Μία συναυλία για φιλανθρωπικό σκοπό στην υγεία του David Prudent

Ο Κώστας Καφριτσάς (Mind Terrorist - Vocals) στο Rock Da Vinci: "Η “Πνευματική Επανάσταση” είναι μια εσωτερική διαδικασία αναζήτησης και βαθμιαίας μεταστροφής, μακριά από τη μολυσματική επίδραση της παγκοσμιοποίησης, του καταναλωτισμού και του σύγχρονου πολιτισμού."


Μία μέρα πριν την κυκλοφορία του νέου και κατά σειρά τρίτου Full Length των Λαρισαίων Mind Terrorist "Spiritual Revolution" , ο τραγουδιστής και ιδρυτής του συγκροτήματος Κώστας Καφρίτσας μίλησε πιο αναλυτικά στο Rock Da Vinci και απάντησε στις ερωτήσεις του Φαν Βαλ Νουέβο όπως και επίσης μας μίλησε για τις πολιτικές/κοινωνικές ανησυχίες των τελευταίων γεγονότων αλλά και για το τι τον επηρεάζει στο να γράψει τους στίχους των κομματιών.





Rock Da Vinci: Κώστα καλησπέρα, να χαίρεσαι το όνομα σου για χθες επί την ευκαιρία και καλώς ήρθες στο Rock Da Vinci, χαρά μας που σε φιλοξενούμε. Ελπίζω εσύ και η οικογένεια σου να είστε καλά. Επιστροφή στον τόπο του εγκλήματος μετά από περίπου 4 χρόνια στον πάγο, επιστρέψατε με ένα τρομερό Comeback και πιο συγκεκριμένα νέα κυκλοφορία με τίτλο “Spiritual Revolution” που είναι κατά σειρά η 3η. Πως και τόσα χρόνια δεν πραγματοποιήσατε live, ήταν θέμα αφοσίωσης προς το νέο σας πόνημα, υποχρεώσεις, τι; Θυμάμαι έχετε να πραγματοποιήσετε συναυλία από τον Νοέμβρη του 2015 με τον Αείμνηστο Warrel Dane αν δεν κάνω λάθος.



Κώστας: Γεια σου φίλε Φάνη! Ευχαριστούμε που μας δίνεις τη δυνατότητα για αυτή την κουβέντα. Είμαστε πολύ χαρούμενοι για τη νέα κυκλοφορία, είναι κάτι που το προετοιμάζαμε καιρό. Δυστυχώς δεν πραγματοποιήσαμε συναυλίες εδώ και κάποια χρόνια λόγω του ότι ο Ορέστης ζει μόνιμα στις ΗΠΑ και εγώ στην Ολλανδία και κυρίως επαγγελματικές υποχρεώσεις δεν μας το επέτρεπαν. Είναι κάτι που θέλουμε πολύ να κάνουμε στο μέλλον και ενόψει των δέκα χρόνων από τον σχηματισμό της μπάντας, σχεδιάζουμε κάτι καλό του χρόνου.



Rock Da Vinci: Τώρα θα έρθω στην νέα σας δουλειά, η οποία απ’ότι φαίνεται είναι πιο ρεαλιστική, πιο ξεκάθαρη θα έλεγα εγώ προσωπικά, ενώ στο προηγούμενο επικρατούσε και λίγο το προσωπικό προς την αντίληψη του άλλου αλλά και την ψυχολογία του ανθρώπου, πράγμα που το διαπίστωσα σε όλες τις κυκλοφορίες σας ότι το’χετε αυτό να το συνδυάζετε έντονα με τις κοινωνικές/πολιτικές σας απόψεις, σωστά;



Κώστας: Ανέκαθεν η στιχουργική προσέγγισή μας είχε να κάνει με το κοινωνικό, περιβαλλοντικό, αξιακό και μεταπολιτικό κομμάτι, θα έλεγα ότι είναι σήμα κατατεθέν της μπάντας, απλά σε αυτό το άλμπουμ επιλέξαμε ένα συγκεκριμένο θεματικό. Ίσως αυτό να κάνει και το άλμπουμ πιο ξεκάθαρο, όπως γράφεις. Το “A Moment in Eternity” είχε μεγαλύτερο εύρος, με στίχο φιλτραρισμένο μέσα από προσωπικές εμπειρίες, θεματικά για τις ανθρώπινες σχέσεις, την ψυχολογία του ανθρώπου κλπ, εδώ έχουμε να κάνουμε με πιο συγκεκριμένα μοτίβα.






Rock Da Vinci: Μου θυμίζει έντονα τον προβληματισμό του CJ Chris Mcmahon των Thy Art Is Murder μέσα από τους στίχους που γράφει. Θα παραμείνω στο κομμάτι της σύνθεσης που απ’ότι αντιλαμβάνομαι υπάρχει μεγάλη ποικιλία ήχων…. Σε άλλα κομμάτια θα διαπιστώσεις το πιο Extreme ύφος, σε άλλα το πιο Γκρουβάτο, αλλά με χαρακτηριστική φωνή πιο Hardcore, πώς και προέκυψε αυτή η κατάληξη της φωνής και να τα συνδυάσετε όλες μαζί τις επιρροές σας σε έναν δίσκο; Έχει πολύ ενδιαφέρον!


Κώστας: Βασικά υπάρχει ένα κύριο ύφος που ακολουθούμε σε κάθε άλμπουμ αλλά το εμπλουτίζουμε και νομίζω πως είναι δύσκολο να κατατάξεις τη μουσική μας σε ένα συγκεκριμένο είδος metal. Πιστεύω πως είναι αποτέλεσμα ενός πλουραλισμού επιρροών που έχουμε από όλο το φάσμα της μουσικής που ακούμε. Προσωπικά τα τελευταία χρόνια ακούω πολύ hardcore, metalcore, σουηδικό μελωδικό death και μοντέρνο thrash (τύπου The Haunted) και η χροιά της φωνής μου πάει κοντά σε αυτά τα κατατόπια. Επειδή ακριβώς το μουσικό μας ύφος δεν είναι hardcore, νομίζω πως αυτό κάνει το αποτέλεσμα πιο ενδιαφέρον.


Rock Da Vinci: Σημαντικό να υπάρχει ελευθερία στην σύνθεση μίας μπάντας και όχι “φυλάκιση”.



Κώστας: Και εγώ αυτό πιστεύω. Η συνεισφορά όλων στη σύνθεση και στο μουσικό ύφος της μπάντας είναι σημαντική. Φυσικά έχουμε έναν κύριο συνθέτη, κάτι που πιστεύω πως δίνει μια κατεύθυνση, όμως όλοι έχουμε λίγο πολύ συμμετοχή στο μουσικό αποτέλεσμα.



Rock Da Vinci: Υπάρχει ένα κομμάτι στον δίσκο σας το The End Of Tradition, που μου φέρνει πολύ έντονα το μεγάλο έπος των Γερμανών Caliban , “Memorial” από το “I Am Nemesis”. Ήταν μία απόπειρα που έγινε επί σκοπού η έγινε τελείως αυθόρμητα; Μου κίνησε πολύ το ενδιαφέρον.



Κώστας: Μου κίνησες την περιέργεια στο να ακούσω το κομμάτι, η αλήθεια είναι ότι παίζουμε κάτι διαφορετικό. Ίσως στα σκασίματα υπάρχει αυτή η ομοιότητα, αλλά το κομμάτι έχει διαφορετικό flow... Οι Caliban είναι φοβερή μπάντα, όπως και να χει.


Rock Da Vinci: Πόσο καιρό κράτησαν οι συνθέσεις των νέων κομματιών σας;


Κώστας: Οι συνθέσεις κράτησαν περίπου ένα μήνα. Συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2019.


Rock Da Vinci: Πού πραγματοποιήθηκαν οι ηχογραφήσεις του νέου σας δίσκου;



Κώστας: Τα φωνητικά ηχογραφήθηκαν στα Prostudios, στη Χάγη της Ολλανδίας, οι κιθάρες και το μπάσο στη Λάρισα, στα Audiolab Studios. Τα τύμπανα στα Ferret Studios στο New Jersey και η μίξη και το mastering στο Μαγδεμβούργο της Γερμανίας. Το άλμπουμ μας “ταξίδεψε” αρκετά...


Rock Da Vinci: Ποία είναι μέχρι στιγμής η ανταπόκριση του κόσμου απέναντι στα νέα κομμάτια του δίσκου σας;


Κώστας: Πολύ καλή. Έχουμε αρκετά views και downloads, και πολύ καλές κριτικές σε επίπεδο προακρόασης.


Rock Da Vinci: Θα ήθελα να σε ρωτήσω εάν επέλεγες ανάμεσα στα νέα κομμάτια του “Spiritual Revolution” Ποίο θα’ταν αυτό που θα ξεχώριζες?


Κώστας: Θα ξεχώριζα δύο κομμάτια. Το “Revolt against the modern world”, το οποίο έχουμε ήδη διαθέσει μέσω Youtube και το “Silence the earth”. Πιστεύω πως είναι άμεσα και αποτυπώνουν μέσω επιθετικότητας και μελωδίας το ύφος της μπάντας με τον καλύτερο τρόπο.


Rock Da Vinci: Τίτλος εμπνευσμένος Αλά Death αντί για Spiritual Healing το κάνατε Spiritual Revolution, πως προέκυψε αυτός ο τίτλος για το νέο σας Άλμπουμ;


Κώστας: Ο δίσκος είναι concept και καταπιάνεται με την έννοια της Πνευματικότητας. Η “Πνευματική Επανάσταση” είναι μια εσωτερική διαδικασία αναζήτησης και βαθμιαίας μεταστροφής, μακριά από τη μολυσματική επίδραση της παγκοσμιοποίησης, του καταναλωτισμού και του σύγχρονου πολιτισμού. Η έννοια της Πνευματικότητας, έχει στοχαστικό-φιλοσοφικό και μεταπολιτικό χαρακτήρα, και δεν περιορίζεται μόνο σε θρησκευτικά πλαίσια. Είναι βιωματική, προϋποθέτοντας κάποια αφετηρία και κάποιο σκοπό, προτάσσοντας την εσωτερική γαλήνη και αρμονία, τη δημιουργία ενός νοητικού τείχους στο σύγχρονο τρόπο ζωής, και την αδιάκοπη αναζήτηση του Εαυτού σε έναν κόσμο ερειπίων. Αυτή είναι η δική μας ερμηνεία σε αυτό το άλμπουμ.


Rock Da Vinci: Το’χετε πάντως από άποψη εξωφύλλου αυτήν την επιρροή από τους Gojira.


Κώστας: Ναι! Ο γραφίστας μας είναι οπαδός της καλής μουσικής και οι Gojira ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Υπάρχουν ομοιότητες τόσο μουσικά όσο και στιχουργικά, είμαστε όλοι οπαδοί των Gojira, επομένως και το αισθητικό κομμάτι κινείται σε αυτά τα πλαίσια.


Rock Da Vinci: Κώστα….Είσαι ένας άνθρωπος που ουσιαστικά ζει στο Βέλγιο αν δεν κάνω λάθος, Παρακολουθείς τις καταστάσεις στον κόσμο πώς είναι σωστά; Πώς τα βλέπεις τα πράγματα;


Κώστας: Ζούμε περίεργους καιρούς και μεγάλες αλλαγές που γίνονται με μεγάλη ταχύτητα. Η πληροφόρηση είναι ραγδαία και πολλοί άνθρωποι ειναι αμήχανοι μπροστά σε όσα γίνονται. Οι ζωές μας λίγο πολύ εξαρτώνται από άλλους και χρειάζεται ψυχική δύναμη, σθένος και καθαρό μυαλό για να φιλτράρει κανείς το τι συμβαίνει και να ζήσει όπως εκείνος επιθυμεί. Οι προκλήσεις είναι τεράστιες, ειδικά για όσους νοιάζονται για το τι αφήνουν πίσω τους για τις επόμενες γενιές. Συνηθίζω να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο, και προσπαθώ να μένω συγκεντρωμένος στο τι μπορώ ο ίδιος να επηρεάσω. Αυτό μου δίνει κουράγιο και θετική ενέργεια.


Rock Da Vinci: Επίσης αν δεν με γελάει η μνήμη μου είσαι και χορτοφάγος σωστά; Είναι κάτι που σε επηρεάζει καθόλου στιχουργικά; Ξέρεις στην κακοποίηση των ζώων η στο θέμα Βιγκανισμός κτλ.;


Κώστας: Ήμουν χορτοφάγος για έξι χρόνια. Τα τελευταία χρόνια καταναλώνω κρέας. Με είχε επηρεάσει πολύ όταν έγραφα το “Fragments of human decay”, όπου υπάρχουν κομμάτια για τα δικαιώματα των ζώων. Παρ’ ότι πλέον δεν είμαι χορτοφάγος, πιστεύω ότι ο τρόπος που ο άνθρωπος χρησιμοποιεί και καταναλώνει τα ζώα επιδέχεται μεγάλης βελτίωσης. Η κακοποίηση των ζώων αφορά ως θέμα όλους μας. Η κατανάλωση ολοένα και λιγότερου κρέατος είναι κάτι θετικό περιβαλλοντικά, όπως και σε θέμα υγείας.


Rock Da Vinci: Είστε πέντε άνθρωποι, πέντε διαφορετικοί κόσμοι που ήταν σαν να ενώθηκαν, ξέρεις ο Ζάχος από τους Blustery Caveat, ο Greg με τους AngelKnight, ο Ορέστης μαζί με τον Θάνο στους Ira Diaboli και εσύ ένας άνθρωπος που βασίζεται στο πιο μοντέρνο θα έλεγα εγώ ύφος του ήχου. Όλο αυτό πάντα θα ήθελα να το ρωτήσω κιόλας, πως προέκυψε, θέλω να πω ξεκίνησαν ως Project οι Mind Terrorist? Ξέρεις όλο αυτό μου θυμίζει λίγο την ιστορία των Firespawn.



Κώστας: Η μπάντα ξεκίνησε το 2011 ως προσωπικό project. Εκείνη την περίοδο γράφαμε με τον Μιχάλη από τα Warcry Studios και τα παιδιά άκουσαν τη δουλειά, φυσικά και γνωριζόμασταν διότι η Λάρισα είναι μικρή πόλη (με μεγάλη metal παράδοση). Από ένα σημείο και έπειτα ήθελα να γίνει κάτι πιο σταθερό που από project θα γινόταν κανονική μπάντα, και ξεκινήσαμε πρόβες με αφορμή μια συναυλία στο εξωτερικό. Δέσαμε αρκετά και σαν χαρακτήρες και συνεχίζουμε μέχρι και σήμερα.






Rock Da Vinci: Διαπίστωσα ότι μετράτε περίπου στα 7-8 χρόνια ζωής ως μπάντα και δεν παίξατε πουθενά αλλού πέρα από την Λάρισα που εξίσου είναι και η έδρα σας. Πως και δεν πραγματοποιήσατε και άλλα live σε άλλες πόλεις?



Κώστας: Φυσικά και έχουμε παίξει αλλού! Θεσσαλονίκη, Τρίκαλα, Λάρισα και κάποιες συναυλίες στο εξωτερικό, με τελευταία στη Ρώμη της Ιταλίας. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε κάνει μεγάλες περιοδείες αλλά μεμονωμένα live, λόγω κυρίως επαγγελματικών υποχρεώσεων. Επιπλέον, ήμασταν αρκετά αφοσιωμένοι στο να παράγουμε studio υλικό, κάτι που μας ενδιέφερε πιο πολύ. Η αλήθεια είναι ότι θα θέλαμε να κάνουμε περισσότερες συναυλίες, ποτέ δεν είναι αργά γι αυτό, αν και στις μέρες μας οι συναυλίες έχουν μπει στον πάγο.



Rock Da Vinci: Η υπόθεση πρόβες εξ’αποστάσεως πόσο δύσκολη υπόθεση είναι Κώστα; Σίγουρα για σένα και τον Γρηγόρη που είστε και οικογενειάρχες είναι δύσκολο κομμάτι, ξέρεις, παιδιά, γυναίκα, υποχρεώσεις κτλ.


Κώστας: Δυστυχώς δεν υπάρχουν πρόβες εξ’ αποστάσεως, ούτε από κοντά. Δεν έχουμε συναντηθεί οι πέντε μαζί τα τελευταία τέσσερα χρόνια και η όλη διαδικασία ηχογραφήσεων έγινε με μηδενικές πρόβες. Όμως λειτουργεί πολύ καλά, διότι φυσικά η τεχνολογία βοηθάει, επιπλέον γνωρίζουμε καλά ο ένας τον άλλον, πώς σκέφτεται και πώς θέλει να ακουστεί. Μας λείπουν οι πρόβες όσο μας λείπουν και οι συναυλίες, όμως είναι μια πραγματικότητα με την οποία πρέπει να ζήσουμε.


Rock Da Vinci: Πρόσφατα σε όλο τον κόσμο ακυρώθηκαν συναυλίες και ταυτόχρονα αποφασίστηκε να επιτραπούν από τις 15 Ιουλίου και μετά. Ποία είναι η γνώμη σου απέναντι σε όλο αυτό που μας συνέβη;


Κώστας: Είναι μια κατάσταση που αρχικά αν την σκεφτείς σε όλη της τη διάσταση σε προβληματίζει και είναι φυσικό το ότι οι συναυλίες ακυρώνονται. Θεωρώ όμως ότι υπήρξε μια υπερβολή ως προς τα μέτρα σε κάποιες χώρες και ένας πανικός που θα μπορούσαν οι κυβερνώντες να είχαν διαχειριστεί πολύ καλύτερα από το να τον ενισχύουν.


Rock Da Vinci: Κάτι που θα τολμήσω να ρωτήσω και θα φανεί λίγο χαζό, αλλά θα το ρισκάρω, είναι εάν παρακολουθείς καθόλου το Rock Da Vinci και αν ναι ποία είναι η γνώμη σου;


Κώστας: Ναι, είμαι αναγνώστης της ιστοσελίδας σας και έχετε μια καλή ποιότητα άρθρων, συνεντεύξεων, δισκοκριτικών κλπ. Όταν υπάρχει μεράκι και αγάπη αυτό φαίνεται.


Rock Da Vinci: Ποία είναι τα μελλοντικά πλάνα των Mind Terrorist όσον αφορά την νέα σας κυκλοφορία;


Κώστας: Δίνουμε αρκετές συνεντεύξεις και προωθούμε με ό,τι μέσα διαθέτουμε το νέο μας άλμπουμ. Συνεργαζόμαστε με διάφορες εταιρίες ανά τον κόσμο στο κομμάτι της προώθησης και διανομής, κυκλοφορήσαμε προωθητικά βίντεο και ετοιμάζουμε κάποια ακόμα. Έχουμε αναβαθμίσει το ηλεκτρονικό μας κατάστημα, διατηρούμε ένα πολύ καλό δίκτυο στο underground και καλώς ή κακώς, πέραν της φυσικής μορφής της κυκλοφορίας, στηριζόμαστε αρκετά και στο digital κομμάτι. Περιμένουμε τεις εξελίξεις ως προς τα συναυλιακά δρώμενα και θα δούμε πώς θα κινηθούμε.


Rock Da Vinci: Κώστα σε ευχαριστούμε πάρα πολύ για τον πολύτιμο χρόνο σου, καλή επιτυχία όσον αφορά την προώθηση του δίσκου και θα χαρώ πάρα πολύ να τα πούμε από κοντά για να νοσταλγήσουμε το 2015 κρατώντας ως ανάμνηση την μοναδική συναυλία του Αείμνηστου Warrel Dane στην Λάρισα και όχι μόνο. Ο τελευταίος λόγος για το κλείσιμο ανήκει σε εσένα.


Κώστας: Να είσαι καλά Φάνη και ευχαριστούμε για τον χώρο και τον χρόνο σας. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη νέα μας δουλειά: www.mindterrorist.org. Να είσαι πάντα καλά και να συνεχίσετε την πολύ καλή δουλειά με το webzine σας.




Για το Rock Da Vinci,
Φαν Βαλ Νουέβο



Σχόλια