλό CD?


Θάνος: Δεν έχουμε σκεφτεί ποτέ κάτι τέτοιο. Αν υπήρχε το υλικό και ο λόγος για διπλό CD θα μου άρεσε αλλά ενδεχομένως να θέλει τον διπλό χρόνο! Ίσως κάποιο live…


Rock Da Vinci: Ποία είναι η γνώμη σας για την Ελληνική Ροκ Σκηνή;


Θάνος: Στην Ελλάδα υπάρχει μια πολύ δυνατή και βραστερή ροκ σκηνή, για όλα τα γούστα, με εκπληκτικά συγκροτήματα. Βέβαια μιλάμε για την underground σκηνή. Πολλά συγκροτήματα καταφέρνουν και περιοδεύουν στο εξωτερικό και αυτό είναι προς τιμή μας. Βλέπουμε οτί παράλληλα με το massive hip-hop ρεύμα, αναδύθηκε και το greek rock revival που κατλεκλυσε τα festivals.


Rock Da Vinci: Ποία είναι τα μελλοντικά πλάνα των Baildsa?


Θάνος: Αυτήν την στιγμή λόγω της κατάστασης δεν έχουμε πλάνα για συναυλίες, αν και γίνονται κάποιες διστακτικές συζητήσεις για συμμετοχές σε φεστιβάλ. Οπότε μένουμε στούντιο και τρώμε τέχνη!


Rock Da Vinci: Θάνο σε ευχαριστούμε πάρα πολύ για τον πολύτιμο χρόνο σου, θα χαρώ πολύ να τα πούμε και από κοντά σε κάνα live, να τα σπάσουμε και εύχομαι ότι καλύτερα περί της νέας γενιάς. Ο επίλογος για το κλείσιμο της συνέντευξης ανήκει σε εσένα.


Θάνος: Αρχικά ένα μεγάλο ευχαριστώ σε σένα Φάνη για το ενδιαφέρον σου και για την συνέντευξη. Ένα μεγάλο ευχαριστώ και για την κάλυψη σας στο Long Beach Festival. Εύχομαι το συντομότερο να καταφέρουμε να δούμε συναυλίες όπως τις ξέραμε, να ανταμώσουμε και να αγκαλιαστούμε γουστάρωντας τα συγκροτήματα που αγαπάμε. 


Find Us:

Official Website: https://baildsa.com/
Facebook: https://www.facebook.com/Baildsa/
Instagram: https://www.instagram.com/baildsa/


Για το Rock Da Vinci,
Φαν Βαλ Νουέβο

Σχόλια