Μία συναυλία για φιλανθρωπικό σκοπό στην υγεία του David Prudent

Degenerate Mind - B.L.E.V.E (Album Review)

"Όταν ένα σκληρό φιλί για καληνύχτα καταλήγει σε προδοσία , τότε ξυπνάει η φωτιά της εκδίκησης"

Αν ζούσαμε στις εποχές των 80's , τότε θα ήταν De Facto πως το Rock N Roll θα ήταν διαφορετικό με το σήμερα, τουτέστιν εάν σήμερα κυκλοφορούσαν οι Guns N Roses ένα από τα διαμάντια της παλιάς εποχής , σίγουρα θα ταυτίζονταν με το Debut πόνημα των Αθηναίων Degenerate Mind "B.L.E.V.E" , ένας δίσκος με δυναμισμό , αλητεία και όλα τα συμφραζόμενα που αρμόζουν σε έναν δίσκο αυτού του είδους που δημιουργεί ένα υβρίδιο ανάμεσα στο American Heavy Metal Style , το Heavy Rock και το Rock N Roll της παλιάς εποχής!

Ξεκινάει ο δίσκος με εναρκτήριο το Justice , ένα γκρουβάτο ξεκίνημα με μία πολύ γεμάτη κιθάρα , με μία τρομερή παραγωγή και με άγριες διαθέσεις που σε γυρνάνε πίσω στην εποχή όπου οι GNR και οι Motley Crue αλώνιζαν όλη την Αμερική με την αλητεία , τον Τσαμπουκά τους και βάζανε φωτιά με τις μουσικές τους! Η φάση σηκώνει Sex , Beers And Rock N Roll! 

Ένα επιβλητικό Tempo που σου προκαλεί την τάση να πιάσεις μία μπύρα και να την απολαύσεις τώρα που είναι Καλοκαίρι και να σε βάλει σε μία Dodge μέσα να νιώσεις Badass καθώς οδηγείς με ένα στυλάκι "προβλεπέ" με τον σκληρό ήχο! Τρομερό σόλο που θυμίζει Black Label Society και διφωνίες που ταιριάζουν τέλεια μαζί με την άριστη παραγωγή και τα πολύ αλήτικα Vocals που προκαλούν μεγάλη αποφασιστικότητα! 

Τρομερό ξεκίνημα , καθώς το Never Care δίνει πολύ έξυπνα το έναυσμα για να ξεσηκωθεί ο λαός και να κάνει Party και να μπει στο Mosh Pit! Ένα κομμάτι που θα έλεγε κανείς ότι σε κάνει να νοσταλγείς τους δίσκους που δώσανε σάρκα και οστά στο Heavy Rock όπως είναι το "Macho Libre" των Planet Of Zeus και σίγουρα ανταμώνει με το Badass ηχόχρωμα των Zz Top , που σου δίνει την τάση να πιάσεις ένα Jack Daniels από το μπαράκι της Αθήνας , το Esqueleto Rock Bar και να το απολαύσεις μόνος σου χορεύοντας σε ξέφρενους ρυθμούς! Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι εάν το ακούσει αυτό το κομμάτι ο Dave Wyndolf των Monster Magnet θα αισθανθεί ευσυγκίνητος που το "Powertrip" επηρέασε τόσο κόσμο σε όλη αυτήν την 23ετία!

Awakening εδώ νομίζω πως αρμόζει να έχεις σαν εφέ υποδοχής σε Show τις φλόγες , να βγαίνεις και να τα δίνεις όλα! Εδώ νομίζω πως το μπάσο του Geezer Butler συνάντησε την βρωμιά του Zakk Wylde και το αλήτικο στυλάκι του Just A Burn των Nightstalker. Έξυπνος ο τρόπος που κινείται το Motivo του ήχου τους , νομίζω είναι κάτι που έχει ως πρωταρχική βάση μία νέα γενιά Heavy Metal μαζί με την πιο Old School Hard Rock σκηνή και φυσικά το Desert Rock που όλοι αγαπήσαμε! Εντυπωσιάζομαι που είναι φανερή η επιρροή τους όχι μόνο από την παγκόσμια αλλά και την εγχώρια σκηνή και πόσο πολύ ωραία τα συνδύασαν όλα αυτά μαζί με αποτέλεσμα να βάζουν και δικές τους πινελιές προσφέροντας στον κόσμο κάτι πολύ ιδιαίτερο και με ένα φινάλε εντυπωσιακό!

Ερχόμαστε τώρα σε κάτι πιο χαλαρωτικό και στο κομμάτι Cross The Line που ξεκινάει ατμοσφαιρικά , με ένα πολύ ωραίο μπάσο , με επιβλητικά τύμπανα και στα 10 δεύτερα γίνεται ένα κρεσέντο που ακούγεται σαν μία έκρηξη για χορό! Μεγάλο ρίσκο να δημιουργήσουν κάτι που θυμίζει παλιές εποχές και το πέτυχαν έχοντας τον Διονύση Χριστοδουλάτο πίσω από την Κονσόλα (ηχογράφηση και Μιξάρισμα) και τον περίφημο Νάσο Νομικό να υπογράφει το Mastered! Νομίζω πως αυτό το κομμάτι τους δικαιώνει απίστευτα, ευχάριστο , πιασάρικο , τρελό , τολμηρό και πολύ εντυπωσιακό που υπάρχει ποικιλία ήχων μέσα καθώς ακούς από Desert Rock , Stoner , Southern , Heavy Rock , Rock N Roll , μέχρι και Thin Lizzy και πιστεύω ότι οι περίφημοι Ιρλανδοί θα αισθανθούν περήφανοι!

Hourglass ξεκινάει με ένα πιο Country στυλ υπό την συνοδεία ενός έντονου ύφους! Η ένταση δεν φεύγει , μένει και μάλιστα έχοντας τα τύμπανα ως συνοδό στην αρχή! Στην συνέχεια έχουμε μία ογκώδη κιθάρα που δίνει δυναμισμό στην κιθάρα και ίσως μία πιο Αμερικάνικη νότα! Λάτρεψα τα βρώμικα φωνητικά εδώ που δίνουν ένα ξέσπασμα θαυμάσιο και ένα Riff αξιολάτρευτο που θες να το ακούσεις ξανά και ξανά!

Πάμε στο Rite Of Passage που δίνει παραπάνω δυναμισμό στις κιθάρες και ένα ίσως πιο χαοτικό εναρκτήριο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως πιο Heavy/Doom βγαλμένο από τους Black Sabbath , ενώ η φάση γίνεται πιο Southern και ατμοσφαιρική με την φωνή να ταιριάζει σαν να βρίσκεσαι στην άγρια δύση και να καβαλάς μηχανές μαζί με μηχανόβιους της Νέας Ορλεάνης! Ωραίο Feeling , με πολύ αργές και γεμάτες συνθέσεις ενώ στο 26:52 εναλλάσσονται τα πάντα και γίνονται πιο γρήγορα καθώς αντιλαμβανόμαστε να ανατρέπεται ο ρυθμός σε πιο progressive/Punk ηχόχρωμα που δίνει μία έξυπνη πινελιά και όλο αυτό το κάνει όλο και πιο γρήγορο! Κάτι πάρα πολύ πρωτότυπο!

Acts Of Sober Ίσως ένα από τα πιο χαλαρά και απλά κομμάτια του δίσκου καθώς διαπιστώνουμε ότι από την αρχή μέχρι το τέλος ο ρυθμός είναι σχετικά χαλαρός και με μία κιθάρα που δίνει ρεσιτάλ στα σόλο και με έναν ήχο εξαιρετικό και όπως πρέπει σε ένα σόλο πιο New Wave Of American Heavy Metal με την χροιά της φωνής να ταιριάζει και να δίνει περισσότερη ένταση προς το φινάλε!

Οι τίτλοι τέλους έρχονται με το Black Monday , ένα κομμάτι που ξεκινάει πολύ ατμοσφαιρικά δίνοντας την εντύπωση ότι είσαι στην άγρια δύση και περιμένεις τον επικείμενο αγώνα στο El Paso και ξεκινάει με έναν τρόπο που σε εκπλήσσει και καταλήγει να γίνει αρκετά ταξιδιάρικος! Με ήχο πιο χαλαρωτικό που θυμίζει Avenged Sevenfold , Truckfighters , Black Label Society και γενικότερα ότι αφορά τον Αμερικάνικο ήχο! 

Συνολικά ακούσαμε ένα πολύ όμορφο Album , με αρκετά μεγάλες προτεραιότητες , φοβερές προσδοκίες όσον αφορά το μουσικό κομμάτι! Το συγκεκριμένο Album θεωρώ πως εάν το ακούσουν μπάντες όπως Tremonti , Volbeat , Black Label Society κτλ. Σίγουρα θα σκεφτούν ότι οι Degenerate Mind ταιριάζουν ιδανικά για να συμμετάσχουν σε Festival με το Debut Album τους, εάν αυτό το Album είναι ένα ωραίο ποδαρικό ως Full Length κυκλοφορία , απορώ το επόμενο πως θα είναι? Ποιος ξέρει? Θα φανεί στην πορεία!

Ένα Album που σίγουρα αξίζει να ακουστεί , να συζητηθεί , να δώσουν βαρύτητα μουσικής προς αυτό το πόνημα , γιατί θαρρώ να πω πως είναι ένας δίσκος που αρμόζει να έχει δυνατό Feedback όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό! Μία μπάντα που θεωρώ ότι αξίζει με τέτοιες ιδέες να φτάσει πάρα πολύ ψηλά και εάν καταφέρουν να ψαχτούν περισσότερο , τότε το επόμενο Album πιθανότατα να συζητηθεί κιόλας! 

Σίγουρα είναι ένα μοτίβο που έχει ακουστεί Ουκ Ολίγες φορές , αλλά βλέπω ότι οι Αθηναίοι Rockers προσπαθούν να επικεντρωθούν σε κάτι πιο υψηλό , σαν να θέλουν να ανεβάσουν τον πήχη πολύ ψηλά και όχι απλά να γράψουν Album και πιστεύω ότι είναι ένα ωραίο ξεκίνημα για να αναγνωριστούν πολύ καλύτερα προς τον κόσμο! 

Με αυτήν την σύνθεση σαν ξεκίνημα , με αυτήν την μουσική ωριμότητα που κατέχουν και ένα εξώφυλλο που εάν το έβλεπαν πολλές μπάντες είτε από το Heavy Rock είτε από το Desert είτε από το Αμερικάνικο Χέβι Μέταλ , θα έλεγε σίγουρα ότι αυτή η μπάντα έχει έναν ρυθμό που είναι ο ιδανικός για να καβαλήσεις μηχανή και να παίζει από πίσω αυτό το Album! 

2021 φτάνουμε ένα βήμα πριν την κανονικότητα , ένας χρόνος αρκετά δυναμικός που έφτασε στα μισά του και πάμε για το επόμενο μισό που μας επιφυλάσσει πολλά - πολλά καλούδια για την πορεία του έτους! Άλλη μία έκπληξη της χρονιάς λοιπόν , είναι το "B.L.E.V.E" , ένας δίσκος που σου εξηγεί τι σημαίνει να ακούς Heavy Rock με τσαμπουκά! Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους για τον τρόπο που σκέφτηκαν , για το ότι σκέφτηκαν έξω από το κουτί , χωρίς ταμπού η ταμπέλες και είναι πάρα πολύ σημαντικό , ότι συνθετικά υπάρχει ΤΕΡΑΣΤΙΑ ελευθερία και μία μεγάλα γκάμα διαφορετικών ακουσμάτων!

Ακούστε το Album , στηρίξτε την Ελληνική σκηνή! Support Local Scene!

Βαθμολογία: 85%

Για το Rock Da Vinci,
Φαν Βαλ Νουέβο




Σχόλια