Μία συναυλία για φιλανθρωπικό σκοπό στην υγεία του David Prudent

Live Report: Diviner - Emerald - Ira Deorum @Stage Live (Κομοτηνή, 30/11/2019)

Μία από τις συναυλίες τις οποίες μετρούσα αντίστροφα για να τις βιώσω είναι αυτή των Αθηναίων Heavy Power Metallers, Diviner. Η άφιξη τους σε Θρακιώτικο έδαφος κατά την διάρκεια της περιοδείας τους, για την παρουσίαση/προώθηση του νέου τους δίσκου ήταν ένα πρωτόγνωρο γεγονός για την Κομοτηνή, έχοντας μαζί δύο γειτονικές μπάντες, τους ντόπιους Emerald και τους Ira Deorum από την Αλεξανδρούπολη. Πλέον τα τελευταία δύο χρόνια μέσα από τις διοργανώσεις του Grendel Metal Record Store και όχι μόνο γίνονται περίτρανες προσπάθειες για να ικανοποιήσουν με το καλύτερο αποτέλεσμα το κοινό της Επαρχίας, αλλά ας μην τα πολυλογώ, καλύτερα να τα πάρουμε όλα από την αρχή.

Φτάνω στις 19:00 στο υπόγειο της Λέσχης Κομοτηναίων και καθώς παρακολουθούσα το Soundcheck με προβλημάτιζε το τεχνικό θέμα του ήχου, αλλά τελικά ήταν λεπτομέρειες όλα αυτά καθώς βρέθηκε άμεσα λύση χωρίς να υπάρξει καθυστέρηση η κάποιο σοβαρό πρόβλημα στον ήχο.

Μου άρεσε πάρα πολύ η συνέπεια που έδειξαν οι διοργανωτές, η οποία ήταν σε αρκετά υψηλό επίπεδο . είδα σχετικά αρκετό κόσμο που ήρθε από Αλεξανδρούπολη για να δει την μπάντα που εκπροσώπησε τον Έβρο στην αναφερθέντα συναυλία. Μία παρατήρηση που έχω να κάνω είναι πως από την ανταπόκριση του κόσμου, περίμενα πολλά περισσότερα, όσον αφορά τον λιγοστό κόσμο που παρευρέθηκε, κάτι που έπαιξε ρόλο ήταν και το Κρητικό γλέντι, τέλος πάντων. 

Η ώρα 20:45 , χαλαρή ατμόσφαιρα, ανεβαίνουν στην σκηνή οι Ira Deorum , που για αυτούς ήταν κατά σειρά η τρίτη φορά που παίζουν στην σκηνή και πρώτη φορά στην Κομοτηνή. Ο Μπασίστας της μπάντας Μιχάλης Αλχαζίδης, παρουσίασε για το ποίοι είναι και ξεκίνησαν με το The Awakening. Μερικοί όταν έπαιζε Instrumental, ψάρωσαν νομίζοντας πως είναι μπάντα που παίζει μουσική χωρίς στίχους, ωραίο ξεκίνημα, που σε κρατάει σε κάποιο μυστήριο. 

Τελειώνει η εισαγωγή και ανεβαίνει στην σκηνή η τραγουδίστρια της μπάντας Νεφέλη για να ξεκινήσει η live εμφάνιση τους με το κομμάτι Death. Άξια Frontwoman οφείλω να ομολογήσω, δυναμισμό στην φωνή της και επιβλητική παρουσία. Συνολικά το συγκρότημα τα πήγε εξαιρετικά, με τον ήχο να τους δικαιώνει σε αρκετά καλό επίπεδο με όμορφη ακουστική αλλά και με ηχόχρωμα που σου δίνει Feeling πολέμου. 

Ως πρώτη συναυλιακή αντάμωση, τολμώ να πω πως με άφησαν άφωνο και για να'μαι ειλικρινής είχα κάποιες επιφυλάξεις ότι θα είναι κάπως αγχωμένοι αλλά τελικά έγινε το άκρως αντίθετο, με αέρα επί σκηνής αλλά και με πολλά κέφια έχοντας σαν στόχο να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους, κάτι που το κατάφεραν και με το παραπάνω και απ'ότι φαίνεται απέσπασε παραπάνω σχόλια και ο κιθαρίστας τους, Ζήσης Μαραγγιανός. 

Πολύ ωραία σκηνική παρουσία, δεμένο αρκετά σχήμα και απ'ότι φαίνεται έχουν πάρα πολύ μέλλον μπροστά τους, καθώς ιδιαίτερη πινελιά στην σύνθεση τους είναι αυτή των πλήκτρων, που παίζει ο Σώτος, δυνατά Drums από τον Αργύρη και εκτίμησα πάρα πολύ που έχουν ποικιλία επιρροών στην μουσική τους, στα κομμάτια τους παρατήρησα διαφορετικές επιρροές στην καθεμιά και πιο συγκεκριμένα το βίωσα στο Ira Deorum , που είναι το καινούργιο τους κομμάτι και το παρουσίασαν στην χθεσινή τους συναυλία, επικό αρκετά , πολύ συμπαθητικό και σε ταξιδεύει σε εποχές μεσαίωνα. Κάπως έτσι η οργή των θεών τράνταξε κάπως το κοινό, ειδικά στο Crevice On The Wall. Ξεσηκωτικό κομμάτι, ύφος Motley Crue και τάσεις Rock N Roll!!!! Δεν θα μπορούσε να λείψει από την λίστα τους το πρώτο κομμάτι που ανέβασαν στα Social Media, το Famine. Τα 45 λεπτά που έπαιξαν ήταν υπεραρκετά για να ξεσηκώσουν το κοινό

Ira Deorum's Setlist: 

1. The Awakening/Death
2. Aral
3. Famine
4. Ira Deorum
5. Crevice On The Wall
6. Human Beast







Χωρίς πολλές καθυστερήσεις, ανεβαίνουν στην σκηνή οι ντόπιοι Emerald, όπως είπε και το ηγετικό μέλος της μπάντας, Γιώργος Εφραιμίδης "Emerald Hard Rock Band". Τελευταία φορά τους παρακολουθήσαμε στα γενέθλια του πιο παλιού στεκιού της πόλης, το Valhalla Metal Bar, όπου πραγματοποιήθηκαν στις 19 Οκτωβρίου. Πλέον πιο ανανεωμένοι και με άλλον αέρα ανέβηκαν στην σκηνή για να παρουσιάσουν το Ep τους με τίτλο "Stay On The Track" αλλά και κομμάτια από την επερχόμενη ντεμπούτο κυκλοφορία τους , επίσης δεν θα μπορούσαν να λείψουν οι διασκευές από τις μπάντες/επιρροές τους. 

Όσο περνάει ο καιρός η νέα τους παρουσία στην φωνή, Εύα Ευθυμίου όλο και πιο πολύ βελτιώνεται στην φωνή και να ελαττώνεται το άγχος της. Παρατηρώ επίσης στην σύνθεση του συγκροτήματος μία πιο ταξιδιάρικη μελωδία και σύνθεση, πιο πολύ πειραματισμό και πιο ολοκληρωμένο σχήμα θα μου επιτρέψετε εδώ να προσθέσω όσον αφορά την μπάντα. 

Ο Γιώργος απλά ηγετικός στο θέμα της κιθάρας, όπου δίνει ρέστα στα σόλο και τις μελωδίες του, συνεπής, με σεβασμό στην μπάντα του αλλά και με χιούμορ, ο Γιάννης να έχει προσθέσει την δική του νότα μέσα από τα πλήκτρα όπου έκανε πιο Cult την ατμόσφαιρα στο υπόγειο, ο Χαράλαμπος να βρίσκεται σε κινητικότητα μεν στο ίδιο σημείο αλλά να κοπανιέται ταυτόχρονα και ο Δημήτρης Κούρκουλος να παίζει μπάλα με τα ντραμς αλλά και στην τεχνική να γίνεται καλύτερος. Φαίνεται πως όσο περνάει ο καιρός αρχίζουν να χτίζουν το δικό τους Fan Base σιγά-σιγά γιατί είδα πολύ κόσμο που τους ακολουθεί εδώ στην Κομοτηνή σε αρκετές συναυλίες, δεν υπήρξε βέβαια η ανταπόκριση που αυτοπροσώπως περίμενα, αλλά δέχτηκαν αρκετά χειροκροτήματα από τον κόσμο, αναμένουμε λοιπόν για τον νέο δίσκο. 

Emerald's Setlist:

1. Now I Know
2. Stormbringer (Deep Purple Cover)
3. Relentless Love
4. Escape From Neverland
5. Lady Of The Lake (Rainbow Cover)
6. Happy Birthday
7. Out In The Fields (Gary Moore Cover)
8. Stay On The Track
9. Over The Hills And Far Away (Nightwish Cover)
10. Open Your Eyes
11. Stargazer (Rainbow Cover)
12. Emerald Flame
13. Dancing With The Wolves








Ένα τέταρτο μετά το φινάλε των Emerald και μετά τις ετοιμασίες, έφτασε η μεγάλη στιγμή για την άφιξη των Αθηναίων Diviner στην σκηνή. Η εισαγωγή από πίσω, παρουσιάζονται έναν προς έναν και τελευταίος στην σκηνή, ανεβαίνει ο Γιάννης παπανικολάου, πρώτο κομμάτι; Against The Grain από το πολύ αγαπημένο Album της χρονιάς, "Realms Of Time" το οποίο έχει αποσπάσει πολύ καλές κριτικές από τα Social Media!!! 

Ακούγεται το πρώτο ριφ και το Headbanging πάει σύννεφο με το συγκεκριμένο κομμάτι, όσοι ήρθαν μπροστά φώναζαν τους στίχους σαν τρελοί και με την ατμόσφαιρα να'ναι ηλεκτρισμένη στο Full. Έπαιξαν κομμάτια κυρίως από την νέα τους κυκλοφορία αλλά δεν μπορούσαν να λείψουν κομμάτια από το επίσης αγαπημένο στους οπαδούς της Ελληνικής Metal σκηνής "Fallen Empires". 

Ορεξάτη μπάντα, τίμιο Heavy/Power Metal, επικοινωνιακοί με τον κόσμο, άφθονο κοπάνημα από όλα τα μέλη του συγκροτήματος, τρομερή χημεία μεταξύ όλων των μελών και παρατήρησα πως τα κομμάτια τους ακούγονταν πολύ καλύτερα σε σχέση με το Studio, κάποια στιγμή στο The Earth, The Moon, The Sun υπήρξε ένα τεχνικό πρόβλημα στην κιθάρα του Γιώργου Μαρουλή αλλά αυτό ήταν μία μικρή λεπτομέρεια που δεν τον επηρέασε στο να δώσει πόνο στα σόλο του, όπως και το ταίρι του Teo Ross. Το πάντρεμα Harsh Vocals του μπασίστα τους μαζί με τα φωνητικά του Γιάννη Παπανικολάου ήταν κάτι το ιδανικό, το πανέμορφο, το τρελό. 

Πολύ χιούμορ από τις ατάκες των Diviner, πολύ εγρήγορση να πηγαίνουν δεξιά και αριστερά, παρότι η σκηνή ήταν μικρή αυτό ήταν κάτι που δεν τους επηρέασε καθόλου, ο Λευτέρης στα ντραμς μας πήρε τα μυαλά με τα σόλο ντραμς του, εκτίμησα πάρα πολύ την αναφορά προς την τεχνολογία, από το επίσης προσωπικά αγαπημένο μου Beyond The Border η αυτό του Heaven Falls με έναν τρελάρα να το φωνάζει "HEAVEN F****** FALLS" και προς το τέλος αναμέναμε για μία τεράστια έκπληξη που περίμενε τους οπαδούς, οι οποίοι πρόσεξα πως άφησαν τσιγάρα, ιστορίες στην άκρη και κατέβηκαν για να απολαύσουν την διασκευάρα όταν άρχισε να παίζει από πίσω η εξής εισαγωγή: 

"WE WANT INFORMATION, INFORMATION, INFORMATION. WHO ARE YOU? THE NEW NUMBER 2, WHO IS THE NUMBER 1? YOU ARE NUMBER 6, I'M NOT A NUMBER, I'M A FREE MAN HAHAHAHA!!!" Ντάξ....... 50 χρόνια ΜΠΑΝΤΑΡΑ!!! MAIDEN ΡΕ ΚΑΘΙΚΙΑ ΚΑΙ PRISONER!!!

Όλοι τους στίχους σαν τρελοί, να κοπανιούνται και να φωνάζουν τους στίχους, να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα και με την φωνάρα του μας ανατριχιάζει όλους!!! Φινάλε με Seven Gates & Evilizer!!! Να φύγουν τα κακά και ο Φοίνικας να φωτίσει τους ουρανούς, κάτι που το κατάφεραν.... Αυτό μου θύμισε λίγο το Run To The Hills πέρσι στην Βουλγαρία αλλά τέλος πάντων ήταν μία μικρή ταύτιση που μου ήρθε στο μυαλό!

Πολλές φορές ευχαρίστησαν τον κόσμο, τον χώρο, τον Grendel και φυσικά όλες τις μπάντες που απλά τα έσπασαν. Ταπεινοί, αγαπητοί, τίμιοι και περήφανοι έφυγαν ευχαριστημένοι από την σκηνή με την υπόσχεση, πως στο αίσιο μέλλον θα μας επισκεφθούν ξανά και φυσικά ο κόσμος να φεύγει από το Stage Live με μία μεγάλη ευχαρίστηση και χαμόγελο!!! Συγνώμη που θα το πω, αλλά ήταν 1μιση ώρα γεμάτη από οργασμό, χτύπημα, ιδρώτα και φυσικά δέος που επιτέλους είδα άλλη μία μπαντάρα που έχω σε εκτίμηση στον χώρο της Metal μουσικής στην Ελλάδα.


Diviner's Setlist:

1. Intro/Against The Grain
2. Heaven Falls
3. Set Me Free
4. The Earth The Moon The Sun
6. The Legend Goes On
7. Fallen Empires
8. Kingdom Come
9. Beyond The Border
10. Stargate
11. Come Into My Glory
12. Riders From The East
13. The Shadow And The Dark
14. King Of Masquerade
15. The Prisoner (Iron Maiden Cover)
16. Seven Gates
17. Evilizer
















Ένα τεράστιο μπράβο σε όλες τις μπάντες και ειδικά στους Ira Deorum, που τώρα ξεκίνησαν την μουσική τους πορεία και έχουν κερδίσει τις καλύτερες εντυπώσεις με την ατμόσφαιρα, την παρουσία τους αλλά και με την μουσική τους κέρδισαν πολλούς οπαδούς, αναμένουμε για περισσότερα από την δουλειά τους, όπως και σε αυτήν των Emerald.
Η ένσταση μου, εκ την οποία κινδυνεύω να γίνω γραφικός, είναι πως ο κόσμος δεν απόλαυσε τόσο την συναυλία, όπως θα έπρεπε να γίνει, στην συναυλία δεν πας για να είσαι ακίνητος αλλά για να κινηθείς, να περάσεις καλά, να ζήσεις την στιγμή.

Τέλος να πούμε ένα τεράστιο μπράβο στο Grendel Metal Record Store , την ομάδα του Komotini Metal Fest και φυσικά σε όλη την διοργάνωση που τα πήγε εξαιρετικά μπράβο σε όλους για άλλη μία συναυλιακή αποστολή που φέρανε εις πέρας, ζήσαμε μία πολύ ωραία Heavy Metal βραδιά και το τέλειο φινάλε για τον μήνα Νοέμβριο. Ραντεβού στις 3 Δεκεμβρίου, στο ίδιο μέρος για να τιμήσουμε τον Blaze Bayley έχοντας μαζί του, τους Serpent Lord (Θεσσαλονίκη) και τους Crossover (Αλεξανδρούπολη)!!!



Για το Rock Da Vinci,
Φωτογραφίες: Θρασύβουλος Βλάχος


More Photos:






















Σχόλια