Μία συναυλία για φιλανθρωπικό σκοπό στην υγεία του David Prudent

Ο Κωνσταντίνος Σαββίδης (Κέντρο Λογοθεραπείας "Κωνσταντίνος Σαββίδης") στο Rock Da Vinci: "Ο έπαινος του κάθε παιδιού είναι το χαμόγελό του και ότι καταφέρνει να πετύχει κάτι πολύ σημαντικό για αυτόν . Υπάρχουν παιδιά που πλέον τους αναγνωρίζουν στον δρόμο και τους συγχαίρουν για όλη τους την προσπάθεια. Νιώθουν εκείνη την στιγμή σαν Rock Stars."


Άτομα με ειδικές Ανάγκες η αλλιώς ΑμέΑ , ένας κόσμος πολύ διαφορετικός και συνάμα μαγικός ο οποίος δείχνει την ανθρωπιά του πως είναι ένας "Φυσιολογικός" να βοηθάει έναν διαφορετικό να πατάει γερά στα πόδια του και να είναι ευτυχισμένος είτε μέσα από την μουσική με στόχο να τον βοηθήσουν τον άνθρωπο να μιλήσει! Κάπου στην Καστοριά υπάρχει ένα Κέντρο Λογοθεραπείας που ξεκίνησε από τον μουσικό Λογοθεραπευτή , Κωνσταντίνο Σαββίδη ο οποίος δημιούργησε το κέντρο αυτό με σκοπό να βοηθήσει άτομα να μιλήσουν μέσα από την Μουσικοθεραπεία. Με αφορμή το Κέντρο αυτό που έχει ως πρωταρχική Βάση την Rock & Metal μουσική , μίλησε στο Rock Da Vinci και στον Φαν Βαλ Νουέβο και είχαμε την τιμή να πραγματοποιήσουμε μία πολύ όμορφη συζήτηση έχοντας ως γνώμονα το κέντρο υποστήριξης.

"Η Rock μουσική δεν είναι δαιμόνια μουσική , αλλά μία μέθοδος ψυχικής θεραπείας"

Rock Da Vinci: Κωνσταντίνε καλησπέρα και καλώς ήρθες στο Rock Da Vinci, βέβαια αυτήν την φορά έχουμε κάτι διαφορετικό συνάμα πρωτότυπο αλλά θεωρώ ότι αξίζει τον κόπο και είναι σαφώς μεγάλη μας τιμή να στηρίξουμε και εμείς με την σειρά μας αυτό εδώ το δημιούργημα σας που είναι πολύ σημαντικό κατά την ταπεινή μου γνώμη! Λογοθεραπεία σε συνδυασμό με την Rock μουσική σωστά? Αρχικά θα ήθελα να μας πεις μερικά λόγια για σένα Καταρχήν λογοθεραπευτής η μουσικός?

Κωνσταντίνος: Καλησπέρα σας. Είναι χαρά μου που κάνουμε αυτή την κουβέντα . Ονομάζομαι Σαββίδης Κωνσταντίνος είμαι Λογοθεραπευτής και χρησιμοποιώ την μέθοδο της Μουσικοθεραπείας για το χαμόγελο των παιδιών . Η βάση μας είναι στην ομορφότερη πόλη της Ελλάδας μας,  στην Καστοριά.


Rock Da Vinci: Πως είναι να είσαι σε έναν χώρο λογοθεραπείας και όλο αυτό να συνδυάζεται με τον σκληρό ήχο?

Κωνσταντίνος: Είναι απλά μαγικό . Στην  μουσική δεν υπάρχουν περιορισμοί , έτσι και εμείς δεν έχουμε κανένα όριο στο τι θα παίξουμε . Από Pink Floyd  μέχρι Behemoth. Πολλές φορές ακόμα και τα Ελληνικά τραγούδια που επιλέγουν τα παιδιά τα παραποιούμε λίγο και βάζουμε την μουσική από κάποια Rock ή Metal τραγούδια . Θυμάμαι χαρακτηριστικά είχαμε κάνει ένα τραγούδι του Κωνσταντίνου Αργυρού με μουσική επένδυση το Raining Blood από Slayer. 

 

Rock Da Vinci: Πόσο καιρό δουλεύει το κέντρο λογοθεραπείας και πόσα άτομα είστε είτε ως προσωπικό είτε ως απλά μέλη?

Κωνσταντίνος: Το κέντρο μας λειτουργεί εδώ και 7 χρόνια , και απαρτίζεται από δυναμικό 6 ατόμων.

 

Rock Da Vinci: Κάνετε γενικότερα και διάφορες μουσικές δράσεις? Παράδειγμα τους βάζετε ως χορωδία να τραγουδάνε μαζί , όπως παράδειγμα έγινε στο “Another Brick In The Wall” των Pink Floyd που βάλανε χορωδία ας πούμε!

Κωνσταντίνος: Μην αποκαλύπτεις το μελλοντικά μας σχέδια σε παρακαλώ χαχαχα. Οι δράσεις μας περιορίζονται κυρίως εντός  του κέντρου μας καθώς και σαν guest σε κάποια τοπικά live ή σε διάφορες μουσικές συναυλίες ΑμεΑ. Η αλήθεια είναι πως μέχρι στιγμής δουλεύουμε εξατομικευμένα αλλά από Σεπτέμβριο που θα δημιουργηθεί το Ωδείο μας σίγουρα θα σας παρουσιάσουμε διάφορα projects σαν το Another Brick In The Wall.


Rock Da Vinci: Ο μέσος όρος ηλικίας από τα παιδιά που εντάσσονται στο κέντρο όσον αφορά την δυσκολία να μιλήσουν κατά την δική σου γνώμη και ως δημιουργός ας πούμε , ποιος θα έλεγες ότι είναι?

Κωνσταντίνος: Αυτή τη στιγμή το κέντρο μας έχει παιδιά από 3,5 ετών έως και 25 . Υπάρχουν παιδιά με πολλαπλές δυσκολίες άλλα έχουν λόγο κάποια άλλα δεν έχουν .


Rock Da Vinci: Φτιάξατε ένα συγκροτηματάκι αν δεν κάνω λάθος μέσα στο κέντρο λογοθεραπείας , τους PI & FI And Friends σωστά? Μίλησε μας λίγο γι’ αυτό το Project , έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον να συνυπάρχεις με έναν άνθρωπος ο οποίος μπορεί παράδειγμα να’χει μία «Πάθηση» αλλά να είναι ο σπουδαιότερος μουσικός! Όπως και ο Beethoven παράδειγμα που επί 30 χρόνια ήταν κουφός και όμως κατάφερε να κάνει παπάδες!

Κωνσταντίνος: Αρχικά ήταν σκέτο Pi & Fi  μετά όμως από την βοήθεια που είχαμε από όλους τους μουσικούς της πόλης μας ( και όχι μόνο ) έγινε  Pi & Fi and Friends. Στα lead vocals είναι ο Παναγιώτης Ταγάρας ένας νέος ΑμέΑ , μαζί του στα φωνητικά η Χαριτίνη Αναστασιάδου(Scars Of Tears) στο μπάσο είναι ο Γιάννης Κόμαρης(Μειδίαμα) στις κιθάρες ο Αχιλλέας Παρζίγκας (Κούπες)και πίσω από οποιαδήποτε κρουστό ο Χρήστος Πολύζος (Κούπες ). Φυσικά και οι διάφοροι guest που κάνουν την εμφάνισή τους ανάλογα με το τραγούδι που δουλεύουμε. Όπως αντιλαμβάνεστε δεν είναι εύκολο όλο αυτό το επιχείρημα οι δυσκολίες του Παναγιώτη μας είναι μεγάλες και θέλουν πολύ προσπάθεια και υπομονή από όλους . Περνάμε αρκετό χρόνο μαζί δουλεύοντας είτε σε γνωστικό επίπεδο είτε σε εκφραστικό και αρθριτικό επίπεδο . Μπορεί ένα τραγούδι να μας πάρει και 6-7 μήνες έως και ένα χρόνο να το μάθουμε . Και μην ξεχνάτε πως ο Παναγιώτης μας δεν ξέρει αγγλικά,  οπότε μαθαίνουμε όλες τις λέξεις από την αρχή , πως εκφέρονται , την σημασία του.


Rock Da Vinci: Πάντως είναι χαρμόσυνο το γεγονός ότι αρχίζει σιγά-σιγά αυτή η «μειονότητα» των Ατόμων με ειδικές ανάγκες να αναγνωρίζεται και όχι να υποβαθμίζεται πράγμα που είναι πολύ σημαντικό να αποδέχεσαι δηλαδή τον άλλον έτσι όπως είναι και απ’ εναντίας να τον βοηθάς να γίνει καλύτερος! Παραδόξως διαπιστώνω ότι στο εν λόγω Κέντρο , τζαμάρετε ως επί το πλείστον με πολλά ακούσματα από Manowar , Doors , Pink Floyd και γενικότερα πιάνετε μία μεγάλη γκάμα του σκληρού ήχου! Ποια είναι η τακτική που ακολουθείτε στο να ανεβάζετε Step By Step το επίπεδο δυσκολίας του παιδιού η του εκάστοτε παθόντα? Εννοώ τους βάζετε να ερμηνεύουν κομμάτια που να είναι πιο εύκολα να ερμηνευτούν?

Κωνσταντίνος: Οι επιλογές των τραγουδιών γίνονται από τα ίδια τα παιδιά , πάντα με γνώμονα τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζουν . Ανάλογα την περίπτωση γίνεται η επιλογή και χρήση των κατάλληλων μουσικών οργάνων ,για παράδειγμα χρησιμοποιούμε περιττούς αρμονικούς και heavy ήχους από heavy όργανα σε παιδιά με υπερτονία και αντίστοιχα χρησιμοποιούμε πιο classic ήχους από πλαστικές χορδές με άρτιους αρμονικούς σε παιδιά με υποτονία. Φυσικά υπάρχουν και άλλοι τρόποι επικοινωνίας και έκφρασης μέσω της κίνησης και του χορού ( mosh pit ) Ο βαθμός δυσκολίας του τραγουδιού έχει να κάνει καθαρά με τις λέξεις που υπάρχουν στο τραγούδι και όχι με την τονικότητα καθώς καταργούμε πολλούς από τους ‘’μουσικούς κανόνες’’.


Rock Da Vinci: Το παιδί προς το τέλος της Παρακολούθησης θα πω…. Παίρνει κάποιον έπαινο ως ένδειξη εκτίμησης κάτι?

Κωνσταντίνος: Ο έπαινος του κάθε παιδιού είναι το χαμόγελό του και ότι καταφέρνει να πετύχει κάτι πολύ σημαντικό για αυτόν . Υπάρχουν παιδιά που πλέον τους αναγνωρίζουν στον δρόμο και τους συγχαίρουν για όλη τους την προσπάθεια. Νιώθουν εκείνη την στιγμή σαν Rock Stars.


Rock Da Vinci: Το συγκεκριμένο κέντρο , στο μέλλον θα μπορούσε να γίνει και κάποια Αλυσίδα? Γιατί είναι κάτι πάρα πολύ πρωτότυπο και μάλιστα από μία επαρχία όπως είναι η Καστοριά και γενικότερα η Ήπειρος είναι πολύ δραστήρια στο κομμάτι του σκληρού ήχου! Είναι άψογο όλο αυτό να’ σουν στην «Στενή» στις παλιές εποχές ως ένας ανήμπορος στο να εκφραστείς και ξαφνικά όχι μόνο εκφράζεσαι αλλά και καταφέρνεις να ζεις ουσιαστικά ισότιμα με όλους!

Κωνσταντίνος: Ναι φυσικά γιατί όχι, αυτή τη στιγμή εκτός από την Καστοριά είμαστε στην Κοζάνη στο χώρο του Vocaland του κυρίου Βουλγαράκη Θεόδωρου και στα Ιωάννινα στο Εργαστήρι Λόγου του κυρίου Μαρία Ιωάννη . Η αλήθεια είναι πως για τα Ιωάννινα έχουμε κάποια heavy σχέδια αλλά καλύτερα να τα συζητήσουμε κάποια άλλη στιγμή όταν θα είμαστε έτοιμοι.

Rock Da Vinci: Ως οπαδός της Rock/Metal μουσικής…. Πολλοί λένε (Η μάζα δηλαδή) ότι η Ροκ είναι τσιρίδες κτλ. Πράγμα στο οποίο διαφωνώ εντελώς! Εγώ πιστεύω ότι η ροκ έχει ψυχή και το αποδεικνύει πολύ συχνά , εσύ σαν οπαδός πως το βλέπεις όλο αυτό εδώ στην Ελλάδα? Παράδειγμα υπάρχει ισότητα , υπάρχουν δραστηριότητες να στηρίξουν τους πρόσφυγες , υπάρχουν δραστηριότητες στο να στηρίξουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες , μέχρι και StageDive έγινε με αναπηρικό καροτσάκι έγινε και τον κράτησε ο κόσμος! Θέλω να πω ότι η μουσική αυτή , αναγνωρίζει την μειονότητα δεν την μειώνει!

Κωνσταντίνος: Ο καθένας έχει την άποψη του, η Rock είναι μια ολόκληρη φιλοσοφία . Καμία μουσική δεν μπορεί να έχει ταμπού , καμία μουσική δεν έχει περιορισμό ως προς την έκφραση του καλλιτέχνη τώρα από την άλλη αν δεν σου αρέσει απλά προσπέρασε το και μην το σχολιάζεις. Κανένας άνθρωπος ,  όποια και να είναι η δυσκολία του δεν μπορεί να αποκλειστεί από οποιαδήποτε δραστηριότητα οπουδήποτε. Στην μουσική που ενώνει έχουν δικαίωμα όλοι. Εμείς έχουμε τον Χρήστο μας  ο οποίος αντιμετωπίζει δυσκολίες στην  ακοή του και του έχει τοποθετηθεί κοχλιακό εμφύτευμα. Η δύναμη της θέλησης του να μιλήσει και η αγάπη του να τραγουδάει τον έχει φτάσει σε σημείο να τραγουδάει Rolling Stones , Rory Gallagher και πολλά άλλα.


Rock Da Vinci: Εάν κάποιος ενδιαφέρεται να σας βρει και να κάνει εγγραφή το παιδί του στο Κέντρο Λογοθεραπείας σου, πως μπορεί να το κάνει?

Κωνσταντίνος: Μπορείτε να μας βρείτε στο Facebook στην σελίδα : Κέντρο Λογοθεραπείας & Εναλλακτικών Θεραπειών ‘’ Σαββίδης Κωνσταντίνος ‘’  Στο κανάλι μας στο ΥouTube και σύντομα και στο επίσημο site μας που ακόμα είναι υπό κατασκευή.


Rock Da Vinci: Κωνσταντίνε σε ευχαριστούμε πάρα πολύ για τον πολύτιμο χρόνο σου , φαντάζομαι ο χρόνος σου είναι και περιορισμένος ωστόσο συνέχισε να δίνεις ψυχή και σώματι σε αυτό το σημαντικό έργο και να δίνει το λιθαράκι σου στο ότι πρέπει να είμαστε καλοί άνθρωποι , να βοηθάμε αυτούς που το έχουν ανάγκη με τον τρόπο μας και να αποδεικνύουμε πάντα και παντού στέλνοντας ένα μήνυμα , ότι «ΤΟ ROCK ΕΧΕΙ ΨΥΧΗ» , να είσαι καλά και εύχομαι ότι καλύτερο για το κέντρο Λογοθεραπείας , γιατί είναι πολύ σημαντικό αυτό που κάνετε και πρέπει να το μάθει ο κόσμος. Ο επίλογος για το τέλος της συνέντευξης , ανήκει σε εσένα.

Κωνσταντίνος: Εγώ σας ευχαριστώ για την φιλοξενία και ελπίζω να τα πούμε και σύντομα και από κοντά . Να έχετε υγεία , δύναμη και τρέλα 

From the past to the present to eternity Rock will be our guide.

Facebook

Youtube

Για το Rock Da Vinci,

Φαν Βαλ Νουέβο



Σχόλια