Μία συναυλία για φιλανθρωπικό σκοπό στην υγεία του David Prudent

Οι ΦΙΛΜ ΝΟΥΑΡ στο Rock Da Vinci: "Σε αντίθεση με άλλα συγκροτήματα στο ντεμπούτο τους, το album βάσει των κριτικών που πήραμε δεν είχε απλώς 1-2 δυνατά τραγούδια και 3 συμπληρωματικά αλλά ήταν συνολικά πολύ δυναμικό για κάποιον πρωτοεμφανιζόμενο. Απλώς, ίσως ήταν θέμα διαχείρισης."

ΦΙΛΜ ΝΟΥΑΡ & μια Punk rock για την ελίτ…!


Θεσσαλονικείς, εικοσάρηδες, punk rockers και με το ιδιαίτερο και «cinematographic punk rock» album τους, την Αστική Ραψωδία, οι ΦΙΛΜ ΝΟΥΑΡ παραμένουν πιστοί στην παραδοσιακή και ποιοτική punk rock. Μετά από ένα διάλειμμα ανασυγκρότησης και δημιουργικού πειραματισμού, ο Κώστας, ο Γιάννης, ο Δημήτρης, ο Στέφανος και ο Περικλής προειδοποιούν για την επιστροφή τους με ακόμη περισσότερα όμορφα πράγματα ως απάντηση στα δύσκολα και τα συνηθισμένα της εποχής.


Rock Da Vinci: Πως ξεκίνησε όλο αυτό το ταξίδι;
 
ΦΙΛΜ ΝΟΥΑΡ: (Κώστας και Γιάννης) γνωριζόμασταν από πολύ μικροί. Μια μέρα με παίρνει τηλέφωνο και λέει «Κώστα κάνουμε μια μπάντα;» «Ναι» και στην πορεία μπήκαν και τα παιδιά. Ήταν περίεργα, Πανελλαδικές, υποχρεώσεις κλπ και με το που τελειώσαμε, είπαμε να το πάμε ένα βήμα παραπάνω. Είχαμε δικά μας τραγούδια εξαρχής, γράφαμε, δεν ήμασταν τόσο cover band. Θέλαμε να βγούμε, να πούμε αυτά που θέλουμε και ό, τι γίνει. Άρχισε να κυλάει, είχαμε συνεχώς ιδέες, μαζέψαμε κάποια τραγούδια και εν τέλει βγάλαμε τον δίσκο.
 
Rock Da Vinci: Γεννιέται λοιπόν η Αστική Ραψωδία, ένα ιδιαίτερο album. Πως προέκυψε;

ΦΙΛΜ ΝΟΥΑΡ: Στην Αστική Ραψωδία, ανάμεσα από τα τραγούδια υπάρχουν κάποια ενδιάμεσα clips στα οποία εκτυλίσσεται μια μικρή ιστορία που έχουν συμμετάσχει και κάποιοι φίλοι ως ηθοποιοί. Είχαμε ηχογραφήσει τα περισσότερα και τα ντραμς όταν είδαμε ότι μιλάμε για 2-3 κοινούς χαρακτήρες. Επηρέασαν αρκετά οι Pink Floyd που είχαν φτιάξει κάτι παρόμοιο, όρεξη και χρόνος υπήρχε και ο Νίκος που έκανε την ηχογράφηση μας έδωσε το πράσινο φως. Το λάθος ήταν ότι θέλαμε να «χτίσουμε» την ιστορία στα live. Ήταν πολύ δύσκολο για το κοινό για να την αφουγκραστεί και να μπει σε αυτήν εξαιτίας του budget και των χώρων που παίζαμε. Από ένα σημείο απλά είπαμε «Παίχτε πανκ» και προχωρήσαμε χωρίς αυτό. Για όσους μας ήξεραν ήταν πολύ ωραίο αλλά για κάποιον ο οποίος έρχεται πρώτη φορά είναι πολύ δύσκολο να αντιληφθεί το concept.
 



Rock Da Vinci: Δύσκολο αλλά πρωτότυπο. Θα υπάρχει στο επόμενο; 

ΦΙΛΜ ΝΟΥΑΡ: Το κομμάτι cinematic punk rock θα κλείσει για εμάς αφήνοντας μόνο το punk rock με τις εκάστοτε φυσικά επιρροές μας που είναι άπειρες. Από παλιό και σύγχρονο punk ροκ μέχρι blues, metal και τζαζ όπως του Γιάννη στα ντραμς αλλά όπως και του Στέφανου στα πλήκτρα που για να καταλάβεις φτάνουν μέχρι και τα ρεμπέτικα. Παρ’ όλα αυτά χωρίς να πηγαίνουμε σε αγγλικό στίχο όπως κάνουν άλλες μπάντες είτε επιτυχώς είτε ανεπιτυχώς.   

Rock Da Vinci:Γιατί όχι αγγλόφωνη punk rock; 

ΦΙΛΜ ΝΟΥΑΡ: Στην αρχή παίζαμε αγγλόφωνα κομμάτια αλλά εξαρχής θέλαμε ελληνικά. Αν είσαι σίγουρος πως θα κάνεις κάτι καλά, το ξεκινάς. Γιατί να προσπαθήσεις να κάνεις κάτι εάν δεν είσαι σίγουρος ότι θα πετύχει αλλά μόνο επειδή αρέσει; Περάσαμε μια φάση που αμφιβάλαμε βλέποντας συγκροτήματα να προχωρούν αλλά επιμείναμε γιατί έχουμε τραγούδια με καλούς στίχους μέχρι και πολύ ωραία ερωτικά λογοπαίγνια. Θα βρεις και ροκ κομμάτια αλλά και πιο βαριά punk όπως το «Πες μου» σε σχέση με άλλα όπως το «Κι ας χαθώ».
Rock Da Vinci: Γιατί όμως η punk rock λένε ότι φθίνει;
 
ΦΙΛΜ ΝΟΥΑΡ: Είναι ένα είδος με ρυθμό, στίχους και ιστορία. Ίσως όμως είναι ή κοντεύει να βγει εκτός εποχής γιατί άλλα είδη πλέον πουλάνε περισσότερο. Ίσως τα έχουν πει και τα έχουν δει πολλοί αλλά εδώ ερχόμαστε εμείς όπως και πολλοί άλλοι. Μπορεί να σου πουν ότι δεν είσαι αρκετά πανκ εάν δεν παίζεις σε καταλήψεις, δεν μιλάς για αναρχία, συστήματα κλπ και αυτό διότι η πανκ ως είδος ξεκίνησε σαν μια αντίδραση απέναντι στο σύστημα. Φυσικά υπάρχουν πράγματα που δεν μας αρέσουν στο σύστημα αλλά θέλουμε να θίγουμε και «δευτερεύοντα» θέματα που δεν εκφράζονται πλέον έντονα από την μουσική βιομηχανία όπως τα ναρκωτικά. Η Αστική Ραψωδία αν και φαίνεται να μιλάει για έρωτα, στην πραγματικότητα μιλάει για κάποιον που αντιμετωπίζει δυσκολίες και απευθύνεται στην εξάρτηση του από τα ναρκωτικά. /Το «Ορφέας» γράφτηκε για έναν φίλο που χάσαμε από αυτά οπότε δεν μπορείς να πεις ότι δεν θίγουμε punk rock θέματα απλώς όχι μόνο θέματα συστήματος. Στην punk rock, τα θέματα προς συζήτηση περισσεύουν, λείπει όμως η συζήτηση πέρα από τα κλασικά θέματα.
 
Rock Da Vinci:Δεν πουλάει ή δεν προωθείται;
ΦΙΛΜ ΝΟΥΑΡ: Είναι και θέμα πώλησης και κόσμου. Είμαστε διαφορετικοί αλλά και κλειστοί, δεν θέλουμε εύκολα να ακούσουμε κάτι άλλο. Δεν πρέπει να έχεις κάτι το επαναστατικό για να ακούσεις punk rock απλά να πεις ότι για μια φορά θα ακούσεις κάποιον που δεν έχεις ξανακούσει, θα αφεθείς και θα προσπαθήσεις να το νιώσεις. Ίσως ο κόσμος δεν έχει όρεξη ή υπομονή αλλά είναι καλό να μην έχει παρωπίδες. Δεν μπαίνουμε εύκολα στην διαδικασία να ακούσουμε κάτι άλλο από αυτό που μας αρέσει ακόμα και αν δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε.

Rock Da Vinci: Όλα αυτά τα χρόνια, τι κληθήκατε να αντιμετωπίσετε;

ΦΙΛΜ ΝΟΥΑΡ: Ένα δύσκολο κομμάτι σίγουρα ήταν το χρηματικό ειδικά εάν θέλεις να κάνεις καλή ηχογράφηση και δεν έχεις τα απαραίτητα μέσα να το κάνεις μόνος σου. Όπως και άλλες μπάντες με αγγλόφωνο είτε ελληνόφωνο στίχο, είναι πολύ δύσκολο να κάνεις live χωρίς την αναγνώριση που σου αξίζει ή κάποιον που θα σε βοηθήσει να κάνεις ένα παραπάνω βήμα. Μας βοήθησαν όμως πολύ δυο εμφανίσεις που κάναμε στο River Party, μια ως διαγωνιζόμενοι και την επόμενη ως καλεσμένοι.

Rock Da Vinci: Από λάθη;    
ΦΙΛΜ ΝΟΥΑΡ: Στην αρχή, όταν γράφαμε κάτι θέλαμε οπωσδήποτε να μοιάζει με κάποιο ήδη γνωστό τραγούδι αντί να πούμε «Είμαστε αυτοί, κάνουμε αυτό, τελεία και παύλα», όπως τώρα. Στην πορεία ίσως υπήρξε θέμα δικτύωσης. Σε αντίθεση με άλλα συγκροτήματα στο ντεμπούτο τους, το album βάσει των κριτικών που πήραμε δεν είχε απλώς 1-2 δυνατά τραγούδια και 3 συμπληρωματικά αλλά ήταν συνολικά πολύ δυναμικό για κάποιον πρωτοεμφανιζόμενο. Απλώς, ίσως ήταν θέμα διαχείρισης.

Rock Da Vinci: Σχεδιάζετε το μέλλον; Απογοητευτήκατε στο παρελθόν; 
ΦΙΛΜ ΝΟΥΑΡ: Θέλουμε να βγάλουμε καινούργιο δίσκο αλλά αυτήν την φορά κινούμενοι διαφορετικά, βγάζοντας 3 singles για αρχή. Έχουμε γράψει πολλά κομμάτια τον τελευταίο χρόνο και σε αυτήν την φάση διαλέγουμε ποια θα τελειοποιήσουμε αποφεύγοντας παλιά κόμπλεξ. Ανάλογα με το πώς θα πάνε τα πράγματα, θα κινηθούμε με όρεξη και προσοχή. Όλοι θα βιώσουν την απογοήτευση κάποιες φορές σε ό, τι κάνουν, όπως και εμείς την βιώσαμε. Το θέμα είναι να μην αποθαρρύνεσαι και να συνεχίζεις, γι’ αυτό και προχωράμε. Δεν γκρινιάζουμε για τις αναποδιές, μαθαίνουμε. Αν ο κόσμος στην πορεία αγαπήσει αυτό που κάνουμε και περάσει καλά, θα ήταν το ιδανικό.

Rock Da Vinci: Κάθε σχέδιο που θέλουμε να πετύχει απαιτεί μεγάλη προσπάθεια αλλά στην  τέχνη δεν είναι πιο ευχάριστο;

ΦΙΛΜ ΝΟΥΑΡ: Εννοείται, εξάλλου δεν είναι όλα τα πράγματα τέχνη αλλά από μια άποψη, η τέχνη είναι τα πάντα. Το θέμα είναι να μην φοβόμαστε. Ας ζήσουμε έτσι ώστε να κοιτάξουμε πίσω και να είμαστε χαρούμενοι  χωρίς να ξεχνάμε τι ζητάει πραγματικά ο εαυτός μας μπροστά σε μια αρκετά πληκτική και δύσκολη καθημερινότητα.  



Για το Rock Da Vinci,
Ειρήνη Σαμαρά


Σχόλια