Μία συναυλία για φιλανθρωπικό σκοπό στην υγεία του David Prudent

Live Report: Release Athens Festival 2022 - Manowar/Rotting Christ/Rhapsody Of Fire/Meden Agan @Πλατεία Νερού (Τετάρτη , 22.06.2022)

4η Μέρα του Release Athens Festival , που μετά από τρία ολόκληρα χρόνια απουσίας λόγο της περιβόητης Πανδημίας , το Rock Da Vinci ήταν εκεί για να καλύψει το γεγονός. Η 22α Ιουνίου του 2022 ήταν μια από τις πιο καυτές μέρες του καλοκαιριού όχι μόνο από μετεωρολογικής αλλά και από μουσικής πλευράς με φωτιά και ατσάλι. Αυτήν την μέρα συνόδεψαν τρία "μεγαθήρια"  της αφρόκρεμας του σκληρού ήχου , οι Manowar, οι Rotting Christ και οι Rhapsody Of Fire οι οποίοι συνοδεύονται από τους πολλά υποσχόμενους Meden Agan , μία τετράδα που μοίρασε στο κοινό της Αθήνας αλλά και της Ελλάδας γενικότερα μια αξέχαστή μουσική εμπειρία. Οι πύλες άνοιξαν στις 17:00 και άνθρωποι όλων των ηλικιών άρχισαν να εισέρχονται στον συναυλιακό χώρο γεμάτοι ανυπομονησία αλλά και με μεγάλη συγκίνηση για το Ιστορικό γεγονός της Ελληνικής Metal κοινότητας , σε μία μέρα που στάθηκε ως "Ντροπή" για τον χώρο της μουσικής βιομηχανίας και α μη τι άλλο αφορά την σύγκρουση μεταξύ Snik & Light , κάτι για το οποίο σε όλο το πανελλήνιο έχει προκληθεί θύελλα αντιδράσεων.

Το κλασικό ομότιτλο Intro από τον τελευταίο δίσκο των Αθηναίων  Gothic/Symphonic Metalers Meden Agan “Catharsis” , δίνει το σήμα για την έναρξη της τέταρτης ημέρας του Festival στις 17:50 και κλασικά ανεβαίνουν στην σκηνή με το “The purge” , το οποίο τα τελευταία χρόνια στέκεται ως σήμα κατατεθέν για να ανέβουν στην σκηνή. Με το καλημέρα σας κατάφεραν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, ξεσηκώνοντας το κοινό και σαφώς ερχόμενοι από μία θριαμβευτική Headline εμφάνιση στην 1η μέρα του Ladies Of Metal Festival. 

Συνέχισαν με το  “Embrace the sorrow” όπου η εξαίρετη Lyrical Soprano, Δήμητρα Παναρίτη ξεδίπλωσε το φωνητικό της ταλέντο , αλλά και με την σκηνική της παρουσία με αποτέλεσμα όλο το πακέτο να φέρω το ιδανικό αποτέλεσμα. Μάγεψαν τους ακροατές με το μελωδικό ”No Escape” και στο τεχνικό ”Lustful desires” ο γνωστός και μη εξαιρετέος Diman, έκανε επίδειξη των κιθαριστικών του ικανοτήτων. 

Την επισφράγιση της εμφάνισης τους , έφερε η πρώτη συναυλιακή εκτέλεση του “Moth” , ένας προπομπός από τον επερχόμενο δίσκο τους. Κατάφεραν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων στην 25 λεπτών εμφάνιση τους παρά την αφόρητη ζέστη που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν. THEY ARE HEROES , THEY ARE METAL WARRIORS!!!

Αξίζει να αναφέρουμε πως σύμφωνα με πρόσφατη συνέντευξη που δόθηκε στο Rock Da Vinci , από την Σπαρτιάτισσα μουσικό , είχε εκφράσει την ανυπομονησία αλλά και τον ενθουσιασμό που έχουν άπαντες στην μπάντα , καθώς θα άνοιγαν τους θρυλικούς Manowar! Τέλος αξίζει να σημειωθεί η απόδοση του Νικήτα Μανδολά , ο οποίος για άλλη μία φορά απέδειξε τις αξιέπαινες ικανότητες του στα Drums , οι οποίες τον έχουν καθορίσει να είναι ένας από τους πιο πολυσυζητημένους Drummers της Γενιάς του , για τα Ελληνικά Δρώμενα.

Setlist:

1.Catharsis (intro)/The purge

2.Embrace the sorrow

3.No escape

4.Lustful desires

5.Moth (Νεο κομματι)







Στις 19:00 την σκυτάλη παίρνουν οι Symphonic Power Metal Βετεράνοι της Μεσογείου, “Rhapsody of Fire”

Ξεκινήσαν την εμφάνιση τους με το γρήγορο και επικό “I'll Be Your Hero”. Ο frontman “Giacomo Voli” δεν μάγεψε μόνο το κοινό με τις φωνητικές του ικανότητες αλλά και καθ' όλη την διάρκεια της εμφάνισης τους κατάφερε να κρατήσει ζωντανή την επικοινωνία με το κοινό κάνοντας το να συμμετάσχει ενεργά σε κάθε κομμάτι. 

Το κοινό “βάδισε” μαζί τους με τα “March Against the Tyrant” και “The March of the Swordmaster”, κάλπασε με το “Dawn of Victory” και συγκινήθηκε με το ”Son oF Vengence”. Μόνο ένα τεχνικό πρόβλημα διέκοψε για λίγα λεπτά την καταπληκτική τους εμφάνιση. Πάρα την αξιέπαινη προσπάθεια του βιρτουόζου κιθαρίστα “Roberto De Micheli” να κερδίσει λίγο χρόνο σολάροντας , η ολιγόλεπτη παύση ήταν αναπόφευκτη. 

Ξαφνικά επέστρεψαν επι σκηνής ανανεωμένοι και με περισσότερη ορμή παίζοντας τα τελευταία κομμάτια της βραδιάς, κάνοντας αναδρομή στην αρχή της καριέρας τους στην δεκαετία του 90, με τα αγαπημένα  “Land of Immortals”  και “Emerald Sword” ικανοποιώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο και τον πιο απαιτητικό οπαδό. Η παράσταση ήταν μια αναδρομή από το παρόν στο παρελθόν της μπάντας με ενα  άρτια δομημένο  setlist το οποίο  απαρτίζονταν κατά κύριο λόγο από τραγούδια των δυο τελευταίων δίσκων τους “Glory for Salvation” του 2021 και του “The Eight Mountain” του 2019. Ακολουθήσαν τραγούδια  από το “Power of the Dragon Flame” του 2002, “Dawn of Glory” του 2000 , του “Symphony of Enchanted Lands” του 1998 και του debut album τους “Legendary tales” του 1997.

Άλλη μία θριαμβευτική εμφάνιση η οποία για άλλη μία φορά επιβεβαιώνει πως δίκαια ο αείμνηστος Christopher Lee τους χαρακτήριζε μία από τις αγαπημένες του μπάντες!

Setlist:

1.I'll Be Your Hero

2.Chains of Destiny

3.The Legend Goes On

4.March Against the Tyrant

5.The March of the Swordmaster

6.Dawn of Victory

7.Rain of Fury

8.Son of Vengeance

9.Guitar Solo

10.Land of Immortals

11.Emerald Sword





Ο ήλιος άρχισε να δύει και το σκοτάδι άρχισε σιγά σιγά να καλύπτει τον συναυλία χώρο, όταν στις 20:30 περίπου εμφανίστηκαν στην σκηνή του Release Athens Festival οι τεράστιοι Βlack Μetalers “Rotting Christ”

Στο άκουσμα της εισαγωγής του “666” το πλήθος άρχισε να παραληρεί. Τα πρώτα καπνογόνα ανάψαν και η αρένα πήρε φωτιά με τα “P'unchaw kachun- Tuta kachun” και “Athanati Este” να βάζουν φωτιά στην αρένα της πλατείας Νερού.

Το δεύτερο ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη για το Ελληνικό κοινό το οποίο εκστασιασμένο  τραγουδούσε ,έκανε ρυθμικά headbanging, έπαιρνε ενέργεια από την μπάντα και την επέστρεφε στο τριπλάσιο δυναμιτίζοντας κατ' αυτόν τον τρόπο την ατμόσφαιρα. 

Οι ρυθμοί έπεσαν λίγο με τα συναυλιακά  “Elthe Kyrie” και  “Apage Satana” στα οποία το κοινό συμμετείχε ενεργά στην προσφώνηση του τίτλου των τραγουδιών με θέρμη υπό την καθοδήγηση του μέγιστου, Σάκη Τόλη. Αφού ευχαρίστησε για πολλοστή φορά το κοινό για την ανταπόκριση του άρχισε η αναδρομή στο παρελθόν της μπάντας με το  επικό ”King of a Stellar War”  ξεσηκώνοντας το πληθος για ακομα μια φορα.To “Fgmenth, Thy Gift” απο το “Τhy Μighty Contract” ηταν το μοναδικό κομμάτι πρώιμης black metal εποχής τους. Με το “Societas Satanas” διασκευή των “Thou Art Lord”  δόθηκε το έναυσμα για να κυματιστεί το μεγαλύτερο, δυναμικότερο και εντυπωσιακότερο “mosh pit” της βραδιάς. 

Η συνεχεία δόθηκε με τα“In Yumen-Xibalba" και “Grandis Spiritus Diavolos” διατηρώντας την ένταση στα ύψη.H εμφάνιση των “Rotting Christ” ολοκληρώθηκε με το “Non Serviam” τραγούδι σύμβολο του συγκροτήματος και το πιο αγαπημένο από τον κόσμο που τους ακολουθεί πιστά και όχι μόνο. Δεν υπάρχουν λέξεις να περιγράψουν την μεγαλειώδη εμφάνιση των “Rotting Christ”. 

Κάθε εμφάνιση τους είναι και μια ξεχωριστή εμπειρία, ισοπεδωτικοί επι σκηνής καταφέρνουν να παρασύρουν το πλήθος με τον δυναμισμό τους και κερδίζοντας το στο σύνολο του. Δίκαια βρίσκονται αναμεσά στα καλυτέρα συναυλιακά συγκροτήματα της metal σκηνής παγκοσμίως , καταφέρνοντας ύστερα από πάρα πολύ καιρό , να επιστρέψει στην συναυλιακή τους δράση και να εκστασιάσουν για άλλη μία φορά το κοινό της Πλατείας νερού , μετατρέποντας το , σε ένα πεδίο μάχης.

Περιμένουμε με ανυπομονησία τον διάδοχο του "The Heretics" , μέχρι τότε , Non Fuckin' Serviam!

Setlist:

1.666

2.P'unchaw kachun- Tuta kachun

3.Athanati Este

4.Elthe Kyrie

5.Apage Satana

6.Dies Irae

7.King of a Stellar War

8.Fgmenth, Thy Gift

9.Societas Satanas (Thou Art Lord cover)

10.In Yumen-Xibalba

11.Grandis Spiritus Diavolos

12.Non Serviam





Το πέπλο μυστήριου που κάλυπτε την σκηνή του Release Athens Festival έπεσε  στις 23:10 περίπου, αποκαλύπτοντας το σκηνικό  που ετοιμάστηκε ειδικά για την εμφάνιση τους στην Ελλάδα. Ήρθε λοιπόν η ώρα που όλοι περίμεναν με ανυπομονησία, ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα συγκροτήματα της metal σκηνής οι “Μanowar” βγαίνουν στην σκηνή συνοδευόμενοι από εκρήξεις, φωτιά και ατσάλι. 

Το κοινό τους επευφημεί και τραγουδάει μαζί τους με  όλο τους το είναι στους στοίχους των ”Manowar”,”Kings Of Metal” και “Defender”. Οι φωνητικές ικανότητες  του θρυλικού ”Eric Adams” συνεχίζουν ακόμα και σήμερα  να εκπλήσσουν, με φωνή αναλλοίωτη στον χρόνο και με πάθος ξεσηκώνει τα πλήθη  και τα οδηγεί με την βοήθεια της μουσικής αλλά και των εικόνων που προβάλλονται στην γιγαντοοθόνη στην εποχή των θεών,των  ημίθεων και των θρυλικών ηρώων. 

Οι εκπλήξεις συνεχίζονται για το Ελληνικό κοινό με την θεατρική εμφάνιση επι σκηνής του “James Cosmo”(γνωστός στο ευρύ κοινό  για τους ρόλους του στο “Braveheart” , “Game of Throne” κλπ.) να αφηγείται κομμάτια από το “Sword of the Highlands” και την Πρώτη Παγκόσμια Πρεμιέρα των τραγουδιών του καινούργιου τους EP : το “ Telemachus - Part I” με την εμφάνιση του “Κωστα Καζακου” επι σκηνής ντυμένος με εντυπωσιακή πανοπλία να απαγγέλει στα αρχαία ελληνικά , το ” Where Eagles Fly” ενα καταπληκτικό ντουέτο με την “Chiara Tricarico” που προκάλεσε Δέος και συγκίνηση, το Odysseus and Calypso - The Island of Ogygia” (με την μαγνητοφωνημένη αφήγηση του πατερά που ενσάρκωσε ο πολύ αγαπητός Rock ηθοποιός, Κωνσταντίνος Καζάκος) και το ” Immortal” ένα κλασσικό “Manowar” κομμάτι. Η ένταση ανεβαίνει για άλλη μια φορά, καπνογόνα παντού και το κοινό να ανταποκρίνεται θερμά στο κάλεσμα με τα “Warriors of the World United”, Hail and Kill ",” Holy War”και ”Battle Hymn”.

Στο “Encore” o μπατίστας και ιδρυτής της μπάντας ”Joey DeMaio” εξήγησε τους λόγους για τους οποίους αναγκάστηκαν να ακυρώσουν την συναυλία τους στην Βαρκελώνη, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς ενός μπλογκερ. Αποκαλύπτοντας ότι οι διοργανωτές δεν τήρησαν τα συμφωνηθέντα για την ποιότητα του ήχου και της σκηνικής παρουσίας και ότι  δεν ήθελαν να δώσουν μια παράσταση που δεν ανταποκρίνονταν στις απαιτήσεις του κοινού.

Το τέλος της συναυλίας ήταν το ίδιο θεαματικό με την έναρξη της. Αρχίζοντας με το “The Glory of Achilles”, και συνεχίζοντας με τα ”Βlack Wind, Fire and Steel””Joey De Mayo” έκανε τέσσερείς οπαδούς πολύ ευτυχισμένους χαρίζοντας τους από μια χορδή του μπάσου του την οποία έβγαλε με τελετουργικό τρόπο επι σκηνής. Ευχαρίστησαν το κοινό και αποχώρησαν. Η τελευταία έκπληξη που επιφύλασσαν στο ελληνικό κοινό μετά από την δίωρη υπερπαραγωγή  ήταν ένα φαντασμαγορικό show πυροτεχνημάτων το οποίο συνόδευσε  το “Army of the Dead” που έπαιζε από τα ηχεία.

Setlist:

March of the Heroes Into Valhalla (Intro)

1.Manowar

2.Kings of Metal

3.Dark Avenger

4.Defender

5.Gates of Valhalla

6.Sword of the Highlands

(αφήγηση “James Cosmo” μόνο για το ελληνικό κοινό)

7.Bass Solo

8.Athena's Theme (Live Premiere)

9.Telemachus - Part I

(Live Premiere, εμφάνιση του “Κωστα Καζακου” επι σκηνής)

10.Where Eagles Fly

(Live Premiere; with Chiara Tricarico as special guest)

11.Odysseus and Calypso - The Island of Ogygia 

(με την μαγνητοφωνημένη αφήγηση του πατερά “Κώστα Καζάκου”)

12.Immortal (Live Premiere)

13.Warriors of the World United

14.Sign of the Hammer

15.Hail and Kill (Χωρίς εισαγωγή)

16.The Dawn of Battle

17.Holy War

18.Fight Until We Die

19.Battle Hymn

Encore

20.Joey's Speech

21.The Glory of Achilles

22.Black Wind, Fire and Steel

23. Army of the Dead, Part II (Outro)

Η τέταρτη μέρα και πρώτη του x-treme ήχου του Release Athens Festival άφησε μόνο θετικές εντυπώσεις στο κοινό. Η πολύ καλή οργάνωση σε όλα τα επίπεδα από την μια και από την άλλη οι καταπληκτικές εμφανίσεις όλων των συγκροτημάτων έδωσαν μια αξέχαστη εμπειρία που θα μείνει χαραγμένη με χρυσά γράμματα στην μνήμη και την καρδιά των θεατών. 

Σιγουρά υπήρχαν μικρό προβλήτα με τον ήχο σε μερικά σημεία αλλά διορθώθηκαν άμεσα δίχως να επηρεάσουν σοβαρά τις  παραστάσεις των καλλιτεχνών . Η επική ερμηνεία των ”Manowan”, και οι καταπληκτικές ερμηνείες των “Rotting Christ”,”Rhapsody of Fire” και των “Meden Agan”,παρόλο που αντιπροσωπεύουν διαφορετικά είδη της metal σκηνής αφήσαν το καθένα ξεχωριστά και όλα μαζί ανεξίτηλο το αποτύπωμα τους στην μνήμη των θεατών ανεξάρτητου ηλικίας, φύλου και εθνικότητας. Μακάρι να δούμε και αλλά τέτοια show στον Ελληνικό χώρο , επόμενο Heavy Metal ραντεβού , στους Judas Priest στις 15 Ιουλίου.

Για το Rock Da Vinci,

Κείμενο: Γκαλεττι Αλεξανδρος

Φωτογραφίες: Παύλος Μαυρίδης ( https://www.pavlosmavridis.com/ ) , Μαριλένα Βλαχοπούλου (Darkroom.Memoir)

More Photos From Release Athens:









































































































































Σχόλια