Μία συναυλία για φιλανθρωπικό σκοπό στην υγεία του David Prudent

"Νύχτα, σκοτάδι , Αστικό Περιβάλλον" (Οι Bat Signal στο Rock Da Vinci)



Οι Bat Signal, τριμελές συγκρότημα από την Αθήνα, σχηματίστηκαν το 2014 και μας παρέδωσαν το σκοτεινό, μελωδικό punk rock με εκδίκηση. Το πρώτ τους E.P. ονομάζεται "Dangernights" και κυκλοφόρησε το 2015. Η μπάντα κυκλοφόρησε το πρώτο τους βινύλιο LP με τίτλο "Straight out of midnight" το επόμενο έτος. Κουβαλάνε πάνω τους πολλές περιοδείες σε Ελλάδα και εξωτερικό, καλές κριτικές τύπου και το όνομα τους έχει μείνει συνώνυμο με μια όμορφη ανάμνηση για όσους τους έχουν δει. Έχουν κυκλοφορήσει μουσική σε συνεργασία με την Terminal Records (Αθήνα), την Cannonball Music (Αθήνα), την Keep It A Secret Records (Γερμανία), την L.R.S Records (Νέα Υόρκη), την W.A.K. (Βόλος) και Τώρα ή Ποτέ (Θεσσαλονίκη).


Rock Da Vinci: Ποιοι είναι οι Bat Signal και πως διαλέξατε το όνομα της μπάντας;
Bat SIgnal: Το όνομα πρεσβεύει τις αφηρημένες έννοιες οι οποίες εφαρμόζονται στις εκάστοτε μουσικές ιδέες, όπως νύχτα, σκοτάδι, αστικό περιβάλλον, κίνδυνος... Όσον αφορά το ποιοι είναι... Καλή ερώτηση, καθώς έχουν περάσει αρκετά μέλη από το συγκρότημα, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Θα έλεγα πως αυτήν την περίοδο ήταν περισσότερο ένας πυρήνας συνεργατών που εμπιστεύομαι παρά ένα συγκρότημα με την κλασσική έννοια.


Rock Da Vinci: Για κάποιον που δεν σας ξέρει, ποιο τραγούδι σας θα του προτείνατε να ακούσει πρώτο και γιατί;
Bat Signal: Σε πρώτη φάση θα του πρότεινα να ακούσει το Back To My Home γιατί ήταν το πρώτο τραγούδι που γράφτηκε και κυκλοφόρησε ενώ παράλληλα συνοψίζει και ισορροπεί σχεδόν όλα τα στοιχεία που είχα και έχω στο μυαλό μου για την αισθητική των Bat Signal από το ξεκίνημα. Από εκεί και πέρα θα πρότεινα να συνεχίσει με τον δίσκο Straight Out Of Midnight, όπου θεωρώ ότι πλέον το συγκρότημα είχε αποκτήσει συνοχή, καθώς οι προηγούμενες κυκλοφορίες ήταν περισσότερο "αναγνωριστικές".




Rock Da Vinci: Ένα συγκρότημα που κουβαλάει εμπειρίες από πολλά Ευρωπαϊκά tour τα δύο μάλιστα μέσα στο 2019 και αυτή τη στιγμή ξεκινά ένα tour μέσα στην Ελλάδα. Ποιο μέρος από αυτά που έχετε επισκεφθεί σας αγαλλίασε περισσότερο και πως βλέπετε την οργάνωση του εξωτερικού σε σχέση με της Ελλάδας στις διοργανώσεις;
Bat Signal: Κατ'αρχάς να αναφέρουμε ότι το mini tour που κάνουμε τώρα, γίνεται μαζί με τους Khirki (Link https://bit.ly/2GqqQgf) στην Αθήνα και μαζί με τους Dark Rags (link https://www.facebook.com/darkrags/) στα βόρεια με αφορμή τον νέο τους δίσκο, "Suburbia".
Όσον αφορά τα μέρη που έχουμε επισκεφθεί, την μεγαλύτερη αγαλλίαση εσωτερικά την φέρνει κάθε επίσκεψη στο Βελιγράδι, καθώς η ομορφιά του, το ποτάμι, η ατμόσφαιρα, οι άνθρωποι, η αρχιτεκτονική, όλα τα κομμάτια που συνθέτουν το ιδιαίτερο μωσαϊκό μιας πόλης και την αίσθηση που αυτή σου δίνει ταιριάζουν απόλυτα με το DNA της μουσικής μας. Από εκεί και πέρα υπάρχουν αρκετές πόλεις που έχουμε πολύ καλούς φίλους και νοιώθουμε υπέροχα όταν επισκεπτόμαστε, όπως το Mainz ή η Βόννη στη Γερμανία, αν αρχίσουμε να τις αναφέρουμε ονομαστικά δεν θα τελειώσουμε ποτέ...
Στο κομμάτι της Οργάνωσης, θα ήταν λίγο παιδαριώδες να αναφέρουμε το "εξωτερικό" σαν μια ομογενοποιημένη έννοια, καθώς από χώρα σε χώρα, πόσο μάλλον από promoter σε promoter ο βαθμός οργάνωσης διαφέρει. Δεν θα έλεγα ότι η Ελλάδα υστερεί τρομερά σε γενικές γραμμές. Αξιοσημείωτες διαφορές μπορώ να παρατηρήσω σε 2 σημεία.
- Σχεδόν σε κάθε μικρή πόλη, στις περισσότερες χώρες υπάρχει έστω ένας χώρος στον οποίον μπορεί να στηθεί ένα υποτυπώδες live, και μια ομάδα ανθρώπων που ασχολούνται με τη διοργάνωση τέτοιων events. Δυστυχώς στην Ελλάδα, παρατηρείται το φαινόμενο επαρχιακές πόλεις 50 ή 100 χιλιάδων κατοίκων να μην μπορούν να φιλοξενήσουν live μικρού ή μεσαίου βεληνεκούς. Είτε γιατί επικρατούν απαρχαιωμένες πρακτικές (καρφωτές, μηνύσεις για παραβίαση κοινής ησυχίας, νοοτροπία νταβατζή από μαγαζάτορες κτλ) είτε γιατί οι "αυτοοργανωμένοι" χώροι πλέον καταστέλλονται όλο και περισσότερο λόγω της αυξανόμενης αστυνομοκρατίας. Το οποίο μας οδηγεί στην δεύτερη παρατήρηση...
- Εκεί που υπάρχουν χαώδεις διαφορές είναι στην αντιμετώπιση του λεγόμενου (διαφωνώ με το καπέλωμα αυτής της έννοιας στην Ελλάδα από έναν πολύ στενά περιορισμένο πολιτικά και πολιτισμικά χώρο αλλά θα το χρησιμοποιήσω χάριν συνεννόησης) "DIY/Αυτοοργανωμένων χώρου" τόσο ως προς το κοινό, όσο και προς τα συγκροτήματα. Με το πέρασμα των χρόνων βλέπουμε και στην Ελλάδα προσπάθειες με πιο Ευρωπαϊκή νοοτροπία, και μακάρι αυτές να είναι έναυσμα να αφεθούν πίσω οι οπισθοδρομικές και διχαστικές αντιλήψεις του παρελθόντος.

Rock Da Vinci: Υπάρχει κάποια χώρα-πόλη στην οποία θα ξεχωρίζατε πως ανθίζει το είδος της μουσικής σας ή βρίσκετε ενδιαφέρουσα την κινητοποίηση των συγκροτημάτων της;
Bat Signal: Γενικότερα αυτός ο ήχος ανθεί στις σκανδιναβικές χώρες. Αν και έχουμε περιοδεύσει εκεί παίζοντας με άλλα σχήματα, δεν έχουμε καταφέρει ως Bat Signal να το κάνουμε πραγματικότητα.


Rock Da Vinci: Περιστατικά που συναντήσατε που σχετίζονται άμεσα, ή και όχι, με τη μουσική κατά την διάρκεια των tour και είναι αξιοσημείωτα;
Bat Signal: Εδώ μάλλον θα χρειαζόταν να γραφτεί βιβλίο κάποια στιγμή γιατί τα περιστατικά είναι ατελείωτα. Γενικά τα περισσότερα tour μας έχουνε γίνει στην κόψη του ξυραφιού, είτε για οικονομικούς λόγους, είτε απλά για την πώρωση. Μερικές περιπτώσεις που έρχονται στο μυαλό είναι σίγουρα 1) Ότι (θα) παίζαμε live (link https://bit.ly/2t3rVYz) στο Kumanovo την ίδια μέρα που έγινε επίθεση του UCK και ήμασταν ακριβώς στη μέση της πόλης όταν συνέβαιναν οι εχθροπραξίες (link https://bit.ly/37wAqud). 2) Ότι το 2018 μείναμε για 3 μέρες εγκλωβισμένοι στη Βουδαπέστη λόγω ηλεκτρολογικού προβλήματος στο gypsy van. 3) Η συγκλονιστική υποστήριξη που δεχθήκαμε από κάθε πλευρά της Ευρώπης όταν φέτος στην Τσεχία πέσαμε θύματα διάρρηξης και καταφέραμε να ισορροπήσουμε τη ζημιά σε λιγότερες από 24 ώρες.


Rock Da Vinci: Ποιες προσωπικότητες ή δίσκοι έχουν επηρεάσει αρκετά τη μουσική σας πορεία;
Bat Signal: Η λίστα είναι μεγάλη. Τα συγκροτήματα που δόμησαν τον ήχο Bat Signal στο ξεκίνημα ήταν Misfits/Samhain, Turbonegro, Agent Orange, The Damned, γενικά πρώιμο Punk Rock και οτιδήποτε είχε sex appeal στο heavy metal. Πλέον η αλήθεια είναι οτι ο ήχος μας έχει γίνει αρκετά σαφής, οπότε υπάρχει και ένα στοιχείο αυτοαναφορικότητας, όπως ίσως δεν είναι πολύ εμφανής οι πρώιμες επιρροές.
Όποιος έχει όρεξη μπορεί να ακούσει 1 ώρα (υπέρ) ανάλυσης επί του θέματος εδώ (https://bit.ly/37sG4NM)

Rock Da Vinci: Βλέπουμε αρκετά προσωπικό, αντιδραστικό και κοινωνικό στίχο στα τραγούδια σας, υπάρχει κάποια κοινή γραμμή-μήνυμα που θέλετε να περάσετε μέσα από τα τραγούδια σας;
Bat Signal: Όχι! Όποιος κάνει μουσική για να περάσει γραμμές, μηνύματα και για να κουνάει το δάχτυλο του στους ακροατές έχει διαλέξει λάθος μέσο. Αυτού του είδους ο λαϊκισμός ευδοκιμεί τρομερά στην Ελλάδα, και είναι ίσως ο ευκολότερος τρόπος για να διευρύνεις το ακροατήριο σου, αλλά προτιμάμε να μην υποτιμάμε την νοημοσύνη όσων μας ακούνε • η προστακτική αποφεύγεται, ή χρησιμοποιείται με φειδώ.
Όσον αφορά το στιχουργικό περιεχόμενο, σημαντικό είναι να υπάρχει μια αισθητική συνοχή από δίσκο σε δίσκο. Το πρώτο LP είχε να κάνει με μια γενική αίσθηση "απελευθέρωσης", ήταν η ηχητική απεικόνιση μιας επικίνδυνης βραδιάς σε μια μεγαλούπολη. Ο νέος δίσκος που ηχογραφούμε τώρα έχει αρκετά διαφορετικό background , έχει σαν έναυσμα την αρχαιοελληνική έννοια της τραγωδίας και το πως αυτή εκφράζεται από ιστορικές προσωπικότητες, χαρακτήρες του κινηματογράφου ή προσωπικές εμπειρίες. Σε γενικές γραμμές οι λέξεις λιγοστεύουν και να δίνεται ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στον Λυρισμό.

Rock Da Vinci: Είδαμε ένα πολύ ενδιαφέρον δέσιμο χορού και μουσικής στο βιντεοκλίπ Like a drug. Πόσο στενά συνδεδεμένες θεωρείτε πως είναι οι τέχνες μεταξύ τους και αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε και άλλες στο μέλλον.
Bat Signal: Δεν ξέρω πόσο έντονα μπορώ να το τονίσω, η απάντηση μου είναι "Άρρηκτα". Πιστεύω βαθύτατα, όπως ανέφερα και πιο πάνω, στη σημαντικότητα της αφηρημένης (abstract) προσέγγισης, και θεωρώ ότι:
- πρέπει να προηγείται χρονικά, και να έχει φτάσει σε ένα επίπεδο σαφήνειας προτού προχωρήσει κανείς στα ειδικά (τεχνικά) κομμάτια.
- μια τέτοια προσέγγιση δημιουργεί ένα κοινό πλαίσιο αναφοράς και αντίληψης το οποίο ξεπερνά τα στενά όρια της μουσικής, της εικόνας, της γλυπτικής ή της εκάστοτε τέχνης, και μπορεί να μεταφραστεί σε κάθε μέσο.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση η αξιοποίηση του χορού (και της λογοτεχνίας) έγινε για να τονίσει και να κάνει πιο προσιτή την σκόπιμα (εκ πρώτης όψεως) "ασαφή" στιχουργική προσέγγιση του τραγουδιού. Είναι ωραίο να υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα ανάγνωσης σε κάτι χωρίς αυτό να χάνει την pop αμεσότητα. Νομίζω ότι στο κάτω κάτω είναι πολύ καλύτερος τρόπος να δώσεις ερεθίσματα στον ακροατή να εντρυφήσει σε κάτι από το να του κουνάς το δάχτυλο (όπως λέγαμε λίγο πιο πάνω).

Rock Da Vinci: Ας γυρίσουμε λίγο στο τώρα. Πώς αισθάνεστε λοιπόν για το tour σας στην Ελλάδα;
Bat Signal: Μια χαρά! Δεν ήταν προγραμματισμένο αλλά ήταν καιρός να ξαναπαίξουμε λίγο στην Ελλάδα. Από το 2018 είχαμε να κάνουμε κάτι παρόμοιο.




Rock Da Vinci: Θα θέλατε να μας πείτε κάτι για τα καινούργια σας κομμάτια και ποια τα νέα στοιχεία που βάλατε σε σχέση με τα παλιά;
Bat Signal: Καταρχάς έχουμε 2 κυκλοφορίες που έρχονται, αρχικά ένα 7" που θα εμπεριέχει τα Like A Drug/Loaded gun, τα οποία νομίζω κινούνται σε γνώριμο ύφος, χωρίς να έχουν κάποια άμεση σχέση μεταξύ τους καθώς και τα δύο κυκλοφόρησαν σαν singles το 2019. Και τα δύο πάντως είναι χαρακτηριστικές εφαρμογές της στιχουργικής προσέγγισης που ανέφερα παραπάνω.
Από εκεί και πέρα είμαστε από το καλοκαίρι σε διαδικασία ηχογράφησης του 2ου LP μας με τίτλο "True Black". Έχουμε δοκιμάσει αρκετά από τα τραγούδια του δίσκου σε live και η ανταπόκριση είναι πάντα εξαιρετική. Όσον αφορά τη θεματολογία τα έγραψα παραπάνω, τώρα σε μουσικό κομμάτι θα έλεγα ότι είναι λίγο πιο ετερόκλητο καθώς, αν θεωρήσουμε ότι η μουσική μας είναι ένα πάντρεμα μελωδίας και επιθετικότητας, ο νέος δίσκος επεκτείνει και τις δυο πλευρές, σε ακόμη πιο μελωδικά και σε πιο επιθετικά μονοπάτια. Θα έλεγε κανείς πως έχει μια έντονη αίγλη από pre-80s heavy metal.




Rock Da Vinci: Και τέλος, ποια τα μελλοντικά σας σχέδια; Και ίσως κάτι που θα θέλατε να προσθέσετε οι ίδιοι που δεν ειπώθηκε και θα θέλατε να το ξέρει ο κόσμος;
Bat Signal: Θα έλεγα αναδιοργάνωση. Ο πρώτος δίσκος έκανε τον κύκλο του, και ο σκοπός είναι να πάμε τα πράγματα στο επόμενο επίπεδο με τον δεύτερο. Να δούμε τι κάναμε λάθος, τι κάναμε σωστά, τι μπορεί να γίνει διαφορετικά και πάντα να μαθαίνουμε.



Για το Rock Da Vinci,
Γεωργία Συμεωνίδου




Σχόλια